Benim kastım zaten bir anda yıkılması yönünde değil ama zaman içinde yıkılması kastım. İşte bu konuda da Çin yönetimine büyük pay düşüyor ama onlar da bu kültürden para kazanıyor olacak ki, kolay kolay müdahale ederler mi, bilmiyorum. Yapılması gereken halktan ziyade, aslında yönetim. İlginçtir, şu anda vaka sayısı 1000'in altında görünüyor. Gerçekten öyle mi, açıklıyorlar mı gerçek durumlarını, o da muamma. Çin çok tuhaf bir ülke, orası çok açık.Çin gibi 1,4 Milyar nüfüslu ülkede böyle bir değişimi yapmak kolay mı sence? Türkiyenin nerdeyse 18-20 katı, ABD-nin 5, Tüm Avrupanın 2 katı nüfus var orada.
Ve tüm bu pis yemek kültürlerini bir anda bitirmeleri imkansız. Biraz araştırma yaparsan 80-li yıllardan sonra yabani hayvan tüketimlerinin hızlıca düştüğünü görürsün, daha çok fakir ve alt kesim yiyor şu an. Bunun yerine domuz ve diğer çiftlik hayvanlarının tüketimi rekor seviyelere yükselmiş. Özellikle domuz eti.
Sen dediğin gibi de herşeyi pat diye değiştirmek olmuyor. Mesela sizde aşırı tereyağı tüketimi ve çok kalorili tüketimi sorunları yüzünden oluşan obezitede ve kalp-damar hastalıklarında ABD ve Arap ülkeleri ile aynı kateqoridesiniz. Sen ve bilgili bir kesim bu tüketimi azaltarak sorunu çözebilir ama 80 milyonun hepsinin bunu anlaması ve sorunun çözülmesi uzun yıllar alır. Böyle bir ülkeyi gelenekleri yüzünden ay değiştirsinler sorun onlarda diye vurmak bana göre saçma. Hele böyle büyük nüfus için. Orada sorun hükumetde olabilir, bu tüketimi yasaklayabilirler ama bu da çözüm değil, çünkü o nüfusu tam anlamıyla doyurmak çok çok zor. O yüzden pazarları kapatdım gidin ne yerseniz yeyin de diyemezler.
Japonya ve Güney Kore ABD desteği ile zamanında medeniyete kavuştu. Çin bu 2 ülkenin 30-40 yıl önceki hali gibi daha yeni-yeni tam anlamıyla gelişiyor. Birkaç on yıl sonra bu saçmalıklar onlarda da bitecek eminim.