🇹🇷 Koronavirüs (COVID-19) - Türkiye'den Son Gelişmeler | Genel Yorum Konusu ☣️ | #MaskeTak 😷 / #AşıOl 💉

Gripin sürekli tekrarlanması virüsünün pek çok alt türü olmasından dolayı kaynaklanıyor diye biliyorum. Covid-19 şu an için tek tip. Mutasyona uğramadığı sürece çok korkulacak bir şey olmaması lazım.

Hatta bazı ülkelerde virüsü geçirenlere bağışıklılık belgesi gibi bir şey vereceklerdi sanırım güvenli çalışabilmeleri, seyahat edebilmeleri için vs.

Maalesef bazı kişilerde çok ağır geçebiliyormuş. Hangi bünyede nasıl etki yapacağını kestirmek kolay olmadığı için önlem almak şart. Siz kurtulmuş oldunuz en azından. :(
Sıkıntı yaşasakta ucuz atlattık çünkü özellikle annem babam ve ben risk grubundayız. babam oldumu bilmiyorum. Onun testi negatif çıkmıştı, o da bir süre kötüydü ve en son mahalledeki sağlık ocağında test yaptırma iznini kopartmıştık. Onun hastane ortamında olmaması gerekir. Belki test olana kadar geçirdi. Annem çok ağır geçirdi ve abimde geçirmişti. Babam o ortamda yakalanmamışsa ozaman bağışıklık sistemi baya iyi.
Eskiye oranla arada onlarla görüşsemde yinede haftada 1 kereden fazla görüşmemeye dikkat ediyorum.

Yukarıdaki mesajıma şu eklemeyi yapmıştım:

Edit: şimdi bizim sağlık kuruluşu sayfasına baktım ve şöyle bir yazı var : bağışıklığın nekadar süre geçerli olduğu belirsiz ama yapılan değerlendirmeler ve tecrübelere göre bağışıklık süresi uzun olduğundan aynı sezonda bir kaç kere yakalanma durumu pek düşünülmüyor.

Benim için yeterli bir sonuç değil bu ve ilk sene olduğu için yinede emin olamazlar ve dikkatli davranmakta fayda var.

• Beğendim
Reactions: bazinga
Ya zaten yorumlara bakarsan forumda herkes çok akıllı ve duyarlı, hepsi de evde oturuyor. :F
Moderatörümden özür dile çabuk. :A

Asosyaller olarak diğer insanlardan çok sivrildik bu süreçte, zorunlu olmadıkça etliye sütlüye karışmıyoruz. :A

Son düzenleme:
  • Güldürdün
Reactions: Ahmed
Bu tweet'i foruma taşıyan adamın 1 Temmuz'da sinemaya koşacak olması... :A
Ya zaten yorumlara bakarsan forumda herkes çok akıllı ve duyarlı, hepsi de evde oturuyor. :F

Öncelikle benim sinemada izlemek istediğim film, 31 Temmuz'a ertelendi. :A Sinemalar 1 Temmuz'da açılacak ama açılır açılmaz koşarak gitmeyeceğiz herhalde. Bu manzara bugüne ait, günlük 1000+ vaka söz konusuyken geçerli bir gerçekliğe ait. Sinemaya sabahın köründe, en tenha seansa, gerekli önlemleri de alarak gidersen riski minimuma indirebilirsin. Şu sahillerdeki manzara çok başka, en basitinden kimse maske takmıyor.

Forumdaki birçok kişinin zorunlu olmadıkça evden hala çıkmadığına ise eminim. En azından sahillere koşup, hiçbir önlem almadan kimse mangal yapmıyordur herhalde. Saçma bir eleştiri.

• Beğendim
Reactions: DarkLegenD
Moderatorümden özür dile çabuk. :A

Asosyaller olarak diğer insanlardan çok sivrildik bu süreçte, zorunlu olmadıkça etliye sütlüye karışmıyoruz. :A
En son iki hafta kadar önce market alışverişi için dışarı çıktım. Yaklaşık 3 aydır da market alışverişi hariç hiç dışarı çıkmadım. :D
Öncelikle benim sinemada izlemek istediğim film, 31 Temmuz'a ertelendi. :A Sinemalar 1 Temmuz'da açılacak ama açılır açılmaz koşarak gitmeyeceğiz herhalde. Bu manzara bugüne ait, günlük 1000+ vaka söz konusuyken geçerli bir gerçekliğe ait. Sinemaya sabahın köründe, en tenha seansa, gerekli önlemleri de alarak gidersen riski minimuma indirebilirsin. Şu sahillerdeki manzara çok başka, en basitinden kimse maske takmıyor.

Forumdaki birçok kişinin zorunlu olmadıkça evden hala çıkmadığına ise eminim. En azından sahillere koşup, hiçbir önlem almadan kimse mangal yapmıyordur herhalde. Saçma bir eleştiri.

İşte bu durum çok farklı. Mesela siz evde oturmaya ve durumu ciddiye almaya devam ediyorsunuz. Eve daha bağlısınız bilmiyorum.
Dünyaya bakın ABD, Avrupa protestolar falan virüsü takan yok artık. En sıkı tedbirler olan yerler bile gevşemeye başladı son dönemde.
Tükiye için şöyle birşey var. 1 ay önce daha çok yasaklar vardı ve insanlar yasak falan olunca korkuyordu. Şu an tüm yasaklar kalktı, insan psikolojisi ise rahatlama moduna girdi. 3 aydan fazla evde sıkılmış insanlar, 35 derece sıcakta normal olarak artık evde duramıyor. Bir yerden sonra yasaklar olmadığı için durumun ciddiyetini de kaybediyorlar. Yani sorun insanlarda değil, zamanından erken gelen yumşamada.

O yüzde kendiniz oturuyorsunuz diye başkasını kınamak, herkesin aynı hassasiyeti göstermesini beklemek saçma.

En son iki hafta kadar önce market alışverişi için dışarı çıktım. Yaklaşık 3 aydır da market alışverişi hariç hiç dışarı çıkmadım. :D
Aynen öyle ben de en fazla markete gidiyorum 10-15 dakikada alışverişi yapıp eve geliyorum. Hemen ellerimi yüzümü yıkıyorum falan. Herkes böyle olsa keşke!

• Beğendim
Reactions: bazinga
İşte bu durum çok farklı. Mesela siz evde oturmaya ve durumu ciddiye almaya devam ediyorsunuz. Eve daha bağlısınız bilmiyorum.
Dünyaya bakın ABD, Avrupa protestolar falan virüsü takan yok artık. En sıkı tedbirler olan yerler bile gevşemeye başladı son dönemde.
Tükiye için şöyle birşey var. 1 ay önce daha çok yasaklar vardı ve insanlar yasak falan olunca korkuyordu. Şu an tüm yasaklar kalktı, insan psikolojisi ise rahatlama moduna girdi. 3 aydan fazla evde sıkılmış insanlar, 35 derece sıcakta normal olarak artık evde duramıyor. Bir yerden sonra yasaklar olmadığı için durumun ciddiyetini de kaybediyorlar. Yani sorun insanlarda değil, zamanından erken gelen yumşamada.

O yüzde kendiniz oturuyorsunuz diye başkasını kınamak, herkesin aynı hassasiyeti göstermesini beklemek saçma.
Sosyal olanlar dışarıda cirit atıyor, asosyal olanlar evinde oturuyor. Arada da bir iki bilinçli sosyal var o kadar. Çok konuşulacak bir şey yok ortada yani.

Ya olayı yanlış yere çekiyorsunuz. İnsan gibi dışarı çıkanlara kimsenin laf edeceğini düşünmüyorum. Sahillerde başka yerlerde fotoğrafları görüyoruz sosyal medyada. Tüm sahile yayılmak varken neden belli bir yerde toplanırsın ki dip dibe.
Tamam dışarı çık ama şu süreçte 3 çıkıyorsan 1 çık mesela ve mümkün olduğunca insanlardan uzakta duracaksın.

Ya olayı yanlış yere çekiyorsunuz. İnsan gibi dışarı çıkanlara kimsenin laf edeceğini düşünmüyorum. Sahillerde başka yerlerde fotoğrafları görüyoruz sosyal medyada. Tüm sahile yayılmak varken neden belli bir yerde toplanırsın ki dip dibe.
Tamam dışarı çık ama şu süreçte 3 çıkıyorsan 1 çık mesela ve mümkün olduğunca insanlardan uzakta duracaksın.
İşte hepsi benim dediğimine çıkıyor. :D Yasak yok, karışan yok insanlar ise psikoljik olarak sosyal mesafe ve ya maske falan umursamaya başlıyorlar. Bir kesim okay iyi bu konuda ama çoğu insan yasakların kalkması ve artık normalleşiyor, iyiye gidiyoruz gibi söylemleri tamamen gevşeme gibi algılıyor.
O yüzden de burada oturup birilerini yargılamak saçma bence. Olacak olab bu çünkü, tüm dünyada bu. İnsanlık böyle birşey.
O resimleri çekenlerin hepsi de duyar kasıyor. :D

Bunu normal bir şey olarak görmem mümkün değil. Kendisini dışarı çıkmak zorunda hisseden yine çıksın ama maske takmadan çıkmak büyük bir sorumsuzluk, çünkü maskeyi kendinden çok başkaları için takman gerekiyor bulaştırmamak adına. Yanından geçen adam maskeyle kendini ve çevresini korumaya çalışıyor ama bunu gördüğün halde sen buluştuğun kişilerle kol kola, maskesiz geziyorsan büyük saygısızlık, vurdumduymazlık.

Bu saygısızların yol açtıklarını da sonuçlarda görüyoruz işte. Neredeyse iki katına çıktı vaka sayısı bir haftada.

• Beğendim
İşte hepsi benim dediğimine çıkıyor. :D Yasak yok, karışan yok insanlar ise psikoljik olarak sosyal mesafe ve ya maske falan umursamaya başlıyorlar. Bir kesim okay iyi bu konuda ama çoğu insan yasakların kalkması ve artık normalleşiyor, iyiye gidiyoruz gibi söylemleri tamamen gevşeme gibi algılıyor.
O yüzden de burada oturup birilerini yargılamak saçma bence. Olacak olab bu çünkü, tüm dünyada bu. İnsanlık böyle birşey.
O resimleri çekenlerin hepsi de duyar kasıyor. :D
Katılmıyorum. Herkesin beyni var bu kadarını da düşünsünler. Avrupa'da sayılar 300-400'lere inmişken normalleşme geldi bizde 1200-1300'lerde.
Ben hükümetin yaptığı her şey doğru demiyorum saysam sayarım ama siyaset yasak. Ama insanlar da çok salakça davranıyor bunun duyarla alakası falan yok. Sağlık bakanı 100 kez normalleşmedik sadece yeni normal dedi. Bunu dip dibe girin olarak algılamak da farklı bir zekanın ürünü olsa gerek.
Ben de dışarı çıkacam hafta içi berbere de gidecem çünkü bana göre de yavaş yavaş normalleşmek lazım. Amaaa eskiden 3 çıkıyorsam 1 çıkarım mesela. Parka gidersem insanların dibine gitmem tenha bir yer bulmaya çalışırım, baktım dışarda kafeler çok kalabalık başka bir yer bulurum. Kendi tedbirimi kendim alırım bu şekilde vurdumduymazlık yapmam.

• Beğendim
Mesela bugün Msü sınavı varmış. Fotoğrafları gördükçe kafayı yiyesim geliyor. Okul bahçesinde beklemek yasak diye bu kez de okulun dışında kuyruk oluşturmuş çok zeki halkımız ya sabır :A
Yav çocuğunuzu rahatlatmak için onunla okula gidebilirsiniz bunu anlarım. Ama sınav yerine bırak sonra dön evine dışarıda niye bekliyorsun ne gerek var ki?

Bunu normal bir şey olarak görmem mümkün değil. Kendisini dışarı çıkmak zorunda hisseden yine çıksın ama maske takmadan çıkmak büyük bir sorumsuzluk, çünkü maskeyi kendinden çok başkaları için takman gerekiyor bulaştırmamak adına. Yanından geçen adam maskeyle kendini ve çevresini korumaya çalışıyor ama bunu gördüğün halde sen buluştuğun kişilerle kol kola, maskesiz geziyorsan büyük saygısızlık, vurdumduymazlık.

Bu saygısızların yol açtıklarını da sonuçlarda görüyoruz işte. Neredeyse iki katına çıktı vaka sayısı bir haftada.
Bakkal tarzı yerlerde satılan maskeler işe yarıyor mu?

Devleti ben de eleştiriyorum, bu konuyla alakalı da çokça kez eleştirdim ama burada insanların net bir şekilde sorumsuzluğu var. Dışarı çıkılmasın demiyorum zaten. İnsanların evde canları sıkılıyor olabilir, bu yüzden dışarı çıkmak isteyebilirler ama evden çıkarken en azından maske takabilirler. Çıktıktan sonra kalabalık ortamlardan uzak durup, sosyal mesafe konusuna dikkat edebilirler. Kendileri için değil, başkalarının canı için yapmaları gerekiyor bunları insanların. İki aydır yaşananlara ve yapılan tüm uyarılara rağmen hala bu kadar sorumsuzca takılıyorsa insanlar, bunu normal karşılamam mümkün değil.

MSÜ sınav görüntüleri korkutucu, haftaya LGS, sonra da YKS var... Umarım olumsuz yansımaz, dışarıdaki kalabalık için de bir şey düşünülmeli...