En Son Okuduğunuz Kitap? 📖

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Onur_35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Alice Harikalar Diyarı'nda - Lewis Caroll (#16)

Yıllar önce okumuştum ama içeriğine dair hiçbir şey hatırlamıyordum. İş Bankası Yayınları'nda görünce hemen aldım, iki günde bitecek bir eser. Çocuk kitabı diyebiliriz zaten, masalsı karakterler ve olaylarla süslenmiş okuması keyifli bir eserdi.

4/5

Amok Koşucusu - Stefan Zweig(#17)


Stefan Zweig'in bir solukta biten hikaye kitaplarından biri daha, seviyorum bu yazarın dilini ve kurduğu dünyayı. Tüm kitaplarını bitireceğiz inşallah.


4/5

Balıkçı ve Oğlu - Zülfü Livaneli (#18)


Livaneli'nin son romanı, 135 sayfalık bir çırpıda biten bir eser. Mülteci meselelerine, Ege'de yaşanan botların batmasına vb. değinmiş yazar. 'Huzursuzluk' romanıyla benzettim içeriğini o açıdan. Livaneli'nin diğer romanlarına göre bir tık altta kalsa da yine beğenerek okudum.

4/5
 
Fatih Harbiye | Peyami Safa | 2021 #36

Dizisini izlemediğim için kitabını okumak istedim fakat kitap beni şaşırttı.

Kitapta beni şaşırtan en büyük olay Macit karakterine neredeyse hiç yer verilmeyişi oldu. Tüm kitap boyunca sadece adı geçti, gerçi o bile olmadı doğru dürüst. Dediğim gibi dizisini izlemedim fakat kitaptakinin aksine Macit ağırlıktaydı diye biliyorum.

İkinci şaşırtan olay ise kitap bittiğinde yarıda kalıyormuş hissi vermesi. Devam etmeliydi kitap, fazlasıyla ucu açık bir durumda sona erdi.
 
Yakın Tarihin Gerçekleri / İlber Ortaylı (2021 #29)

Osmanlı'nın son dönemlerinden başlayıp yakın geçmişe kadar giden gayet başarılı bir tarih kitabıydı. İlber Ortaylı'nın çoğu kitabın aksine bu kez daha derli topluydu her şey.

⭐⭐⭐⭐
 
Var Mısın? / Doğan Cüceloğlu (#19)

İlber Ortaylı ile Kronik Kitap'ın böyle bir söyleşisi vardı, aynı tarzda bir söyleyişi kitabıydı. Çok güzel yorumları ve düşünceleri var ama ne yazık ki çoğunu bireylerde, daha da genel olarak toplumda görmemiz çok zor. Ben değil biz olmamız gerektiğini hep vurgulamış ama dünya giderek ben merkezli bir hal alıyor.

Kitap ve film tavsiyelerini not aldım, güzel öneriler yapmış. Doğan Cüceloğlu'nun diğer kitaplarını da kısa sürede temin edeceğim, dilini ve üslubunu çok sevdim. (Gerçi geçen yıl kuzenimin verdiği 'Öğretmen Olmak' kitabını da okumuştum, öğretmenlere ve öğretmen adaylarına tavsiyeleri olsa da genel olarak ebeveynlerin, eğitimcilerin okuması gerektiğini düşünüyorum.)

4/5
 
Alimler ve Zalimler adlı kitabı okuyayım dedim biraz okudum ama bitirmeye fırsat olmadı bitirince bunu alıntılayıp yorumlarım
 
Ve Hayata Yuvarlandım | Ataman Özbay | 2021 #37

Kitap için ne söylesem az kalır bu yüzden pek fazla bir şey yazmayacağım. Gerçekten müthiş bir girişimcilik hikayesi. Yol göstericilikte, doğru insan, doğru işveren olma konularında bir numara bu eser. Şans mı desem yazarın yaşadıkları, kader mi yoksa başka bir şey mi bilmiyorum. İnanılmaz derecede yüreklendiren bir kitap olsa da böylesi bir yaşam çok az kişiye nasip olur...

Bu arada şiddetle tavsiye edilir.
 
Fahrenheit451
Kitapların yasak olduğu itfaiyicelerin yangın söndürmediği yangın çıkardığı bir distopya. Çok daha güzel sonlanabilirdi ama sonunu başından tahmin ettiğim güzel başladı ortalama bitti puanım 8.

Hayvan Çiftliği
Tek kelimeyle müthiş bir kitaptı herkesin okuması gerekiyor bence. Gücün ne pis bir şey olduğu ve eşitliğin dünyada hiçbir zaman mümkün olmadığını çok iyi gösteriyordu. Puanım 9.5
 
Reactions: Tolstoyevski
Çiftlik’ten sonra sıra okumadıysan 1984’tedir. Hayvan Çiftliği kadar akıcı değil, içine girmek zaman alıyor ama çok daha derin ve güzel bence. Zaten bazı detaylar var ki günümüze ışık tutuyor 1948’te yazılmasına rağmen…
 
Reactions: xdragxx
Filmi var onu mu izlesem okuması sıkıcı diyen çok
 
Reactions: Tolstoyevski
Rasim Özdenören - Hışırtı (#1)

Rasim Özdenören ismini Yedi Güzel Adam'dan biliyordum ve hiç kitabını okumamıştım. Hışırtı okuduğum ilk kitabı oldu. Bir hikaye kitabı. Psikolojik olaylara, iç bunalımlara yer veren bir kitap. Çok içine çeken bir kitap değildi beni ama fena da değildi. Bu arada yazar 80 küsur yaşında halen hayattaymış.

6/10

Peyami Safa - Dokuzuncu Hariciye Koğuşu (#2)


Kitabı ilk alınca koğuş filan hapishanede geçiyor diye düşündüm.
Meğerse hasta birisinin başından geçenleri ele alıyor. Sürükleyici bir romandı ve zaten ince bir kitap. Bazı noktalarda güzel tespitler vardı. "Annelere anlatılan kederler; taksim değil, zarbedilmiş olur." Ayrıca hastanelere ait doktorca tabirlerde kitabın birçok bölümünde yer alıyor. Kitabın sonunda olaylar çok hızlı gitmiş. En az bir 30 sayfa daha çıkardı oradaki olaylardan ama Peyami Safa erkenden bitirivermiş.

8/10
 
Yaşar Kemal - İnce Memed 1 (#20)

Artık cesaret edip okumanın zamanı gelmişti, dört kitaplık efsaneye başladım. İlk kitabı muhteşemdi, aşırı sürükleyiciydi. Yaşar Kemal'in dili, kurduğu dünyası, karakterleri vb. her şeyiyle muhteşem bir kitaptı. Serinin 2. kitabını da aldım, araya bir kitap sıkıştıracağım ardından haftaya ona başlayacağım.

5/5
 
Küçük Şeyler 2 | Üstün Dökmen | 2021 #38

Tesadüfen görüp aldığım ve keşke daha önce alıp okusaydım dediğim kitap.

İnsanın yaşamına müdahale eden "suflörler", hedefinden kayıp başka yollara sapanların uğradığı sendrom "tulumbacı sendromu", bitmemiş işlerin sebep olduğu "psikolojik düğümler". Tüm bu kavramları Üstün Dökmen'in kendisi bulup, bulduklarını bu kişisel gelişim kitabında bir araya getirmesi özellikle genç nesil için bulunmaz bir hazine... Yukarıda da dediğim gibi keşke daha önce alıp okusaydım dediğim bir kitap oldu. Çok laf kalabalığı yapmadan verimli örneklerle pekiştirilmiş ve sade anlatımıyla da oldukça akıcıydı.

Okumak basit tarafı, önemli olan kitaptaki bilgileri uygulayabilmek, pes etmemek, hayatı dolu dolu yaşayabilmek...
 
Kırmızı Pazartesi - Gabriel Garcia Marquez




Bu kitabın nâmını çok duymuştum ama bir türlü kısmet olmamıştı. 100-105 sayfalık oldukça ince ve tek oturuşta bile okunabilecek ancak fazlasıyla dolu dolu bir başyapıt. Muhteşem bir kitaptı diyebilirim, toplum eleştirisinin en etkileyici ve sinir bozucu şekilde yapıldığı eserlerden biri olmuş. Okurken Güney Amerika halkının zihniyetinin Orta Doğu (dolayısıyla Anadolu ) zihniyetine ne kadar benzediğini de görebiliyorsunuz.

Kitabın hem giriş kısmı hem de bitişi son derece etkileyici. Hele giriş cümlesi… "Santiago Nasar, onu öldürecekleri gün, psikoposun geleceği gemiyi karşılamak için saat sabah 5.30'da kalkmıştı."


Kitabın son cümlelerinden biri olan “Beni öldürdüler, Wene Hala.”

Şu basit cümle öylesine etkileyici ki insanın boğazı düğümleniyor… Pisi pisine gitti adam ve göz göre göre gelen cinayete kimse engel olmadı….



9.1
 
Yüzyıllık Yalnızlık'ı okudun mu?
 
Reactions: Tolstoyevski
İntibah | Namık Kemal | 2021 #39

Bu kadar ağır başlayan ardından olay örgüsü su gibi akan bir kitap daha okumadım. O kadar ağır ki kitabın başları, bırakmayı bile düşündüm fakat hikaye ilerledikçe soluksuz okudum.

İhtiras, şehvet, entrika ne ararsan bol bol vardı kitapta. Tek eksik aşk duygusuydu bu duyguya sahip olan tek kişinin sonu da fazlasıyla hazin oldu.


Mahpeyker tam bir yılanmış. Sırf arzularından ötürü bir adamın ve zavallı Dilaşub'un hayatını mahvetti. Adam sanki keyfinden Mahpeyker'den vazgeçmiş gibi öldürmeye bile kalktı bu nasıl bir psikopatlıktır.Ali Bey, Dilaşub'u hiç hak etmedi, bir iftira uğruna yaktı yıktı, Mahpeyker'in yaptıklarını hak etti fakat olan ne yazık ki Dilaşub'a oldu. Sonu aşırı hüsranla sonuçlanan bir hikayeydi. TV'ye uyarlanmamış olması büyük eksiklik.
 
Reactions: Tolstoyevski
Kırmızı Saçlı Kadın - Orhan Pamuk (#21)

Orhan Pamuk'un dili ağır ve ağdalı olur genelde, bu kitap tam aksine aşırı derece akıcı ve anlaşılırdı. Birkaç günde rahat bir şekilde bitebilecek bir eser, ben yoğunluğumdan dolayı on günde okuyabildim. İlginç bir kitaptı. Efsanelerle hikayenin kurgusu birleştirilmişti. Efsanelerde yaşananların kişinin başına gelmesini görüyoruz. Tabi yazar güzel bir kurgu oluşturmuş.

4/5