Filmi yorumlamaya geldim LM konusunu gördüm olay dağıldı. Neyse asıl konumuza dönelim.
Film senaryo olarak beklendiği düzeyde olmamış. Yani çok yüzeysel geçilmiş öyle bir konu üzerinde daha etkileyici bir yapım olabilirmiş. Daha derine inmelerini ve bir çok bilinmeyene değinmelerini isterdim. Bu şekliyle daha çok seyirciyi aksyiona doyuran ve temposu kolay kolay durmayan vasatın belki de bir tık üstünde bir film olmuş.
Teknik açıdan genel olarak başarılı. Ses kurgusu ve miksajı yerli yapımlara göre başarılı olmuş. Dikkat ettim sinemada buna, Oscar filmerini izlerken de dikkat ederim genelde. Tabi bir kıyas yapmıyorum elbette ama yerli standartlara göre iyi olmuş. Çünkü çok silah sesi veya başka sesler bir arada olmuş bir çok sahnede ve bunlar ses kurgusunda iyi kotarılmış. Dediğim gibi teknik açıdan görsel kalite açısından bir emek harcanmış belli ve belirli bir kalitede olduğunu söylemek gerek. Prodüksiyon bedelini merak ettim doğrusu.
Bunların dışında bazı duygu yüklü sahneler vardı yok diyemez kimse. Milli duyguların ön plana çıkmasını sağladılar bazı yerlerde ve güzeldi bunlar. Ana ekipten ise bunu çoğunlukla veren Güllü olmuş. Bazı yerlerde komediyi iyi vermiş bazı yerlerde de milli duyguyu ve hiddeti. Diğerleri özellikle Cahit çok yapmacıktı elbette her zamanki gibi. Polat'sa zaten Polat yani ne fazla ne eksik. Karizmasından pek bir şey eksilmemiş. Ama dediğim gibi senaryo vasatın üstüne çıkamadığı için, filmde etkileyici diyalog çok az olduğu için ve film neredeyse tek mekan olduğu için o geceyle ilgili diğer bir çok şey daha işlenebilirdi diyorsunuz. Filmin söylediği ve verdiği mesajlar var yok değil elbette. Ama hep o burukluk oluyor izlerken.
Sözün özü diğer Vadi filmlerinin gerisinde belki Filistin'le aynı seviyede olabilir veya bir tık yukarda, aksyionu ve teknik kalitesiyle izlenebilir bir film olmuş. Yani sıkılacağınız veya 4.5 kadar gömülecek bir film değil bana göre. Olsa olsa 6, 6.5, 7 arasında gider gelirim. Son noktada nereye varırım bilemiyorum tabi.