Tabi ilk izler izlemez anın etkisiyle biraz tepki gösterdim. Sıcak duş alıp sahil kenarına yürüyüş yapıp geldikten sonra kahveyi yudumlarken bölüm adına daha doğru düşünmeye başladım stresin de almasıyla:
Ve yine dönüp diyorum ki böyle senaristlere lanet olsun!
Bakın, ilk anlık izlememin etkisiyle belki olayın ciddiyetinin farkında olmadı birçoğu. Neymiş, Arya yıllardır eğitim görüyormuş. Evet o görüyor, görüyor da, karşısındaki kim peki?
Tam 8 bin yıllık, bakın söylemesi kolay SEKİZ BİN YILLIK bir karakter! Adam 8 bin yıldır neler görmüş geçirmiş. Ve böyle bir adamı olabilecek en ucuz yolla öldürdüler. Mesele Gece Kralı’nın ölmesi değil, onu Arya’nın öldürmesi de değil. Mesele onu böyle öldürmüş olmaları. Tamam biz de bu diziyi seviyoruz ama ilah değil ki kusursuz olduğunu söyleyelim, gelin kabul edelim çok çok çok çok ucuz bir ölüm şekliydi dizinin belki en büyük düşman karakteri adına. Bu adam daha görkemli ve “gerçekçi” ölmeyi hak ediyordu. Bu ne yahu fırlamanın teki “huyaaaaaaaa” diye anime karakteri gibi bağırarak birden ortaya çıkıyor, onca üst düzey ihtiyarlar heyetinin arasından gümmm zıplıyor ve koskoca Gece Kralı’nı tek hamlede tuz buz ediyor, aynı anda binlerce ak gezegen ve diğer canavarları da tuzbuz oluyor..
Bunları da geçtim, dizinin 1.bölümünün ilk sahnesi ne üzerineydi? Ak Gezenler. Ne oldu peki? Arya tek bir hamleyle hepsini yok etti. Sen 8 Sezon boyunca bekle dur büyük savaşı, fakat o da ne? Aptal (savaş anlamında) Sam’in bile ayakta kaldığı savaşta hiçbir ana karakterin neredeyse burnunun bile çizilmedi bir savaşta Night King olabilecek en ucuz ve klişe şekilde öldürülsün..
Bu kadar sinirlenmemin sebebi sadece bunlar da değil. Mesela böyle bir karakter var, 8 sezon boyunca herkesin korkulu rüyası, Jon Snow ile geçmiş sezonlardaki bakışmaları filan adam tam bir yürüyen efsane.
Fakat ne olursa beğenirsin? Böyle bir efsaneye tek 1 cümle, hatta kelime replik yazmadan öldürdüler! Bir söz söyleseydi bari, ilk ve son söz... Bütün sözleri unutturacak söz... onun ağzından çıkacak her bir söz kutsal olurdu bizim için... Yani nasıl ki süper ligde Galatasaray’ı tutuyorum, Game of Thrones’ta da o derece olmasa bile, takım tutar gibi tutuyordum Night King’imi. Kıydılar, katlettiler mavi gözlümü...
Objektif olursak bu bölümün hakkı 10 değildi çünkü gerçekten bu bölümden daha iyi birçok bölümü vardı dizinin. Battle of Battle’ın teknik ve senaryo olarak bu bölümden her türlü daha iyi olduğunu sabaha kadar savunabilirim mesela. Tabi biz beklentiyi çok yükselttik ama nasıl yükseltmeyelim ki? Belki 8 sezondur bu büyük savaşı bekliyorduk, sonuç olarak gözlerimiz kör oldu adam akıllı savaş filan göremedik. Sadece Ak yaratıklar zombi style gelene geçene saldırdı, önemli karakterler ölecek gibi oldu ama hiçbirisi ölmedi, (Sam bile ölmedi).
GRR Martin elini ayağını çektikten sonra senaristler diziyi o kadar mahvetti ki tek tek anlatmaya kalksa yorulur insan. Mesela Tyrion Lannister. Sezonlar boyunca zekasının görkemine şahit olduk, ama son sezonlarda adamın IQ’su birden düştü, hele bu bölümde hiçbir etkisi olmadan geçirdi bölümü. Bu karakter gelişiminden dolayı olduğu sanılmasın, diziyi devralan senaristlerin yazacak doğru düzgün bir şey bulamamalarından kaynaklı. GRR devam etseydi kesinlikle böyle olmazdı.
Asıl bombayı unuttum. Bu dizinin en ünlü cümlesi nedir? “Winter is coming” ve ne oldu biliyor musunuz? Kış bitti. Daha doğru düzgün gelmeden bitti hem de! 8 sezon boyunca bu gelmekte olan kışın görkemini, büyüklüğünü duyup ürperdikten sonra adamlar resmen Kasım sonunda bahara geçtiler. Gerçekten tüm bunları kusursuz bulmuyorsundur sen de, tabii ki GoT düzeyinde başka bir dizi olmadığı için mevcut haliyle çok tanrısal olarak görmek doğal. Ama ileride GoT’a en baştan başlayıp final sezonuna doğru geldiğinde nasıl her geçen sezon ve bölüm giderek bozduğunu, 8x3’ün neden bu kadar rezil bir bölüm olduğunu savunduğumu daha iyi anlayacağını umuyorum. Düşündükçe inanamıyorum, gerçekten inanamıyorum onca sezon Winter winter winter dedikleri İstanbul kışı kadar kalıcı değilmiş meğer. Tam bir hayal kırıklığı. 8 sezon boyunca Ak Gezenleri geliştir, gizemini ve karizmasını arttır, tek bir bölümünün tek bir sahnesinin tek bir dakikasında tüm geçmişin içine et... 8 bin yıllık tarihe sahip bu adamları olabilecek en basit ve gerçeğe yakışmayacak şekilde Hollywood usulü yok et. Ne Gece Kralı ne de yanındaki ihtiyarlar heyetini savaşırken bile görmedik bu BÜYÜK (!) savaşta...
Halen sindiremedim bu gerçeği ve son 3 bölümde ters köşe yapacak bir şey olmazsa, ki olacağını da pek sanmıyorum, büyük bir hayal kırıklığı ve içimde ukte olarak kalacak dizi.
Bu arada bir iki yan karakter dışında hiçbir önemli karakterin burnunun kanamadığı bölümde Gece Kralı’nın meyve bıçağı boyutunda şeyle öldürüldüğünü ve tüm bu savaş meydanından Sam’in canlı çıktığını söylemiş miydim?
Sam ölmedi. Evet bu bölümde Sam bile ölmedi. Sarışın dev kadın da ölmedi. Tek kollu Jaime de ölmedi. Köpek de ölmedi. Kel hadım da ölmedi. Hiçbiri ölmedi ama özellikle Sam ölmedi.