Kumbaralar;Herkesin eminim ki kumbarası olmuştur;belkide halan vardır. İçine atılan paralar; en güzel tarafı dolduğunda içini açmak...Tek tek saymak; tasarruf için çocuk yaşta yönlendirilen en mantıklı olay; bir kumabara alıp,içine para atabilmek.
Kumbara, para biriktirmek için kullanılan, metal, seramik, porselen, plastik vb. maddelerden yapılan, üzerinde para atılacak bir deliği (bazı çeşitlerinde banknotlar için yuvarlak delik) ve altında içini boşaltmak için kullanılan çoğu zaman kilitli kapağı bulunan değişik biçimlerde üretilmiş küçük kutucuk. Medeniyetlerin gelişimlerinde;her medeniyette farklı şekilde ortaya çıkmıştır.Örneği altta Roma İmp. kalma bir kumbara görüyoruz;
Günümüze kadar gelmiş en eski kumbaranın M.Ö. 2. Yüzyıla temellenen ve bugünkü Aydın sınırları içinde kalan Priene’den olması ilginçtir.Kumbaraların bilinen ilk örnekleri sadece para atma bölmesine sahipti. Paranın çıkartılacağı bir yeri olmayan eski kumbaralar tek seferlik kullanıma müsaitti. Çünkü paranın çıkarılabilmesi ancak kumbaranın kırılmasıyla mümkün olabiliyordu. Bu mesele, neden tarihten günümüze çok fazla kumbara kalmadığını da açıklar.
1923’de henüz Cumhuriyet ilan edilmeden yapılan İzmir İktisat Kongresi’nde Türkiye ekonomisinin sorunları ve çözümleri konuşulur. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ekonominin bu kongredeki tespitlere göre şekillenmesi kaçınılmazdır ve alınan kararla bir yıl sonra Türkiye İş Bankası açılır. Bu yıllarda dönemin şartları ve küresel ekonomik kriz dolayısıyla herkesin tasarruf yapması hayati önceliktedir.
Türkiye İş Bankası da bu önceliği dikkate alarak ülkemizin seri kumbara üretim sürecini başlatır. İlk olarak bu nesneler için kumbara adı kullanılmaz ve üretilen nesnelere tasarruf kutusu denir. Bir süre sonra, bu kutuların kullanımı yaygınlaştıkça ve yaygınlaşması için ilanlar çoğaldıkça kumbara sözü yeniden gün yüzüne çıkarılıp canlandırılır.
Ülkemizde her bankanın belli dönemlerde özendirici kumbaraları olmuştur.
Tabi teknolojik koşullara bağlı kumbaralarda değişime uğramıştır;
Günümüz koşullarında ATM görünümlü,yada digitale dönük kumbalar hayatımıza girmiştir.
Belkide aslında baktığımızda en klasik kumbara ise ev yapımı olan; Kavanozlar olsa gerek değil mi
Birde Avrupa ve Amerikanın efsanesi Piggy;
Ülkemizde İslami değerler açısından Domuz uygun görülmediği için bulunmayabilir ama Avrupa ve Amerikada çok yaygın olduğu bir gerçek.
Ve son olarak benim kumbaralarım
Eminim herkesin hayatında kumbara devreye girmiştir;
Bu keyifli konuya katılarak sizde kumbaralarınızı paylaşabilirsiniz
@Aserat @bazinga @Yiğitt @yigit_00 @Staran @Hazem @hayret bi şey @haluk792 @Angelica @Emre Ozansoy @EmreCan @emreemreu
@Maskeli Fedai @MEnes @Sherlock @Dosi @Doğan @Gizmen @Turkuazz @pompy @tolgab @kerem @kerim yavuz @Ahmed @Silinmiş Üye
@serhatt @Özgür @mesmeso61 @Veteran @12.Adam @xdragxx @dreamy @DR @phoebebuffay @Gerekli24 @slhttnmtl @seyfullXh@cevaaaaaa @Billy Kane @Tolstoyevski @HeisenBerg @AteşBöceği @MasacRE @Alos
@Maskeli Fedai @MEnes @Sherlock @Dosi @Doğan @Gizmen @Turkuazz @pompy @tolgab @kerem @kerim yavuz @Ahmed @Silinmiş Üye
@serhatt @Özgür @mesmeso61 @Veteran @12.Adam @xdragxx @dreamy @DR @phoebebuffay @Gerekli24 @slhttnmtl @seyfullXh@cevaaaaaa @Billy Kane @Tolstoyevski @HeisenBerg @AteşBöceği @MasacRE @Alos
Vikipedi ve birkultur.com dan kaynak yaratılmıştır.