Fav10 Film Kulübü 13. Sezon | 9. Oylama | Eric Rohmer Filmleri

Hangi filmi izleyelim?

  • My Night at Maud’s (1969)

    Oy: 0 0.0%
  • Claire’s Knee (1970)

    Oy: 0 0.0%
  • Love in the Afternoon (1972)

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    2
  • Anket kapatılmış .

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Fav10 Film Kulübü'nün 13. sezonunda oylama sürecinin yavaş yavaş son demlerine gelmeye başlıyoruz. Frantz, Certified Copy, Little Children, 3-Iron, Night on Earth, Vagabond ve Persona'nın ardından sekizinci filmimiz efsane yönetmen François Truffaut imzalı The 400 Blows oldu...

Etkinliğimizin dokuzuncu ve yönetmen konseptli son oylamasında konuk yönetmenimiz Eric Rohmer. Kendine has keyifli tarzıyla önemli hayran kitlesi bulunan yönetmen, tıpkı Truffaut gibi Fransız Yeni Dalga'nın simge isimlerinden...

İşte etkinliğimizde seçilmeye aday Eric Rohmer filmleri:


The Collector (1967)

Fransa / 86 dk / IMDb: 7.4 / MUBI

Adrien, nişanlısı Londra’ya gidince St. Tropez’de sakin bir tatil geçirmeye karar verir. Dinlenmek için gittiği evde, sanatçı dostu Daniel ve her gece gönül eğlendiren, erkek koleksiyoncusu Haydée onun tüm planlarının şaşmasına sebep olur.

Éric Rohmer’in ilk renkli filmi, 60’lı yıllarda başlayan efsanevi serisi “Altı Ahlak Hikayesi”nin de en önemli halkalarından biri. Görüntü yönetmeni Néstor Almendros’un muhteşem bir çalışmaya imza attığı bu klasik, şehvetin insan ilişkilerindeki yerine dair eşsiz bir fikir jimnastiği.



My Night at Maud’s (1969)

Fransa / 106 dk / IMDb: 7.9 / MUBI

Dinine bağlı Katolik bir mühendis olan Jean-Louis (Jean-Louis Trintignant), geceyi bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığı Maud’da geçirir. Kadının hayata bakışı onunkinden çok farklıdır. Jean-Louis, kadına duyduğu çekimle, kendini ahlaki bir sorgulamanın içinde bulur.

Éric Rohmer’in tüm dünyada tanınmasını sağlayan bu klasik, usta yönetmenin aşka, arzuya ve erdemli bir yaşama dair felsefi diyaloglarla kurduğu kendine has sinemasının zirvelerinden. Néstor Almendros’un enfes kadrajlarıyla karlar altındaki Clermont-Ferrand çekimleri unutulmaz.



Claire’s Knee (1970)

Fransa / 106 dk / IMDb: 7.6 / MUBI

Diplomat olarak saygın bir hayata sahip Jérôme, evlilik için gün sayar. Bu sırada gittiği bir tatilde tanıştığı Claire’in diziyle saplantılı bir ilişki geliştirir. Bu tuhaf fetişinin ortaya çıkmaması için gizli arzusunu dillendiremese de, saplantısını gidermek için çeşitli yollar dener.

Éric Rohmer sinemasının arzu, aşk, sadakat ekseninde resmettiği sayısız duyguyu keşfetmek için mutlaka izlenmesi gereken bir klasik. “Altı Ahlak Hikayesi” serisinin bu unutulmaz halkası, bir yaz vaktinin hafifliği ve yaşam coşkusunu, ilişkilere dair felsefi derinlik ve gözlemle birleştiriyor.



Love in the Afternoon (1972)

Fransa / 97 dk / IMDb: 7.7 / MUBI

Hali vakti yerinde bir yönetici olan Frédéric, mutlu bir evliliğe sahip olsa da, başka kadınlarla ilgilenmekten kendini alamaz. Arzularına gem vurmaya çalışsa da, eski zamanlardan tanıdığı Chloe bir gün ofisinde belirince, duyguları allak bullak olur.

Rohmer’in “Altı Ahlak Hikayesi” serisinin bu zarif finali, Paris’in şık kafelerinde içilen kahveler eşliğinde, burjuva değerlerini ince bir şekilde tiye alıyor. Muzip flörtleşmeler ve felsefi diyaloglarla bezeli filmin başrolündeki Zouzou, karşı konulmaz bir cazibeye sahip.



Four Adventures of Reinette and Mirabelle (1987)

Fransa / 99 dk / IMDb: 7.6 / MUBI

İki genç kadın, taşrada yaşayan Reinette ve şehirde yaşayan Mirabelle, Paris’te beraber bir daire tutmaya karar verirler. Üniversitede ve şehrin farklı köşelerinde, birbirinden çok farklı karakterlere sahip yeni insanlarla tanışıp, şehir hayatının farklı yüzlerini tadarlar.

Éric Rohmer’in farklı toplumsal tabakalardan gelmiş iki kadının dostluğunu mercek altına aldığı filmi, hafif bir komedinin sularında yüzerken bir anda dümen kırıp hakikatlerle yüzleştiren bir nitelik kazanıyor. Ustanın gözden kaçırılan harikalarından biri.
------

@Araf @Angelica @Sherlock @gundix123 @mesmeso @phoebebuffay @Dosi @Tolstoyevski
 
  • Beğendim
Reactions: Dosi

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Bu filmi bir ara izlemeyi düşünüyordum:
  • Four Adventures of Reinette and Mirabelle (1987)
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Genç daha, kanı kaynıyor, bir anda olsun bitsin istiyor, heyecanlı. Bırakalım hevesini alsın, sonra uğraşmak istemez zaten. :A
Kesin yaşanır bu. :A Oscar Takımı'na da filmleri tek tek anketle seçelim önerisiyle geldi, 30+ film olduğunu düşünürsek her kullandığımızda para falan kazanıyor sanırım. :A @bazinga
 
  • Güldürdün
Reactions: Araf and bazinga

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Sen de yeni bir klavye aldın ve madem aldım hakkını vereyim falan dedin herhalde. :A Bu durumun başka açıklaması olamaz. :A
Alışkanlık kazandığım zaman abartmaya başlıyorum, film izleme alışkanlığı da buna döndü işte. Film üstüne film izliyorum, tabii izlediğim gibi de yorum. :A