Star Ömer - Dizi Yorumları

Süreyya'dan yakında kurtuluyoruz.

Doktor orjinalde olmadığı halde seyir açısından keyifli. Dursun biraz daha. Biraz da Ömer efendinin kıskançlığını izleyelim.

Reactions: Mehmet Can
ayrica nisa nin yeni iste de bir aksiyon var gibi.

Orjinalinde çalışmaya gittiği ev konusu sonu hariç birebir işlendi, daha sonra bi sebepten kadının çalıştığı giyim mağazasına gidiyordu. Orada müşteri bir kadına hakaret ediyordu kendini kaybedip, kocası sebepli. O tarz bir durum da görebiliriz.

O kısımlar hafızamda bölük pörçük biraz.

Ömer sonunda nişanı atıyor. Yakında Süreyya'dan ayrılacak demiştim. Shtisel'in aksine hemen diziden çıkmaz ama. Sezon sonuna kadar arka planda da olsa kalacaktır. Burada biraz entrika görebiliriz.

Ömer ile Gamze'nin lale devri başlıyor. Bol bol Ömer - Gamze izleyeceğiz.

Hakan da Nisa'ya dönüyor. O da dizide daha aktif olacak. Nisa'nın hikayesinin biraz daha sakinleşmesi lazım ama illa ki dramlaştırırlar. Orada biraz farklılaştırarak Shtisel 2. Sezon konularına girecekler gibi. Yaman konusu da 180 derece farklı ve 2. Sezondaydı.

Tahir - Şükran çiftinin fare konusunu burada farklı işlemişler. Shtisel'de eve fare giriyordu.

Genel itibariyle olayları ek karakterlerle ve çok farklı aktarsalar da temelde Shtisel'in hikayesine bağlı kaldıklarını söyleyebilirim.

Bu kısmı ben de nasıl uyarlayacaklar merak içindeyim. Emine orjinalindeki gibi babası Hakan'ı yerin dibine sokacaktır. Shtisel'de Ruchami babası Lippe'ye hakkında sokağa asmak için afişler hazırlayıp, Nazi diyordu. Babası kızı zor ikna ediyordu. Onlar için küfürden beter. Annesi de ilk başta soğuk davranıyordu. Sonra başka olaylar oluyor, konu değişiyordu.

Son düzenleme:
orj dizi bayagi bold hava da anladigim kadariyla

Orjinal dizinin dram sayılabilecek kısımları, daha önce uzun bir özel mesajda anlattığım son sezon hariç hep Giti (Nisa) ile ilgili olan sahneler. O da genelde ilk sezon ve 2. Sezon başları.

Muhafazakarlık açısından bizdeki aile Nişantaşı kalıyor orjinalin yanında. Elisheva (Gamze) de aynı çevredendi.
Seküler - Muhafazakar karşılaşması aileler ile ilgili yoktu. Sadece Ömer'in ressamlığı ile ilgili seküler - muhafazakar ayrımı vardı.

Aslında hikayeyi çiftlerden ziyade biraz da bu yöne kaydırmalılar. Orada da ciddi hikaye potansiyeli var.

bu arada, nisa-hakan dolayli sormayi unuttum ;

hakan
ne diye cat kapi geri geldi ? , - var bir seyler. . .

Kurguda kesilmiş veya izleyicinin hayal gücüne bırakılmış olabilir, ya da gelecek bölümde Hakan tarafından açıklanabilir.

Son kısım benim de dikkatimi çekti.Hamile olabilir. Hakan'ın Evi terk etmesinin sebebi de bu bence.

Orjinalde Hakan ne yaşıyorsa aileden uzaktayken yaşıyordu. Bitirdikten ve pişman olduktan sonra geri dönüyordu.

Emine'nin orjinal dizide yaşadığı aşk ile yaman ile yaşadıkları bambaşka işleniyor. Hakan'ın Nisayı aldattığı kadın ve oğlu Yaman yoktu orjinalinde, görünmüyordu o kadın. Çiçek hanımın orjinali ile bağı da yoktu haliyle.

Çiçek hanım da olduğu gibi işlenmiş diyebilirim. Shtiselde sahnesi daha fazlaydı ama.

fragman da yok yok adeta ~ neler eksik siz tamamlayin arkadaslar

sizi bilmem fakat -bence fragman basli basina yorumlarla irdelenmeyi hak ediyor.

@Mehmet Can , @Angelica , @Aserat ve izleyen diger forumdaslar.

Fragman gerçekten bomba bende geride kaldığım bölümleri izlemeye başladım 8 de kalmıştım 10.bölüme geldim birazdan devam edecem bakalım evlenecekler mi

yaman - emine sahnesine gel @Mehmet Can - var miy di boyle bir sahne *orj eser de
.
gorunuse gore yaman bu yolda cesur olan taraf gibi.
yavas fakat hos isleniyor bu ikilinin sahneleri, ayni kivam dan devam ederler gibi .

Orjinalinde Ruchami (Emine) ilk adımı atan. Olay ve zamanlama farklı zaten. Gerçi Hakan eve döndüğü için yakın da denebilir.

Nikah sahnesi ters köşe yapacak bizi bence. Rüya olabilir. Nikah olacaksa sezonun son iki bölümünde olur. Nikah olayı gerçekse de sezon finalinde bir sebeple ayrılık olur. 2. Sezon ortasında kavuşurlar ve final.

_--------------------------------

Bölüm sonrası yorumum:

Hakan'ın orjinali Lippe Weis böyle "şere" değildi ya... Hatta hiç değildi. Pişman olup eve dönüyordu. @Dante sana bi ara uzun uzun anlatmıştım Emine'nin orjinalinin hikayesinde.

Şere nedir?

_------------------------------

Bu da Ömer - Gamze çifti ile alakalı olsun.
Orjinal dizide Süreyya diziden çıktıktan sonra Ömer ile babası kavga ediyor, babası evden kovuyordu. Bu sırada Ömer ressamlık tutkusunun peşinden koşuyordu.

Burada Ömer'e bir ara verip, hafta sonu bölümlerini topluca izleyip güncele yetiştiğim Kızılcık Şerbeti dizisinden örnek vermek istiyorum. K.Ş.'de Nursema'nın hattatlık yeteneği var biliyorsunuz. Adeta Shtisel'in Akive'sinin ressamlığını Nursema'da bize uyarlamışlar. Ressamlık yerine hattatlığın seçilmesi daha iyi bir seçim olmuş. Ömer dizisinde ise ressamlık konusu arka planda kaldı. Yahudiliğin aksine resim İslam dininde sakıncalı olduğundan o konulara fazla girmek istememiş olabilirler. Orjinal dizide de bu hususta baba oğul arasında sorunlar yaşanıyordu. Onlarda da pek hoş karşılanan bir durum değil. İki dizinin aynı dönemde yayınlanması tesadüf değil. Yapımcılar birbirlerinin planlarının farkındalardır.

Orjinal diziye göre oğlunu evden kovan Reşat bir süre sonra onu affedecek. Süreyya konusu da Ömer ile Süreyya ayrıldıklarında bıçak gibi kesiliyor Shtisel'de. Konuyu uzatmak, iftira atmak gibi durumlar yok. Sonra Ömer ile Gamze'nin evlenmesine razı olacak. Nişanlanacaklar. Bizde doğrudan yıldırım nikahı ile evlendirdiler. Sezon sonuna fazla bir zaman kalmadı diye sanırım.

Son düzenleme:
15. BÖLÜM FRAGMANI
------

Senaryo son birkaç bölümdür patinaj çekiyordu ama bu bölümde çok iyi toparlandı. ÖmGam evliliği hem hevesi arttıracak hem de kısır döngüden çıkaracak.
Fragman da Süreyya malı dışında harika.

Yine çok güzel analiz yapmışsın valla bencede süreyyadan kurtuluşumuz yok gibi

Ne demek yine çok güzel yorumlamışsın gece bölümü İzledim çok güzeldi ya

Valla hemen hemen bir çok sahneyi beğendim ben en beğendim Ömer Gamzeyi nikah masasına oturttuğu sahneydi senarist çok güzel yazmış ya

elbette fragmandan da anlasilacagi uzere, ikiliyi cok ama cok mesakkatli bir yol bekliyor....
Evliliğin bu şekilde ani olması beni epey şaşırttı. Beklemiyordum. Ama yaşadığımız deprem felaketi sebepli dizilere verilen aradan ötürü konuyu da daha güzel şekilde toparlamaları için de yeterli vakitleri yoktu. Şimdi doğrudan Ömer ile Gamze'nin evliliklerini ailelerine açıklama sürecini izleyeceğiz. 2 bölüm sürer tahminim. Bu bölümün finalinde yakalanacaklar ailelerine gibi görünüyor fragmanda. Orjinal ilk sezon 12 bölüm iken 15 adet ve 3 katı süreli bölümde Gamze'nin ailesinin çiftin aşkından haberdar olmaması senaristlerin başarısı. Bundan sonrası spoiler içinde:

Daha önce de bahsettiğim gibi orjinal dizide Gamze'nin (Elisheva) oğlu haricinde sadece konuk oyuncu olacak şekilde annesi ile babası vardı ve onlar sadece aşağıda belirteceğim kısımlar haricinde görünmüyorlardı. Ayrıca Akive ve Israel arasında Ömer ve Tuna gibi bağ yoktu. Daha çok çiftin arasında bağ görevi görüyordu.

Ojinaline göre Süreyya'nın orjinali -ki ismini hala hatırlayamıyorum, Ömer dizisine göre o derece önemsizdi diyeyim- ile Ömer (Akive) daha ayrılırken Süreyya konusu aynı bölüm içinde kapanıyordu. Zaten nişan atma esnasında da kız ortada yoktu. İki baba ve Akive düğün hazırlıkları ile ilgili konuşuyordu. Adam kızının ağlamaya meyilli karakteri hk. Anısını anlatıyordu. Akive'de aynı Ömer dizisinde Süreyya'nın ilk bölümünde olduğu gibi ağlamasından sebepli evlenme teklifi etmesinden bahsediyordu. Adam da kızıyordu ve sonuçta nişan bozuluyordu. Bizde Süreyya benzer karakterle diziye başlasa da entrika için kızın karakterini değiştirdiler. İftira olayı hiç yoktu, hemen çıkıyorlardı diziden.

Sonra Akive'nin babası Akive'yi evden kovuyordu. Akive de bu süreçte ressamlık ile uğraşıyordu, okuldan da ayrılmıştı.

(Akive'nin Babası da bizdeki İmam'ın onlardaki karşılığı Hahamdan ziyade İmam hatip orta okulu tarzı okullar olan bir Yeşiva'da öğretmendi. Sonra o okula Müdür oluyordu. Akive de o okulda öğretmenin biri kalp krizi geçirdiği için geçici öğretmen olarak başlamıştı.)

Bir süre sonra baba oğul barışıyor ve Akive'nin babası Akive ile Elisheva'nın evlenmesine onay veriyordu. Bu zamana kadar Elisheva'nın oğlu hariç ailesini görmüyoruz. Akive'nin babası hariç ailesi de Elisheva'dan o ana kadar haberdar değil diye hatırlıyorum.

@Dante

Son düzenleme:
Reactions: Angelica

Aynen öyle valla Tahir çıldırcak kesin ya

1-2 baktım ama beni sarmadı 😀