4 Luni, 3 Saptamâni Si 2 Zile
Kürtajın yasak olduğu 80'ler Romanya'sında geçen ve yasal olmayan tehlikeli yollarla kürtaj olmaya çalışan 4 aylık hamile bir genç kız ve onun destekçi arkadaşının hikayesini anlatıyor film.
Filmin ilk 30-40 dakikalık kısmı ne olup bittiğini anlayamadığımız bir belirsizlikle geçiyor. Bir şeyler döndüğünü, döneceğini anlıyoruz ama meselenin ne olduğunu filmin ortasında anlıyoruz neredeyse. İlk sahneden itibaren çekim teknikleri ve mekan seçimlerinden dolayı kasvetli ve insanı boğan bir hava hakimdi filmde. Güzel bir başlangıçtı.
Daha sonra otel odasına geçilip esas konuya girildiği andan itibaren filmdeki kasvet yerini gerilime bırakıyor. Doktorla aralarında geçen muhabbetler, tartışmalar vs dolayısıyla izlerken sürekli ters bir şeyler olucak, yakalanacaklar korkusuyla izledim. Kızın arkadaşı sevgilisinin ailesine yemeğe gidip orada yaptığı aramalara cevap vermeyince ben de karakterle birlikte o korkuyu, gerilimi yaşadım. Endişe ve telaşla evi terk edip otele gittiği sahnede odaya girince korkunç bir manzarayla karşılacağımızı düşünüyordum ama öyle olmadı. Problemsiz bir şekilde olayı atlattıklarını gördük. Her ne kadar oda da korkunç bir manzarayla karşılaşmasak da banyoda gördüğümüz görüntü oldukça üzücüydü. Ben elimle ekranı kapattım.
Kızın gece ıssız sokaklarda o şeyden kurtulmaya çalıştığı sahne de oldukça gerilimliydi. Filmi rahatsız ve tedirgin bir şekilde izledim. Kürtaj olayında hiçbir sorun çıkmamasıyla hemen hemen herkes ters köşe olmuştur, sanırım.
Ben hemen hemen aynı konulu 2020 yapımı NRAS seviyesinde, hatta ondan daha iyi bir film beklediğim için çok yüksek bir beklentiyle izledim filmi ama onun kadar sevemedim. Beklentimin 1 tık altında kaldı. Tabii yine de çok iyi ve kaliteli, oldukça realist bir filmdi. O dönemin Romanyası'nı kısmen gözlerimizin önüne serdi. Oyunculuklar ve yönetmenlik de çok başarılıydı. Dinamik çekimler filmin içine girmemizi kolaylaştırdı. Gereğinden fazla uzatılmış sahneler ise her ne kadar bir amaca hizmet etse de benim açımdan bir eksiydi.
8/10
Wind River
Karlı ve soğuk coğrafyalarda geçen filmlerin atmosferlerini çok seviyorum. Bu film de soğuğu hissettirecek cinsten düşük tempolu ama ilgi çekici bir şekilde başlamıştı, güzel bir ilk yarı izledik. Fakat film ilerledikçe kötüleşti ve ikinci yarıyı hiç beğenemedim. Tempodaki ani dalgalanmalar, aksiyon filmine bağlar gibi sahneler beni filmden soğuttu.
Kısmen benzer tarzdaki kısa bir süre önce izlediğim Fargo ile aralarında dağlar kadar kalite farkı vardı. Fena bir hikayesi olmayan ve güzel başlayan ama beni pek tatmin edemeyen vasat bir film oldu benim açımdan.
5.5/10
Black Christmas
1974 yapımı bir korku/gerilim filmi. Çok popüler olmasa da türünün öncü filmlerinden biri olarak görülen ve 2 kez remake versiyonu yapılmış bir filmdi.
Yılına göre fena olmayan bir film sayılabilir ama günümüz için sıradan ve vasatın pek üstüne çıkamayan bir filmdi maalesef. Gereğinden düşük temposu yüzünden izlerken yer yer sıkıldım. Katilin çıkardığı garip seslere ise irrite oldum. Film vasat bir şekilde ilerlese de son 10-15 dakika gerilim açısından tatmin edici bir seviyedeydi.
5.7/10