Yalnız Kahraman Ebuzer el-Gifari
1.5 saat sürdü fazla sıkılmadım. Yüksek dozda sünniliğe maruz kaldım ama neyse Ebuzer son günlerde ilgimi çeken bir adam. Muhammed peygamber risalete başlamadan önce de tektanrıcı olduğu söyleniyor. Araştırma yaparken filminin çekildiğini görünce bir izleyeyim dedim.
Oyunculuklar Ebuzer ve Muaviye dışında sırıtıyordu. Hele müşrik tipler hiç olmamış.
Artı ve eksi şeklinde inceleyecek olursak:
Filmin artıları
Son kısımları harikaydı. Ebuzer ve Muaviye arasında meşhur bir konuşma vardı onu çok güzel canlandırmışlar. Tevbe suresinin 34-35 ayetleri iki defa tekrarlandı ikisinde de tüylerim diken diken oldu.
Bu arada Muaviye'nin yaptırdığı ve Ebuzer tarafından büyük eleştiriler alan müslümanlığa yakışmıyor diye eleştirilen sarayının adı "Kasrül Beyza" yani Ak Saray'mış. Neyse sustum
Müşriklerin bağnazlığı, otoriterliği, hemen şiddete başvurmaları, atalarına körü körüne bağlılıkları ve sözlerinde durmamaları çok iyi bir şekilde canlandırılmış
En çok son kısımları sevdim zaten diğer taraflar için uzunca bir eksiler kısmı olacak
Filmin eksileri
Müşrik tiplerin Kuran'da tarif edilen müşriklerle alakası yoktu
Yine Menat için "Tanrıların tanrısı, en büyük tanrı" gibi tanımlamalar yaptılar halbuki müşrikler en büyük tanrı olarak Allah'ı görüyorlardı ancak Allah'ın aşağısında (dunillahi) bazı şefaatçiler/aracılar edinmişlerdi: "O'nun astlarından dost ve koruyucu edinenler, "Biz bunlara sırf bizi Allah'a daha çok yaklaştırsınlar diye kulluk ediyoruz!" (derler)". (39/Zümer 3)
Müşriklerin namaz kılan Ebuzer'e gösterdikleri tepki de ilginçti. Sanki ilk kez namaz kılan birini görüyorlardı. Halbuki müşrikler de namaz kılıyordu zaten namaz binlerce yıldır yapılagelen bir ritüel: "Yazıklar olsun o namaz kılanlara" (107/Maun 4)
Müşriklerin bir başka deyimi "Muhammed'in Allah'ı".. Sanki müşrikler Allah'tan habersizmişler gibi gösterilmiş ama bu da doğru değil onlar da Allah'a inanıyorlardı sorun "yalnız" Allah'a inanmamalarıydı.
En çok dikkatimi çekenlerden biri de Amr b. İşam'a Mekke'li arkadaşlarının Ebu Cehil diye seslenmesi oldu
Muhammed için tam üç kez kullanılan "kainatın efendisi", "habibullah (Allah'ın sevgilisi)" hele "alemlerin efendisi" tabiri kanımı dondurdu. Putlaştırmanın bu kadarı. Bu hitaplar peygamberimizin ölümünden yüzlerce yıl sonra ona yakıştırılan iftiralar henüz vahyin ilk yılları anlatılıyor ama müslümanlar peygambere böyle mi sesleniyorlar?
Daha irili ufaklı birçok hata/yanlış var ama neyse yeter bu kadar
Puanım: 5.5/10