Filmin hikayesi çok iyi dizayn edilmiş. Başta hayalleri peşinde koşan müzisyen olmak isteyen bir çocuk görüyoruz. Miguel ailesinden vaz geçmeyi bile göze alıyıor bu yolculukta. Ailesinde geçmişten gelen müzikten nefret etme ve dile getirmeme durumu var. Bu da Miguel'e yansıyor elbette. Büyük büyük dedeleri müzik uğruna ailesini terk ettiği için aile resminden koparılmış ve adının anılması tüm ailede yasaklanmış.
Film girişi bu şekilde yapıyor ve Miguel'in tarihin tüm dünyada en iyi müzisyeni olmuş De La Cruz adlı müzisyeni kendine hep örnek almış olduğunu görüyoruz. Sonra Miguel aile resminde gitarı görüp Cruz'u fotoğraftan koparılan büyük büyük babası sanıyor. Film ilerliyor Miguel aileden kaçıyor ve Cruz'un gitarını ödünç alıp yarışmaya katılmak istiyor. Her şey burada başlıyor zaten. Bir anda hikaye boyut değiştiriyor. Ruhlar dünyasına geçiş oluyor ve Miguel burada kısılı kalıyor. Ruhlar dünyasının muazzam görselleriyle ve buradaki tepmolu hikayeyle film inanılmaz tatlı bir hale geliyor.
Burada Hector dahil oluyor hikayeye ve gerçekten olayla bağlantısı müthiş. Tahmin edilebilir dediğim ters köşe bu kısım. Biraz zor bir tahmin olsa da genelde Pixar filmlerinde bu şeyler oluyor. O yüzden hissettim izlerken Hector'un büyük büyük baba çıkacağını. Başarıya giden yolda Cruz'un yaptıkları Hector'un olayda asıl kahraman olması, şarkıları yazanın o olması ve ailedeki fotoğraftan koparılan kişinin o olması ortaya çıkıyor filmin ilerisinde tabi. Burada Miguel'in yaşadığı şaşkınlık, ruhlar dünyasındaki unutulma ve ruhunun silinme mevzusu. Bu olayın Hector ve büyük anne Coco ile bağlantısı. Mükemmel şarkı Remember Me'nin aslında ne için yazıldığını öğrenmemiz. Yani say say bitmez filmde o kadar mükemmel sahne var ki... Verilen mesajlar o kadar güzel veriliyor ki.
Final kısmını son 10 15 dakika zaten gözlerim dolu izledim. Film finalde müziğin ruha nasıl dokunduğunu Coco ile müthiş veriyor seyirciye ve ölmek üzere olan ve babasını hatırlayan Coco ruhunun silinmesini, unutulmasını engelliyor. Bu dramatik hikaye mutlu sonla bitecekti zaten de yine de mutlu oldum bitince. Çok iyiydi beee.