Yanlış olduğunu ben de belirttim doğru değil belki ama ilk 5’te 10’da kaldığı sürece balon tabiri bu film hakkında söylediğim en hafif tabir olarak kalacaktır, hatta sırf izlemiş olmak için sinemaya gidebilirim bu puan takıntısından dolayı. ImDb 250 benim oldum olası kırmızı çizgim olmuştu, İnterstellar’a da sırf ilk 10’a girmiş olduğu için olumsuz yaklaşmıştım. La la Land ise sinema tarihinin en fazla Oscar adaylığı alan filmlerden biri olduğu için halen adını bile duymak istemem. Sinema konusunda muhafazakar bir yapım var, üç günlük filmlerin belli başlı kült filmlerden üstün tutulduğunu gördüğünde kan beynime sıçrıyor her defasında.
Dediğim gibi sinema sadece görsel efekt ve teknoloji değildir. Hatta görsel efekt olmasa da olur. Sinema bir sanattır ve izleyicinin içine işleyen bir doğası vardır, Marvel dünyanın en gösterişli filmini de yapsa dünyanın parasını da harcasa asla ve asla bir İyi Kötü ve Çirkin gibi bir film yapamayacaktır mesela, anlatmak istediğim bu.
Evet bu filmi henüz izlememişken balon olduğunu düşünüyorum çünkü;
Bu film 12 Öfkeli Adam’dan mı daha iyi?
LOTR serisinden mi daha görkemli?
Schindler’s Listesi’nden mi daha etkileyici?
Pulp Fiction’dan mı daha haz verici olay örgüsüne sahip?
Yoksa bu filmin Fight Club’dan mı daha iyi olduğu iddia ediliyor? Forest Gump kadar sıcak bir hikaye mi? Veya Guguk Kuşu gibi iç burkan bir samimiyete mi sahip? Yoksa ve yoksa The Matrix gibi uğruna kitaplar yazılacak cinsten sinema tarihi adına bir devrim mi? Life is Beatiful, Olağan Şüpheliler, Leon, American History X ve The Pianist gibi şampiyonlar ligi filmlerinden fersah fersah ötede mi yani BİR MARVEL FİLMİ?
Ben olaya tamamen İmdb sıralamasından dolayı ön yargıyla bakıyorum, ilk 20’nin 30’un gerisine düşsün balon demek aklımın ucundan dahi geçmez. Ama fanboy etkisi geçene kadar görüşüm de böyle kalacaktır, büyük ihtimalle gelecek hafta izlemeyi düşünsem bile bu vehim olaydan dolayı. Tabi bundan önce Kaptan Marvel filmini izlemem gerekecek, Infinity War’dan sonraki film oydu sanırım.
Bu mantıkla yeni çıkan hiçbir filme kült diyemeyiz ki o zaman. İlk 10 abartılı bir sıralama zaten, ben ilk 50'ye girebilecek düzeyde dedim. Filmde zaten sadece görsel efekt ve teknoloji yok ki. Endgame'i bir kenara bırakalım ve Infinity War'a bakalım, Infinity War sadece bu iki şeyde başarılı olduğu için mi bizden yüksek puanlar aldı? Hayır. Senaryosu, kurgusu, müzikleri başarılı olduğu için aldı. Aynı şey bu film için de geçerli, kimse sadece görsel efekt ve teknoloji için bir filme yüksek puan vermez. Marvel'ın 22 filmlik evreninin finalinden bahsediyoruz ve bu evren senaryo olarak sürekli seviye atladı ve son iki filmde (Infinity War ve Endgame, sonun part 1 ve part 2'si olarak görüyorum) zirveye ulaştı.
Saydığın tüm filmler iyi ama o filmler çok iyi olduğu için, bu filmi sırf Marvel yaptığı için bu filmi gömecek miyiz? LOTR kitapları baz alarak bir evren oluşturdu kendine, Marvel'da çizgi romanları bazarak kendisine bir evren oluşturdu. İşe bu taraftan bakarsak Marvel da gayet başarılı, 22 filmlik bir evrenden bahsediyoruz, kolay iş değil. DC'de aynısını denedi mesela, becerebildi mi? Beceremedi. Demek ki o kadar da kolay değil elinde yüksek dozda bütçe ve teknolojik imkan olmasına rağmen.
Bu arada filmin senaryosu gerçekten başarılı, Infinity War sonrası olabilecek en mantıklı senaryo. İzleyince hak vereceksin, oldukça epik bir çok sahnesi var. Malum spoilerı zaten yemişsin, o spoilerın çekildiği sahne de oldukça epik. İzleyince tatmin olacağını düşünüyorum.