Trump'ın "Çin Virüsü" İfadesi Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mrt-06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ne Düşünüyorsunuz?

• Kullanılan toplam oy
    20
Çin gibi 1,4 Milyar nüfüslu ülkede böyle bir değişimi yapmak kolay mı sence? Türkiyenin nerdeyse 18-20 katı, ABD-nin 5, Tüm Avrupanın 2 katı nüfus var orada.
Ve tüm bu pis yemek kültürlerini bir anda bitirmeleri imkansız. Biraz araştırma yaparsan 80-li yıllardan sonra yabani hayvan tüketimlerinin hızlıca düştüğünü görürsün, daha çok fakir ve alt kesim yiyor şu an. Bunun yerine domuz ve diğer çiftlik hayvanlarının tüketimi rekor seviyelere yükselmiş. Özellikle domuz eti.

Sen dediğin gibi de herşeyi pat diye değiştirmek olmuyor. Mesela sizde aşırı tereyağı tüketimi ve çok kalorili tüketimi sorunları yüzünden oluşan obezitede ve kalp-damar hastalıklarında ABD ve Arap ülkeleri ile aynı kateqoridesiniz. Sen ve bilgili bir kesim bu tüketimi azaltarak sorunu çözebilir ama 80 milyonun hepsinin bunu anlaması ve sorunun çözülmesi uzun yıllar alır. Böyle bir ülkeyi gelenekleri yüzünden ay değiştirsinler sorun onlarda diye vurmak bana göre saçma. Hele böyle büyük nüfus için. Orada sorun hükumetde olabilir, bu tüketimi yasaklayabilirler ama bu da çözüm değil, çünkü o nüfusu tam anlamıyla doyurmak çok çok zor. O yüzden pazarları kapatdım gidin ne yerseniz yeyin de diyemezler.
Japonya ve Güney Kore ABD desteği ile zamanında medeniyete kavuştu. Çin bu 2 ülkenin 30-40 yıl önceki hali gibi daha yeni-yeni tam anlamıyla gelişiyor. Birkaç on yıl sonra bu saçmalıklar onlarda da bitecek eminim.
Benim kastım zaten bir anda yıkılması yönünde değil ama zaman içinde yıkılması kastım. İşte bu konuda da Çin yönetimine büyük pay düşüyor ama onlar da bu kültürden para kazanıyor olacak ki, kolay kolay müdahale ederler mi, bilmiyorum. Yapılması gereken halktan ziyade, aslında yönetim. İlginçtir, şu anda vaka sayısı 1000'in altında görünüyor. Gerçekten öyle mi, açıklıyorlar mı gerçek durumlarını, o da muamma. Çin çok tuhaf bir ülke, orası çok açık.

• Beğendim
Reactions: Ahmed
@Ahmed in dediği gibi kimse Meksika virüsü kaptık demiyor nedense:T:

Ben doğru bulmuyorum Çin virüsü diye söylenmesine. DSÖ bile böyle ırkçılık yapılmasin diye virüsün adı ve yılı olarak kodlamaya başlamişlar.

ABD önce kendi halkını evde tutmaya çalişsin. Çin merkezli bir virüs olabilir ama dünyaya kendilerinin yaymadiği ne malum?? veya halen daha yaymayacaği??

Lab.'de üretilip üretilmediği bile kesin değil. Olayı yumuşakmak için Aids tedavisine aşi bulurken de çıkmış olabilir diye bi açıklma vardi geçenlerde. Çin virüsüydü? Yedikleri hayvandan bulaşmişti?? Aidse nasıl geldi konu????

1588372633555.png
1588372714010.png

1588372646194.png
1588372696597.png

1588372668197.png
1588372680221.png

Sen önce kendi ülkene sahip çık......

Adam kendi başarısızlığını örtmek ve halkını dizginlemek için bu söylemi kullanıyor, yanlış bir söylem olduğunu düşünüyorum. Trump'ın sürekli olarak uyguladığı bir taktik bu zaten. Dünya tarihi boyunca birçok ülke kendi hatası sebebiyetiyle başka ülkelerin de zarar görmesine sebep oldu. Hepsine bu şekilde yaklaşalım ve bu şekilde isimlendirelim o zaman. Her ülke, her ülkenin başkanı kendi başarısızlığını bu şekilde örtecekse dünya bir adım ileriye gidemez zaten.

• Beğendim
Reactions: The_Erinch
Oylarimi beğenmeyen @mrt-06 @Özgür @xBUGRAx isimli kişileri kınıyorum :A @Bully @Çiğdem
Çini sorumlu tutması yanlış önlem almayan umursamayan yayılmasına sebep olan kendisiyken suçu Çine atması saçma
Kendisini sevmem ama sonuna kadar haklı. 1 ay bile bile saklayıp Çin Yeni Yılı'nda o kadar insanın dünyaya virüsü yaymasına ses çıkarmadılar. Umarım salgın bittikten sonra Çin'e ciddi bir yaptırım uygulanır.
Bu virüsün tek sorumlusu Çin’dir ve en kısa zamanda Çin denen lanet ülke yerle bir edilmelidir :A
Başlıca sorun her şeyi yiyen Çin halkında, sonra da önlemini almayan Çin yönetiminde. Sadece Çin ile iş bitmiyor, sorun önlemi almakta geç kalan dünyada. Sağlık sektörüyle parayı cebe indiren de Çin bu arada. Bir yandan da kasıt arıyorum bu olayda. En büyük darbeyi yiyen ise, ABD oldu, Çin değil.
Aslında Büyük Veba salgını, ispanyol gripi vb tüm eski salgınlarda da virüs herhangi bi yerden başlıyordu. En yakın tarihte olan domuz gripi Meksikada başladı. E o zaman kimse meksikalılar pis falan demiyordu. Oysa ki orada da çok kötü şartlardaki domuz çiftliğinde patlak vermişdi grip.

Bu yeni virüste de Çin bence yapması gereken herşeyi yaptı. İlk baştan karantinaya aldı şehirleri, dışa kapandı ve s. Avrupada ve şu an ABD-de vakaların asıl sorumlusu ilk başlarda virüsü fazla takmayan diğer bazı ülkeler oldu. İtaliya gibi.
Seçimler öncesi dış politikada düşman yaratmak çok işe yarıyor. Politikacıların tek amacı koltukta kalmak malesef. Virüs, sağlık, insan hiç bi şey umurlarında değil.:)
Adı Çin virüsü ama en kısa orda sürdü. :A
reyis haklı son 50 yılda bir sürü salgın çin den çıkmış pis insanlar.ss
İlk defa Trump'a hak veriyorum galiba. :A
Bu tartışmaya açık bir konu bile değil; esas neden Çin virüsü olarak kalmadığı konusunda tartışılmalı bu isim. Irkçılık filan da hikaye, Çin denen kavimden nefret ediyorum ve haritadan komple silinse üzülmem bu saatten sonra.
Pompy ile Revan çok ciddi konuşuyor gerçekten :A
Trump kesinlikle haklı. Adamlar bile bile sustu, yayılmasına izin verdi..
Virüs Çin'e çıktı diye Çin'e saldırılacaksa, Dünya'da ilk yasağı çiğneyen Adem ile Havva'yıda tüm insanlık suçlamalı hatta nefret etmeli. Yada ilk homoseksuel ilişkiye girip AIDS'i var edende suçlayarak kinlenilmeli yada ilk akraba evliliği yapıp sakat insanların doğmasını sağlayanda tüm dünya tarafından suçlanmalı.
Trump gibi düşünüldüğüne inanamıyorum. Trump sırf kendi ülkesinde kontrol altına alamadığı için birini suçluyor ve burada ki insanlar bile peşinden gidiyor. Çin değil Avrupa ve ABD yayılmasına engel olamadı. Kendi politikalarını suçlasınlar. Çin çokta güzel kendi ülkesinde tedbirler aldı. Japonya'da. Güney kore'de. Hemen sokağa çıkmayı yasaklayıp olağan üstü hal ilan ettiler. Olması gerekeni yaptılar. Yapamayanlar bugün Çin'de ki o balık pazarını suçluyor.:(
Trump haklı. Hem ilk orda başladı hem de gizlenerek ve önlem alınmayarak dünyaya yayılmasına sebep oldular.
Çinde daha önce salgınlar çıkmıştı. ilk değil.o açıdan bakılınca aslında çokta haksızca konuşma yapmıyor.bazı proflarda Çinde laboratuvarda yarasanın kaçtığını söylüyorlar.aslında çok fazla ayrık görüşler bulunuyor. Kimi Çini sorumlu tutuyor kimi tedbirsiz davrarananları sorumlu tutuyor çok fazla tartışmalı konu.dünya politikasının ekonomik açıdan sarsıntılı sancılar yaşanılacak ihtimalini bakılınca bunun kasti yapıldığına dair konuşmalar da bulunuyor.Ancak aksi konuşmalarda yapılıyor.işin özü çok fazla bilgi kirliliği bulunuyor.o açıdan Çin suçlu mudur yada başka suçlu aramalı mıyız çok tartışılacak konu..
Analize manalize gerek yok.

Dümdüz haklı.
Canı en çok yanan Ülke şuan bakıldığında Amerika gibi görünüyor...450 milyon nufusa sahip dev bir ülke 1 milyondan fazla vaka ile uğraşıyor.
Peki kendisinden Kmlerce uzakta olan bir ülkeden bu virüs onları vurana kadar Amerika napıyordu?

olaya birde burdan bakmak lazım; amerika kendini eleştiriyor mu peki? çinde virüs çıktı diye çini suçlamak kolay bence.
evet,çindeki yemek kültürü inanılmaz geniş aynı şekilde mideleride çok geniş ve pis bir ülke( kuzenim yıllarca muyada ithalat müdürlüğü yaptı;orada çok kaldı;inanılmaz pis bir millet ve herşeyi yiyorlar derdi)

ben direk tüm suçu çine atıp,çini vuralım gitsin gibi abartılı söylemlere katılmıyorum.

bu virüs çinde değilde Türkiyede çıksaydı mesela???

o nedenle her ülke kendi özeleştirsini yapmalı; bir başka ülkeye suç yığmakla hiçbirşey kazanılmaz.

çin özür dilesin;çine yaptırım uygulansın. tamam bunlar yapıldı.. 10 sene sonrada fasdan virüs çıktı ;afrikayı mı kapatacaz.

ülkeler bu tarz olaylardan ders çıkarıp,kendilerini daha fazla geliştirmeliler.
uzaktan imrenek baktığımız avrupa ülkelerinin sağlık düzenlerinin nasıl rezalet olduğunu öğrendik değil mi..o rüya ülkesi italya ve ispanya... herkesin öğreneceği ders çıkaracağı çok şey var.

birlik olunulması gerekiyor.. ayrıştırmak çok abes bana göre.

buda benim kendi fikrimdir.

(sayemizde avrupa k.çını yıkamayı öğrendi. bu minicik bir örnek )
Az bile diyor. Bence tüm dünya Çin'e dersini vermeli Çin virüsü diyip geçmemek lazım.
@bazinga
@Ahmed in dediği gibi kimse Meksika virüsü kaptık demiyor nedense:T:

Ben doğru bulmuyorum Çin virüsü diye söylenmesine. DSÖ bile böyle ırkçılık yapılmasin diye virüsün adı ve yılı olarak kodlamaya başlamişlar.

ABD önce kendi halkını evde tutmaya çalişsin. Çin merkezli bir virüs olabilir ama dünyaya kendilerinin yaymadiği ne malum?? veya halen daha yaymayacaği??

Lab.'de üretilip üretilmediği bile kesin değil. Olayı yumuşakmak için Aids tedavisine aşi bulurken de çıkmış olabilir diye bi açıklma vardi geçenlerde. Çin virüsüydü? Yedikleri hayvandan bulaşmişti?? Aidse nasıl geldi konu????
Adam kendi başarısızlığını örtmek ve halkını dizginlemek için bu söylemi kullanıyor, yanlış bir söylem olduğunu düşünüyorum. Trump'ın sürekli olarak uyguladığı bir taktik bu zaten. Dünya tarihi boyunca birçok ülke kendi hatası sebebiyetiyle başka ülkelerin de zarar görmesine sebep oldu. Hepsine bu şekilde yaklaşalım ve bu şekilde isimlendirelim o zaman. Her ülke, her ülkenin başkanı kendi başarısızlığını bu şekilde örtecekse dünya bir adım ileriye gidemez zaten.
Anket ekledim, birde orayı oylar mısınız :D