Mesele de bu, bizim milliyetçi filmleri elin Amerikalısının beğenmeyeceği gibi, bizim de onların milliyetçi yapımlarını beğenmememizden daha doğal bir şey yok. Önemli olan evrensele hitap eden film yapmak, eğer gişe için yapılıyorsa orası ayrı. Fakat sinema sanatı için yapılıyorsa vatan millet sakarya gibi unsurlar göz ardı edilmeli daha da doğrusu bu konular illaki işlenecek fakat ayna tarafsızlığında veya eleştirisel olarak işlenmeli. Er Ryan elbette baştan sona propagda değil en azından American Sniper kadar, yine de gözle fark edilir dozda bir etki var. Forrest Gump'da yok mesela ya da benim hiç dikkatimi çekmedi, eğer illa propaganda olacaksa Forrest Gump gibi olsun bitsin, o kadarını elbette gösterecekler.
Apocalypse Now ile Er Ryan değişik dallarda birbirine üstünlük kurabilirler. Örneğin Apocalypse daha sıkıcı ve daha ağır. Fakat sanatsal, kurgusal ve derinlik bakımından Apocalypse çok daha ağır basıyor. Öz eleştiri olması ekstra bir olumlu özellik. Marlon Brando faktörü ise ortalığı dağıtıp bırakıyor, o psikopatı oynarken resmen karakteri yaşaması bile yeter. Müzik, yönetmen ve sinematik olarak da Apocalypse önde. Hangisi daha güzel, kişiden kişiye değişse bile bana göre Apocalypse Now fazlasıyla ağır basıyor, sadece izlemesi ve hazmetmesi oldukça zor. Son olarak milliyetçi muhafazakar olduğum yok, belki eskinin kırıntıları öyle olabilir fakat şu sıralar arayış içinde olduğum için herhangi bir kategoride bulunmuyorum.