Guy Ritchie ve bazı İngiliz komedi filmleri yapanlara alışmak biraz zor olabiliyor, tarzları farklı olduğu için diyelim. Herkese uymuyor.Oo müthiş filmlerinden biridir. 3 mü 4 mü ne vermiştim sanırım.
Guy Ritchie ve bazı İngiliz komedi filmleri yapanlara alışmak biraz zor olabiliyor, tarzları farklı olduğu için diyelim. Herkese uymuyor.Oo müthiş filmlerinden biridir. 3 mü 4 mü ne vermiştim sanırım.
@bazinga'nın neden "ilginç" dediğini merak etmiştim, meğerse filmi çok sevmiş ve 7.5 puan vermiş. Ben farklı açıdan baktığım için düşük verdim sanırım.
Sweat, Magnus von Horn'un yazıp yönettiği, İsveç - Polonya ortak yapımı olan bir film. Filmde kadınlara fitness önerileri vererek sosyal medya fenomenine dönüşen Sylwia Zajac'in attığı ve viral olan bir video sonrası yaşadığı üç günü anlatıyor. Sylwia hem yalnızlığıyla uğraşacaktır, hem de tacizlerle.
Sosyal medya fenomeni olarak sosyal medyaya gönderme yapmaya çalışan bir yapım, ki bu yönüyle çok zor bir konuya değiniyor. Bu konuyu anlatmaya çalışırken yapay bir dilden kaçması gerekmekte ama ne yazık ki bu yapay dilden kaçamıyor. Filmdeki sosyal medya kafası doğru olsa da, filmin dili bu doğruluğu yapaylaştırıyor. İlk bir saati düz gidiyor, sonra birden gerilime doğru evriliyor ama sonra düz bir şekilde bitiyor. Sıkmadan izletiyor ama yapay bir dil, düz bir şekilde ilerleme ve düz bir şekilde bitirme söz konusu oluyor.
Sosyal medya fenomeninin aslında göründüğü gibi olmadığı vurgusu vardı. Taciz meselesine değinildi ama bu meseleye derinlemesine inilmedi, yani konuya katkısı çok fazla olmadı. Bu olay daha çok gerilime yol açtı ama o gerilim üzerinden de karakterin dramına dönüştü.
4/10
Benim yorumumu görsen izlemekten vazgeçerdin belki, iyi ki okumamışsın önce.
Sweat (2021)
Tahmin ettiğimden daha çok sevdiğim bir film oldu. Çok iyi bir karakter analizi filmi. Hem iyi yazılmış karakter hem de başrol oyuncusu çok iyi olunca film iyi işlemiş.
Sosyal medya fenomenleriyle ilgili yapılan ucuz işlerin aksine bu konuda bugüne dek yapılan en nitelikli işlerden biriydi.
Tam yorum: https://izleryazar.com/sweat-2021/
7.5/10
Çok aldırış etmezdim herhalde, izlemeye karar verdikten sonra başka bir yoruma aldırış etmem kolay kolay. Sonuçta herkesle çok zıt düşünceler olabiliyor zaman zaman.Benim yorumumu görsen izlemekten vazgeçerdin belki, iyi ki okumamışsın önce.
Filmde yapılan tespitleri doğru bulmuştum da, filmin yapaylığı hoşuma gitmemişti. Bir de parmak sokarcasına mesajlar da vardı bunun içinde. Seveni de var, sevmeyeni de var tabii, ayrı konu. IMDb'den çok, letterboxd'de izlenmiş. Mubi'nin kitlesi daha çok zaten letterboxd'ye kayıyor. Puanı da 3.3, çok iyi değil ama fena da değil.Çok aldırış etmezdim herhalde, izlemeye karar verdikten sonra başka bir yoruma aldırış etmem kolay kolay. Sonuçta herkesle çok zıt düşünceler olabiliyor zaman zaman.
Neresi yapaydı mesela?Filmde yapılan tespitleri doğru bulmuştum da, filmin yapaylığı hoşuma gitmemişti. Bir de parmak sokarcasına mesajlar da vardı bunun içinde. Seveni de var, sevmeyeni de var tabii, ayrı konu. IMDb'den çok, letterboxd'de izlenmiş. Mubi'nin kitlesi daha çok zaten letterboxd'ye kayıyor. Puanı da 3.3, çok iyi değil ama fena da değil.
Sosyal medya sahneleri mesela, bence yapaydı. Filmin kendisi sosyal medya olduğu için, bizzat film yapay oluyor, yani bana göre.Neresi yapaydı mesela?
Benim puanım da zaten letterboxd'ye göre 3.5 alan yapıyor. Ortalamaya yakın bir yerdeyim.
Kendi dediğin çelişiyor aslında. Sosyal medya zaten yapay bir şey ve onu olduğu gibi göstermek yapaylık değil tam tersi doğallık oluyor.Sosyal medya sahneleri mesela, bence yapaydı. Filmin kendisi sosyal medya olduğu için, bizzat film yapay oluyor, yani bana göre.
Aynen, IMDb'nin yarısını aldığımızda öyle oluyor. Ben de o şekil puanlamalar yapıyorum. IMDb puanı veriyorum, verdiğim puanın yarısını da letterboxd'de veriyorum. Beş üzerinden puan vermek ilginç gibi görünüyor ama on üzerinden bölünce ilginçlik ortadan kalkıyor. Mubi'nin kötü ama buçuk olayı yok. Yarısına denk gelmiyor.
Sosyal medyanın kendisi yapaylık tamam ama gerçekçilikten uzak gibi duruyor anlamında söylemiştim. Bilmiyorum, bana öyle geliyor.Kendi dediğin çelişiyor aslında. Sosyal medya zaten yapay bir şey ve onu olduğu gibi göstermek yapaylık değil tam tersi doğallık oluyor.
Tam yarısı karşılamıyor aslında. IMDb'de 6 mesela ortalama altı bir puan ama letterboxd'de 3 yıldız ortalama gibi anlaşılıyor. Yani biraz daha değerli. Bir de yarım puanı yuvarlama meselesinde karışıyor. 7.5 puan IMDb'de 8 diye yuvarlanıyor. Fakat onu 4 diye yuvarlamak letterboxd için çok yüksek kaçıyor. Böyle garip durumlarından dolayı letterboxd'yi sevemiyorum. Mubi'nin oylama sistemi ise hepsinden berbat zaten. 8 ve üstü filmlere 5 yıldız verip geçiyorum orada.
Darrdenne kardeşlerin Two Days, One Night filmini tek geçerim. İki filmini izlemiştim gerçi de. Two Days, One Night çok kaliteliydi.
Young Ahmed (2019)
Karışık tepkiler almasına karşın Dardenne kardeşleri sevdiğim için izlemek istediğim bir filmdi ve MUBI'den kalkmadan izlemek istedim. İzlediğime pişman olmadığım bir film oldu.
Filmde babasız büyümekte olan aşırı dindar bir çocuğun yaşadıklarını izliyoruz. Oldukça masum bir görüntüsü olan bu çocuğun çok geçmeden çok da masum fikirlere sahip olmadığını anlıyoruz...
Film İslamofobik olmakla suçlanmış ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Küçücük çocukların terör örgütlerinin altına katılmaları maalesef günümüz dünyasının bir gerçeği. Fakat sorun şu ki ben Ahmed'in o kadar radikal fikirleri kolayca benimseyebileceğine ikna olmadım. Bu noktada senaryo ve yönetmenlerin biraz eksikliğinden söz edilebilir.
Küçük çocukların yoğun din baskısı altında, hele de düzgün bir mentörü yoksa yanlış yerlere kolayca yönelebileceğinin çarpıcı bir örneği olmuş...
6/10
Benim de izlediğim üç filmleri arasında 1 numaram durumunda...Darrdenne kardeşlerin Two Days, One Night filmini tek geçerim. İki filmini izlemiştim gerçi de. Two Days, One Night çok kaliteliydi.