1h 49m | 6
www.imdb.com
Before Midnight (2013)
Konuya girince ufak çaplı bir şok geçirdim
@phoebebuffay'in üçlemesini tamamlıyor gibi olacağım ama aslında kendi üçlememi tamamlıyorum.

Top 250 listemi yenileme kapsamında izlediğim filmlerin nihayet en sonuncusuna geldim. Tabii film hafızası yenileme işi bitmez, bu listeyi tamamladığım uzun süreçte başka filmler eskimeye başladı ve tekrar izleme vakitleri gelmeye başladı.

Fakat en azından yeni Top 250 listemi hazırlamaya hazırım...
Before üçlemesi gerçekten sinema tarihinin eşsiz üçlemelerinden biri. Bu film bence içlerinde en zayıfı ama çok güzel bir tamamlayıcı. İçlerinde en gerçek olanı ve bu evreyi normalde filmlerde pek görmememiz açısından bunları dile getirmesi değerli.
Yunanistan'ın Viyana veya Paris kadar etkileyici bir yer olmaması filmin eksisi olabilir. Yalnız Yunanistan'ın da huzur veren bir doğası var. Her Yunanistan'da geçen bir filmden sonra yaşlanınca Ege'ye yerleşme hayali kuran orta yaş moduna giriyorum.
İlk iki filmin şehir havası olmaması bir yana bence asıl eksi diyalogların ilk ikisi kadar sürükleyici ve çarpıcı olmaması. Elbette yine akıp gittiği anlar var ama araba sekansı çok uzuyor, hikayeye başkalarının girdiği kısımlar da öyle. En sevdiğim kısımlar Yunan sokaklarında geçen kısımdı...
Filmlerdeki aşklar sadece filmlerde olur, gerçek aşk kusursuz olmaktan çok uzaktır, türlü sorunları vardır ama yine de güzeldir düşüncesi var filmde. Bu açıdan ikilinin kavga ettiği sahneler çok değerli. Tabii seyir zevki açısından izleyici olarak çok da hoşumuza gitmiyor önümüze serilen bu gerçekler. Bu kadar şiddetli kavga etmesinler, hemen barışıversinler istiyoruz...
Üçüncü filmin üzerinden 8 yıl geçti, seneye sürpriz bir dördüncü film gelir mi diye merak ediyorum. Fakat bu film çok iyi bir final bence hikaye açısından. Üzerine bir şey koymaları çok kolay değil gibi ama yine de karakterlerin ömür boyu bizimle olmalarını isterim. En büyük sıkıntı isim ise Sunrise, Sunset, Midnight'a uyacak isim bulmanın zorluğu.
Son olarak sıralamamı Before Sunset > Before Sunrise > Before Midnight olarak güncelliyorum. İlk ikisi birbirine çok yakın, üçüncü biraz uzak. Sunset'i daha iyi görme sebebim hikayenin devamını sağlaması açısından daha zor bir işi çok iyi başarıp ilkini de daha değerli kılması. Eğer kötü bir devam filmi olsaydı ya da hiç devam etmeseydi Before Sunrise'ı bu kadar sever miydik bilmiyorum. İlk film mesela ikincisi çıkmadan pek popüler bir film değilmiş. (Berlin'de prestijli bir ödül kazanmasına rağmen.) İkinci film sonrası 7.4 olan IMDb puanı hızlıca 7.8'e çıkmış, sonrasında da sürekli yükselmiş. Midnight çıkınca da zaten hem Sunrise hem Sunset Top 250'de kalıcı hale geldiler...
7.5/10