Twin Peaks 1x1
Aylarca tek bölüm dizi izlemeyen ben, nasıl olduysa birden atağa kalktım ve kombo halinde diziler izlemeye başladım. Ama dizilerde dizi yani, dizi - film gibi konularda mükemmeli arayan biri olarak tam uygun diziler.
Bu
David Lynch 'in yyönetmeni olduğu ve senaryosunu yazdığı dizi şuana kadar izlediğim gelmiş geçmiş en eski dizi oldu benim için. Türk dizileri de dahil olmak üzere hiç bu kadar eski dizi izlememiştim, en eskisi 1997 yapımı Oz' du.
Bu dizi ise 1990 yapımı ve tek kelimeyle mükemmel!
Yeminle hayatımda hiçbir dizide böylesine tüylerimin diken diken olduğunu hatırlamıyorum! Hele hele dizinin tamamına yakın duyulan bir arkaplan müziği var ki off of! Ruhunuz çekilir!
Dram? Sonuna kadar. Gizem? Had safhada. Gerilim? Mükemmel ölçüde. Suç? Gümbür gümbür geliyor.
Kelimenin tam anlamıyla film gibi dizi!
Hiç abartmıyorum bu dizinin yanında True Detective bir hiç! True Detective 'deki gizemin, dramın, gerçekçiliğin on katı var. Belki ilk bölüm olduğu için bilemiyorum ama diyalog yönünden True Detective' e göre geride kalıyor diyebiliriz ama sonuçta daha ilk bölümdü, öteki bölümlerde ne olur bilemeyiz.
Ayrıca dizideki Bob karakterini pek sevmedim, yapmacık diyeceğim ama 1990 ların hatta 80'lerin Amerikan Taşra Kültürü hakkında pek bilgim olmadığı için yorum yapmıyorum.
İlk bölümü olduğu için süresi 1.30 saat küsürdü. Hiç sıkmadan izletti. Üstelik o zamanlarda daha VCD kalitesi bile yokken 720p hd olarak bu filmi pardon diziyi izlemek ayrı keyif verdi. Sanırım sonradan 720p ye çevirmişler ama olmuş. Ekran görüntüsünü de aldım.
Dediğim gibi kalitenin had safhada olduğu gerilim-gizem-dram dizisi. True Detective ve benzeri dizileri sevmiş olanlar her türlü bu diziyi de beğenir çünkü kalite bakımından gördüğüm en üst düzey dizilerden biri kendi türünde. Ve yönetmenliği harika bir yönetmenlik! Resmen kendinizi o puslu ortamın içindeymiş gibi hissediyorsunuz, bir garip dizi insan ruhunu daraltıyor.
Diziyi karanlık, loş bir ortamda ve odanın içi soğuk olarak izlemenizi öneririm. İnanın işe yarıyor dizinin havasına daha güzel uyum sağlanıyor. Oda soğuk olduktan sonra üzerinize battaniye alırsanız daha keyifli ve huzurlu olur.
Şaka maka David Linç 'in Fil Adam filmi hariç hiçbir yapımını izlememiştim. Bu dizide sonra listeme aldım.
@OzaN @gundix123 ve eğer David Lynch yapımlarını seviyorsa
@Danger UA! Öneririm. Ayrıca
@destere de kesin beğenir muhakkak öneriyorum, izleme listenizin en üstlerine ekleyebilirsiniz rahatlıkla.
----
@OzaN ben Carnivale ile bu diziyi haftada 1-2 bölüm arası izlerim büyük ihtimalle. Ayıp olacak ama Twin Peaks için de yorum konusu açılmasını isterdim.
9.5/10