Diğer Vikings 4. Sezon Yorumları

Rollo ile ilgili tarihi yanlış biliyorsun demek ki. :)

evet ne yazıkki biliyorum bilmesem belki bu bölümü izlerken daha çok zevk alırdım :)
rollo diye bir viking savaşçı var tarihte.. hatta günümüz normand ların atası sayılır şu anki hollanda belçika dediğimiz normandiya kıyılarını hallaç pamuğu gibi atmış ve hristiyanlığa geçmiş biri ama bu vatandaş ragnardan yaklaşık 100 yıl sonra faaliyet gösteren biri :) yani burdaki rollo olma ihtimali sıfır :)

bu bölüm dizide izlediğimiz savaşın gerçek gidişatı şu aşağıdaki şekildeymiş :
--------------------------------------
845 yılı Mart ayında 10 Viking gemisi yaklaşık 5 bin askerle beraber Seine Nehrine girer. Vikinglerin başında efsanevi Ragnar Lodbrok bulunmaktadır.[2] Ragnar'ın 841 yılında Batı Francia kralı Dazlak Karl tarafından verilen Frisia'daki toprakları kaybettiği bilinmektedir. 845 yılında Vikingler Rouen'e saldırarak ilerlerler. Viking ilerleyişine karşı durmak isteyen Franklar şehrin iki yakasına eşit gelecek şekilde bir ordu toplar. Ragnar, daha küçük birliğin olduğu yakaya saldırır, burada esir ettiği askerleri karşı kıyıdakilerin görebileceği şekilde asarak idam eder.

Vikinglerin kente Paskalya günü ulaştığı ve şehre giren Vikinglerin kenti yağmaladıkları bilinmektedir. Viking kampında kuşatma sırasında salgın hastalığın görüldüğü de bilinmektedir. Vikingler yüklü miktarda altın ve gümüş fidye[3] karşılığında ayrılmayı kabul ederler. Ragnar'ın daha önceki dönemde kral Dazlak Karl ile ilişkisi düşünüldüğünde alınan ödemenin önceki kaybın tazmini ve intikamı olması muhtemeldir. İlerleyen dönemde bu şekilde 13 kez daha Danegeld ödemesi yapılacaktır. Vikingler bölgeden ayrılırken çevre köyleri de yağmalamıştır.

Kral Dazlak Karl Vikinglere ödeme yaptığı için eleştirilse de o sırada çok daha yaşamsal sorunlarla boğuşmaktadır. Kardeşleri arasında mücadele, bölgesel köylü ayaklanmaları ve huzursuz derebeyleri hep sorun kaynağı olmaktadır. Vikinglere karşı bir ordu kurarken bile kendi asillerine güvenmeyen kral Vikingleri fidyeyle memleketlerine geri gönderip zaman kazanmayı daha mantıklı bulmuştur.[4]

evet ne yazıkki biliyorum bilmesem belki bu bölümü izlerken daha çok zevk alırdım :)
rollo diye bir viking savaşçı var tarihte.. hatta günümüz normand ların atası sayılır şu anki hollanda belçika dediğimiz normandiya kıyılarını hallaç pamuğu gibi atmış ve hristiyanlığa geçmiş biri ama bu vatandaş ragnardan yaklaşık 100 yıl sonra faaliyet gösteren biri :) yani burdaki rollo olma ihtimali sıfır :)

bu bölüm dizide izlediğimiz savaşın gerçek gidişatı şu aşağıdaki şekildeymiş :
--------------------------------------
845 yılı Mart ayında 10 Viking gemisi yaklaşık 5 bin askerle beraber Seine Nehrine girer. Vikinglerin başında efsanevi Ragnar Lodbrok bulunmaktadır.[2] Ragnar'ın 841 yılında Batı Francia kralı Dazlak Karl tarafından verilen Frisia'daki toprakları kaybettiği bilinmektedir. 845 yılında Vikingler Rouen'e saldırarak ilerlerler. Viking ilerleyişine karşı durmak isteyen Franklar şehrin iki yakasına eşit gelecek şekilde bir ordu toplar. Ragnar, daha küçük birliğin olduğu yakaya saldırır, burada esir ettiği askerleri karşı kıyıdakilerin görebileceği şekilde asarak idam eder.

Vikinglerin kente Paskalya günü ulaştığı ve şehre giren Vikinglerin kenti yağmaladıkları bilinmektedir. Viking kampında kuşatma sırasında salgın hastalığın görüldüğü de bilinmektedir. Vikingler yüklü miktarda altın ve gümüş fidye[3] karşılığında ayrılmayı kabul ederler. Ragnar'ın daha önceki dönemde kral Dazlak Karl ile ilişkisi düşünüldüğünde alınan ödemenin önceki kaybın tazmini ve intikamı olması muhtemeldir. İlerleyen dönemde bu şekilde 13 kez daha Danegeld ödemesi yapılacaktır. Vikingler bölgeden ayrılırken çevre köyleri de yağmalamıştır.

Kral Dazlak Karl Vikinglere ödeme yaptığı için eleştirilse de o sırada çok daha yaşamsal sorunlarla boğuşmaktadır. Kardeşleri arasında mücadele, bölgesel köylü ayaklanmaları ve huzursuz derebeyleri hep sorun kaynağı olmaktadır. Vikinglere karşı bir ordu kurarken bile kendi asillerine güvenmeyen kral Vikingleri fidyeyle memleketlerine geri gönderip zaman kazanmayı daha mantıklı bulmuştur.[4]
Abi bunların hepsin okudum daha önce ben başka şeyden bahsediyorum. Şu anda senin yapmış olduğun Muhteşem Yüzyıl'ı eleştiren zihniyetle aynı. Ne diyordu bu insanlar ''eee bizim tarihimizde böyle bir şey yok'' . Muhteşem Yüzyıl yapımcı ve senaristleri de hiçbir zaman biz tarihe bağlı yazıyoruz demediler ki. Yer yer tarihe benzer noktalar olacaktır ama sonuçta senaritler kendi hayal dünyasındakileri yazıyorlar. Gelelim Vikings'e hiçbir tarihi eserde araştırmama rağmen Ragnar ile Rollo'nun tanışıklığını okumadım. Şimdi sen kalkmış Ragnar Rollo'nun elinden Paris'i alamadı diye eleştiriyorsun? :)

Abi bunların hepsin okudum daha önce ben başka şeyden bahsediyorum. Şu anda senin yapmış olduğun Muhteşem Yüzyıl'ı eleştiren zihniyetle aynı. Ne diyordu bu insanlar ''eee bizim tarihimizde böyle bir şey yok'' . Muhteşem Yüzyıl yapımcı ve senaristleri de hiçbir zaman biz tarihe bağlı yazıyoruz demediler ki. Yer yer tarihe benzer noktalar olacaktır ama sonuçta senaritler kendi hayal dünyasındakileri yazıyorlar. Gelelim Vikings'e hiçbir tarihi eserde araştırmama rağmen Ragnar ile Rollo'nun tanışıklığını okumadım. Şimdi sen kalkmış Ragnar Rollo'nun elinden Paris'i alamadı diye eleştiriyorsun? :)

ben ayrıntılar konusundaki farklardan bahsetmiyorumki benim bahsettiğim bir savaşın sonucunun değiştirilmesi :)
mesela fatihin istanbulu fethini anlatan bir tarihi dizide fatih istanbul kapılarından yenilgiyle ayrılıp gerisin geriye dönerse sen senariste yönetmene küfretmezmisin ? :) buda aynı olay hiç fark yok :)
aradaki hayali karakterler falandır filandır olabilir ona en ufak itirazımız olmazki :)

ragnar rollodan alamadı diye eleştirmiyorum? paris alınmış bu savaşta dizide ise yenilgi var orası saçma:) birde rolloyla ilgili itirazım yok burdaki rollo zaten hayali bir kahraman ben sadece gerçek rolloyu anlatmak için o açıklamayı yapmıştım :)

ben ayrıntılar konusundaki farklardan bahsetmiyorumki benim bahsettiğim bir savaşın sonucunun değiştirilmesi :)
mesela fatihin istanbulu fethini anlatan bir tarihi dizide fatih istanbul kapılarından yenilgiyle ayrılıp gerisin geriye dönerse sen senariste yönetmene küfretmezmisin ? :) buda aynı olay hiç fark yok :)
aradaki hayali karakterler falandır filandır olabilir ona en ufak itirazımız olmazki :)

ragnar rollodan alamadı diye eleştirmiyorum? paris alınmış bu savaşta dizide ise yenilgi var orası saçma:) birde rolloyla ilgili itirazım yok burdaki rollo zaten hayali bir kahraman ben sadece gerçek rolloyu anlatmak için o açıklamayı yapmıştım :)
İlk seferinde mi alıyor yoksa birkaç seferde mi bunu tam olarak bilmiyoruz tarih çok eski olduğu için net bir bilgi de yok. Ragnar Paris'i yine alacaktır sadece diziyi uzatmak için böyle bir yönteme başvurmuş da olabilirler. :)

Yılanlı kuyuda öldüğünü biliyoruz, tarihe bağlı kalarak o kısımları işleyecektirler.

İlk seferinde mi alıyor yoksa birkaç seferde mi bunu tam olarak bilmiyoruz tarih çok eski olduğu için net bir bilgi de yok. Ragnar Paris'i yine alacaktır sadece diziyi uzatmak için böyle bir yönteme başvurmuş da olabilirler. :)

Yılanlı kuyuda öldüğünü biliyoruz, tarihe bağlı kalarak o kısımları işleyecektirler.

ilk seferi daha önce göstermişlerdi kapıdan dönüyorlardı ..bu ragnarın ikinci seferi ve alıyor şehre giriyor haraca bağlıyor :) yıl 845 :)
daha sonra sefer düzenleyemez çünkü zaman atlamasıyla bjorn lu yıllar başladı artık dizide :) buda 860 lı yıllara geldiğimizi gösteriyor ..
yılanlı sahne gelecek gelmeli zaten o sahnede olmasa diziden soğuyacağım :)

Son düzenleme:
860 yazacağıma 960 demişim mesajda @sürgünüm :) neyseki düzelttim :) ama sen sanırım hatayı keşfetseydinde yüzüme vurmazdın :)

4x1. Bölüm

harika bir sezon başlangıcı oldu, büyük ihanetlerin ve sürprizlerin yaşandığı muhteşem bir bölümdü :)
rollo dan bunu beklemezdik ama geçen sezondan bu dönüşümün sinyallerini vermişti sanki tamam parisli prenses güzel kadın, onun için bende klanımı terkederim:) ama kendi halkına pusu kurup çoluk çocuk demeden katletmek çok acımasızca bişey :) ölen vatandaşın ragnar gelecek intikamımızı alacak sözü umarım gerçekleşir :) rollo kazığa geçirilmeyi haketti
aslaug umu ilk kez bu kadar egoist gördüm nerdeyse ragnar ölsün diye dua edecekti kadın tek başına kraliçe olmaya niyetli :)
bjorn le ragnar arasındada bir çekişme var gibi her türlü ragnarı destekliyorum tabi bjorn un karanlık ormanlarda kaybolması tek dileğimiz :)
yine bölümün muhteşem sahnelerinden biri @sürgünüm ün at güzeli lagertha nın einar ın penisini koparıp attığı sahneydi :) kadın vahşeti gerçekleştirirken bile klasını koruyor :) vahşileştikçe güzelleşiyor :)
rollo ile fransız prenses arasındaki gerdek gecesi macerası yine güzel sahnelerden biriydi :)

@sürgünüm @sokak sanati @OzaN @yatutarsa @gundix123 @*YıldırıM* @Harunnn60 @Forumdash @xemrexxx @Çiğdem- @MelankoliK
bu muhteşem sezon başlangıcını izlemeyi unutmayalım, unutturmayalım :)

4x1

İyi başladı, yorumlar güldürdü bu arada. @destere'nin Bjorn dileği ve @yatutarsa'nın hain reyizi. :A

Lagertha yaptı yapacağını, ben o adamın o kadar çabuk hallolmasını beklemiyordum.

Bjorn tam bir gerizekalı olma özelliğini koruyor. Lakin Floki'yi yaptığını takdir ettim. Athelstan'ın kanı yerde kalmamalı. :):)

Zaman atlaması olmuş ama sanki olmamış gibi her şeyi toparlamaya çalışmaları tuhaf olmuş. Bölümün en büyük eksisiydi?

8- /10

Kadına şiddete karşıyım ama Ragnar, Aslaug'a çok iyi çaktı be. :) ''Burada mesele din falan değil. Burada mesele güven ve sadakat. Senin anlamayacağın şeyler'' dediği sahne.

hahah aa felsefe falanmı okuyorsun sen gizlice :F:F:F @xemrexxx

Ablamız kıtlıktan çıkmış :A Masayı dağıtışı falan enteresan :A

Ahahah. :F

Bu arada ne oluyor ki kadın fikir değiştiriyor @destere ? :)

4x10

Sezon arasına yakışır şekilde muhteşem bir bölüm olmuş.
Bölümün yaklaşık yarısını kaplayan savaş sahnesi çok doyurucu oldu. İlk çarpışma da vikingler üstün gelse de ikinci de Rollo'nun verdiği gazla savuşturmayı başardılar.

Ragnar ortadan kaybolup yıllar sonra geri döndüğüne göre bir şeyler düşünmüştür bence. Zaten son sahnede de karizmasını konuşturdu :D

Björn akdeniz planları kurdu ama Ragnar'ın aklı İngiltere ve Fransada'dır muhtemelen. Diğer veletlere de söz düşmez zaten. Kendi aralarında Ragnar'ı öldürürüm Ragnar'ı öldürürüm diye konuşuyorlardı, karşılarına çıkınca hepsi süt dökmüş kediye döndü :A

10/10
tayyip amca bjorn u ta kattegatlardan getirtmiş ayıptır kardeşim insan lagerthayı getirtir aslaug a bile razıyım napalım biz çiğdemin oğlanı sonra emre neden tayyip amcaya laf atıyor.ss @MEnes
gbbgbg.png

4x3

Uzun bir aradan sonra diziye devam kararı aldım. Bundan böyle hafta içi her gün iş çıkışı otobüste Vikings izleyeceğim. :):)

Yalnız bu iş için yanlış bir bölüm seçtim galiba 10 dakikaya bir sevişme sahnesi koymuşlar çünkü. :D

Neyse, bölüm ortalamaydı. Bazı yerleri çok sıkıcıydı veya gereksizdi. :) Bir de dizideki tüm adamlar birbirine benzemiyor mu ya belli başlı 3-4 karakter dışındakileri karıştırıyorum. Hepsi sarı ve uzun saçlı, bol sakallı katil tipli adamlar. :):)

İki ayının savaşında Bjorn galip çıktı kendisini kutluyoruz. :):) Şaka maka bölümün en ilgi çekici sahneleri onunkilerdi durum o kadar vahim. :)

7- /10

4x4

Genelde dizilerin bölüm sayısı artınca ben üzüldüğüme dair mesaj yazıyorum biliyorum bazı arkadaşlar kızıyorlar ama işte alın canlı örnek. :) Bir dizinin bölüm sayısı artarsa boş bölüm sayısı artar, net. :) 20 bölüme çıkmayıp 10 bölüm kalsaydı bu kadar boş bölümler izlemezdik herhalde.

Rollo'nun sahneleri güzeldi sadece. Yalnız dizinin sevmediğim özelliklerinden biri zaman atlamalarını hiç çaktırmadan yapmaları. Geçen bölüm tek kelime konuşamayan Rollo'nun bu bölüm maşallahı vardı. Eğer 1 haftada söktüyse dili çok saçma. 1 yılda söktüyse o 1 yılın bir anda geçmesi çok saçma. :)

Ragnar'ın Çinli kızlı olan sahnelerindeki mimikleri hoştu gerçekten. @sokak sanati'nın dediği gibi. :(

6+ /10

4x5

Ortalama bölümdü yine birkaç sahne hariç pek dikkat çekici bir şey yoktu. :)

Lagertha'nın öpüşerek öldürdüğü sahneyi çok saçma buldum. Öldürürsün anlarım da hem öldürüp hem öpüşmeye devam etmek falan bilmiyorum. :D

6+ /10

4x6

Vasat bölümdü yine. Pek bir şey kalmamış aklımda. Sadece sonu bir sonraki bölümde aksiyonun geldiğine işaret. :)

Kral Rollo'ya güvenmiyormuş. Bakalım ne yapacak Rollo orada. :)

6/10