Düğün (1973)
Mubi'deki Altın Portakal Festivali özel etkinliği kapsamında izlediğim ilk film oldu. Açıkçası Eşkıya öncesi Türk sinemasını komedi dalı dışında çok zayıf buluyorum. Bu nedenle de izlediğim film sayısı çok azdır. Bu film de görüşümü pek değiştirmedi. O dönem Altın Portakal, SİYAD ödülleri kazanmasına rağmen teknik açıdan çok zayıf bir film. Başta Hülya Koçyiğit'in performansı olmak üzere neredeyse tüm oyunculuklar çok zayıf, daha doğrusu çok abartılı. Genel olarak da filmde bir yapaylık havası hakim. Urfalılar o dönem son derece iyi İstanbul Türkçesi kullanıyormuş meğer.
Filmin anlatmak istedikleri güzel tabii. O dönem İstanbul'un zorluklarla beraber gelen çekiciliği iyi anlatılmış. Tabii Türk toplumundaki kadının, çocuğun üzücü yeri de...
Filmin bendeki en büyük artıları o dönem İstanbul'una kısa bir göz atabilmekti. Filmin ilk başında Urfa - İstanbul ayrımını yapmakta zorlandım. Neyse ki Urfa görüntüsüne de yer vermişler ilk başta.
Pek sevdiğim üstat Erol Günaydın'ın gençliğini ilk kez görmekte çok ilginçti...
6/10
-------------
Charlie and the Chocolate Factory (2005)
Hiç izlemediğim en ünlü filmlerden biriydi ve nihayet vakti geldi.
Öncelikle film 1971 yapımı aşırı ünlü bir başka filmin yeniden çevrimiymiş ve ben bunu bilmiyordum. Aşağıdaki gifle sürekli karşılaşmam filmi merak etme sebeplerimdendi ama bu Willy Wonka benim izlediğim filmdeki değilmiş meğer.
Onun yerine Michael Jackson rolündeki Johnny Depp biraz hayal kırıklığı oldu.
Filmin ilk yarısı çikolata sevenler için heyecan verici sahnelerin arka arkaya dizilmesiyle başlıyor. Wonka çikolataları damak sulandırdı ve gidip Ülker çikolatamı kaptım. Yeni çıkan ince ve uzun boylar lezzetliymiş, ilk kez bu filmi izlerken yedim, tavsiye ederim. Neyse konuya dönelim...
Bu filmi gerçekten çok geç izlemişim. Keşke yayınlandığı dönemler, hatta daha öncesinde küçük çocukken izleyebilseymişim. Eminim büyük hayranlık duyduğum bir film olurmuş. Özellikle Charlie'nin yaşadığı yer etrafında yaratılan masalsı dünyaya bayıldım. Fakat Johnny Depp sahneye çıktıktan sonra işler fazla absürtleşmeye başladı, filmin gözümdeki değeri giderek düştü. Johnny Depp de baya kötü oynamış. Bir ara Edward Scissorhands göndermesi yapılması hoşuma gitti sadece.
Güzel mesajlar veren güzel bir çocuk filmi. Bir ara denk gelirse eski versiyonunu da izlemek isterim...
7/10