Klasik Game of Thrones - 8. Sezon Yorumları

@Maskeli Fedai

Tabi GoT’u diğer dizilerle, Dosi duymasın fakat Halka’yla filan kıyaslayacak olursak bu bölüme değil 10, 20 puan bile az olur 10 üzerinden onu asla inkar etmiyorum :A GoT’un üstünde dizi tarihinde birkaç dizi var, gerisi GoT’un ya altında ya da çok altında diziler.

Sadece GoT’un diğer geçmiş bölümleriyle kıyaslamak da doğru değil ama sadece diğer dizilerle kıyaslamak da öyle. Kendi içinde de değerlendirip diğer dizilerle kıyas yapıp sentez yapmak daha doğru geliyor ama o da uzun iş elbette. Ama nasıl ki bu bölümü Halka dizisinin son bölümüyle veya TWD ile kıyaslayıp bu bölüme 10 vermek doğalsa benim yaptığım gibi teknik olarak Karasu Savaşı bölümüyle, senaryo olarak Kanlı Düğün ile ve savaş sahnesi olarak Piçlerin Savaşı bölümüyle kıyaslayıp gömmekte de ben en azından “yerden göğe kadar” haksız sayılmam, kendi çapında ben de haklıyım diyemez miyim? :A:bilmem::bhr:

Halka mı? TWD mi? Neyse küfür etmeyelim...

Diziyi birkaç aydır izliyorum. Yani sezonlar ilerledikçe kendi içinde kalite eksikliği veya eski tadı verememe kısmı doğru da her şeye rağmen diğer tüm dizilerden öndedir.

Onun dışında Tyrion'un karizmasının çizilmesini Sherlock'a da demiştim. Nerde o ilk sezonlardaki zeki planlar yapan, Karasu Savaşı'nın kaderini değiştiren reyiz nerde yaptığı hiçbir plan tutmayan, yancı durumuna düşen Tyrion.. Bir karakter bu kadar mı düşürülür.

Kel karakteri de son sezonlarda pasif, hiçbir işe yaramayan birisine dönüştürüldü. Adama doğru düzgün replik bile yazamıyorlar. İlk sezonlarda her olayın içindeydi ve Tyrion ile olan muhabbetleri de hem güldürüp hem derin mesajlar içeriyordu.

Sam meselesi çok can sıkıcı. Adam ne olsa ölmüyor arkadaş, Polat Alemdar'ı geçti :A Keşke ondan ve yabani kızdan kurtulsaydık.
Oğlum şaka yaptım, bastın "olmamış" butonuna hemen. :A Kendisinin bir türlü ölmemesi benim de gözüme batan bir durum. :A @Tolstoyevski

O zaman daha doğru bir ifadeyle değiştirdim ve maça kaçtım. :A

@Maskeli Fedai

Tabi GoT’u diğer dizilerle, Dosi duymasın fakat Halka’yla filan kıyaslayacak olursak bu bölüme değil 10, 20 puan bile az olur 10 üzerinden onu asla inkar etmiyorum :A GoT’un üstünde dizi tarihinde birkaç dizi var, gerisi GoT’un ya altında ya da çok altında diziler.

Sadece GoT’un diğer geçmiş bölümleriyle kıyaslamak da doğru değil ama sadece diğer dizilerle kıyaslamak da öyle. Kendi içinde de değerlendirip diğer dizilerle kıyas yapıp sentez yapmak daha doğru geliyor ama o da uzun iş elbette. Ama nasıl ki bu bölümü Halka dizisinin son bölümüyle veya TWD ile kıyaslayıp bu bölüme 10 vermek doğalsa benim yaptığım gibi teknik olarak Karasu Savaşı bölümüyle, senaryo olarak Kanlı Düğün ile ve savaş sahnesi olarak Piçlerin Savaşı bölümüyle kıyaslayıp gömmekte de ben en azından “yerden göğe kadar” haksız sayılmam, kendi çapında ben de haklıyım diyemez miyim? :A:bilmem::bhr:
Halka mı? TWD mi? Neyse küfür etmeyelim...
Korkudan nickimi bile etiketlememiş :A Neyseki Sherlock, 'Halka' diyerekten bana mesajı vermiş :bhr:
Ay Tols, korkma bukadar.Birşey demiyecem. Ortağıma bu sözlerle ? cevabımı vermistim zaten :A
izlemediğim ve hiç fikir sahibi olmadığım bir dizi ile kıyaslayacak kadarda kör kütük değil bu gözler :A Namı dünyayı sarmış bir diziyi izlemeden kötü yorum yapacak veya başka yapımlarla kıyaslayacak kadarda hadsizlik göstermeyiz, haşa :A

Vay anasını sayın seyirciler. Heyecandan elim ayağım titreyerek izledim bütün bölümü. İnanılmazdı, muhteşemdi.

Night King'in bir şekilde alt edileceğini düşünüyordum bu bölümde ama Arya'dan beklemiyordum bunu. Çünkü çok başka yerlerde alakasız savaşlar veriyor gibiydi. Onca sezon boşa göstermediklerini bir kez daha görmüş olduk.

Heyecanım dinince bir şeyler eklerim muhtemelen, tabii ki:

10/10

Spoiler içinde ekleme:

Açıkçası Night King'in ciddi ciddi kazanacağına inananları hiç anlayamadım. :) Hadi savaş en son bölüme kalsa o zaman belki kötü sonla bitirirlerdi diziyi bir şekilde ve iz bırakıcı bir final yapabilirlerdi ama bu savaş bu bölüm oluyorsa sonucun bu olacağı belliydi. Çünkü finalde Cersei & Night King savaşı yani kötüyle kötünün savaşı düşünülemezdi. :)

Night King çok karizmatik bir karakterdi eyvallah ama gücü ilginç bir güçtü. Hatırladığım kadarıyla kimseyle daha önce kılıç kılıca savaşmadı. Ben Jon'un da orada tek bir kılıç darbesiyle onu alt edebileceğini düşündüm ama Arya'yaymış kısmet. Arya da sezonlar boyunca kendini çok geliştirdi ve gerçekten müthiş bir kılıç ustasına dönüştü. Night King'in hiç beklemedik bir anda yakalanması ve kendisini pek ciddiye almaması da bu sonu kolaylaştırdı.

Bran'ın olayı biraz havada kalmış oldu. Evet Night King'in amacı Bran'dı başından beri onu bir kez daha anlamış olduk. Fakat özel bir gücü yokmuş herhalde. Yani Night King'i alt edecek bir gücü. Gerçi olsa daha önceden bahsedilir ve ondan yararlanılırdı.

Lyanna Mormont reyis çok üzdü. The North Remembers!

Evet hiçbir çok önemli karakterin ölmemesi biraz inandırıcılığa gölge düşürdü, inkar edemem. Jorah Mormont reyisin hiç beklenmedik anda bir kez daha gelmesi de klişeydi. Fakat akgezenler tek başlarına zombiden çok da farklı değil. Bir an TWD'ye döndük zannettim. Yani kılıçlar ile arası iyi olmayan Khaleesi dahil önemli karakterlerin kurtulması çok da anormal değil.

Mantıksız ama çok iyi yönetilmiş güzel Br bölümdü.:D

Ölenlere öldü diyorum ve ölen Jorah, Lyanna, Theon, Edd geçmiş olsun diyoruz. Kendisini feda eden savaşın kaderini çizen Melisandre'yi de özleyeceğiz. O kolyeyi alsın biri:A

İzlerken gerim gerim gerildiğim bu bölüm için yönetmene saygılarımı sunuyorum. Şahane iş çıkartmışlar ama o senaryo da ki mantıksızlık nedir. Bana Night King ile ilgili hiç bir şey mantıklı gelmedi.

Şimdi ilk başta 2 dakika da Dorthraklar yedi bunlar. Normal. Sonra Dany ile Nigth king baş baş kaldı Dany ateş etti adama adam.ölmedi, o kadar yüksekten düştü bi şey olmadı, sonra adam herkesi tekrar akgezenler yaptı ama Arya tek hamle ile işi bitirdi hemde gözünde değil bağırsaklarından. Olmadı. Senaryo aşırı mantıksızdı. Ya bu kadar şişirmeyecektiniz yada öldürürKen süründürecektiniz. Bu ölüm konusunda Arya'nın en doğru tercih olduğunu düşünsemde sınıfta kaldıkları net.:D

He izlerken adamın ölmesinden zevk aldım mı aldım. Sevindim ama bu şekilde değildi.:D
Jon o sahnede nereye gidiyordu. Bazı sahneleri niye izledik anlamadım. Amacı canını kurtarmaktı sanırım. Bran ne yaptı. Amaçları neydi, akgezenler konusunda sınıfta kaldılar.

Bölüm çok güzeldi. Ama senaryo olmamış. 8/10

Halen kendime gelebilmiş değilim, dizinin genel yapısı o kadar kaliteli ki esasında, kurgudan ibaret olmasına rağmen gerçekmiş gibi etkiledi, saatlerdir içimde inanılmaz bir burukluk. Ama neyseki son 3 bölüm daha var ve en önemlisi adamlar öyle bir hayal kırıklığına uğrattılar ki bunun daha ötesi olamaz, elde kalmadı zira. O yüzden tüm hayal kııklıklarının toplu bir şekilde kullandırdığı bölüm olmuş olmasını umuyorum, en azından final bölümü bu kadar hüsrana neden olmayacaktır. Aynı zamanda sadece ben değil, gördüğüm kadarıyla izleyenlerin %60-65 civarı bu bölümden benim gibi hayal kırıklığına uğramış, forumda azınlık olsak bile totalde en azından bizim gibi düşünenlerin oldukça fazla olduğunu bilmek önemli. :D

Spoiler içinde ekleme:

Açıkçası Night King'in ciddi ciddi kazanacağına inananları hiç anlayamadım. :) Hadi savaş en son bölüme kalsa o zaman belki kötü sonla bitirirlerdi diziyi bir şekilde ve iz bırakıcı bir final yapabilirlerdi ama bu savaş bu bölüm oluyorsa sonucun bu olacağı belliydi. Çünkü finalde Cersei & Night King savaşı yani kötüyle kötünün savaşı düşünülemezdi. :)

Night King çok karizmatik bir karakterdi eyvallah ama gücü ilginç bir güçtü. Hatırladığım kadarıyla kimseyle daha önce kılıç kılıca savaşmadı. Ben Jon'un da orada tek bir kılıç darbesiyle onu alt edebileceğini düşündüm ama Arya'yaymış kısmet. Arya da sezonlar boyunca kendini çok geliştirdi ve gerçekten müthiş bir kılıç ustasına dönüştü. Night King'in hiç beklemedik bir anda yakalanması ve kendisini pek ciddiye almaması da bu sonu kolaylaştırdı.

Bran'ın olayı biraz havada kalmış oldu. Evet Night King'in amacı Bran'dı başından beri onu bir kez daha anlamış olduk. Fakat özel bir gücü yokmuş herhalde. Yani Night King'i alt edecek bir gücü. Gerçi olsa daha önceden bahsedilir ve ondan yararlanılırdı.

Evet hiçbir çok önemli karakterin ölmemesi biraz inandırıcılığa gölge düşürdü, inkar edemem. Jorah Mormont reyisin hiç beklenmedik anda bir kez daha gelmesi de klişeydi. Fakat akgezenler tek başlarına zombiden çok da farklı değil. Bir an TWD'ye döndük zannettim. Yani kılıçlar ile arası iyi olmayan Khaleesi dahil önemli karakterlerin kurtulması çok da anormal değil.

Night King’in aslında özel gücü de şu saçma savaştan elini kolunu sallaya sallaya çıkacak kapasitesi de vardı ve eğer dizi bu kadar aşırı devasa popüler olmasaydı, ilk 4 sezon cesurluğunda devam etmiş olsaydı eminim finalde Night King Vs Cersei izlerdik ve demir tahta Night King otururdu. Bir antikahramanın kazandığı unutulmaz bir final olurdu dilllere destan. Ama ne yaptılar? Olabilecek en düz en sıradan şekle soktular diziyi. Daha önce de dedim, mesele Night King’in ölmesi değil onun bu şekilde basitçe sanki kardam adamdan ibaretmiş gibi harcanması ve Ak Gezenler olayını bu kadar basit bir şekilde kapatıp bu dizinin bir diğer adı haline gelmiş Winter is coming’i bile bir çırpıda bitirmiş olmaları asıl mesele. 1x1’in ilk sahnesinden beri gördüğümüz ve ilk sezonlar oldukça kaliteli duran Ak Gezenler bu sezon resmen TWD usulüne döndü ve en nihayetinde tek bir bıçak darbesiyle hepsi tuzbuz oldu. Bu gerçekten hiç tatmin edici değil, belki Bran geçmişe filan gidip Gece Kralı’nı öldürüp Ak Gezenlerin büyümesini engelleseydi bakın asla böyle konuşmazdım, dizinin ilerleyişi gereği mantığa da uygun olurdu. Ama bu? Resmen Türk klişesini izledim son sahnede, tam elini kılıca götürürken “huyaaaaaaaaaa” diye nereden geldiği belirsiz bir velet sıçradı ve koskoca Night King’i tek bir hamlede yok etti, gece olmasına rağmen halen inanamıyorum.. Resmen içime oturdu. Ben gerçekten bu karaktere bağlanmışım, birden böyle hakaret edilir gibi öldürülünce gerçekten yakın bir dostum ölmüş gibi üzüldüm, ciddiyim..

Bu dizi eski çizgisinden çok uzaklaştı ve tıpkı Lost gibi HIYMM gibi sezonlar ilerledikçe bozdu. Buna rağmen yaşayan en iyi dizi, bir Lost bir Breaking Bad elbette değil ama totalde ilk 5’e girer yine. Fakat bu bozduğu gerçeğini değiştirmiyor, mesela öyle bir bölümdü ki tıpkı Amerikan hollywood filmlerinde olduğu gibi birçok önemli karakter hep son dakikada kurtarıldı bu bölümde, biri bile fire vermedi. Sam bile... Bu Sam kesin G.R.R Martin’i temsil ediyor, ikisi de şişko ve kitaplarla ilgilendiklerine göre bu kadar sezon hayatta kalmasının başka açıklaması olamaz, karakter yazardan torpilli. :D

Son düzenleme:
S08B03

Harika bir bölümdü muazzamdı. Gözlerim doldu. Tarihi anlara böyle şahitlik ediyoruz:X

Neyse GoT bile eleştiriliyorsa artık tatminsizlik hat safhadadır :A
Savaş sahneleri her zamanki gibi çook iyiydi.

Arya sen muhteşem bi karakter oldu. Geçen hafta aşiri gıcık olmuştum:F
Night King'in ölmesi neden basit olsun? Ejderha camının bunlara dokundugu zaman öleceğini bilmiyormuyduk? Arya'nın sinsice bir ordu arasında gezebileceğini bilmiyormuyduk? Ta ilk sezonda babsının ölümünü izledi gizlice bu kız. Aldiği eğitimleri göz önünde bulundurursak Bran'i korumak için tabiki o orduyu yararak aniden anime karakteri gibi "huyaaaa"layarak çıkar :F Lütfen bunları göz önunde bulundurun.

Dipnot: "Yaratıcıyı öldürürsen sen de olmazdın"...

source.gif

source.gif

source.gif

10/10

Fark edebildiğim tüm detaylar:

Arya, yıllarca Yüzsüz Adam tarafından eğitildi ve zaten ortada suikast konusunda aşırı güçlü bir karakter haline geldi. Yüzsüz Adamlar’ın mevzusu suikast zaten, bu işte uzmanlar. “Arya oraya nasıl geldi” falan çok saçma sorular. Ki o noktada şöyle bir şey var; Arya, Gece Kralı’nı öldürmeden önce bir rüzgar efekti beliriyor ekranda, hatta Gene Kralı da bakıyor.

Diğer bir yandan kütüphane sahnesi de çok önemli. Kan sesini duyabilen Ak Gezenler, Arya yürürken hiçbir şekilde onu duyamadı. Kütüphane sahnesi direkt bu sahneyi açıklıyor aslında, Arya’nın son sahnede önceden geldiğini açık açık gösterseler hangimiz bu kadar şaşırabilirdik ki bu duruma?

Ayrıca Gece Kralı, savaşılarak öldürülebilecek bir karakter olsa Jon veya savaş alanında çok yetenekli olan diğer karakterlerden birisi direkt öldürebilirdi. Bu adam için en mantıklı son bu yani. Arya’nın aşırı derecede hafife alındığını düşünüyorum zaten, karakter gelişimi buram buram gösterilip hissettirildi halbuki.

Ayrıca önceki sezonlarda şöyle bir sahnesi var, bu karakterin bunu yapacağını açık açık söylemişler yani aslında. Bu da eleştirilen senaryonun muazzamlığını gösteriyor.

Son olarak beni en çok etkileyen kısım ise Arya’nın Gece Kralı’nı öldürdüğün bıçağın da düşünülenin aksine sıradan bir bıçak olmaması. Belki hatırlarsınız, Baelish’in Arya’nın annesine hediye ettiği bir bıçak vardı. Valyrian Çeliği yapımı bir bıçak bu ve doğrayamayacağı bir varlık yok GoT dünyasında. Güçlendirilmiş ejderha camından falan yapıldığı düşünülüyor hatta.

Bu noktada asıl etkileyici kısım ise bu bıçağı Arya’ya en son Bran vermişti. Sahnesini şuradan izleyebilirsiniz. Yani Bran bunun olacağını tıpkı Melisandre gibi çok çok önceden ön görüp, tahmin edip, o yüzden bıçağı Arya’ya verip, planlamış olabilir zira o da çok güçlü, çok zeki bir karakter ve en önemlisi Arya’nın Gece Kralı’nı öldürdüğü sahne yine çok çok sakindi.

Bu noktada çok çılgın bir teori var ama zannetmiyorum, yukarıda yazdığım gibidir hepsi. Bran’in, Arya’yı kontrol ettiği teorisi. Tıpkı önceki sezonlarda Hodor’u kontrol ettiği gibi. Bran o gün bıçağı, zamanı geldiğinde Arya’yı kontrol etmek için vermiş de olabilir çünkü Arya’nın aldığı tüm eğitimleri de görebildiğini biliyoruz. Ama bu fazla çılgınca bir teori gibi gözüküyor.

Yani kısacası bu adamlar bunun olacağını bize çok çok önceden söylediler aslında. İşte bu yüzden bu senaryo hala çok başarılı.

- No one can kill the night king.
+ Arya Stark: I am no one.

8 bin yıllık tarihe sahip, ölüleri dirilten güce sahip bir varlığın bu şekilde öldülmesi dizinin aşırı fanatikleri hariç hiç kimseyi tatmin etmedi, bu da bir gerçek şimdi. Fakat benim halen ufak da olsa bir umudum var, daha 3 bölüm var neticede... Eğer Gece Kralı bir şekilde finalde yeniden diriltilirse sevinçten kafayı yerim, hele Arya gebertilirse iki kat zevk alırım o olay neticesinde. Yok 8 sezon boyunca sürekli efsaneleştirdikleri Gece Kralı ve Ak Gezenlerin sonunun gerçekten şu saçmalık ötesi olayla bitirmişlerse dizi final yaptıktan sonra bile akıllarda daima sezonlar ilerledikçe bozmuş ve hayal kırıklığına uğratmış dizi olarak kalacak.

Neymiş, GoT “bile” eleştirilir miymiş. Yahu bu GoT kutsal bir dizi mi ki? Sırf yaşayan en iyi dizi diye onu bir dinmiş gibi savunmuş olmak için savunmak mı? GoT tarihinin “senaryo” olarak gelmiş geçmiş en kötü bölümüydü işte. 8x3 bunun tartışması dahi gereksiz, 2+2=4 kadar..

Ne savaş sahnesi savaş, ne karakterler mantıktan bir haber ne de gerçekçilik hakim. Türkleri yani Dothrakileri niye ölüme yolladılar kimse bilmiyor mesela. Oradan Mormont’un yine sağ çıkması ve Dany’yi her defasında son dakikada tekrar tekrar kurtarması filan.. Bu klişelere tekrar tekrar girmeye gerek yok.

Asıl önemli konu sezonlar ilerledikçe dizinini bozup bozmadığı. Sezonlar ilerledikçe o kaliteli karakterden eser kalmadı, sanki zihinsel olarak hepsi evrim geçirdi. Nerede o Tyrion? Jaime? Jon Snow ne yaptı savaşta oraya buraya dolanmak dışında? Dany’i hiç söylemeye gereği duymuyorum bile.

Bunu tekrar tekrar söylemeye devam edeceğim ki “Winter is coming” dedikleri şey gibi şöyle üfürükten ibaretmiş! Dile kolay 8 sezon boyunca adamlar gelmekte olan kışın korkunçluğundan bahsedip durdular fakat o da ne kışı görmeden bitirdiler! Sonra neden kimse tatmin olmadı.. Aşırı fanatikler dışında biraz olsun objektif olarak bakıldığında bu bölümden tatmin olmak mümkün değil, hele hele gelmiş geçmiş en iyi GoT bölümü demek bizzat GoT’un kendisine küfür.

Lost’ta da Kara Duman böyle gizem yaratmış ve finali havada kalmıştı ama onlar Kara Dumanı GoT’daki Gece Kralı kadar mitleştirmedikleri için GoT kadar hayal kırıklığı yaratmamışlardı. Dizi tarihinde hiçbir bölüm yok ki 8x3 kadar hayal kırıklığı yaratsın.

Kim ne derse desin 8 bin yıllık tarihe sahip efsaneleşmiş epik mitsel karakterin, Azor Ahai’nin bile yenemediği söylenen bu varlığın böyle saçma sapan şekilde harcanmış olması çok büyük bir hayal kırıklığı ve hüsran olarak kaldı.. Meyve bıçağı boyutundaki
ejderha ateşliyle dövülmüş olan bıçak bütün Ak Yaratıkları ve Ak Gezenleri öldürüdğü gibi Gece Kralı’nı da öldürdü, (Kaldı ki Ejderja Ateşi bile öldüremezken Gece Kralını ondan dövülmüş bıçak tek hamlede öldürdü, bak sen şu işe ) ee 8 sezon boyunca mitleşmiş hale gelen Gece Kralı’nın ne özelliği, farkı kaldı? Durun ben söyleyeyim, cevap “Gece kralının çapı da buymuş canım” değil “senaristlerin çapı da buymuş” tur. Ayrıca “Gece Kralı illa ölecekti daha nasıl ölsün” gibi bir mantık yok, yok öyle bir mantık. O anca sadece Hollywood filmi tarzına özgü bir klişe. Eğer gerçekçi fantaziden bahsediyorsak “illa ölmek zorundaydı” diye bir kaide mümkün değildir ve “illa ölmek zorunda” olması dahi bu kadar basit bir şekilde harcanması gerektiğini ispatlamaz.

İmkansız biliyorum ama insan yine de bekliyor belki yeniden diriltirler de hakkını verirler ve izleyiciye bu denli saygısızlık yapmamış olurlar, eski GoT kalitesinden izler sunmuş olurlar diye.

Ayrıca Bran Stark’ın olayının sadece Gece Kralı’nı üzerine çekmek olduğunu düşünmüyorum, eğer öyleyse gerçekten bir başka büyük saçmalık. Yahu o zaman neden dünyanın en büyük ordusunu topladınız, türlü “sözde” hazırlıklar yaptınız? Nasılsa Gece Kralı bizzat kendisi Bran’ı öldürmeye gelecekti. Hoş neden Gece Kralı’nı geriden savaşı izletip tamamen düşmesini beklemek yerine Amerikan klişesindeki “kötü adam iyi adamı öldürmek için yavaş hareket ederken öldürülür” mottosuna başvurdu lanet olasıca yazarlar? Bu kadar basite, kolaya ve klişeye indirgenmesi akıl alır gibi değil.

@Sherlock ;
Bran Stark sonunda yeni bir Gece Kralı olmaya evrimleşirse, belki o zaman bir nebze eh fena değil deriz. Hatta kim bilir? Bran kendisinin ona bağlantılı olduğunu söylemişti. Belki Gece Kralı ölürken... Bir şekilde Bran’ın vücudunda varlığını sürdürmeye devam etmiş?..Final bölümün son sahnesinde Bran’ın ayağa kalkıp dünyaya nizam katmak için Gece Kralı’na dönüştüğünü görmek.. İmkansız değil mi? :D @Sherlock

Spoiler içinde ekleme:

İlla Night King kazansın demiyoruz. 8 sezondur Winter Is Coming diyip 1 bölümde kışın bitmesi komedi. :) Madem öyle önceki sezonlarda öldürselerdi Night King'i bu sezon direk Cersei-Dany savaşı izlerdik. Asıl olay buymuş çünkü.

Bu arada herkes teknik olarak bu bölüm iyi demiş. Bence teknik olarak da kötü. Bu dizide çok daha iyi savaş bölümleri gördük teknik açıdan.

Aşırı karanlık bir bölüm. Karanlıkta harala gürele bir şeyler oluyor. Şimdi siz buna da e başka ne olacaktı falan dersiniz. :) Çoğu sahnede 50 tane düşman varken sahne kesiliyor sonra o sahneye geri döndüğünde bir bakmışız karakterler hepsini harcamış. :)

8 bin yıllık tarihe sahip, ölüleri dirilten güce sahip bir varlığın bu şekilde öldülmesi dizinin aşırı fanatikleri hariç hiç kimseyi tatmin etmedi, bu da bir gerçek şimdi. Fakat benim halen ufak da olsa bir umudum var, daha 3 bölüm var neticede... Eğer Gece Kralı bir şekilde finalde yeniden diriltilirse sevinçten kafayı yerim, hele Arya gebertilirse iki kat zevk alırım o olay neticesinde. Yok 8 sezon boyunca sürekli efsaneleştirdikleri Gece Kralı ve Ak Gezenlerin sonunun gerçekten şu saçmalık ötesi olayla bitirmişlerse dizi final yaptıktan sonra bile akıllarda daima sezonlar ilerledikçe bozmuş ve hayal kırıklığına uğratmış dizi olarak kalacak.

Neymiş, GoT “bile” eleştirilir miymiş. Yahu bu GoT kutsal bir dizi mi ki? Sırf yaşayan en iyi dizi diye onu bir dinmiş gibi savunmuş olmak için savunmak mı? GoT tarihinin “senaryo” olarak gelmiş geçmiş en kötü bölümüydü işte. 8x3 bunun tartışması dahi gereksiz, 2+2=4 kadar..

Ne savaş sahnesi savaş, ne karakterler mantıktan bir haber ne de gerçekçilik hakim. Türkleri yani Dothrakileri niye ölüme yolladılar kimse bilmiyor mesela. Oradan Mormont’un yine sağ çıkması ve Dany’yi her defasında son dakikada tekrar tekrar kurtarması filan.. Bu klişelere tekrar tekrar girmeye gerek yok.

Asıl önemli konu sezonlar ilerledikçe dizinini bozup bozmadığı. Sezonlar ilerledikçe o kaliteli karakterden eser kalmadı, sanki zihinsel olarak hepsi evrim geçirdi. Nerede o Tyrion? Jaime? Jon Snow ne yaptı savaşta oraya buraya dolanmak dışında? Dany’i hiç söylemeye gereği duymuyorum bile.

Bunu tekrar tekrar söylemeye devam edeceğim ki “Winter is coming” dedikleri şey gibi şöyle üfürükten ibaretmiş! Dile kolay 8 sezon boyunca adamlar gelmekte olan kışın korkunçluğundan bahsedip durdular fakat o da ne kışı görmeden bitirdiler! Sonra neden kimse tatmin olmadı.. Aşırı fanatikler dışında biraz olsun objektif olarak bakıldığında bu bölümden tatmin olmak mümkün değil, hele hele gelmiş geçmiş en iyi GoT bölümü demek bizzat GoT’un kendisine küfür.

Lost’ta da Kara Duman böyle gizem yaratmış ve finali havada kalmıştı ama onlar Kara Dumanı GoT’daki Gece Kralı kadar mitleştirmedikleri için GoT kadar hayal kırıklığı yaratmamışlardı. Dizi tarihinde hiçbir bölüm yok ki 8x3 kadar hayal kırıklığı yaratsın.

Kim ne derse desin 8 bin yıllık tarihe sahip efsaneleşmiş epik mitsel karakterin, Azor Ahai’nin bile yenemediği söylenen bu varlığın böyle saçma sapan şekilde harcanmış olması çok büyük bir hayal kırıklığı ve hüsran olarak kaldı.. Meyve bıçağı boyutundaki
ejderha ateşliyle dövülmüş olan bıçak bütün Ak Yaratıkları ve Ak Gezenleri öldürüdğü gibi Gece Kralı’nı da öldürdü, (Kaldı ki Ejderja Ateşi bile öldüremezken Gece Kralını ondan dövülmüş bıçak tek hamlede öldürdü, bak sen şu işe ) ee 8 sezon boyunca mitleşmiş hale gelen Gece Kralı’nın ne özelliği, farkı kaldı? Durun ben söyleyeyim, cevap “Gece kralının çapı da buymuş canım” değil “senaristlerin çapı da buymuş” tur. Ayrıca “Gece Kralı illa ölecekti daha nasıl ölsün” gibi bir mantık yok, yok öyle bir mantık. O anca sadece Hollywood filmi tarzına özgü bir klişe. Eğer gerçekçi fantaziden bahsediyorsak “illa ölmek zorundaydı” diye bir kaide mümkün değildir ve “illa ölmek zorunda” olması dahi bu kadar basit bir şekilde harcanması gerektiğini ispatlamaz.

İmkansız biliyorum ama insan yine de bekliyor belki yeniden diriltirler de hakkını verirler ve izleyiciye bu denli saygısızlık yapmamış olurlar, eski GoT kalitesinden izler sunmuş olurlar diye.

Ayrıca Bran Stark’ın olayının sadece Gece Kralı’nı üzerine çekmek olduğunu düşünmüyorum, eğer öyleyse gerçekten bir başka büyük saçmalık. Yahu o zaman neden dünyanın en büyük ordusunu topladınız, türlü “sözde” hazırlıklar yaptınız? Nasılsa Gece Kralı bizzat kendisi Bran’ı öldürmeye gelecekti. Hoş neden Gece Kralı’nı geriden savaşı izletip tamamen düşmesini beklemek yerine Amerikan klişesindeki “kötü adam iyi adamı öldürmek için yavaş hareket ederken öldürülür” mottosuna başvurdu lanet olasıca yazarlar? Bu kadar basite, kolaya ve klişeye indirgenmesi akıl alır gibi değil.

@Sherlock ;
Bran Stark sonunda yeni bir Gece Kralı olmaya evrimleşirse, belki o zaman bir nebze eh fena değil deriz. Hatta kim bilir? Bran kendisinin ona bağlantılı olduğunu söylemişti. Belki Gece Kralı ölürken... Bir şekilde Bran’ın vücudunda varlığını sürdürmeye devam etmiş?..Final bölümün son sahnesinde Bran’ın ayağa kalkıp dünyaya nizam katmak için Gece Kralı’na dönüştüğünü görmek.. İmkansız değil mi? :D @Sherlock
Bran Gece Kralı'ydı falan diye teoriler vardı. Adamlar o teorileri falan çöpe attı direk. Dizi TWD' ye döndü. Night King'in hiçbir derinliği yok. Yanındaki generaller bu savaşta hiçbir şey yapmadı ya nasıl kullanmazsın bunu. Büyük prodüksiyonlu ortaçağ temalı TWD bölümü izledik resmen.

Bran Gece Kralı'ydı falan diye teoriler vardı. Adamlar o teorileri falan çöpe attı direk. Dizi TWD' ye döndü. Night King'in hiçbir derinliği yok. Yanındaki generaller bu savaşta hiçbir şey yapmadı ya nasıl kullanmazsın bunu. Büyük prodüksiyonlu ortaçağ temalı TWD bölümü izledik resmen.

8 sezon boyunca büyük savaş, korkunç kış, en uzun gece diye bekletip durdular ama sadece Yürüyen Ölülere karşı yapılan taktikten zekadan yoksun saçma sapan bir savaş görmeye çalıştık karanlıktan görebildiğimiz kadarıyla. Yani görebildiğim kadarıyla Ak Gezenler bile yoktu, bir tane kumandanın kılıçlarla savaştığını göremedik bölümde. Ölüleri yönlendirdiler, güya ezerek geçtiler ama hiçbir önemli karakter de inatla ölmedi. Ölüm gibi bir şey oldu ama hiç kimse ölmedi, sadece 8 bin de değil 12 bin yaşına sahip efsaneleşmiş varlık bu kadar basit bir şekilde öldürüldü ve o öldüğü için diğerlerinin hepsi de tuz buz oldu. :D Madem öyle niye bütün orduyu sadece bu adama saldırmaya yönelik kullanmadılar o da meçhul. Büyük Savaş diye bekledik The Walking Dead’ten hallice bir bölüm izledik. Ne bir Ak Gezen görebildik doğru düzgün, ne de tek bir kelime olsun Gece Kralı’na dair replik.

Gece Kralı geçmişte insanların kendi aralarında yaptıkları savaşlar yüzünden dünyaya nizam vermek amaçlı yaratılmıştı. Ve tekrardan insanlar kendi aralarında katliamlara devam edeceğine göre, karanlığın ve aydınlığın dengesinin devam etmesi adına 2.Gece Kralı’nın tekrardan yaratılması hiç sürpriz olmaz hatta olması gereken de budur. İlerleyen bölümlerde sadece Cersei ve diğerleri savaşını değil aynı zamanda Jon-Dany-Sansa ve Arya’nın kendi aralarında çekişmelerini de görebiliriz. Savaştan ve katliamdan sıkılan Bran Stark o ağacın önünde, Gece Kralı’nın yaratıldığı yerde bir şekilde Gece Kralı’na doğru evrilmesi de sürpriz olmazdı.

Bir kere Gece Kralı niye Bran’ın Rüyasına girip elinde iz bıraktı? Future Bran = Night King teorisi belki gerçek olacaktı ama senaryo sürekli sızdığı için değiştirip kendileri çürütmüş olabilirler mi bilmiyorum. Ama Bran’ın tüm görevi ve varlık nedeni Night King’i üzerine çekmekten ibaretti derlerse hadi oradan deyip baya bir lanet okurum aklımızla dalga geçtikleri için. :D

O rüya meselesinden dolayı bir şekilde Bran’ın Ak Gezenlerin geleceğiyle alakalı bağı olmalı. Ak Gezenler finalde dahi bir daha söz konusu edilmezse dizi tarihinin en büyük hayal kırıklığı olarak kalacaktır gözümde.. Bir de Night King bir bölümde bebeği parmağıyla Ak Gezene çeviriyordu ve orada diğer üst düzey Ak Gezenler çember içinde toplanmışlardı. O bebeğin akibeti ne oldu tam hatırlamıyorum? Sıradan bir dönüştürme ayini olduğunu sanmıyorum, ama baya unuttum o kısımları.

8 sezon boyunca büyük savaş, korkunç kış, en uzun gece diye bekletip durdular ama sadece Yürüyen Ölülere karşı yapılan taktikten zekadan yoksun saçma sapan bir savaş görmeye çalıştık karanlıktan görebildiğimiz kadarıyla. Yani görebildiğim kadarıyla Ak Gezenler bile yoktu, bir tane kumandanın kılıçlarla savaştığını göremedik bölümde. Ölüleri yönlendirdiler, güya ezerek geçtiler ama hiçbir önemli karakter de inatla ölmedi. Ölüm gibi bir şey oldu ama hiç kimse ölmedi, sadece 8 bin de değil 12 bin yaşına sahip efsaneleşmiş varlık bu kadar basit bir şekilde öldürüldü ve o öldüğü için diğerlerinin hepsi de tuz buz oldu. :D Madem öyle niye bütün orduyu sadece bu adama saldırmaya yönelik kullanmadılar o da meçhul. Büyük Savaş diye bekledik The Walking Dead’ten hallice bir bölüm izledik. Ne bir Ak Gezen görebildik doğru düzgün, ne de tek bir kelime olsun Gece Kralı’na dair replik.

Gece Kralı geçmişte insanların kendi aralarında yaptıkları savaşlar yüzünden dünyaya nizam vermek amaçlı yaratılmıştı. Ve tekrardan insanlar kendi aralarında katliamlara devam edeceğine göre, karanlığın ve aydınlığın dengesinin devam etmesi adına 2.Gece Kralı’nın tekrardan yaratılması hiç sürpriz olmaz hatta olması gereken de budur. İlerleyen bölümlerde sadece Cersei ve diğerleri savaşını değil aynı zamanda Jon-Dany-Sansa ve Arya’nın kendi aralarında çekişmelerini de görebiliriz. Savaştan ve katliamdan sıkılan Bran Stark o ağacın önünde, Gece Kralı’nın yaratıldığı yerde bir şekilde Gece Kralı’na doğru evrilmesi de sürpriz olmazdı.

Bir kere Gece Kralı niye Bran’ın Rüyasına girip elinde iz bıraktı? Future Bran = Night King teorisi belki gerçek olacaktı ama senaryo sürekli sızdığı için değiştirip kendileri çürütmüş olabilirler mi bilmiyorum. Ama Bran’ın tüm görevi ve varlık nedeni Night King’i üzerine çekmekten ibaretti derlerse hadi oradan deyip baya bir lanet okurum aklımızla dalga geçtikleri için. :D

O rüya meselesinden dolayı bir şekilde Bran’ın Ak Gezenlerin geleceğiyle alakalı bağı olmalı. Ak Gezenler finalde dahi bir daha söz konusu edilmezse dizi tarihinin en büyük hayal kırıklığı olarak kalacaktır gözümde.. Bir de Night King bir bölümde bebeği parmağıyla Ak Gezene çeviriyordu ve orada diğer üst düzey Ak Gezenler çember içinde toplanmışlardı. O bebeğin akibeti ne oldu tam hatırlamıyorum? Sıradan bir dönüştürme ayini olduğunu sanmıyorum, ama baya unuttum o kısımları.
Bran'ın şu an hiçbir ehemmiyeti kalmadı dizide. Gereksiz boş bir karaktere döndü. Hoş, bu bölümde bile bir şey yaptığı yoktu ama neyse. :) Madem öyle Bran'ı öldürseydi Night King sonra tam kazandım derken Arya öldürseydi o bile daha iyi olurdu. Bundan sonra Bran'ın hikayeye katacağı bir şey yok zaten.