Osmanlıdaki En Favori Padişahınız ve Sadrazamınız?

hurrem sultanı sevıyorum kadın saltanatı başlattı sevmedıgım yanı ıse mustafayı gunaha sokmaları

Bence sevilecek hiçbir yanı yok. Diziden dolayı sempatik geliyor olabilir belki ama tarihte sevilecek bir yönü olduğunu düşünmüyorum :)

Dünyanın en büyük hükümdarlarından biri olarak kabul edilen Sultan Selim :) . . . cık cık cık cık son padisahlar varken böyle :) olmadı be

Yok son padişahları da sevmem ama yavuz sultan selim'i ayrı sevmem çünkü millete zulüm etmiştir hatta ilk adı Sultan Selim'miş sonradan yaptığı zulümlerle Halk ona "Yavuz" yani kıyıcı, yani zalim demiş...

Sadrazam olarak Sokullu rakipsiz zaten, unuttuğum biri yoksa :)

Padişahlardan ise favorim Fatih Sultan Mehmet. İstanbul'u fethetti, Osmanlı'nın çok büyük bir imparatorluk haline gelmesini sağladı. Kanuni'den ekstra olarak oğullarını da iyi yetiştirdi. Oğlu Yavuz Sultan Selim ve torunu Kanuni de büyük işler başardı. Onlara uygun zemin hazırladı.

Kanuni döneminde ise topraklar iyice büyüdü. Osmanlı tarihinin en güçlü dönemine ulaştı fakat ilerisi düşünülemedi, bilimsel gelişmeler takip edilemedi ve sonrasını hazırlayamadı. Bu yüzden Kanuni sonrasında devlet önce duraklama sonra gerileme devrine girdi. Tabii ki Kanuni de çok büyük bir padişahtı ama ilerleme sadece toprak olarak değil biraz da başka yönlerden düşünülseydi ilerisi çok daha farklı olabilirdi...

Oncelıkle ozan admın bende senınle aynı kanıdayım ama bır tarıhı bılgı vermek de ısterım Fatıh Sultan Mehmet han ın oglu yavuz sultan selım han degıl Yavuz Sultan selım han Fatıh sultan mehmet hanın oglu sultan 2.bayazıd hanın ogludur :D

Yok son padişahları da sevmem ama yavuz sultan selim'i ayrı sevmem çünkü millete zulüm etmiştir hatta ilk adı Sultan Selim'miş sonradan yaptığı zulümlerle Halk ona "Yavuz" yani kıyıcı, yani zalim demiş...
yanlış biliyorsun halk ona yavuz demedi dünya ona yavuz dedi sebebide çevik cesur ve sert oldugundandır. Burdaki sert tabi görünüşü ve duruşudur.

Benim en sevdiğim Fatihtir.Çünkü Konstantinepolisi aldı.Osmanlıyı yükselme devrine soktu.Sadrazam Sokullu zaten.Ben çöküş devrinin aslında Kanuni ile başladığını düşünüyorum.Çünkü Kanuni bir sürü sefer yapmış fakat hepsinde de hazineyi boşaltmıştır.Bunlar hep Osmanlı hazinesini çökertmiştir.Ve sonraki padişahların beceriksizliğiyle Osmanlının sonu gelmiştir.

zamanında kaleyi içten fethetmiştir. ailesini köle olarak gören osmanlıya duyduğu nefreti , onun başına geçerek yani bizzat saray soyuna kendi kanını karıştırarak yoketmiştir. islamı öne sürerek nikah kıydırmıştır. saray ve harem içinden birçok kişinin öldürülmesine sebep olmuştur. kanuniyi çok sevdiği mahidevran sultandan ayırmış ve ondan olan oğlu mustafayı tahtan uzak tutmayı başarmıştır. bir hürrem masalı kitabına göre osmanlı soyunu karıştırmıştır. kitapta kanuniden sonra tahta geçen padişahın kanuninin oğlu olmadığından bahsedilmektedir. gerçekliği belli değildir. hürrem amacına ulaştığını göremeden ölmüştür.

ajanın önde gidenidir benim gördüğüm tüm tarihçiler öyle der düşünebiliyor musunuz ne kadar acı kanuniden sonraki padişahlar kanuni soyundan gelmiyorlar belki de bu kadın için:(

Ben çöküş devrinin aslında Kanuni ile başladığını düşünüyorum.Çünkü Kanuni bir sürü sefer yapmış fakat hepsinde de hazineyi boşaltmıştır.Bunlar hep Osmanlı hazinesini çökertmiştir.Ve sonraki padişahların beceriksizliğiyle Osmanlının sonu gelmiştir.
Buda ilginc bir yorum düşüncelerimin tekrar sorgulanmasına itti ilginç!

Ben müslümanlıgına laf söylemedim. Sadece yorum yaptım.

ben hurrem sultan kıtabında okumustum hurreme kızsa bıle uzulmesın dıe bışey demezmış ne kadar dogru bılemem ama padısah kendıne kole yapmıstır gozunu kor etmış kadın oldukten son((ra bıle olmemıs gıbı mektup yazıomus keske mustafa tahta gecseymıs :

En sevdiğim padişah 2.Abdülhamit Han
en sevdiğim sadrazam kuyucu murat paşa :D

Ayrıca Kanuni bir dönem hafıza kaybı hastalığına da yakalanmıştır.Hürrem bu dönemden de faydalanmıştır.