Bu filmi meşhur romanından aldığım tadtan ötürü izledim. Nobel ödüllü Jose Saramago'nun aynı adlı romanından.
Filmin ya da kitabın konusu, adam trafik ışığında yeşil ışığı beklerken birden kör olur. Ama beyaz körlğk, yani her tarafı bembeyaz görür, kapkaranlık değil.
Neyse sonra göz doktoruna gider ve göz doktoruna da körlüğü bulaştırır. Hatta hastanede sıra bekleyen diğer hastalara da.
Birden tüm dünyaya yayılan Körlük Virüsü Salgını devletleri harekete geçirir. Körlük bulaşıcıdır ve kör olan kişiler karantina altında bir mekanda toplanmaya başlanır.
İnsanların kör olması, acımasız olmasına engel olmayacaktır. . .
Kör olmayan tek kişi ise doktorun karısıdır.
Filmde yahut kitapta hiçbir karakter ismi yok, hiçbir isim yok daha doğrusu. Kimse kimsenin ırkını, rengini bilmez. Bilmeye gerek görmez.
Oldukça güzel kıyamet senaryolu bir filmdi.
Kitapla elbette kıyaslanamaz, hiçbir yapım uyarlandığı kitabın tadını tam veremez. Ama yine de oldukça başarılı bir uyarlamaydı en azından kitapla paralel gitmesi hatta nerdeyse aynı diyaloglara yer verilmesi çok iyi.
Directed by James Gunn. With Chris Pratt, Vin Diesel, Bradley Cooper, Zoe Saldana. A group of intergalactic criminals must pull together to stop a fanatical warrior with plans to purge the universe.
Oldukça özgün konulu bir filmdi. Filmin süresi 80-85 küsür dakika. 12 Angry Men gibi tek mekanda geçiyor ama hiç sıkmıyor.
Filmin konusu malum, bir tane adam (John) 14.000 yıldır yaşadığını itiraf ediyor dostlarına. Her 10 yılda bir yaşlanmadığı anlaşılmasın diye göç ediyor.
14.000 yıllık geçmişini tam olarak hatırlayamıyor ama birçok detayı da hatırlıyor. Geçmişle ilgili anılarını bildiğiniz anlatıyor yani görsel efektlerle geçmişe gidilme olayı yok, roman okur gibi bir filmdi o açıdan. Eğer görsel efektlerle geçmiş anılarını gösterselerdi bu kadar ilgi görür müydü ya da çok daha mı ilgi görürdü orası soru işareti.
Bu adam tarihte birçok önemli şahsiyet ile tanıştığını iddia ediyor. Odadakiler inanmıyor tabi ama akılları karışıyor. Psikolog, Antropolog, Arkeolog ve Hristiyan Din Bilimcisi. Dördünün de aklı karışıyor.
Bu açıdan K-Pax kalitesinde bir filmdi.
Dinleri böyle göstermeleri, o şekilde iddia etmeleri ve inandırmaya çalışmaları hoşuma gitmedi. Ama filmin kalitesi de böyle sorgulatıcı ögeler sayesinde gün yüzüne çıkıyor.
Özellikle John'un bir itirafı sonrası "Yok daha neler!" Anlamında tepki vermiştim. Çok büyük spoiler veriyorum, hayatımın spoiler i. İzlememiş olanların spoiler kutucuğuna tıklamalarını önermem, eğer hiç izlemeyi düşünmüyorum derseniz orası ayrı
Meğer bizim 14.000 yıldır yaşayan adam kimmiş biliyor musunuz? Hz.İsa! Bu adam Buda ile tanışmış, onun öğrencisi olmuş. Sonra Roma'ya gelmiş ve durumun çok kötü olduğunu görmüş. Buda'nın öğretilerini yaymaya başlamış. E hiç yaşlanmadığı, ölmediği gerçeği de olunca insanlar onu peygamber ilan etmiş. Zamanla bu adam HZ.İsa diye bilinen kişi olmuş (tarihte sık sık hükümdarların siyasi hamleleriyle HZ.İsa tanımı değiştirilmiş.
Tabi kısaca Yav He He dedim. İnsanların akıllarını biraz olsun karıştırmak için yapılmış olduğu ortada.
filmin sonunda işte bu gerçeği öğrenen dostları şok olur, din bilimci kadın fenalık geçirmeye başlar, bunun bir şaka olduğunu itiraf etmesini söylerler. Adam da dostları üzülmesin diye şaka olduğunu açıklar. Böylelikle filmin amacının açık kapı bırakıp gerçekten 14.000 yıldır yaşayıp yaşamadığınu seyircilere sorgulatmak olmadığını, senaristin direkt olarak yanlı bir biçimde 14.000 yıldır yaşadığını filmin gerçeği yaptığını görüyoruz. Son sahnede zaten anlaşılıyor iyice. /spoiler]
Rahatsız edici olsa da fena film değildi.
@destere sadece 87 dakikalık bu filmi muhakkak öneririm, en azından izleme listene gönül rahatlığıyla alabilirsin. İda'dan çok dahdaha kaliteli, bol diyaloglu, tek mekan ve düşük bütçe. 12 Angry Men gibi hiç sıkmıyor. Her şeyden önce filmin konusu çok özgün. 87 dakika çok çabuk geçiyor.
Eğer klişe aksiyon filmlerinden uzaklaşıp kaliteli diyaloglar ve oyunculuklarla donatılmış bu mükemmel film tam size göre.
Film çok akıcı hiçbir anında sıkılmadığımı söyleyebilirim.Konu çok özgün her şey bir oyuncakçı soygunuyla başlıyor ve hikaye Los Angeles'a uzandığında içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Filmdeki anlatıcımız Harry biraz aptal bir karakter ve sürekli bir şeyleri eksik anlatmasıyla kötü bir anlatıcı olarak lanse edilmesi çok iyi bir ayrıntı.Çünkü karakterimiz aptal.
Konu olarak biraz karışık.Yani aynı anda birkaç cinayet ve bu cinayetler birkaç kişiye bağlı o yüzden biraz dikkatle takip etmek lazım.
Oyunculuklar müthiş.Robert Downey Jr.'ı her izlediğimde daha da hayran kalıyorum.Adam mükemmel.Val Kilmer'ın karakteri Gay Perry ise efsane olabilecek bir karakter.
Val Kilmer da çok iyiydi.Michelle Monaghan ise fiziği ve güzelliği ile büyüledi.
Lord Of the Ring göndermesi,rus ruleti sahnesi ve sonunda koltuk değnekleriyle Elvis ve Lincoln'ün görülmesi,cesedin üstüne işeme sahnesi süper sahneleriydi.
Shane Black'tan mükemmel klişelerden uzak bir film.Herkese tavsiye ederim.
Directed by Evan Goldberg, Seth Rogen. With James Franco, Seth Rogen, Randall Park, Lizzy Caplan. Dave Skylark and his producer Aaron Rapaport run the celebrity tabloid show "Skylark Tonight". When they land an interview with a surprise fan, North Korean dictator Jong-Un Kim, they are recruited...
Bugüne kadar Robert Downey Jr. ve Guy Ritchie varken neden izlemedim bilmiyorum.Keşke daha erken izleseymişim.
Ritchie yine suç ve komediyi bir arada önümüze seriyor fakat bu sefer mükemmel bir prodüksiyon tasarımı eşliğinde.Dönemin İngiltere'sinden sıkılacağımı düşünüyordum fakat tam tersi çıktı.
Robert Downey Jr.'a artık ne desem bilemiyorum.Adam mükemmel,mükemmel,mükemmel...Dünya üzerinde Sherlock gibi bir karaktere kimse ondan daha iyi can veremez diye düşünüyorum.Bu rol onun için biçilmiş kaftan.Jude Law ise tam rolüne oturmuş ve hakkını vermiş.Diğer oyuncular da iyiydi zaten hikayeyi bu iki karakter taşıdığından diğerleri pek önemli değildi.Ha bir de Irene Adler yani Rachel McAdams var.O da iyiydi.
Filmin genelinde sıkılmadım merak ederek izledim aksiyon ve dövüş sahneleri çok iyi.
Ben genelde eski Londra,Paris temalı filmleri sevmem ama bu film gerçekten iyi.
Directed by Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne. With Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée, Baptiste Sornin. Liège, Belgium. Sandra is a factory worker who discovers that her workmates have opted for a EUR1,000 bonus in exchange for her dismissal. She has only a weekend to...
Directed by Darren Aronofsky. With Russell Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins, Emma Watson. Noah is chosen by God to undertake a momentous mission before an apocalyptic flood cleanses the world.
Directed by Richard Schenkman. With David Lee Smith, Tony Todd, John Billingsley, Ellen Crawford. An impromptu goodbye party for Professor John Oldman becomes a mysterious interrogation after the retiring scholar reveals to his colleagues he has a longer and stranger past than they can imagine.
www.imdb.com
@Tolstoyevski'nin yorumunda gördüm ve film konusu itibarıyla çok ilgimi çekti.
Bugüne kadar her zaman tek mekan filmlerini sevmişimdir ve bana hep sürükleyici gelmiştir.Bu film de öyleydi.Genelde tek mekan filmlerinde hep bir tiyatro havası vardır.Bu film de fazlasıyla tiyatraldi.
Filme gelirsek çok ilginç bir hikayesi var.14.000 yıl boyunca yaşayan bir adamın hatıralarını dinliyoruz.Kaliteli diyaloglara sahip bir film.Eski çağlar hakkında bilgisi olan,felsefeyi seven insanlar kendini filmdeki 8.kişi gibi hissedebilir.Ben de az çok ilgim olmasa da eski çağ hakkında ufak tefek şeyler biliyorum.
Filmde adamın hatırları ile görüntü verilmemesi iyi olmuş bence.Çünkü eğer verselerdi o inanmayan arkadaşlarının hiçbir önemi olmayacaktı.Ama böyle olunca insanın kafası karışıyor makara mı yoksa gerçek mi diye?
Din konusunda ben de aynı düşüncelerdeyim:
Hele adamın Hz.İsa çıkması tam saçmalık.Adam 14.000 yıl önce doğmuş ama Hz.İsa M.Ö 8-1'de doğmuş.
Sonu ise benim için sürpriz oldu:
Adam şaka dediğinde aslında ben inanmamıştım nitekim kadınla konuşmasında anlaşıldı.Ancak o yaşlı adamın babası çıkması büyük sürpriz oldu benim adıma.
Kesinlikle çok ilginç bir deneyim oldu bu film benim açımdan.Farklı bir şeyler izlemek isteyenler 85 dakikasını bu filmle ayırabilir.
HZ.İsa çıkması film açısından açısından Saçmalık değil, adam ben doğar doğmaz HZ.İsa oldum demiyor ki, Buda'nın öğretilerini Roma'da yaymaya çalıştığım için İsa olarak bilindim diyor. Tamam dini bu kadar insan işi gibi göstermelerine ben de karşı çıktım ama film bakımından bakarsak mantık hatası kısmına girmiyor.
Directed by David Fincher. With Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey, Andrew Kevin Walker. Two detectives, a rookie and a veteran, hunt a serial killer who uses the seven deadly sins as his motives.
www.imdb.com
Filmi az önce izledim.Gerçekten ama gerçekten süper bir film olmuş.Yani filmin o kasvetli havası ilk dakikadan sizi içine çekiyor.Olay örgüsü gerilimi gizemi kurgusu falan hepsi on numara.Çekim açıları falan müthiş.Böyle gizem uyandıran filmleri severim bunu da seveceğimi düşünüyordum nitekim de sevdim Sonu ise dehşetti resmen.Son 10 dk acaip derecede gerildim
Morgan Freeman ve Bradd Pitt döktürmüşler resmen.İkisindeki uyum dilme yansımış.İkisi birbirini tamamlıyor zaten.
Bilimkurgu açısından çok büyük bir başyapıt film. Olağanüstü. Ne desem az.
Öyle Mükemmel konusu var ki... Bilimkurgu felsefe ve fantastiğin harmanlanmış biçimi.
İşin garip yanı ben bu filmi izlemeden konusunu bile bilmeden önce, bu filmin anlatmak istediklerini düşünmüştüm. Film hakkında ne desem spoiler olacak. Filmin anlatmak istediği
Tüm insanların birer kobay faresi gibi uzaylıların bir deney ürününden ibaret olması
Tüm bildiğimiz gerçekler zihnimize yerleştirilmiş gerçekte olmayan şeyler olabilir. Renk, koku, sıcaklık, dış dünya, aile, iş... Hepsi bir deney ürünü olabilir
Ve tabi ki filmin iddia ettiği olayın aksini kimse kanıtlayamaz. Belki gerçek dünyanın öyle olduğunu da kanıtlayamayız ama olmadığını da kanıtlayamayız.
Birçok açıdan Matrix ile benzerlikler taşıyor. Lakin bu filmim Matrix'den 1 yıl önce çekilmiş olduğunu belirteyim..
Ayrıca Truman Show gibi filmlerin de bu filmden ilham aldığı açık. Hele ki
Dark City'de duvarları yıkarak gerçeğe ulaşmasını Truman Show'un son sahnesinde de buna benzer bir şekilde görmüştük
özellikle duvarı yıktıklarında kendilerini uzayda bulmaları ve polisin uzay boşluğunnda süzüldüğü anda kendi dünyasının bir uzay gemisinden ibaret olduğunu görmesi
Müthişti. .. Resmen ağzım açık izledim o sahneleri. Vay be!..
Sözün özü, bu film gerçek anlamda bir başyapıttır. Hayatımda izlediğim en iyi bilimkurgu filmlerinden biri oldu. Hollywood'un Zihin Bilimkurgusu alanındaki kilometre taşıdır.
İzlememiş olanların izleme listesine almalarını öneririm. @Danger UA!
Directed by Evan Goldberg, Seth Rogen. With James Franco, Seth Rogen, Randall Park, Lizzy Caplan. Dave Skylark and his producer Aaron Rapaport run the celebrity tabloid show "Skylark Tonight". When they land an interview with a surprise fan, North Korean dictator Jong-Un Kim, they are recruited...
Directed by Guy Ritchie. With Robert Downey Jr., Jude Law, Jared Harris, Rachel McAdams. Detective Sherlock Holmes is on the trail of criminal mastermind Professor Moriarty, who is carrying out a string of random crimes across Europe.
www.imdb.com
Dün ilk filmi izleyip beğenmiştim.Bu film de güzeldi fakat ilki kadar değil.
Genel olarak baktığımda sıkıldığım noktaları ilk filme göre daha fazlaydı ama birkaç sahnesiyle film büyüledi beni.Genel olarak ağır çekime alınan sahnelerdi.
Fakat bu filmde Simza karakteri Irene Adler'in yerini tutmadı.Irene filmde daha çok gözükseydi iyi olurdu.
Ormanda kaçtıkları sahne,Moriarty ile karşılıklı düşündükleri sahne başlıca aklıma gelenler.
İlk filmde Holmes'ın pek sık taklit değiştirdiğini görmedim ama bu filmde kılıktan kılığa girdi.
Kadın kılığı ve sonda yaptığı kamuflaj gerçekten mükemmeldi.
Ama Moriarty'nin hikayesi bana ilk filmdeki Blackwood gibi fazla merak uyandırmadı Blackwood'un hikayesi çok daha fantastik ve ilginçti.
Bu seride en çok beğendiğim şeylerden biri de müzikler.
Oyunculuklara ise yine diyecek söz yok.Robert Downey Jr. yine harika Jude Law ise ilk filme göre çok daha iyi.
İlk filmin yanında biraz sönük kalıyor ama yine izlenmesi gerekiyor diye düşünüyorum.3.filmi sabırsızlıkla bekliyorum.
Directed by Richard Ayoade. With Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn, Noah Taylor. A clerk in a government agency finds his unenviable life takes a turn for the horrific with the arrival of a new co-worker who is both his exact physical double and his opposite - confident...
www.imdb.com
İyi sayılabilecek filmdi ama başka bir yönetmen başyapıt çıkarırdı bu filmden: 6/10