Abdi İpekçi'nin İsmet İnönü üzerine bir kitabında çeşitli röportajlara yer vermişti. İçinde İnönü'den, Bayar'dan ve daha kimlerden kimlerden röportaj vardı. İnönü, Atatürk'ün rahatsızlığından sonra sinirli olduğunu ve bu yüzden öyle kararlar verdiğini söylüyordu kitapta. Bayar tersine ılımlı yaklaştığını söylüyordu. Aralarında ciddi anlamda sıkıntılar yaşanmıştı Atatürk ve İnönü'nün. Bayar da yükselen bir değerdi. Ekonomi Bakanı, sonra da Başbakan olmuştu. Çok partili hayatta da Cumhurbaşkanı olacaktı. 27 Mayıs'ta yaşı dolayısıyla idam olmayıp, hayatına devam etmiştir ve işin ilginç yanı, İnönü'den daha fazla yaşamıştır.İnönü'nün yaptığı en büyük hata zaten 1946 seçimlerinde ki oy usulü. Her türlü kazanacağı bir seçime böyle bir şey ile gölge düştü ve mağdur edildi DP. Her ne kadar anayasa da açık oy gizli sayım yazsa da bu mağduriyeti görüp engel olması gerekirdi. Çok ciddi bir hata.
İnönü Cumhuriyet rejiminin garantörüydü. Çok daha uzun süre yaşamasını isterdim. Ben Bayar'ında Atatürk ile münasebetini ve başbakanlığını çok severim ama İnönü bugün ki devlet rejimin oturmasını sağlayan isimlerden. Bayar olsa belki Ordu üzerinde bu kadar hakim olamayacak ve daha tehlikeli sulara girecektik. 32. Günü izlerken bunu hep farkettim. İnönü çok etkili ve iyi ki etkili olmuş.