2001: A Space Odyssey (1968) - IMDb
Directed by Stanley Kubrick. With Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter. After discovering a mysterious artifact buried beneath the Lunar surface, mankind sets off on a quest to find its origins with help from intelligent supercomputer H.A.L. 9000.
www.imdb.com
Çok değişik filmdi.Bu Stanley Kubrick hakikaten ilginç bir adam.Her yönetmenin kendine has ilginç bir tarzı vardır ama bu adam cidden başka inanılmaz bir dahi.
Filmde tabi ki çok sıkıldığım yerler oldu.İlk 26 dakika replik bile yoktu.Klasik müzik eşliğinde 5 dakika siyah ekrana bakmak,vals eden uzay gemileri beni de sıktı tabi hatta bir ara filmi durdurdum biraz uzanayım 5 dakika sonra devam edeyim derken 2 saat uyumuşum. O kadar sıktığı yerler oldu.
Ama filmin içerdiği inanılmaz derin mesajlar var.İnsanın evrimleşmesiyle makinelerin de evrimleşmesi bu evrimle teknolojinin doruk noktasına çıkması hatta kendi yarattığı aletlerin zamanla ondan daha iyi hale gelmesi konuları çok iyi işlemiş.
Özellikle evrim teorisini katiyen reddeden biri olarak bu konuyla ilgili olan insanların mükemmel anlamlar çıkarabileceği bir film.Ben de anlamlar çıkardım yukarıda yazdığım gibi çünkü burada sadece insanın maymundan geldiği teorisini değil insanın gelişmesiyle yarattığı makinelerin de geçirdiği evrim mükemmel anlatılmış.Hatta aletler artık insandan üstün hale gelmiştir.Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.
Örneklersem:
Maymun-insan ilk aletini bulmuştur.Sopa! Ve o sopayla düşman maymunları yenmiştir.Sopasını havaya atar o sopa havada süzülür ve aletlerin evrimini görürüz.4 milyon yıl sonraya geçiş sahnesinde o sopa uzay gemisine dönüşür.Bence harika bir geçiş sahnesidir bu.
Aletlerin insanlardan üstün olmasıyla ilgili:
Jüpiter görevinde artık teknolojinin geldiği son nokta yapay zeka Hal ile tanışırız.Hal'in gözüne sürekli vurgu yapılır.Hal o gözlerle insanı süzer,yargılar.Onlar yemek yer,uyur,nefes alır,ölürler.Hal onlardan üstündür.Satranç sahneleri de bunu gösterir.O da hata yapar mürettabat onu kapatmak isteyince esas adamımız hariç herkesi öldürür ve adamımızı ölüme terkeder.Ama unuttuğu birşey vardır.İnsanın cesareti ve deliliği.Netice adamımız kurtulur ve yapay zekayı "en basit aletle" yani tornovidayla yok eder.Bu insanın yanlış evriminin farkına vardığı ve bundan döndüğüne işarettir.
Film tam bir görsel şov bu arada IMDB kullanıcılarının çoğunun puanını efektlere göre verdiğini düşünüyorum.
Filmin füturistik özelliği de had safhada.Daha uzaya çıkan yok,bilgisayar yok hiçbir şey yok sen 1968 yılında böyle bir film çekip uzay yolculuklarına ilham olmuşsun.Bu yönden de tebrik edilesi bir filmdir.
Filmin sonuyla ilgili:
Filmde insan aletlerle yaptığı savaşı kazanmıştır.Artık onu bekleyen son bir engel vardır.Ölüm! Son sahnedeki oda aslında gerçek değildir.O aslında boş bir sahne olarak düşünülmelidir.Karakterimiz artık orada yaşlılığını görür.Bedeninin çürüdüğünün farkına varır.Ama bedeninin içindeki ruh hala vardır.Bunu bardak sahnesinde anlıyoruz.Bardak kırılır ama içindeki şarap yok olmamıştır.İşte beden ve ruh da bunun gibidir.Bardak bedendir ama bardağın içindeki kaybolmamıştır.İnsan ölüm korkusunu da yenerek özgürlüğünün önündeki engeli aşmıştır.İnsan artık bedeni olmayan sadece bilinçten ibaret bir varlığa dönüşmüştür.Yani yıldız çocuk olmuştur.Film burada insanın evriminin son katmanını göstermiştir.Hakikaten dahiyanedir.
Yazdığım en uzun film yazısı oldu.Gerçekten bu film aslında içinde bilim,tarih,insan psikolojisi gibi konuları barındırıyor.Kesinlikle boş bir film değil.Ancak beğenmeyene neden beğenmedin de diyemeyeğim bir film açıkçası.
Son düzenleme: