NOW Adım Farah - Dizi Yorumları

İkinci sezon ilk bölümü izledim. Mustafa Avkıran, Ali Sürmeli ve Oktay Çubuk kesin olarak ayrılmış. Mustafa Avkıran'ın nasıl bir şekilde gittiği dizide gösterilmiş ama Oktay Çubuk ve Ali Sürmeli nasıl çıkıyor henüz daha bir sahne veya ayrıntı yok. Umarım bu iki oyuncunun da çıkış sahnelerini dizide görebiliriz. Ben karekterlerin son sahnelerine kadar gösterilmesini seviyorum.

Dizi için bu 3 karekter bir kan kaybına neden olmuş mu kesinlikle evet. Bu diziyi izlememim sebebi diğer yapımlar gibi klişe üçlü, dörtlü kombinasyonlara girmeden anlatmasıydı. Çok sürüncemede bırakmıyor, tadında bir karar ile senaryo gidiyordu. Bu farklı denklem bu 3 oyuncunun gitmesi ile son bulmuş oldu ki klişe bir denklemi ikinci sezonda bizlere izletmeye çalışıp ekranda kalmaya çalışacaklar gibi.

Ak Kuzu ve Kara Kuzu olayı geçen sene üstüne basa basa işlendi. Belki de ilk sezon (14 Bölüm) biraz kısa sürdüğü içinde bize hoş gelmiş olabilir. Ak Kuzu ve Kara Kuzu'ya paralel olarak İran'da bulunan Behnam karekteri de bu yolda işlendi. Ancak bu sac ayağını oluşturacak üç kişiden ikisi ikinci sezon başında diziden ayrıldı. Ve büyük ihtimalle konu şuna evrildi. Farah/Behnam ikilisine karşı Bade ve Komiser ile Tahir ve yeni gelen diplomatın kızı aralarında bir senaryo geçeceğini sezdim.

Açıkçası bu duruma biraz üzüldüm. Elinde daha iyi bir konu varken klişe bir konuya diziyi evirmeleri bende hayal kırıklığına sebep oldu. Belki de ben yanılıyorumdur.

Herkese iyi seyirler dilerim. Dizinin ömrü umarım uzun olur.

@Dante @Angelica

Reactions: Angelica

Bence bir klişe olarak görmedim ya gayet güzeldi

oncelikle, bolume dair yorumun dan dolayi kendi adima tesekkur ederim. benimisi -genel uzun bir yanit olacak- bastan belirteyim 😛

.
bu nokta da bende ayni gorusteyim. cikacak karakterlerin nasil ciktiginin islenmesi gerekir. kaliteyi zedeliyor ustun koru islenmesi.

Dizi için bu 3 karekter bir kan kaybına neden olmuş mu kesinlikle evet.
kesinlikle. ozellikle iki kiymetli usta oyuncu nun cikisi ister istemez her anlamda diziyi etkileyecektir. kendilerinin ust duzey kaliteli oyunculuk performanslarindan tut, dizinin senaryo derinligine kadar yapi tasi/arter degerinde bold degisimler bence yoruma acik olmali...
izleyiciye sorsalardi, ben sahsen ustte dedigim noktalar dan dolayi kabul etmezdim cikmalarini....

Bu diziyi izlememim sebebi diğer yapımlar gibi klişe üçlü, dörtlü kombinasyonlara girmeden anlatmasıydı. Çok sürüncemede bırakmıyor, tadında bir karar ile senaryo gidiyordu.
ilk sezona dair yorumlarimda ozellikle -son bolumlerindeki- senaristin kaliteli ters kose ve klise olmayan dokunuslarina ovguler dizmistim.

birden fazla begendigim konu basliklari vardi, ayri karakterler dolayli.
misal ;

ali surmeli nin derinlikli karakteri.
1- abi kardesin ayrilmasinda rolu nun olmasi.konusu.
2- ak kuzu kara kuzu sebekesinde yer aldiginin genis capli islenme potansiyeli.konusu.
3- vera ile olan gecmisten kalan ve halen devam eden sevda. konusu.

bunlar daha genis islenebilirdi.
1- de , abi kardes kendilerine bu acimasizligi yapanlarla yuzlesmeliydi.
2-de, ilk sezon gizemi ile beklentiyi yukseltip sezon sonuna dogru cok kaliteli ters koselerle bu konuya dokunmalarinin devami gelmeliydi, bunun yankilanmasiyla daha genis dusmanlar konuya girebilirdi akkuzu karakuzu sablonu ekseninde.

3-de, vera ile sahneleri iyi oluyordu,,,genel hikayeye odakli kendileri iciin degilde cevreleri icin bulusuyorlardi,,, beklenen sevda konusuna ustu kapali girdiler sezon biitimiyle de kapatmislar anlasilan... halbuki, vera'yi elinden alan ali galip ile saglam bir yuzlesme restlesme vs olabilirdi. kuzu vs dolayli -once is gelir mantigi- bana pek albenili gelmedi. adam sevdigini kaybediyor, kaybettigi kisiyle *is yapmasi bile egreti duruyordu. bi ihtimal yillarin acisini kaybini, yuzlesme vs ile kapatabilirdi ali surmeli nin oynadigi karakter.

Bu farklı denklem bu 3 oyuncunun gitmesi ile son bulmuş oldu ki klişe bir denklemi ikinci sezonda bizlere izletmeye çalışıp ekranda kalmaya çalışacaklar gibi.
cikan 3 isimden onem ve skala ,derinlik vb dolayli iki usta isim bold onemli isimlerdi ve rollerdi.ustte de belirttigim uzere.

oktay cubuk kanimca seyirci de benimsenmedi bu hikaye ozelinde.
yani, diger oyuncu nun kimyasi ve enerjisi daha iyi tuttu. oyunculuk performansi da bencee daha iyidi .

youtube yorumlarin da oktay degilde diger aktorun partner olmasini isteyen bolca yorum vardi gecen sezon. ikilinin sahneleri dolayli bende bu bakisa geldim, , ,ozellikle sezon sonu bolumleri buna guzel bir ornek.

bence daha derin ve genis persfektifli islene bilirdi. ustte az biraz degindim bu noktaya.
saglam hype yaptilar. lokal baz da iyi de hikayesi alt metni olarak yaziliyordu bolumlere guzelce serpistiriliyordu. akkuzu karakuzu nun dunya geneli baglantisi olabilecegi nin ipuclarini sezon ici ozellikle son bolumlerinde hissettiiriyorlardi. salt,behnam degilde , bati bazli villainler konuya persfektifi genisletmek icin eklerler beklentisindeydim.....

< . >
yeni sezon ilk bolume bakilirsa, simdilik veya temelli bundan vazgecmisler....

bu arada,
behnam ve annesi ilk bolum olarak diziye iyi giris yaptilar. ozellikle behnam.

fakat, bence ,konusulmasi gereken ; ilk sezon cok begenilen ,basrol ikilinin bol olan sahnelerinde cok iyi bir cekim enerji yakalamislardi...
yeni surumle bu aura bayagi yara almis.ozellikle farah'in soguk halleri,mesafeli durusu ,ikilinin bizlere yansitilan sihrini zedeledi bi nevi.

birde,
farah'in kaldigi eski ev mahalle vs de ayri br sicaklik dogallik katiyordu diziye.
ordan koske gecmeleri riskti. keza, mehmetlerin ev ahalisi de dogal arti katiyordu , yeni sezon da ev olarak bir tek behnam'larin evi gorduk. evler,mahalle,mekanlar vs -adeta simgesel ve bolgeler olarak ben yabancilik hissettim ilk sezona nazaran.....

degisen diger nokta ;
ufakligin astronot kiyafetine cok alismistik. dis sahne cekimlerinde.

degismeyen ve memnun oldugum noktalar;
tahir'in renkli adamlari devam ediyor. ben,behnam onlari vurmustur sandim.

bade nin bolum de suresinin fazla olmasi. bastan beri kendisi cok iyi performans sergiliyor,her an derinlikli oynayan enerjisi var.
bu bolum ,once farah'a ,tahir'e destegi yardimi guzel yazilmis buldum.
sevdigi adam dan vazgecmemesi, 1 sene koma da ona gozu gibi bakmasi...
ozellikle uyanmasi hissetmesi umudu dolayli -kitap okumasi, cok guzel sicak detaylardi... birde ali galip ile olan soz duellosun da usta oyuncu dan geri kalmadi ,gercekleri bir bir siraladi -sahne de gercekci duyguyu yansitti.
yetismeselerdi kaybediyorduk kendisini.

bu arada ,bolumun sonlari ozellikle bu dedigim sekanslarin oldugu dakikalar cok cok iyidi peak baglaminda . 3 kadin bir voltran oldular adeta.
ali galip son nefesini verirken *gizli kamera detayi da talihsizlikti -behnam'a karsi farah 'in vs elini kolunu baglayan.

bu arada dedigin sekilde dar ve kisir dongulu bir hikayeye evrilirse iyi olmaz.
bade -mehmet konusu hem ask, hem bu kuzu vs dolayli ayri ayri da devam eder genel hikaye icerisine iyi serpistirilerek...< ilk sezonda yaptiklari ayarda.

farah/behnam - tahir konusu. bu bastan beri kacinilmaz bir denklem di. islenecegi bastan belliydi. burda sorun gormuyorum. bu konu da tek endisem ,ustlerde dedigim ; yeni bolumu izlerken gecen sezon aldigiim haz ve hissiyatin basrol ikilinin kimyasi ve aurasinin zedelenebilmeye acik oldugunu anladim... dolayisiiyla , bu tahir behnam kapismasinda farah'i nasil konumlandiracaklar .kritik denklem.
< yeni halleri albenili degil bu bir gercek. bu da dizinin aldigi bir risk gibi.
gecen sezona nazaran -senaristin bu yonden isi daha da zor.
umarim dizinin kimyasi ve dokusu bozulmaz.

Herkese iyi seyirler dilerim. Dizinin ömrü umarım uzun olur.

@Dante @Angelica
tesekkurler. umarim uzun olur. ozellikle bade ~ mehmet ikilisinin sahnelerini ayri bir heyecanla bekliyorum. ikilinin enerjisinin potansiyellerini senarist umarim bol sahnelerle yansitir. duz sahne ve az sure ile harcanmamalilar.

yeni fragman cikmis.

>

dk bir gol bir. mehmet uyanmis
cok da guzel olmus.
< benim fragmanda dikkatimi ceken, hafiza kaybi yasamamis olmasi...

bu arada mehmet'in yattigi yatagin arkasindaki portatif kabin guzel dusunulmus - *kilim desenli olmasi haliyle genel konuya da ilisik olmus.

< gorunuse gore vakit kaybetmeden abi kardes birlesip behnam'in pesine dusecekler gibi... mehmet simdilik olayin uzaktan taktik tarafinda durabilir,saglik/fiziksel durum dan dolayi.

beklentim ,bekir'in de kendilerine katilip - voltrani olusturmasi. tabii, birde, bade kralice ,gecen bolum oldugu gibi bundan sonraki bolumlerde de guclu kadin imajiyla dokturecektir suphem yok . oyleki,bu seruvene o da katilirsa -mahserin 4 atlisi olurlar diye dusunuyorum.

farah ,bu sefer ,- cocugunun , oz babasinin yaninda mutlu diye, o baglamda laflarla tahir'i kendilerinden sogutmak istiyor. ne derece etkili olur, bolumu izleyip gorecegiz. bildigim, tahir kendisine ondan daha asik.
tahir'in fragmanda > 0.30 da yakarisi cok iyi buldum.

bu arada, farah'la el ele magazadan cikmalar behnam'i cildirtacaga benziyor....

son olarak,

aksiyon anlaminda 1.fragmanda pek bir sey yok gibi.
genis cerceveli aksiyon sahneleri bekliyorum.
tahir'lere karsi , bu dogrultu da villain tarafi daha zengin kadrolu olmali.
ali galip ve behnam tarafinda ikisi haric kimler var bilmiyoruz.

ayrica tahir'lere de takviye gerek yakin cevresi haric. tahir,mehmet,bekir,bade bile olsa, denge olarak pasif olur kucuk capli kalir. bi sekilde bu tarafa katki yapilmali senaristler tarafindan.

2.fragmani heyecanla bekliyor olacagim.

2.fragman sonu heyecanli bir yerde bitiyor. behnam >tahir'i yakaliyor...
farah-tahir sahneleri de tutkulu gozukuyor,fakat yanan yine tahir olacak gibi...

onizleme de eklenmis.
< turku secimi iyi gitmis secilen sahnelere...

* son bolumun son sahnelerinde neler oldu yahu

ozellikle bu yuzden -yeni bolum fragmani asiri merak ediyorum.

yeni bolum on izleme gelmis.

Stoksuz gidiyor bölümler. Çekimler zor yetişiyor yani. *Fragman daha sonra yani. Yarın yükselelim de 3'e. Sevinelim hepimiz.
iyi de , bence bu dizi icin iyi bir sey degil.
ucu ucuna *fragman sunuluyor. ayni sey omer dizisinde de mevcut.

koca hafta tek fragman o da diziye kisa sure kala eklendi yanilmiyorsam.

@12.Adam , @Angelica

Reactions: 12.Adam
onceki bolumler de oldugu gibi - her zamanki gibi gec fragman . . .
*carsamba > bolumu olan dizinin > *ilk fragmani bu denli gec verilmesinin - dizi nin *omru/izlenirliligi/guncel de konusulmasi vb adina -negatif etki ettigi bir gercek.

kaldi ki, *mazeret isin teknik kismi seyirciyi alakadar etmez.
diziyi ve kitlesini dinamik/ilgili tutmak icin bolca bolum tanitimi, vaktin de fragman ve onizleme ile canli tutmak gerekir.

< ayni sey *omer dizisi icin de gecerli -benim gozlemimde.

neyse. kanali ve yapimcisi dusunsun.

.

fragmana gelirsek ;

Reactions: Angelica
@12.Adam , @Angelica ,

yeni fragman ;

gecen bolum ucu ucuna tek fragmanla gecilmisti.

bu sefer 1.fragmanin uzerine > 2.frgmani -az once eklemisler.

halbuki her bolum bu sekilde olmali -hatta daha da ilgili olmalilar.