Filmden çıkalı 1 saat oldu gelir gelmez Youtube'da müziklerini açtım dinliyorum hemen de indirmeyi düşünüyorum.
Muazzam bir filmdi ya. Muazzam bir yolculuktu. Büyüleyici bir atmosferdi. Bu filmi sinemada izlediğim için çok şanslıyım. Damien Chazelle'e bu yıl verin Oscar'ını. Adam ortaya modern bir şaheser çıkarmış. Harika harika harika diyorum başka da bir şey diyemiyorum. Beklediğim bir durumdu bu tepkiyi vermem, filmden beklediğimi almam o kadar memnun etti ki mutlu oldum gerçekten.
Film hakkında konuşulacak o kadar şey var ki hangisinden başlasam bilemiyorum. O muazzam atmosferinden ve aykırı senaryosundan bahsetmek lazım biraz. Hani filmde klişe hiç bir şey yok. Yok yani. Bulamazsınız mümkün değil. Ana teması senaryosu basit gibi görünüyor. Ölme eşiğine gelmiş jazz müziği bunu kurtarmak isteyen bir piyanist ve oyunculuk hayalleriyle yanıp tutuşan bir kız. Mucize eseri karşılaşıyorlar ve aşık oluyorlar ve bu aşktan sonra başlayan yolculuğu izliyoruz. Konu çok basit gibi görünüyor ama bu konudan öyle muazzam özgün bir senaryo çıkartmış ki Chazelle bayıldım ya. Film boyunca yüzümden tebessüm eksik olmadı. O yolculuğa ben de katıldım ve kendimi alamadım gerçekten. Sadece filme odaklandım ve kendimi kaptırdım öylece.
Tahminim Damien Chazelle hem yönetmen hem senaryo Oscar'ını alacaktır bu yıl. Bir çok yerden de ödülle dönmüş zaten. Oscar'da da alması yüksek ihtimal yani.
Bu atmosfere bu kadar kapılmamızı sağlayan bir görüntü yönetmenliği var ki filmde muazzam. Müthiş görüntüler, müthiş görseller ve bunun senaryoyla işlenişi mükemmel. Oscar'da bu ödülü ve bir çok teknik ödülü alması yüksek ihtimal. Prodiksiyon tasarımı, kostum makyaj, ses kurgusu miksajı falan bunların net favorisi yani. Kurgusu da keza çok iyiydi. Detaya girmek istemiyorum ama bu harika senaryo harika kurgulanmış. Bir çok dalda olduğu gibi kurguda da favori görüyorum.
Filmin müzikal olması sebebiyle müziklerinin de iyi olması muhtemel diyebilirsiniz. Ama filmin o kadar müthiş müzikleri var ki yazı başında da yazdığım gibi geldiğim gibi ilk işim onları Youtube'dan bulup dinlemek ve indirmek oldu. City of Stars adlı müziğin şimdiden efsane olduğunu söyleyebilirim. Filmin ana müziği de bu zaten. O tema her çaldığında kayboluyorsunuz içinde. Oscar'da hem müzik hem özgün müzik ikisini de almasını canı gönülden destekliyorum ve yine favori olarak görüyorum.
Gelelim oyunculuklara. Emma Stone sen mükemmel bir detaysın. Muazzamdı baştan sona kadar. Kariyerinin zirvesine çıkmış bu rolde. Böyle bir karakteri harika oynamış. Ne bileyim yani filmde övülecek o kadar şey var ki bu da onların başında geliyor yani. Emma Stone çok çok çok iyiydi. Dedikleri ve övdükleri kadar varmış gerçekten. Ryan Gosling de keza öyle. İkisinin aralarındaki uyum müthişti. Hani ana temadaki gözüken ama aslında filmin derdinin o olmadığını anladığınız ikisinin arasındaki aşk da müthiş işlenmiş. İnsanın yüreğine dokunuyor izlerken. İkisi de adaylık alacaktır bu kesin. Emma Stone kazanabilir buna yürekten inanıyorum. Ama Jackie'yi de görmek gerek. Ryan Gosling için ise pek ihtimal vermiyorum. Diğer performanslar çok iyi diyorlardı.
Ayrıca filmde öyle bir son sahne var ki aynı Whiplash gibi tarihe geçecek cinsten. İzlerken gerçekten vaay bee dedirtiyor insana. Chazelle yine kendine özgü tarzıyla mükemmel bir son hazırlamış filme.
Yılın en iyi filmi kesinlikle. Böyle çıkacağını biliyordum ama izleyince pekişti kafamda. Hatta müzikale farklı bir boyut getirdiği için tarihin en iyi müzikalleri arasına yazın şimdiden. Dediğim gibi modern bir şaheser var karşımızda. Bu yıl da Oscar'da üstüne herhangi bir filmin çıkabileceğini düşünmüyorum. En iyi filmi alma ihtimali çok yüksek. Hem seyirci hem eleştirmenler beğenmiş zaten. Akademi de beğenecektir filmi elbette. En az 5 6 civarı Oscar alacaktır diyorum bu cümleyi törenden sonra alıntılarım.
Daha da yukarılara çıkabilir tabi göreceğiz.
Ne diyim ki filmde kusur yok yani yok. Arasanız da bulamazsınız. Başından sonuna kadar kendinizi kaptırırsınız ve sonunda mutlu ayrılırsınız. Gidin ve sinemada izleyin diyip bitiriyorum.
9/10