Fav10 Sorgu Odası - Hafta 59 - Sorgudaki İsim: Tolstoyevski

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Aynı @Doğu'da olduğu gibi sana da değişik bir soru sormk gerek. :A

İnsanın düşünce yapısında istese de istemese de kalıp yargılar vardır. Bu kalıp yargılar yeri geldiğinde ön yargıya ordan da algı seçiciliğine dönüşür. İnsanın olaylara bakış açısı ve olayları algılayışı bununla paralel gelişir. Ülkemizdeki toplumun algı ve düşünce yapısıyla Avrupa'daki herhangi bir gelişmiş ülkedeki toplumun algı ve düşünce yapısı arasındaki farklar sence nelerdir ve bunlar hakkındaki düşüncelerin nelerdir? Tabi Avrupa'da yaşamadığından net fikrin olmayabilir. Eğer yoksa ülkemizde nasıl bir düşünce yapısı olmasını istediğini söyleyebilirsin.
 
Son düzenleme:

mrt-06

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
91,530
Reaksiyon puanı
59,811
Puanı
1,061
Konum
Ankara
Hayat senin için ne ifade ediyor?
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,282
Reaksiyon puanı
39,932
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Part 2'yi cevaplıyorum, diğer part da Yarın gelecek bu biraz uzun sürdü. :A

Not: Dokunmatik klavyeye bağlı imla hataları yapıp sürç-i lisan eylediysek affola. :)

Benim hakkımda ne düşünüyorsun Marji :A
İlk başlarda soğuk davrandığını söylemiştim zaten :A Ama zaman içinde oldukça ısındım, özellille yarışmalardaki mücadeleci ve takıntılı ruhunu kendime çok benzetiyorum, ayrıca hırkan da oldukça güzel ama arka planda müzik olmasam şarkı söyleme lütfen :D Bir de tarih bölümünden mezun oldun sanırım ama hiç öğretmenlik yüzünü göremedik, insan arada iki kelam tarih hakkında konuşur makale vb açar nerdeee varsa yoksa Sıla :A


adet yerini bulsun ayoll ilk önce hakkımdaki düşüncelerini alayım bay kuru kafa
:A :A :A
@Tolstoyevski

Birkaç günlük zorunlu aranda değerini bir kez daha anladık, gözümüz hep yolda kaldı. Foruma kattığın enerji ve aktiflik seni forumun olmazsa olmazlarından kılmış. Yarışmalardaki emeğini ise her zaman taktir etmişimdir, yalnızca diyebilirim ki artık o oklavayı bırakma zamanın gelmedi mi yaşıtların çoluk çocuğa hatta toruna karıştı sen hâlâ şirret kız çocuğu gibi gelenin geçenin kafasına sopa indiriyorsun :A

Öncelikle bhnd? :A (Sen de bana sordun diye soruyorum yoksa biliyorsun bu soru hakkındaki düşüncemi :A)

Şahsi sorulara girmeyeceğim beni alakadar etmez. Çoğunlukla hayatın içinden sorular yönelteceğim. Hayatta en büyük pişmanlığın nedir?

1)Benim hakkımda düşündüklerine paralel şeyler düşünüyorum ben de, siyasi olarak kanlı bıçaklı düşmanız belki ama siyaset dışında ortak yönlerimiz oldukça fazla, hatta baya fazla. Tabi siyaset tartışmayı da bazı konular dışında oldukça seviyorum seninle, ben her zaman çok sesli ortamı savunmuşumdur. Forumda bütün herkes muhalif olsaydı insan siyasetten sıkılırdı mesela :A Bence 2019 ve sonrasında da forum sağ olduğu sürece ikimizin de sınırsız ya da uzun süreli banlanma olayı olmayacak, belki kişisel yaşantıdaki meşguliyetten ötürü zamanla aktifliğimiz azaltabilir orasını bilemem ama şimdilik gayet memnunum tartışma ortamındandam. :)

2) Çok zor bir soru aslında. Bazen annemle tartıştıktan sonra onun kalbini kırdığımda müthiş bir pişmanlık ve vicdan azabı oluyor ama tabi bunlar hayatta olan şeyler zaten hemen hemen. Beni en çok pişman kılan 2 olay var geçmişimde. Birisi ilkokul 3-4, öteki de yine ilkokul 5'te oldu. İlkinde yani 4"te sanırım, o sıralar üçlü otururduk ve 2 kızla oturuyordum. Sıraya örtü örtme sırası gibi bir mevzudan ötürü tartışma çıktı, ama görsen yanımdaki kız resmen kafamı biçti, dır dır dır bağırması vb beni çileden çıkardı
Ben de kendimi kaybettim ve ona el kaldırdım, ilk ve son oldu bir kıza el kaldırma olayım. O olayı her hatırladığımda içimi müthiş bir pişmanlık kaplar, keşke hiç el kaldırmasaydım, bir de baya baya hüngür hüngür ağlamıştı...
Öteki de sanırım ilkokul 5'ti. Okullar yeni açılmıştı, 1.sınıfların öğretmeni çikolata ve şeker dolu kutuyu kendi sınıfının dolabına koymuştu. Öğle sonrasında okul dağıldığında bir arkadaşla gittik dolaptan o kutuyu aldık, eve kaçtık.. Tabi hırsızlık nedir biliyordum o zamanlar ama onu hırsızlık olsun diye değil, beleş olsun diye almıştım ama çok çok sonra aklıma geldiğinde o olayın hırsızlık olduğunu anlamıştım ve bu da, ilkinden daha fazla olarak her aklıma geldiğinde beni oldukça rahatsız eder, keşke hiç yaşanmasaydı bu diye ama neyseki çocukluk denen şeyin arkasına sığındığımız için vicdan bi nebze olsun teselli olur..
Bu olayların dışında yakın zamanlarda da pişmanlıklarım olmuştur ama hiçbiri bunlar kadar tesir etmemiş aklıma sanırım. :)


Copy-paste yapıyoruz galiba bende yapayım. :D

Benim hakkımda ne düşünüyorsun? :A

Adam gibi adamsın :A Bazı konularda fikir ayrılığımız olsa bile siyasi olarak kendime en yakın gördüklerimden birisin, ayrıca hoşsohbet ve sıcakkanlı olduğunu biliyorum. Durmak yok, mücadelemize devam :A


Düşünce olarak büyük bir değişim yaşadım diyorsun, bu değişim sürecini biraz anlatır mısın? :) Şimdi hayatta daha mı mutlusun?

En son ne zaman ağladın?

1)Sanırım benim kilit aşamam, Gezi Parkı olaylarından sonra Leyla ile Mecnun'un yayından kaldırılması ile oldu. Daha önce de dediğim gibi ne yazık ki Gezi'yi Gezi döneminde desteklemedim, o dönemde siyasal islama ve ülkücü muhafazakar tipine daha yakındım siyasi olarak. Neyse, LİM yayından kaldırıldı ama LiM yayından kaldırılır kaldırılmaz "hobaa ben artık Geziciyim" diye bir şey olmadı elbette. Ama yayından kaldırılmış olması içimdeki bazı şeyleri öldürdü. O dönemde vaktim de bol olduğu için Felsefe ve edebiyata daldım, zaman içinde adım adım (bana göre) uykudan uyandım bu ağır gelişen süreçte. Yani öyle bir sabah kalktığımda artık muhaliftim diye bir şey olmadı, forumun ilk zamanlarında bile daha muhafazakar ve sağcıydım örneğin..
Kesinlikle şimdi daha memnunum çünkü o zamanlar her şeyi bildiğimi zannederdim. Şimdiyse hiçbir şey bilmediğimin farkına vardım, bunu fark etmek beni daha özgür hissettirdi, özgürlük ise mutluluktur. :)

2) Tam olarak hatırlamıyorum ama aklımda kalan en son ağlama olayı, bundan aşağı yukarı 9-10 sene önce, alt komşunun ani kalp krizi sonucu ölmesinde hıçkıra hıçkıra ağlamıştım. Üstelk o adamla pek bir yakınlığımız da yoktu ama çocukluk işte, her gün gördüğü kişinin aniden öldüğünü görünce şok oluyor.. 3-4 yıl önce dedem ve anneannem de öldü, çok üzüldüm ikisine ama ikisi de uzun süreli öldü yani dedem kanserdi, anneannem Alzeymırdı ve her geçen gün tükeniyorlardı, o yüzden ölümleri karşısında şok olamadım ve ağlayamadım. O yüzden anladım ki yakınlar için en güzel ölüm, uzun süreli ölümdür. Ani, bir gün ansızın gelen haberle duyduğumuz ölümler insanı derimden etkiler. Hiç muhabbetimin olmadığı komşuya karşı bile şok olmuşsam, Allah korusun günün birinde özellille Çekirdek ailemden birini aniden kaybedersem nasıl o şokla kafayı yemem bilmiyorum ve öyle bir günün olma ihtimalinden dahi çok korkuyorum....

Benim sorum kişisel sorulardan ziyade biraz başka alanlara yönelik. Daha doğrusu senin bu konuda nasıl düşündüğünü öğrenmek için soruyorum. Umarım programda bu tür sorular sormak yasak değildir. @mrt-06

1. Bilimde 'Bilinmezlik' ilkesinin olması senin için neler ifade ediyor?

2. Türkiye'ye belli suçlara 'Tecavüz, Vatana İhanet, Süpyancılar v.b.' idam gelmesini doğru buluyor musunuz? Nedenleriyle birlikte açıklayabilir misin?

3. Bizi bir türlü AB almamalarına karşın AB'ye girme konusunda ısrar edilmesini doğru buluyor musun? Niçin?

4. Sence Rüzgar'ın kayadan alıp götüreceği sadece tozu mu?

5. Yaptığın bazı sert eleştirilerden sonra yanlış yaptığını düşünüp keşke yapmasaydım dediğin önemli bir olay oldu mu?

6. Sorulara her zamanki verdiğin cevaplardan daha uzun cevaplar bekliyorum [emoji4] şimdiden kolay gelsin.

Öncelikle bu sorular için özel olarak teşekkür ederim, tam da istediğim tarzda güzel sorular.

1) Açıkçası bu ilke hakkında daha önce herhangi bir araştırmam, ilgim olmadı şu ana kadar. O yüzden işin teknik boyutuna girmeden, sadece isminden anladığım kadarını söyleyebilirim. Bence insanın bilimle dahi bilebileceği şeyler, tüm bilgilerin yanında çölde kum tanesi kadardır. Dünyadaki en bilgili adamın ayağın altına bilmediği şeylerin tozunu atmalar o adamın başı uzaya kadar uzanır.
Bilim bile olsa, her zaman ve her çağda mutlaka insanın bilemeyeceği sınırlar vardır, olmalıdır da. Bilim denilen şey sonuçta Tanrı değil ki, her şeyi bilsin ve her şeye gücü yetsin? Eğer bu ilke bununla alakalıysa oldukça mantıklı bir ilke. Bilimi Tanrı sayan ve ona tapan insanlar var, aslında bu anlayış bilimin mantığına terstir.

2) İşte tartışmayı en faydalı gördüğüm soru çünkü gerçekten hayat memat meselesi. Kesinlikle ama kesinlikle doğru bulmuyorum ve desteklemiyorum idamı, hangi suçtan olursa olsun ve oldukça fazla gerekçem var.

Birincisi ve en sık dile getirdiğimiz şey, idamın geri dönüşü yoktur! Eğer 100 kişiden 99'u hak ettiği için idam edilir de öteki 1'i haksız yere idam edilirse; idamı destekleyenlerin eli o haksız yere idam edilen kişinin kanına bulaşacaktır ve kesinlikle vicdan azabı duymaları gerekir.
Unutmayın, dünyanın en iyi memleketinde bile adalet bazen sapabilir. Hele Türkiye'de, adaletin sadece bazen yerinde ilerledi bu ülkede İdam cezası?? Korkunç bir vicdani sorumluluğu da beraberinde getirir ve kesinlikle ama kesinlikle çok büyük toplumdan, kitlesel dalgalanmalara sebep olur.
Üstelik her zaman verdiği ve asla mantıklı geri dönüş alamadığım ve büyük ihtimalle İdam referandumu döneminde sık sık duyacağımız tek büyük bir örnek var:
Diyorsun ki vatana ihanete idam. Ben de diyorum ki Ergenekon ve balyoz davaları?? Eğer idam cezası o dönemde yürürlükte olsaydı o adamlar idam edilecekti. Bu kadar basit işte idamın ne büyük bir problem olduğunu görmek. Ötesi var mı yahu? Bugün çoktan aklanmış adamlar o dönemde idam edilecekti idam olsaydı?

Ve arttırarak diyorum ki, eğer İdam olayı kurtuluş savaşından sonra kaldırılmış olsaydı, Adnan Menderes hiç idam edilmeyecekti. Ve darbe döneminde müebbet yese bile eninde sonunda dışarıya çıkacak, hatta ve hatta siyasete geri dönecek, belki de cumhurbaşkanı bile olacaktı. Tüm bunları engelleyen şey İdam denen ilkel cezadır. Neymiş, Amerika'da da varmış. O halde Amerikanın ayıbı bu, Amerikada cinayet işlemek serbest olsa bu cinayet işlemenin doğru olacağı anlatıma mı gelir?

Gelelim siyaset dışı diğer toplumsal suçlara. Özgecan olayındaki gibi soysuz insanlara idam, onlar için kurtuluş olur. Belli de öldükten sonra hiçbir şey yok, o zaman ne anladım ben o cezadan? Ama küçücük bir hücrede 70-80 yıl it gibi yaşayarak geçirdiğini düşünsene! Bundan daha büyük ceza mı olur, bizler hiç özgürlüğü kaybetmediğimiz için ötesini düşünemiyoruz. Suçu yüzde yüz sabit olanlara gerekirse psikolojik şiddet edilsin, ki vicdanımız rahatlasın.

Ve ayrıca, eğer günün birinde bir yakının böylesi bir suçtan dolayı idama mahkûm olur, tüm deliller onu göster ve idam edilir, fakat 5 yıl sonra küçücük bir ayrıntı sayesinde onun suçlu olmadığı anlaşılırsa, nasıl hissederdin idamı desteklediğin için merak ediyorum? Yeşil Yol filmini izlediysen, o yalnızca basit bir örneğiydi bu durumun. Haksız yere idam edilecek o kadar çok kişi olacak ki vay ki ne vay..

Son olarak, idam cezasının olmasıyla suçların azalacağı yönünde algı tamamen yanlıştır bana kalırsa. Şu anda ülkedeki en büyük ceza ne? Bilmem kaç bin yıl ağırlaştırılmış müebbet. Peki yürürlükteki bu cezaya ve bu cezayı alan yüzlerce kişiye rağmen insanlar hala bu cezayı hak edecek suçları işliyor mu? İşliyor. Diyeceksin ki kimse ucunda idamın olduğu cezayı işlemez. Peki kim ucunda ömrünün sonuna kadar hapis yatacağı cezayı işlemek ister ki peki? O yüzden, dünyanın en işkence dolu ceza yöntemi bile gelse akacak kan damarda durmaz, Hiçbir ceza kişinin o anki cinnet ve kendinden geçme durumunu bastıramaz. Belki bugün o dereceden 8 suç işlniyorsa idam geldiğinde 6 suça, 5 suça düşer bu. Ama haksız yere idam edilecekleri de eklersek, aslında idam cezasının gelmesiyle devletin de kendi elini kana bulayacağını söyleyebiliriz, ki aslında haksız yere idam edilen adam idam edilmemiş, cinayete kurban gitmiştir. Bu konuyla alakalı şu ayeti de belirterek konuyu bitiriyorum:

Kim bir insanı (suçsuz yere) öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim de suçsuz bir insanı ölümden kurtarırsa, sanki bütün insanları ölümden kurtarmış gibidir!.." (Maide, 5/32)

3) AB'ye girme konusunda bizi hiç almıyorlar ki olayını samimi bulmuyorum. Öncelikle sen AB seviyesine çıkartabildin mi ülkeyi, demokrasi, özgürlük, hukuk bunlar ne alemde onu sormak lazım. Ben sonuna kadar AB ye girmeyi destekliyorum, eğer Batılı medeniyetler seviyesine ulaşmak istiyorsak hedefimiz AB den geçer. Ülkeye biraz olsun özgürlük, hukuk gelmeye başladıysa bu AB kriterleri sayesindedir. Hatta AKP kurulduğu zaman bu kriterlerin nimetinden faydalanarak yürüdü gitti, yoksa o dönemki otoritenin siyasal islama geçit vermeyeceğini hepimiz biliyoruz. Türban yasağının kalkması bile AB'nin istediği özgürlükçü anlayıştan dolayıdır. Tabi, AKP istediğini aldı, işi bitince de aetık AB nin özgürlüğünü istemez oldu. Neden istesin ki? Güç tam olarak onların eline geçti nasılsa, eğer AB kriterlerine uymak zorunda kalırsa ülkede nasıl bu kadar baskı kurabilir, muhalefeti bu kadar şeytanlaştırabilirdi ki? E doğal olarak bizler yedik allah artırsın sofrayı da soran kaldırsın mantığıyla hareket edip AB ye sırtlarını döndü, havuz medyası aracılığıyla da halka AB nin gereksizliğini aşılamaya çalıştı. İdam cezasının söz konusu edilmesi dahi ne denli AB den uzaklaşıp Ortadoğuya yaklaşma hevesinde olduklarını gösteriyor. İlaç cezasının kabul edildiği gün, bu resmen resmiyet kazanacak. Ve şunu da söyleyeyim, olası bir idam referandumunda öyle başkanlıktaki gibi bir mücadele asla olmaz. Yüzde 65-70 gibi bir Evet rahat çıkar ne yazık ki, ülkenin o derece vicdanıyla hareket ettiğini düşünmüyorum, çok fazla vatan millet Sakarya Edebiyatıyla hareket eden var, böyle olunca da siyasi güç twrafıdnan istedikleri gibi kotnrol ediliyorlar ve aslında seçmiyorlar, araç oluyorlar yalnızca..

Elim yoruldu kalan 2 soruyu da daha sonra cevaplayacağım ayıp olmazsa. :)


@Tolstoyevski Benim hakkımda ne düşünüyorsun? :A ( uzun olsun merak ettim. son zamanlarda baya sıkı fıkıyız çünkü. :A )

Part 3 e kaldı. :A
 

denizz19

Emekli
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
114,733
Reaksiyon puanı
63,555
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
@Tolstoyevski Tarih Öğretmeni oldum ama pek severek okuduğum söylenemez belki ondandır :F gerçi şimdi öğretmenlik yapıyorum sayılır dersanede ama hobi gibi :A
 

BesaleT

Emekli
Katılım
8 Şubat 2011
Mesajlar
30,479
Reaksiyon puanı
5,691
Puanı
1,061
Konum
***İzmiR***
Part 2'yi cevaplıyorum, diğer part da Yarın gelecek bu biraz uzun sürdü. :A

Adam gibi adamsın :A Bazı konularda fikir ayrılığımız olsa bile siyasi olarak kendime en yakın gördüklerimden birisin, ayrıca hoşsohbet ve sıcakkanlı olduğunu biliyorum. Durmak yok, mücadelemize devam :A

Eyvallah. :D Hisler karşılıklı. :A
 

Çiğdem

Emekli
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
143,852
Reaksiyon puanı
123,731
Puanı
1,060
Yaş
32
Konum
Giresun
Part 2'yi cevaplıyorum, diğer part da Yarın gelecek bu biraz uzun sürdü. :A

İlk başlarda soğuk davrandığını söylemiştim zaten :A Ama zaman içinde oldukça ısındım, özellille yarışmalardaki mücadeleci ve takıntılı ruhunu kendime çok benzetiyorum, ayrıca hırkan da oldukça güzel ama arka planda müzik olmasam şarkı söyleme lütfen :D Bir de tarih bölümünden mezun oldum sanırım ama hiç öğretmenlik yüzünü göremedik, insan arada iki kelam tarih hakkında konuşur makale vb açar nerdeee varsa yoksa Sıla :A




Birkaç günlük zorunlu aranda değerini bir kez daha anladık, gözümüz hep yolda kaldı. Foruma kattığın enerji ve aktiflik seni forumun olmazsa olmazlarından kılmış. Yarışmalardaki emeğini ise her zaman taktir etmişimdir, yalnızca diyebilirim ki artık o oklavayı bırakma zamanın gelmedi mi yaşıtların çoluk çocuğa hatta toruna karıştı sen hâlâ şirret kız çocuğu gibi gelenin geçenin kafasına sopa indiriyorsun :A



1)Benim hakkımda düşündüklerine paralel şeyler düşünüyorum ben de, siyasi olarak kanlı bıçaklı düşmanız belki ama siyaset dışında ortak yönlerimiz oldukça fazla, hatta baya fazla. Tabi siyaset tartışmayı da bazı konular dışında oldukça seviyorum seninle, ben her zaman çok sesli ortamı savunmuşumdur. Forumda bütün herkes muhalif olsaydı insan siyasetten sıkılırdı mesela :A Bence 2019 ve sonrasında da forum sağ olduğu sürece ikimizin de sınırsız ya da uzun süreli banlanma olayı olmayacak, belki kişisel yaşantıdaki meşguliyetten ötürü zamanla aktifliğimiz azaltabilir orasını bilemem ama şimdilik gayet memnunum tartışma ortamındandam. :)

2) Çok zor bir soru aslında. Bazen annemle tartıştıktan sonra onun kalbini kırdığımda müthiş bir pişmanlık ve vicdan azabı oluyor ama tabi bunlar hayatta olan şeyler zaten hemen hemen. Beni en çok pişman kılan 2 olay var geçmişimde. Birisi ilkokul 3-4, öteki de yine ilkokul 5'te oldu. İlkinde yani 4"te sanırım, o sıralar üçlü otururduk ve 2 kızla oturuyordum. Sıraya örtü örtme sırası gibi bir mevzudan ötürü tartışma çıktı, ama görsen yanımdaki kız resmen kafamı biçti, dır dır dır bağırması vb beni çileden çıkardı
Ben de kendimi kaybettim ve ona el kaldırdım, ilk ve son oldu bir kıza el kaldırma olayım. O olayı her hatırladığımda içimi müthiş bir pişmanlık kaplar, keşke hiç el kaldırmasaydım, bir de baya baya hüngür hüngür ağlamıştı...
Öteki de sanırım ilkokul 5'ti. Okullar yeni açılmıştı, 1.sınıfların öğretmeni çikolata ve şeker dolu kutuyu kendi sınıfının dolabına koymuştu. Öğle sonrasında okul dağıldığında bir arkadaşla gittik dolaptan o kutuyu aldık, eve kaçtık.. Tabi hırsızlık nedir biliyordum o zamanlar ama onu hırsızlık olsun diye değil, beleş olsun diye almıştım ama çok çok sonra aklıma geldiğinde o olayın hırsızlık olduğunu anlamıştım ve bu da, ilkinden daha fazla olarak her aklıma geldiğinde beni oldukça rahatsız eder, keşke hiç yaşanmasaydı bu diye ama neyseki çocukluk denen şeyin arkasına sığındığımız için vicdan bi nebze olsun teselli olur..
Bu olayların dışında yakın zamanlarda da pişmanlıklarım olmuştur ama hiçbiri bunlar kadar tesir etmemiş aklıma sanırım. :)




Adam gibi adamsın :A Bazı konularda fikir ayrılığımız olsa bile siyasi olarak kendime en yakın gördüklerimden birisin, ayrıca hoşsohbet ve sıcakkanlı olduğunu biliyorum. Durmak yok, mücadelemize devam :A




1)Sanırım benim kilit aşamam, Gezi Parkı olaylarından sonra Leyla ile Mecnun'un yayından kaldırılması ile oldu. Daha önce de dediğim gibi ne yazık ki Gezi'yi Gezi döneminde desteklemedim, o dönemde siyasal islama ve ülkücü muhafazakar tipine daha yakındım siyasi olarak. Neyse, LİM yayından kaldırıldı ama LiM yayından kaldırılır kaldırılmaz "hobaa ben artık Geziciyim" diye bir şey olmadı elbette. Ama yayından kaldırılmış olması içimdeki bazı şeyleri öldürdü. O dönemde vaktim de bol olduğu için Felsefe ve edebiyata daldım, zaman içinde adım adım (bana göre) uykudan uyandım bu ağır gelişen süreçte. Yani öyle bir sabah kalktığımda artık muhaliftim diye bir şey olmadı, forumun ilk zamanlarında bile daha muhafazakar ve sağcıydım örneğin..
Kesinlikle şimdi daha memnunum çünkü o zamanlar her şeyi bildiğimi zannederdim. Şimdiyse hiçbir şey bilmediğimin farkına vardım, bunu fark etmek beni daha özgür hissettirdi, özgürlük ise mutluluktur. :)

2) Tam olarak hatırlamıyorum ama aklımda kalan en son ağlama olayı, bundan aşağı yukarı 9-10 sene önce, alt komşunun ani kalp krizi sonucu ölmesinde hıçkıra hıçkıra ağlamıştım. Üstelk o adamla pek bir yakınlığımız da yoktu ama çocukluk işte, her gün gördüğü kişinin aniden öldüğünü görünce şok oluyor.. 3-4 yıl önce dedem ve anneannem de öldü, çok üzüldüm ikisine ama ikisi de uzun süreli öldü yani dedem kanserdi, anneannem Alzeymırdı ve her geçen gün tükeniyorlardı, o yüzden ölümleri karşısında şok olamadım ve ağlayamadım. O yüzden anladım ki yakınlar için en güzel ölüm, uzun süreli ölümdür. Ani, bir gün ansızın gelen haberle duyduğumuz ölümler insanı derimden etkiler. Hiç muhabbetimin olmadığı komşuya karşı bile şok olmuşsam, Allah korusun günün birinde özellille Çekirdek ailemden birini aniden kaybedersem nasıl o şokla kafayı yemem bilmiyorum ve öyle bir günün olma ihtimalinden dahi çok korkuyorum....



Öncelikle bu sorular için özel olarak teşekkür ederim, tam da istediğim tarzda güzel sorular.

1) Açıkçası bu ilke hakkında daha önce herhangi bir araştırmam, ilgim olmadı şu ana kadar. O yüzden işin teknik boyutuna girmeden, sadece isminden anladığım kadarını söyleyebilirim. Bence insanın bilimle dahi bilebileceği şeyler, tüm bilgilerin yanında çölde kum tanesi kadardır. Dünyadaki en bilgili adamın ayağın altına bilmediği şeylerin tozunu atmalar o adamın başı uzaya kadar uzanır.
Bilim bile olsa, her zaman ve her çağda mutlaka insanın bilemeyeceği sınırlar vardır, olmalıdır da. Bilim denilen şey sonuçta Tanrı değil ki, her şeyi bilsin ve her şeye gücü yetsin? Eğer bu ilke bununla alakalıysa oldukça mantıklı bir ilke. Bilimi Tanrı sayan ve ona tapan insanlar var, aslında bu anlayış bilimin mantığına terstir.

2) İşte tartışmayı en faydalı gördüğüm soru çünkü gerçekten hayat memat meselesi. Kesinlikle ama kesinlikle doğru bulmuyorum ve desteklemiyorum idamı, hangi suçtan olursa olsun ve oldukça fazla gerekçem var.

Birincisi ve en sık dile getirdiğimiz şey, idamın geri dönüşü yoktur! Eğer 100 kişiden 99'u hak ettiği için idam edilir de öteki 1'i haksız yere idam edilirse; idamı destekleyenlerin eli o haksız yere idam edilen kişinin kanına bulaşacaktır ve kesinlikle vicdan azabı duymaları gerekir.
Unutmayın, dünyanın en iyi memleketinde bile adalet bazen sapabilir. Hele Türkiye'de, adaletin sadece bazen yerinde ilerledi bu ülkede İdam cezası?? Korkunç bir vicdani sorumluluğu da beraberinde getirir ve kesinlikle ama kesinlikle çok büyük toplumdan, kitlesel dalgalanmalara sebep olur.
Üstelik her zaman verdiği ve asla mantıklı geri dönüş alamadığım ve büyük ihtimalle İdam referandumu döneminde sık sık duyacağımız tek büyük bir örnek var:
Diyorsun ki vatana ihanete idam. Ben de diyorum ki Ergenekon ve balyoz davaları?? Eğer idam cezası o dönemde yürürlükte olsaydı o adamlar idam edilecekti. Bu kadar basit işte idamın ne büyük bir problem olduğunu görmek. Ötesi var mı yahu? Bugün çoktan aklanmış adamlar o dönemde idam edilecekti idam olsaydı?

Ve arttırarak diyorum ki, eğer İdam olayı kurtuluş savaşından sonra kaldırılmış olsaydı, Adnan Menderes hiç idam edilmeyecekti. Ve darbe döneminde müebbet yese bile eninde sonunda dışarıya çıkacak, hatta ve hatta siyasete geri dönecek, belki de cumhurbaşkanı bile olacaktı. Tüm bunları engelleyen şey İdam denen ilkel cezadır. Neymiş, Amerika'da da varmış. O halde Amerikanın ayıbı bu, Amerikada cinayet işlemek serbest olsa bu cinayet işlemenin doğru olacağı anlatıma mı gelir?

Gelelim siyaset dışı diğer toplumsal suçlara. Özgecan olayındaki gibi soysuz insanlara idam, onlar için kurtuluş olur. Belli de öldükten sonra hiçbir şey yok, o zaman ne anladım ben o cezadan? Ama küçücük bir hücrede 70-80 yıl it gibi yaşayarak geçirdiğini düşünsene! Bundan daha büyük ceza mı olur, bizler hiç özgürlüğü kaybetmediğimiz için ötesini düşünemiyoruz. Suçu yüzde yüz sabit olanlara gerekirse psikolojik şiddet edilsin, ki vicdanımız rahatlasın.

Ve ayrıca, eğer günün birinde bir yakının böylesi bir suçtan dolayı idama mahkûm olur, tüm deliller onu göster ve idam edilir, fakat 5 yıl sonra küçücük bir ayrıntı sayesinde onun suçlu olmadığı anlaşılırsa, nasıl hissederdin idamı desteklediğin için merak ediyorum? Yeşil Yol filmini izlediysen, o yalnızca basit bir örneğiydi bu durumun. Haksız yere idam edilecek o kadar çok kişi olacak ki vay ki ne vay..

Son olarak, idam cezasının olmasıyla suçların azalacağı yönünde algı tamamen yanlıştır bana kalırsa. Şu anda ülkedeki en büyük ceza ne? Bilmem kaç bin yıl ağırlaştırılmış müebbet. Peki yürürlükteki bu cezaya ve bu cezayı alan yüzlerce kişiye rağmen insanlar hala bu cezayı hak edecek suçları işliyor mu? İşliyor. Diyeceksin ki kimse ucunda idamın olduğu cezayı işlemez. Peki kim ucunda ömrünün sonuna kadar hapis yatacağı cezayı işlemek ister ki peki? O yüzden, dünyanın en işkence dolu ceza yöntemi bile gelse akacak kan damarda durmaz, Hiçbir ceza kişinin o anki cinnet ve kendinden geçme durumunu bastıramaz. Belki bugün o dereceden 8 suç işlniyorsa idam geldiğinde 6 suça, 5 suça düşer bu. Ama haksız yere idam edilecekleri de eklersek, aslında idam cezasının gelmesiyle devletin de kendi elini kana bulayacağını söyleyebiliriz, ki aslında haksız yere idam edilen adam idam edilmemiş, cinayete kurban gitmiştir. Bu konuyla alakalı şu ayeti de belirterek konuyu bitiriyorum:

Kim bir insanı (suçsuz yere) öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim de suçsuz bir insanı ölümden kurtarırsa, sanki bütün insanları ölümden kurtarmış gibidir!.." (Maide, 5/32)

3) AB'ye girme konusunda bizi hiç almıyorlar ki olayını samimi bulmuyorum. Öncelikle sen AB seviyesine çıkartabildin mi ülkeyi, demokrasi, özgürlük, hukuk bunlar ne alemde onu sormak lazım. Ben sonuna kadar AB ye girmeyi destekliyorum, eğer Batılı medeniyetler seviyesine ulaşmak istiyorsak hedefimiz AB den geçer. Ülkeye biraz olsun özgürlük, hukuk gelmeye başladıysa bu AB kriterleri sayesindedir. Hatta AKP kurulduğu zaman bu kriterlerin nimetinden faydalanarak yürüdü gitti, yoksa o dönemki otoritenin siyasal islama geçit vermeyeceğini hepimiz biliyoruz. Türban yasağının kalkması bile AB'nin istediği özgürlükçü anlayıştan dolayıdır. Tabi, AKP istediğini aldı, işi bitince de aetık AB nin özgürlüğünü istemez oldu. Neden istesin ki? Güç tam olarak onların eline geçti nasılsa, eğer AB kriterlerine uymak zorunda kalırsa ülkede nasıl bu kadar baskı kurabilir, muhalefeti bu kadar şeytanlaştırabilirdi ki? E doğal olarak bizler yedik allah artırsın sofrayı da soran kaldırsın mantığıyla hareket edip AB ye sırtlarını döndü, havuz medyası aracılığıyla da halka AB nin gereksizliğini aşılamaya çalıştı. İdam cezasının söz konusu edilmesi dahi ne denli AB den uzaklaşıp Ortadoğuya yaklaşma hevesinde olduklarını gösteriyor. İlaç cezasının kabul edildiği gün, bu resmen resmiyet kazanacak. Ve şunu da söyleyeyim, olası bir idam referandumunda öyle başkanlıktaki gibi bir mücadele asla olmaz. Yüzde 65-70 gibi bir Evet rahat çıkar ne yazık ki, ülkenin o derece vicdanıyla hareket ettiğini düşünmüyorum, çok fazla vatan millet Sakarya Edebiyatıyla hareket eden var, böyle olunca da siyasi güç twrafıdnan istedikleri gibi kotnrol ediliyorlar ve aslında seçmiyorlar, araç oluyorlar yalnızca..

Elim yoruldu kalan 2 soruyu da daha sonra cevaplayacağım ayıp olmazsa. :)




Part 3 e kaldı. :A
hhahah tşşk ederim öncelikle güzel düşüncelerin için başka sorularda gelicek :bhr:

oklava asıl evlendiğimde lazım bana herifin kafasına indirmeye :A kızım olursa ona devredicem bayrak yarısı gibi :A :A :A
iuuq_NV_00dvoztqt_SL_gjmft_SL_xpseqsftt_SL_dpn0312201_2NU_0spmmjoh_SK_qjo_SL_kqh.jpg
 

Angelica

Favori Üye
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
81,077
Reaksiyon puanı
57,212
Puanı
1,060
Yaş
40
Konum
Kayseri
Sorular birikmeden yavaştan başlayalım, kasmaması için part 2'yi de hemen sonraya ya da sabaha bırakıyorum :)


İlk zamanlarda mesafeli gelmiştin bana hatta yine böyle bir sohbet konuşunca benim ilgimi çekmiyor gibi bir şey söylemiştin aramızda husumet olmamasına rağmen ama zaman içinde kaynaştığımızı düşünüyorum, askere gitme durumun olursa yokluğunu çok hissedeceğiz, özletme kendini. :A



Dürüst, mert ve korkusuz bir insansın. Dost diye bir kavram varsa işte o kavram senin karakterinde olmalı, gerçek hayattaki arkadaş ve dostların çok şanslı senin gibi birine sahip oldukları için. Neyse çok övdük biraz da yerelim :A Neyse bunu forum yönetimi soruna bırakalım en iyisi. :D


Forumda çok aktif olmadığın için hakkında pek bir şey bildiğimi söyleyemeö ama kötü hiçbir şey düşünmüyorum, Mustafa Kemal'i seven bir adama karşı nasıl kötü düşünebiliriz ki :)




İsmimi verirsem o da beni terk eder diye korkuyorum :A :A
Leyla ile Mecnun'da duyduğum güzel bir sözdü. :)

Yaş olarak 20'yi doldurdum 21'den gün aldım, burç meselesine hiç ilgim olmadı ama gazetede denk gelirsem Balık kısmını muhakak okurum, faLa inanmaf falsız kalma demişler. Balık burcunun duygusal ve karamsar özelliği biraz bana uygun düşüyor sanırım.

Forumun en duygusal üyelerinin başında geliyordun belki burç özelliğinden dolayı, iyi kalpli olduğunu düşünüyorum. Müzik zevkimiz pek ortak olmasa da yarışmaların ve forumun olmazsa olmazlarındansın. :)




0) Tam hatırlamıyorum ama büyük ihtimalle IMdB Top 250 ile alakalıydı, herhalde Top 250'ye giren ve çıkan filmlerle alakalı güzel bir konu vardı foruma orada rastlamış olabilirim, devamı geldi zaten. :)

1) Kesinlikle kahve. Psikolojik olarak bağımlısı oldum sanırım birkaç yıldır hiç aralıksız Her gün içiyorum.

2) zor bir soru ama genel geçer olarak
  • Uyumak
  • Sevilen herhangi bir oyunu oynamak
  • Film izlemek
  • (Cevaplar da tam asosyalce oldu hiç alakam olmasa da :A )
3) Yabancı olarak Lost, Breaking Bad, Game of Thrones ve Fringe.
Yerli olarak Ezel, Leyla ile Mecnun, eski Kurtlar Vadisi, Hayat Bilgisi, Yabancı Damat, Masum..

4) Bu da zor bir soru, tek bir kişiyi dersem ötekilere haksızlık olur sanırım. İlk üç daha özel olmak üzere; Neşet Ertaş, Erkin Koray, Selda Bağcan, Zeki Müren, Barış Manço, Cem Karaca, Şebnem Ferah, Kıraç




1)Foruma dönmene çok sevinmiştim, @Sürgünüm ile birlikte forumda en sevdiğim ağır abilerdensiniz, karakterin ve duruşun sebebiyle her zaman sevgi ve saygım olmuştur ve devam edecektir, uzun yıllar daha forumda görüşmeye devam etmeyi umarım. :)

2) Toplum arasında magandalık, zorbalık yapılması, kadına ve çocuğa şiddet be2 adalet hukuk mekanizmasının gerektiği gibi adil çalışmaması oldukça rahatsız edici şeylerdir.

3) Carl Sagan'ın şu sözünün üstüne bir söz tanımam bu konuda: "Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu."

4) 20'yi doldurup 21'den gün aldım, boy kilo mevzusuna hiç girmeyelim zaten en son ne zaman ölçtürdüm Bilmiyorum :A Ama genel hatlarıyla zayıf ve ufak tefek biriyim, dış görünüş olarak hiç ilk görüşte aşık olunma şansım yok :A

5) Biri ortaokul öteki lise 1 Olmak üzere 2 kere aşık olmuştum, çok güzel bir histi ama ikisi de olmadı tabi, olsun isterdim nasip değilmiş. :)

6) Sırasıyla Portakal, Yeşil Ekşi Erik, Karpuz



Soruya göre değişir ne diyelim :A

Henüz iş, meslek hayatına atıldığını düşünmüyorum :A

Hatırlattığın iyi oldu, 2 yıl önce bir ara diş doktoruma gitmiştim 2 tane dolgu yapmıştı şu metal şeylerden, 6 ay sonra kontrole gel demişti ama gidiş o gidiş :bilmem: Sanırım hala dişimdeler eğer farkında olmadan yutmadıysam, bir problem olmaz değil mi?

3) Kadın ya da erkek, savaş zamanı dışında barış döneminde yalnızca gönüllü olanlar gitmeli. Zorunlu askerliği çağdışı buluyorum, ama 1 aylık silah eğitimi gibi bir şeye karşı çıkamam, savaş çıkarsa herkesin eli silah tutmayı öğrenmeli sonuçta. Gerçi eskisi gibi meydan savaşları diye bir şey olmayacağı için o da gereksiz, kafam karışık bu konuda. :D

5) Forumdan ayrılmanı hiç istemem, ayrılık konusunu açtığında da içim burkulmuştu, öyle bir şey yapmazsın umarım. Forumun en enerjik, hareketli, diskotik üyesisin. Atışmalarını zevkle okuyorum :A


İlk zamanlarımda seni forumda daha aktif, daha enerjik görüyordum. Son bir yılda hayattan kopmuş gibi bir izlenim bıraktın, düşünce bakımından oldukça ortak noktalarımız olsa bile eski seni özlemiyor değilim. :)




Düşüncemi özgürce ifade edebilirim ama ifade ettikten sonra olacaklardan sorumlu musunuz, ona göre konuşayım :A
Durum yasağı meselesi dışında yönetimle pek bir kavgam olduğunu hatırlamıyorum, hatta 16 Nisan'da Forumdaki ilk uyarımı almıştım. Durum kısmı meselesi hk ne düşündüğümü zaten biliyorsun, gerisinde pek problem yok. Yönetimdekilerin de normalde üye gibi konuşup etmesi, yarışması ya da yeri geldiğinde sözlü kavga etmesi ortamın samimiyetinini arttıran bir detay bence. Büyük forum ve sitelerdeki yönetim ekiplerinin ulaşılmaz olduğu malum. :)

Burçdaşız demek ne güzel yaa evet Balık burcu çok duygusal hassastır ağlayan biri gördümmü hemen ağlarım bende :D evet müzik konusunda pek ortak noktamız yok pek anlaşamadık senle ama onun dışında anlaştığımızı düşünüyorum tabii uzun nickini diyemiyorum @Dosi iyi isim buldu bende Tols diyim bari kısaca :D çok iyi bir dinleyicisin sen:D ben asla kötü kalpli olamam zaten ki tşk ederim güzel sözler için :bhr:yarışmaları bende çok seviyorum onlarda benim vazgeçilmezim bu arada bende 33 yaşındayım
 

cokiyitvci

Favori Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
32,298
Reaksiyon puanı
13,387
Puanı
1,060
@Tolstoyevski sorularım:

Parasız kalabilir misin?

aşk mı sağlık mı?

kaç sevgilin oldu bu zamana dek?

FOX mu Kanal D Mİ

STAR mı show mu

tv8 ve acun hakkında ne düşünüyorsun.

lost gibi bir dizi yapmak ister miydin yapsan kadroda türklerden ki m olurdu?

erkek tir her şeyi yapar yapacaktır çok sevgilisi olacaktır tabii bu söze katılıyor musun sende??
 

Doğu

Favori Üye
Ölümsüz Üye
Katılım
26 Ekim 2015
Mesajlar
13,700
Reaksiyon puanı
20,686
Puanı
860
Konum
Ankara
Part 2'yi cevaplıyorum, diğer part da Yarın gelecek bu biraz uzun sürdü. :A

Not: Dokunmatik klavyeye bağlı imla hataları yapıp sürç-i lisan eylediysek affola. :)


İlk başlarda soğuk davrandığını söylemiştim zaten :A Ama zaman içinde oldukça ısındım, özellille yarışmalardaki mücadeleci ve takıntılı ruhunu kendime çok benzetiyorum, ayrıca hırkan da oldukça güzel ama arka planda müzik olmasam şarkı söyleme lütfen :D Bir de tarih bölümünden mezun oldun sanırım ama hiç öğretmenlik yüzünü göremedik, insan arada iki kelam tarih hakkında konuşur makale vb açar nerdeee varsa yoksa Sıla :A




Birkaç günlük zorunlu aranda değerini bir kez daha anladık, gözümüz hep yolda kaldı. Foruma kattığın enerji ve aktiflik seni forumun olmazsa olmazlarından kılmış. Yarışmalardaki emeğini ise her zaman taktir etmişimdir, yalnızca diyebilirim ki artık o oklavayı bırakma zamanın gelmedi mi yaşıtların çoluk çocuğa hatta toruna karıştı sen hâlâ şirret kız çocuğu gibi gelenin geçenin kafasına sopa indiriyorsun :A



1)Benim hakkımda düşündüklerine paralel şeyler düşünüyorum ben de, siyasi olarak kanlı bıçaklı düşmanız belki ama siyaset dışında ortak yönlerimiz oldukça fazla, hatta baya fazla. Tabi siyaset tartışmayı da bazı konular dışında oldukça seviyorum seninle, ben her zaman çok sesli ortamı savunmuşumdur. Forumda bütün herkes muhalif olsaydı insan siyasetten sıkılırdı mesela :A Bence 2019 ve sonrasında da forum sağ olduğu sürece ikimizin de sınırsız ya da uzun süreli banlanma olayı olmayacak, belki kişisel yaşantıdaki meşguliyetten ötürü zamanla aktifliğimiz azaltabilir orasını bilemem ama şimdilik gayet memnunum tartışma ortamındandam. :)

2) Çok zor bir soru aslında. Bazen annemle tartıştıktan sonra onun kalbini kırdığımda müthiş bir pişmanlık ve vicdan azabı oluyor ama tabi bunlar hayatta olan şeyler zaten hemen hemen. Beni en çok pişman kılan 2 olay var geçmişimde. Birisi ilkokul 3-4, öteki de yine ilkokul 5'te oldu. İlkinde yani 4"te sanırım, o sıralar üçlü otururduk ve 2 kızla oturuyordum. Sıraya örtü örtme sırası gibi bir mevzudan ötürü tartışma çıktı, ama görsen yanımdaki kız resmen kafamı biçti, dır dır dır bağırması vb beni çileden çıkardı
Ben de kendimi kaybettim ve ona el kaldırdım, ilk ve son oldu bir kıza el kaldırma olayım. O olayı her hatırladığımda içimi müthiş bir pişmanlık kaplar, keşke hiç el kaldırmasaydım, bir de baya baya hüngür hüngür ağlamıştı...
Öteki de sanırım ilkokul 5'ti. Okullar yeni açılmıştı, 1.sınıfların öğretmeni çikolata ve şeker dolu kutuyu kendi sınıfının dolabına koymuştu. Öğle sonrasında okul dağıldığında bir arkadaşla gittik dolaptan o kutuyu aldık, eve kaçtık.. Tabi hırsızlık nedir biliyordum o zamanlar ama onu hırsızlık olsun diye değil, beleş olsun diye almıştım ama çok çok sonra aklıma geldiğinde o olayın hırsızlık olduğunu anlamıştım ve bu da, ilkinden daha fazla olarak her aklıma geldiğinde beni oldukça rahatsız eder, keşke hiç yaşanmasaydı bu diye ama neyseki çocukluk denen şeyin arkasına sığındığımız için vicdan bi nebze olsun teselli olur..
Bu olayların dışında yakın zamanlarda da pişmanlıklarım olmuştur ama hiçbiri bunlar kadar tesir etmemiş aklıma sanırım. :)




Adam gibi adamsın :A Bazı konularda fikir ayrılığımız olsa bile siyasi olarak kendime en yakın gördüklerimden birisin, ayrıca hoşsohbet ve sıcakkanlı olduğunu biliyorum. Durmak yok, mücadelemize devam :A




1)Sanırım benim kilit aşamam, Gezi Parkı olaylarından sonra Leyla ile Mecnun'un yayından kaldırılması ile oldu. Daha önce de dediğim gibi ne yazık ki Gezi'yi Gezi döneminde desteklemedim, o dönemde siyasal islama ve ülkücü muhafazakar tipine daha yakındım siyasi olarak. Neyse, LİM yayından kaldırıldı ama LiM yayından kaldırılır kaldırılmaz "hobaa ben artık Geziciyim" diye bir şey olmadı elbette. Ama yayından kaldırılmış olması içimdeki bazı şeyleri öldürdü. O dönemde vaktim de bol olduğu için Felsefe ve edebiyata daldım, zaman içinde adım adım (bana göre) uykudan uyandım bu ağır gelişen süreçte. Yani öyle bir sabah kalktığımda artık muhaliftim diye bir şey olmadı, forumun ilk zamanlarında bile daha muhafazakar ve sağcıydım örneğin..
Kesinlikle şimdi daha memnunum çünkü o zamanlar her şeyi bildiğimi zannederdim. Şimdiyse hiçbir şey bilmediğimin farkına vardım, bunu fark etmek beni daha özgür hissettirdi, özgürlük ise mutluluktur. :)

2) Tam olarak hatırlamıyorum ama aklımda kalan en son ağlama olayı, bundan aşağı yukarı 9-10 sene önce, alt komşunun ani kalp krizi sonucu ölmesinde hıçkıra hıçkıra ağlamıştım. Üstelk o adamla pek bir yakınlığımız da yoktu ama çocukluk işte, her gün gördüğü kişinin aniden öldüğünü görünce şok oluyor.. 3-4 yıl önce dedem ve anneannem de öldü, çok üzüldüm ikisine ama ikisi de uzun süreli öldü yani dedem kanserdi, anneannem Alzeymırdı ve her geçen gün tükeniyorlardı, o yüzden ölümleri karşısında şok olamadım ve ağlayamadım. O yüzden anladım ki yakınlar için en güzel ölüm, uzun süreli ölümdür. Ani, bir gün ansızın gelen haberle duyduğumuz ölümler insanı derimden etkiler. Hiç muhabbetimin olmadığı komşuya karşı bile şok olmuşsam, Allah korusun günün birinde özellille Çekirdek ailemden birini aniden kaybedersem nasıl o şokla kafayı yemem bilmiyorum ve öyle bir günün olma ihtimalinden dahi çok korkuyorum....



Öncelikle bu sorular için özel olarak teşekkür ederim, tam da istediğim tarzda güzel sorular.

1) Açıkçası bu ilke hakkında daha önce herhangi bir araştırmam, ilgim olmadı şu ana kadar. O yüzden işin teknik boyutuna girmeden, sadece isminden anladığım kadarını söyleyebilirim. Bence insanın bilimle dahi bilebileceği şeyler, tüm bilgilerin yanında çölde kum tanesi kadardır. Dünyadaki en bilgili adamın ayağın altına bilmediği şeylerin tozunu atmalar o adamın başı uzaya kadar uzanır.
Bilim bile olsa, her zaman ve her çağda mutlaka insanın bilemeyeceği sınırlar vardır, olmalıdır da. Bilim denilen şey sonuçta Tanrı değil ki, her şeyi bilsin ve her şeye gücü yetsin? Eğer bu ilke bununla alakalıysa oldukça mantıklı bir ilke. Bilimi Tanrı sayan ve ona tapan insanlar var, aslında bu anlayış bilimin mantığına terstir.

2) İşte tartışmayı en faydalı gördüğüm soru çünkü gerçekten hayat memat meselesi. Kesinlikle ama kesinlikle doğru bulmuyorum ve desteklemiyorum idamı, hangi suçtan olursa olsun ve oldukça fazla gerekçem var.

Birincisi ve en sık dile getirdiğimiz şey, idamın geri dönüşü yoktur! Eğer 100 kişiden 99'u hak ettiği için idam edilir de öteki 1'i haksız yere idam edilirse; idamı destekleyenlerin eli o haksız yere idam edilen kişinin kanına bulaşacaktır ve kesinlikle vicdan azabı duymaları gerekir.
Unutmayın, dünyanın en iyi memleketinde bile adalet bazen sapabilir. Hele Türkiye'de, adaletin sadece bazen yerinde ilerledi bu ülkede İdam cezası?? Korkunç bir vicdani sorumluluğu da beraberinde getirir ve kesinlikle ama kesinlikle çok büyük toplumdan, kitlesel dalgalanmalara sebep olur.
Üstelik her zaman verdiği ve asla mantıklı geri dönüş alamadığım ve büyük ihtimalle İdam referandumu döneminde sık sık duyacağımız tek büyük bir örnek var:
Diyorsun ki vatana ihanete idam. Ben de diyorum ki Ergenekon ve balyoz davaları?? Eğer idam cezası o dönemde yürürlükte olsaydı o adamlar idam edilecekti. Bu kadar basit işte idamın ne büyük bir problem olduğunu görmek. Ötesi var mı yahu? Bugün çoktan aklanmış adamlar o dönemde idam edilecekti idam olsaydı?

Ve arttırarak diyorum ki, eğer İdam olayı kurtuluş savaşından sonra kaldırılmış olsaydı, Adnan Menderes hiç idam edilmeyecekti. Ve darbe döneminde müebbet yese bile eninde sonunda dışarıya çıkacak, hatta ve hatta siyasete geri dönecek, belki de cumhurbaşkanı bile olacaktı. Tüm bunları engelleyen şey İdam denen ilkel cezadır. Neymiş, Amerika'da da varmış. O halde Amerikanın ayıbı bu, Amerikada cinayet işlemek serbest olsa bu cinayet işlemenin doğru olacağı anlatıma mı gelir?

Gelelim siyaset dışı diğer toplumsal suçlara. Özgecan olayındaki gibi soysuz insanlara idam, onlar için kurtuluş olur. Belli de öldükten sonra hiçbir şey yok, o zaman ne anladım ben o cezadan? Ama küçücük bir hücrede 70-80 yıl it gibi yaşayarak geçirdiğini düşünsene! Bundan daha büyük ceza mı olur, bizler hiç özgürlüğü kaybetmediğimiz için ötesini düşünemiyoruz. Suçu yüzde yüz sabit olanlara gerekirse psikolojik şiddet edilsin, ki vicdanımız rahatlasın.

Ve ayrıca, eğer günün birinde bir yakının böylesi bir suçtan dolayı idama mahkûm olur, tüm deliller onu göster ve idam edilir, fakat 5 yıl sonra küçücük bir ayrıntı sayesinde onun suçlu olmadığı anlaşılırsa, nasıl hissederdin idamı desteklediğin için merak ediyorum? Yeşil Yol filmini izlediysen, o yalnızca basit bir örneğiydi bu durumun. Haksız yere idam edilecek o kadar çok kişi olacak ki vay ki ne vay..

Son olarak, idam cezasının olmasıyla suçların azalacağı yönünde algı tamamen yanlıştır bana kalırsa. Şu anda ülkedeki en büyük ceza ne? Bilmem kaç bin yıl ağırlaştırılmış müebbet. Peki yürürlükteki bu cezaya ve bu cezayı alan yüzlerce kişiye rağmen insanlar hala bu cezayı hak edecek suçları işliyor mu? İşliyor. Diyeceksin ki kimse ucunda idamın olduğu cezayı işlemez. Peki kim ucunda ömrünün sonuna kadar hapis yatacağı cezayı işlemek ister ki peki? O yüzden, dünyanın en işkence dolu ceza yöntemi bile gelse akacak kan damarda durmaz, Hiçbir ceza kişinin o anki cinnet ve kendinden geçme durumunu bastıramaz. Belki bugün o dereceden 8 suç işlniyorsa idam geldiğinde 6 suça, 5 suça düşer bu. Ama haksız yere idam edilecekleri de eklersek, aslında idam cezasının gelmesiyle devletin de kendi elini kana bulayacağını söyleyebiliriz, ki aslında haksız yere idam edilen adam idam edilmemiş, cinayete kurban gitmiştir. Bu konuyla alakalı şu ayeti de belirterek konuyu bitiriyorum:

Kim bir insanı (suçsuz yere) öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim de suçsuz bir insanı ölümden kurtarırsa, sanki bütün insanları ölümden kurtarmış gibidir!.." (Maide, 5/32)

3) AB'ye girme konusunda bizi hiç almıyorlar ki olayını samimi bulmuyorum. Öncelikle sen AB seviyesine çıkartabildin mi ülkeyi, demokrasi, özgürlük, hukuk bunlar ne alemde onu sormak lazım. Ben sonuna kadar AB ye girmeyi destekliyorum, eğer Batılı medeniyetler seviyesine ulaşmak istiyorsak hedefimiz AB den geçer. Ülkeye biraz olsun özgürlük, hukuk gelmeye başladıysa bu AB kriterleri sayesindedir. Hatta AKP kurulduğu zaman bu kriterlerin nimetinden faydalanarak yürüdü gitti, yoksa o dönemki otoritenin siyasal islama geçit vermeyeceğini hepimiz biliyoruz. Türban yasağının kalkması bile AB'nin istediği özgürlükçü anlayıştan dolayıdır. Tabi, AKP istediğini aldı, işi bitince de aetık AB nin özgürlüğünü istemez oldu. Neden istesin ki? Güç tam olarak onların eline geçti nasılsa, eğer AB kriterlerine uymak zorunda kalırsa ülkede nasıl bu kadar baskı kurabilir, muhalefeti bu kadar şeytanlaştırabilirdi ki? E doğal olarak bizler yedik allah artırsın sofrayı da soran kaldırsın mantığıyla hareket edip AB ye sırtlarını döndü, havuz medyası aracılığıyla da halka AB nin gereksizliğini aşılamaya çalıştı. İdam cezasının söz konusu edilmesi dahi ne denli AB den uzaklaşıp Ortadoğuya yaklaşma hevesinde olduklarını gösteriyor. İlaç cezasının kabul edildiği gün, bu resmen resmiyet kazanacak. Ve şunu da söyleyeyim, olası bir idam referandumunda öyle başkanlıktaki gibi bir mücadele asla olmaz. Yüzde 65-70 gibi bir Evet rahat çıkar ne yazık ki, ülkenin o derece vicdanıyla hareket ettiğini düşünmüyorum, çok fazla vatan millet Sakarya Edebiyatıyla hareket eden var, böyle olunca da siyasi güç twrafıdnan istedikleri gibi kotnrol ediliyorlar ve aslında seçmiyorlar, araç oluyorlar yalnızca..

Elim yoruldu kalan 2 soruyu da daha sonra cevaplayacağım ayıp olmazsa. :)




Part 3 e kaldı. :A
Samimi cevabın için teşekkür ederim :) Ortak yönlerimiz o kadar fazla ki benim de en büyük pişmanlıklarımdan birisi ilkokul yıllarımda bir kıza tokat atmamdır. Aynen senin başından geçen olay gibi dırdırdır kafamın etini yemişti fakat senden farklı olarak benim tokat daha bi okkalıydı :F Kız geçici sağırlık geçirmişti. Hatta Türkçe derslerinde ''kulağının tozunu patlatmak'' deyimi geçtiğinde hep bana bakılırdı ben ise yerin dibine girerdim. :A Tabii ben de en az senin kadar pişmanım, ilk ve sondu. Allah bir daha karşı cinse kem gözle bile bakmayı nasip etmesin :)

Umarım dediğin gibi olur ve 2019'a hatta Allah ömür verirse 2029'a kadar forumda oluruz :)
 

cokiyitvci

Favori Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
32,298
Reaksiyon puanı
13,387
Puanı
1,060
@Tolstoyevski diğer sorularım part 2

dram mı gizem mi?


çocuklar duym. yeniden başlayacak tutar mı hangi gün olmalı?

paralel evren cidden var mı sence?

hangi burçsun

sakalların yaş kaçta cıktı :D
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Çalışmadan sadece tüketerek hayat geçer mi?
 

mrt-06

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
91,530
Reaksiyon puanı
59,811
Puanı
1,061
Konum
Ankara
Bazen kendimi sana çok benzetiyorum, sende de oluyor mu durum? :A

Perran Kutman ve Hayat Bilgisi hakkında ne düşünüyorsun? (Kötü yorum olmasın, olacakları biliyorsun. :A)
 

papuleoo

Tecrübeli Üye
Katılım
25 Kasım 2013
Mesajlar
11,550
Reaksiyon puanı
11,301
Puanı
710
Konum
İstanbul
@Tolstoyevski yazdığın mesajı alıntılayıp konuda gereksiz mesaj olmasını engellemek için buradan teşekkür ederim cevapların için. Son iki sorudan özellikle 4.Soruya da çok uzun cevap bekliyorum [emoji4] o sorulardan benim için en önemlisi 4.Soru [emoji4]
 

Harunnn60

Emekli
Katılım
15 Eylül 2013
Mesajlar
49,573
Reaksiyon puanı
44,755
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Part 2'yi cevaplıyorum, diğer part da Yarın gelecek bu biraz uzun sürdü. :A

Not: Dokunmatik klavyeye bağlı imla hataları yapıp sürç-i lisan eylediysek affola. :)


İlk başlarda soğuk davrandığını söylemiştim zaten :A Ama zaman içinde oldukça ısındım, özellille yarışmalardaki mücadeleci ve takıntılı ruhunu kendime çok benzetiyorum, ayrıca hırkan da oldukça güzel ama arka planda müzik olmasam şarkı söyleme lütfen :D Bir de tarih bölümünden mezun oldun sanırım ama hiç öğretmenlik yüzünü göremedik, insan arada iki kelam tarih hakkında konuşur makale vb açar nerdeee varsa yoksa Sıla :A




Birkaç günlük zorunlu aranda değerini bir kez daha anladık, gözümüz hep yolda kaldı. Foruma kattığın enerji ve aktiflik seni forumun olmazsa olmazlarından kılmış. Yarışmalardaki emeğini ise her zaman taktir etmişimdir, yalnızca diyebilirim ki artık o oklavayı bırakma zamanın gelmedi mi yaşıtların çoluk çocuğa hatta toruna karıştı sen hâlâ şirret kız çocuğu gibi gelenin geçenin kafasına sopa indiriyorsun :A



1)Benim hakkımda düşündüklerine paralel şeyler düşünüyorum ben de, siyasi olarak kanlı bıçaklı düşmanız belki ama siyaset dışında ortak yönlerimiz oldukça fazla, hatta baya fazla. Tabi siyaset tartışmayı da bazı konular dışında oldukça seviyorum seninle, ben her zaman çok sesli ortamı savunmuşumdur. Forumda bütün herkes muhalif olsaydı insan siyasetten sıkılırdı mesela :A Bence 2019 ve sonrasında da forum sağ olduğu sürece ikimizin de sınırsız ya da uzun süreli banlanma olayı olmayacak, belki kişisel yaşantıdaki meşguliyetten ötürü zamanla aktifliğimiz azaltabilir orasını bilemem ama şimdilik gayet memnunum tartışma ortamındandam. :)

2) Çok zor bir soru aslında. Bazen annemle tartıştıktan sonra onun kalbini kırdığımda müthiş bir pişmanlık ve vicdan azabı oluyor ama tabi bunlar hayatta olan şeyler zaten hemen hemen. Beni en çok pişman kılan 2 olay var geçmişimde. Birisi ilkokul 3-4, öteki de yine ilkokul 5'te oldu. İlkinde yani 4"te sanırım, o sıralar üçlü otururduk ve 2 kızla oturuyordum. Sıraya örtü örtme sırası gibi bir mevzudan ötürü tartışma çıktı, ama görsen yanımdaki kız resmen kafamı biçti, dır dır dır bağırması vb beni çileden çıkardı
Ben de kendimi kaybettim ve ona el kaldırdım, ilk ve son oldu bir kıza el kaldırma olayım. O olayı her hatırladığımda içimi müthiş bir pişmanlık kaplar, keşke hiç el kaldırmasaydım, bir de baya baya hüngür hüngür ağlamıştı...
Öteki de sanırım ilkokul 5'ti. Okullar yeni açılmıştı, 1.sınıfların öğretmeni çikolata ve şeker dolu kutuyu kendi sınıfının dolabına koymuştu. Öğle sonrasında okul dağıldığında bir arkadaşla gittik dolaptan o kutuyu aldık, eve kaçtık.. Tabi hırsızlık nedir biliyordum o zamanlar ama onu hırsızlık olsun diye değil, beleş olsun diye almıştım ama çok çok sonra aklıma geldiğinde o olayın hırsızlık olduğunu anlamıştım ve bu da, ilkinden daha fazla olarak her aklıma geldiğinde beni oldukça rahatsız eder, keşke hiç yaşanmasaydı bu diye ama neyseki çocukluk denen şeyin arkasına sığındığımız için vicdan bi nebze olsun teselli olur..
Bu olayların dışında yakın zamanlarda da pişmanlıklarım olmuştur ama hiçbiri bunlar kadar tesir etmemiş aklıma sanırım. :)




Adam gibi adamsın :A Bazı konularda fikir ayrılığımız olsa bile siyasi olarak kendime en yakın gördüklerimden birisin, ayrıca hoşsohbet ve sıcakkanlı olduğunu biliyorum. Durmak yok, mücadelemize devam :A




1)Sanırım benim kilit aşamam, Gezi Parkı olaylarından sonra Leyla ile Mecnun'un yayından kaldırılması ile oldu. Daha önce de dediğim gibi ne yazık ki Gezi'yi Gezi döneminde desteklemedim, o dönemde siyasal islama ve ülkücü muhafazakar tipine daha yakındım siyasi olarak. Neyse, LİM yayından kaldırıldı ama LiM yayından kaldırılır kaldırılmaz "hobaa ben artık Geziciyim" diye bir şey olmadı elbette. Ama yayından kaldırılmış olması içimdeki bazı şeyleri öldürdü. O dönemde vaktim de bol olduğu için Felsefe ve edebiyata daldım, zaman içinde adım adım (bana göre) uykudan uyandım bu ağır gelişen süreçte. Yani öyle bir sabah kalktığımda artık muhaliftim diye bir şey olmadı, forumun ilk zamanlarında bile daha muhafazakar ve sağcıydım örneğin..
Kesinlikle şimdi daha memnunum çünkü o zamanlar her şeyi bildiğimi zannederdim. Şimdiyse hiçbir şey bilmediğimin farkına vardım, bunu fark etmek beni daha özgür hissettirdi, özgürlük ise mutluluktur. :)

2) Tam olarak hatırlamıyorum ama aklımda kalan en son ağlama olayı, bundan aşağı yukarı 9-10 sene önce, alt komşunun ani kalp krizi sonucu ölmesinde hıçkıra hıçkıra ağlamıştım. Üstelk o adamla pek bir yakınlığımız da yoktu ama çocukluk işte, her gün gördüğü kişinin aniden öldüğünü görünce şok oluyor.. 3-4 yıl önce dedem ve anneannem de öldü, çok üzüldüm ikisine ama ikisi de uzun süreli öldü yani dedem kanserdi, anneannem Alzeymırdı ve her geçen gün tükeniyorlardı, o yüzden ölümleri karşısında şok olamadım ve ağlayamadım. O yüzden anladım ki yakınlar için en güzel ölüm, uzun süreli ölümdür. Ani, bir gün ansızın gelen haberle duyduğumuz ölümler insanı derimden etkiler. Hiç muhabbetimin olmadığı komşuya karşı bile şok olmuşsam, Allah korusun günün birinde özellille Çekirdek ailemden birini aniden kaybedersem nasıl o şokla kafayı yemem bilmiyorum ve öyle bir günün olma ihtimalinden dahi çok korkuyorum....



Öncelikle bu sorular için özel olarak teşekkür ederim, tam da istediğim tarzda güzel sorular.

1) Açıkçası bu ilke hakkında daha önce herhangi bir araştırmam, ilgim olmadı şu ana kadar. O yüzden işin teknik boyutuna girmeden, sadece isminden anladığım kadarını söyleyebilirim. Bence insanın bilimle dahi bilebileceği şeyler, tüm bilgilerin yanında çölde kum tanesi kadardır. Dünyadaki en bilgili adamın ayağın altına bilmediği şeylerin tozunu atmalar o adamın başı uzaya kadar uzanır.
Bilim bile olsa, her zaman ve her çağda mutlaka insanın bilemeyeceği sınırlar vardır, olmalıdır da. Bilim denilen şey sonuçta Tanrı değil ki, her şeyi bilsin ve her şeye gücü yetsin? Eğer bu ilke bununla alakalıysa oldukça mantıklı bir ilke. Bilimi Tanrı sayan ve ona tapan insanlar var, aslında bu anlayış bilimin mantığına terstir.

2) İşte tartışmayı en faydalı gördüğüm soru çünkü gerçekten hayat memat meselesi. Kesinlikle ama kesinlikle doğru bulmuyorum ve desteklemiyorum idamı, hangi suçtan olursa olsun ve oldukça fazla gerekçem var.

Birincisi ve en sık dile getirdiğimiz şey, idamın geri dönüşü yoktur! Eğer 100 kişiden 99'u hak ettiği için idam edilir de öteki 1'i haksız yere idam edilirse; idamı destekleyenlerin eli o haksız yere idam edilen kişinin kanına bulaşacaktır ve kesinlikle vicdan azabı duymaları gerekir.
Unutmayın, dünyanın en iyi memleketinde bile adalet bazen sapabilir. Hele Türkiye'de, adaletin sadece bazen yerinde ilerledi bu ülkede İdam cezası?? Korkunç bir vicdani sorumluluğu da beraberinde getirir ve kesinlikle ama kesinlikle çok büyük toplumdan, kitlesel dalgalanmalara sebep olur.
Üstelik her zaman verdiği ve asla mantıklı geri dönüş alamadığım ve büyük ihtimalle İdam referandumu döneminde sık sık duyacağımız tek büyük bir örnek var:
Diyorsun ki vatana ihanete idam. Ben de diyorum ki Ergenekon ve balyoz davaları?? Eğer idam cezası o dönemde yürürlükte olsaydı o adamlar idam edilecekti. Bu kadar basit işte idamın ne büyük bir problem olduğunu görmek. Ötesi var mı yahu? Bugün çoktan aklanmış adamlar o dönemde idam edilecekti idam olsaydı?

Ve arttırarak diyorum ki, eğer İdam olayı kurtuluş savaşından sonra kaldırılmış olsaydı, Adnan Menderes hiç idam edilmeyecekti. Ve darbe döneminde müebbet yese bile eninde sonunda dışarıya çıkacak, hatta ve hatta siyasete geri dönecek, belki de cumhurbaşkanı bile olacaktı. Tüm bunları engelleyen şey İdam denen ilkel cezadır. Neymiş, Amerika'da da varmış. O halde Amerikanın ayıbı bu, Amerikada cinayet işlemek serbest olsa bu cinayet işlemenin doğru olacağı anlatıma mı gelir?

Gelelim siyaset dışı diğer toplumsal suçlara. Özgecan olayındaki gibi soysuz insanlara idam, onlar için kurtuluş olur. Belli de öldükten sonra hiçbir şey yok, o zaman ne anladım ben o cezadan? Ama küçücük bir hücrede 70-80 yıl it gibi yaşayarak geçirdiğini düşünsene! Bundan daha büyük ceza mı olur, bizler hiç özgürlüğü kaybetmediğimiz için ötesini düşünemiyoruz. Suçu yüzde yüz sabit olanlara gerekirse psikolojik şiddet edilsin, ki vicdanımız rahatlasın.

Ve ayrıca, eğer günün birinde bir yakının böylesi bir suçtan dolayı idama mahkûm olur, tüm deliller onu göster ve idam edilir, fakat 5 yıl sonra küçücük bir ayrıntı sayesinde onun suçlu olmadığı anlaşılırsa, nasıl hissederdin idamı desteklediğin için merak ediyorum? Yeşil Yol filmini izlediysen, o yalnızca basit bir örneğiydi bu durumun. Haksız yere idam edilecek o kadar çok kişi olacak ki vay ki ne vay..

Son olarak, idam cezasının olmasıyla suçların azalacağı yönünde algı tamamen yanlıştır bana kalırsa. Şu anda ülkedeki en büyük ceza ne? Bilmem kaç bin yıl ağırlaştırılmış müebbet. Peki yürürlükteki bu cezaya ve bu cezayı alan yüzlerce kişiye rağmen insanlar hala bu cezayı hak edecek suçları işliyor mu? İşliyor. Diyeceksin ki kimse ucunda idamın olduğu cezayı işlemez. Peki kim ucunda ömrünün sonuna kadar hapis yatacağı cezayı işlemek ister ki peki? O yüzden, dünyanın en işkence dolu ceza yöntemi bile gelse akacak kan damarda durmaz, Hiçbir ceza kişinin o anki cinnet ve kendinden geçme durumunu bastıramaz. Belki bugün o dereceden 8 suç işlniyorsa idam geldiğinde 6 suça, 5 suça düşer bu. Ama haksız yere idam edilecekleri de eklersek, aslında idam cezasının gelmesiyle devletin de kendi elini kana bulayacağını söyleyebiliriz, ki aslında haksız yere idam edilen adam idam edilmemiş, cinayete kurban gitmiştir. Bu konuyla alakalı şu ayeti de belirterek konuyu bitiriyorum:

Kim bir insanı (suçsuz yere) öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim de suçsuz bir insanı ölümden kurtarırsa, sanki bütün insanları ölümden kurtarmış gibidir!.." (Maide, 5/32)

3) AB'ye girme konusunda bizi hiç almıyorlar ki olayını samimi bulmuyorum. Öncelikle sen AB seviyesine çıkartabildin mi ülkeyi, demokrasi, özgürlük, hukuk bunlar ne alemde onu sormak lazım. Ben sonuna kadar AB ye girmeyi destekliyorum, eğer Batılı medeniyetler seviyesine ulaşmak istiyorsak hedefimiz AB den geçer. Ülkeye biraz olsun özgürlük, hukuk gelmeye başladıysa bu AB kriterleri sayesindedir. Hatta AKP kurulduğu zaman bu kriterlerin nimetinden faydalanarak yürüdü gitti, yoksa o dönemki otoritenin siyasal islama geçit vermeyeceğini hepimiz biliyoruz. Türban yasağının kalkması bile AB'nin istediği özgürlükçü anlayıştan dolayıdır. Tabi, AKP istediğini aldı, işi bitince de aetık AB nin özgürlüğünü istemez oldu. Neden istesin ki? Güç tam olarak onların eline geçti nasılsa, eğer AB kriterlerine uymak zorunda kalırsa ülkede nasıl bu kadar baskı kurabilir, muhalefeti bu kadar şeytanlaştırabilirdi ki? E doğal olarak bizler yedik allah artırsın sofrayı da soran kaldırsın mantığıyla hareket edip AB ye sırtlarını döndü, havuz medyası aracılığıyla da halka AB nin gereksizliğini aşılamaya çalıştı. İdam cezasının söz konusu edilmesi dahi ne denli AB den uzaklaşıp Ortadoğuya yaklaşma hevesinde olduklarını gösteriyor. İlaç cezasının kabul edildiği gün, bu resmen resmiyet kazanacak. Ve şunu da söyleyeyim, olası bir idam referandumunda öyle başkanlıktaki gibi bir mücadele asla olmaz. Yüzde 65-70 gibi bir Evet rahat çıkar ne yazık ki, ülkenin o derece vicdanıyla hareket ettiğini düşünmüyorum, çok fazla vatan millet Sakarya Edebiyatıyla hareket eden var, böyle olunca da siyasi güç twrafıdnan istedikleri gibi kotnrol ediliyorlar ve aslında seçmiyorlar, araç oluyorlar yalnızca..

Elim yoruldu kalan 2 soruyu da daha sonra cevaplayacağım ayıp olmazsa. :)




Part 3 e kaldı. :A
Off heyecanla bekliyordum Tolstoy..:unamused::unamused:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...