Directed by Alfred Hitchcock. With James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore. A former police detective juggles wrestling with his personal demons and becoming obsessed with a hauntingly beautiful woman.
www.imdb.com
Aslında temmuz ayında izlemem lazımdı filmi ama bazı engellemeler -ya da tavsiyeler desem daha doğru olur
- yüzenden izlememiştim. Bu kadar erteleyeceğimi de düşünmüyordum açıkçası. Neyse ne kadar geç o kadar iyi.
Yine dönemine göre harika bir filmdi. Başları, özellikle ilk yarım saati sıkıcıydı. Bu Hitchcock filmlerinde pek gördüğüm bir şey değil. Çünkü izlediğim filmlerinde ilk dakikasından itibaren film içine çekiyor beni. Bunda öyle olmadı, o yüzden de biraz korktum açıkçası beklediğim gibi çıkmayacak diye. Ama Hitchcock faktörünü es geçmemek gerektiğini bir kez daha anladım.
Bu yüzden filmi ilk defa izleyecekler ilk yarım saatine aldanıp önyargılı olmasın.
Filmin türü gerilim ve korkuya yakın bir şey ama korkutmuyor. Tabi o zamanın insanları korkmuştur büyük ihtimal ancak günümüzde pek korku unsurunun etkili olduğunu söyleyemeyiz. Zaten baktığımız zaman Hitchock filmleri korkutmuyor ama içine alıyor resmen ve ekrana kitliyor. Zaten bu adamın en sevdiğim özelliği de bu.
Hitchcock'un izlediğim her filminde olduğu gibi bu filmde de çok zekice bir senaryo vardı. Dediğim gibi başları biraz sıkıcı olsa da ilerleyen dakikalarda başlardaki durgunluğu unutturuyor. Hikaye günümüze göre biraz klişe gibi kalsa da o döneme göre çok özgün bir hikayeydi.
Gelelim oyunculuklara... Hitchcock ve James Stewart gerçekten harika bir ikiliymiş. Gerçi James Stewart'ı ikinci defa izliyorum ama oyunculuğuna hayran kalmamak elde değil. Oynadığı rolleri kendisine çok güzel giydiriyor. Yardımcı kadın oyuncu da oyunculuk anlamında fena değildi ama o kadar da ahım şahım bir şeyi yoktu. Fakat Hitchcock'un her filminde olan sarışınlar gibi bu kadın da çok güzel ve etkileyiciydi. O yüzden oyuncukla açtığı açıkları güzelliğiye kapatmış bence.
Yönetmenlik anlamında da çok konuşmaya gerek yok, ismi yeter. Yalnız bu adamın kamera çekim tekniklerine, kamera açılarına hastayım. Film içerisinde yine kendisini aradım, ona benzeyen birisini gördüm ama o muydu emin değilim.
Neyse daha fazla uzatmayayım. Hitchcock hayranı herkes zaten bu filmi izlemiş ya da izleyecektir. O yüzden filmi izleyin gibi bir telkinde bulunmayacağım. Hatta olabildiğince izlememeye çalışın ben pişman oldum çünkü, sonraya bırakmadığım için.
Puanım: 9.5/10 (0.5 puanı ilk yarım saati yüzünden kırdım.)