Perfect Blue (Anime Filmi - 1997)
Son zamanlarda kendimi iyice anine filmlerine verdim. MyAnimeList'ten "Best Movies" bölümüne tıklayıp izlemediğim anime kalmadı sanırım.
Bugüne dek o kadar çok anime filmi izledim ki git gide izlediğim animelerde beklentimi çokça aşağıya düşürdüm. Çünkü her seferinde hayır kesinlikle geçen haftaki filmi geçemez mantığıyla izliyordum ama çoğu sefer yanıldım.
Perfect Blue sadece 1997 yapımlı 1 saat 20 dakikalık bir film. Başta izlemeyi düşünmüyordum ama artık izleyecek bir filmim kalmayınca ve puanı da çok yüksek olunca bir şans verdim. İyi ki vermişim. Önce beklentimi düşük tutsam da filmi izlerken o kadar çok şok oldum ki sanırım bu film beni en çok şaşırtan anime oldu. Sadece 80 dakikalık olmasıma rağmen gerçekten filmi yaşadım. O hayal ile gerçek arasındaki sahneler, hashtagta konulan psikoloji ve şizofreni türü o kadar çok iyi işlenmiş ki. Üstelik bunların hepsi 21 yıl önce yapılmış bir şey. Gerçekten insanın beynini yakan bir film. Aynı zamanda gerçek ile hayalin arasındaki ince çizgiye o kadar dikkat edilmiş ki. İzlerken film adeta senin aklınla oynuyor.
Son 20 dakikasında üzerine saatlerce tartışılabilir, gerçekten beni şoka uğratan bir finaldi. Filmin sonunda kendimi aptal hissettim.
Tabii biraz araştırınca ne mi bulayım Amerikalılar durur mu, filmin yapımcısına milyon dolarlar ödeyerek aynısını normal filme uyarlayıp 2010'da kapmışlar Oscar'ı 'Black Swank'le. Bazı sahneler tıpatıp birmiş üstelik. O filmi de izlemeyi düşünüyorum. Ama Perfect Blue'nun yeri bende ayrıdır. Satoshi Kon'a bu film için teşekkür ediyorum, ruhu şad olsun.
Bu müziği de buraya bırakıp gidiyorum.