Ben de gelmişken yorumumu yapayım bari. Yorumumu fazla uzatmayacağım, çünkü filmi pek sevemedim maalesef.
Aslında film güzel başlıyor. Hatta ilk 30 dakikası gayet etkileyici, ama film bunun devamını daha fazla getiremiyor maalesef.
Öncelikle senaryo bana biraz tekdüze yazılmış gibi geldi. Hikaye temposuzdu, aksaklıklar vardı ve özellikle sonlarına doğru iyice kötü bir hale geldi.
Filmin anlatacak birçok derdi var, ama uygun süresine rağmen bunların hiçbirini tam olarak anlatamıyor ve bu da karışıklık hissinin daha da fazla artmasına neden oluyor ne yazık ki. Olay örgüsünün çok da sağlam kurulmaması nedeniyle hikaye her geçen dakika karışıyor ve bu da izleyenin dikkatini dağıtıyor.
Film, aslında Richard Linklater'ın pürüzlü çocukluğuna bir ağıt olmuş. Ancak dediğim gibi senaryo hiç derli toplu değili bu da filmin en büyük eksisi. Kurgu başta olmak üzere teknik özelliklerde birtakım sorunlar var.
Linklater'ın rejisi fena değil, ama bence yılın en iyilerinden sayılmaz. Sıradan bir film için sıradan bir reji olmuş. Bazen biraz bozduğu anlar var, bu da izleyiciyi iyice yoruyor. Aslında yönetmen The Tree of Life gibi bir şey çıkarmak istemiş ortaya, ama başka şeylerle o kadar oyalanmış ki ortaya ondan fersah fersah uzakta olan bir yapım çıkmış. Ana hikayeye yön vermek için yeni yan hikayeler çıkarılmış, ancak zaman doldurmaktan öteye gidememişler.
Oyunculuklarda ise ciddi sıkıntılar mevcut bence. Patricia Arquette çok kötü değil, ancak tekdüze bir oyun sergilemiş. Aldığı ödülleri (ve muhtemelen Oscar'ı) kesinlikle hak etmediğini söyleyebilirim. Özellikle sonlara doğru iyice abartılaşmış. Ethan Hawke de çok iyi sayılmaz. Alkolik baba rolünü çok da iyi kotardığı söylenemez. Ellar Coltrane ekibin en iyi ismi, ama o da olağanüstü değil ne yazık ki. Yönetmenin kızı Lorelei Linklater da filmde büyük yer kaplamamasına rağmen her göründüğü sahnede göz devirmemizi sağlıyor.
Sonuç olarak Boyhood'da aradığım kaliteyi bulamadım. Kötü bir film değil, ama Metacritic'te aldığı 100 puanı hak ettiği de söylenemez. Sırf 12 yılda çekildiği için ödül alacaksa ben yokum. Yine de izlemek isteyenlere (veya izlemek zorunda kalacaklara) şimdiden iyi seyirler...
6/10