Tamam işte, muhtemelen izleme konusunda beni bile aşmışsın, daha ne istiyorsun?
@bazinga'yı gömüyorum da, reisin film zevki kötü değil tabii ki. Lise çağlarımda foruma gelmiştim, fim kültürünü aşılayanlardan birisi de
@bazinga olmuştu. Film önerisi istiyordum, "Forrest Gump" falan diyordu mesela. Ustasını beğenmemek gibi bir şey oluyor böyle de ama tabii ki yıllar yıllar geçti, zevklerimizin bazen uyuşmadığını da fark ettim ya da zamanında uyuşmayanların, şimdi uyuştuğunu fark ettim. Gerçi önemli değil, film sonuçta. Alınma
@bazinga reis, film konusunda usta seviyedesin, biz anca çırağın oluruz.
İşte zamanla kendi kendine keşfetmenin daha iyi olduğunu da çözüyorsun, ki çok daha iyi bu. Bir kişiye bağlı kalmak kendini kısıtlar. Ülke ülke gitmek çok mantıklı dediğim gibi, çok daha keyifli. Özellikle İngiliz sinemasına denk gelmek istiyorum nedense izlerken, o mükemmel aksanı seviyorum. Ama ne zaman izlesem, şoför koltuğunun sağda olmasına bir türlü alışamadım ayrı konu. Farklı kültürleri de çok seviyorum.
Hani dönem dönem giidyorsak, en iyisi doksanlı yıllardır bana göre, net. Doksanlı yıllarda çıkan filmler, çok usta işi filmler. En sevdiğim yıl ise, 94 yılı. Hani şu
@bazinga'nın en sevdiği film olan "Forrest Gump" yılı. Zamanında izlediğimde takıldığım nokta kadın karakterine olan nefretim olmuştu ama sonradan dikkat ettim, film boyunca dikkat edilen husus, filmin Forrest Gump üzerinden ABD tarihi veriyor oluşuydu. Bir de romandan uyarlama bir film, bu da bir detay. Bazıları film için "propaganda" diyor ama bana göre zekice bir senaryosu var. Akıl oyunları yok ama tarih var. Hatta
@bazinga da fark etmiştir, Forrest Gump'ta altmışlı yıllarda geçen olaylar, 2021'deki Oscar filmlerinde karşılık buldu. Judas and the Black Messiah ile Black Panther Party gösterildi. Ayrıca hani şu meşhur Forrest Gump'ın sesinin kesildiği Abbie Hoffman mitingi de The Trial of the Chicago 7 ile karşılık bulmuştu. Neyse daldan dala atladım.
Tabii ki bazen doğaçlama giderek, rastgele film seçip izlemek, tabii düşük puanlı olmayacak. Doğaçlama film seçip izlemek de son derece önemli bence. En iyi keşif de bu oluyor. Rastgele dediysem, tabii ki konusuna ve yorumlarına da biraz göz gezdirerek izlemek de olacak.
Blow-Up da iyidir muhtemelen, bakalım.
Bir ara altmışlı yıllara ait 1968 yapımı Charly filmini izlemiştim, hatırlıyorum da. Zeka geriliği yaşayan bir adamın deney sonucu üstün zekaya dönüşmesi anlatılıyordu ve bence üst düzey bir filmdi. Tabii ki bu da roman uyarlaması.
Böyle yaratıcı senaryoların, yaratıcı filmlerin hastasıyız.