Emre Ozansoy
Moderatör
şu rakamlara bak. Çok üzücü...İtalya'da ölenlerin yaşları, istatistik olarak bakalım...
90 ve üzeri yaşta 198
80-89 yaş aralığında 852
70-79 yaş aralığında 707
60-69 yaş aralığında 173
50-59 yaş aralığında 56
40-49 yaş aralığında 12
30-39 yaş aralığında 5
@Forumdash @Harunnn60 @Tolstoyevski @Dosi @Ahmed @sokak sanati
İtalya'da ölenlerin yaşları, istatistik olarak bakalım...
90 ve üzeri yaşta 198
80-89 yaş aralığında 852
70-79 yaş aralığında 707
60-69 yaş aralığında 173
50-59 yaş aralığında 56
40-49 yaş aralığında 12
30-39 yaş aralığında 5
@Forumdash @Harunnn60 @Tolstoyevski @Dosi @Ahmed @sokak sanati
Genç kesim olarak avantajlıyız. Ama evimizdeki falan yaşlı kesimi düşününce insan korkuyor.Yakalanıp ölme oranım, sokakta kafama bir şey düşüp ölmemle aynı oranda sanırım.
Geçen gün bir şey görmüştüm zaten, sayısal bir şeydi. Piyango çıkmasıyla eş değer gibi bir şeydi, vaka ve ölüm sayısına göre ortalamışlardı.Yakalanıp ölme oranım, sokakta kafama bir şey düşüp ölmemle aynı oranda sanırım.
Evet kalıcı hasar bıraktığı da doğru maalesef. Hatta hastalığı iyileşenlerin hastalığı başka bir hastalığa dönüştürme riski de varmış, Çin şu an bunu düşünüyormuş...Bu virüsün ciğerlerde kalıcı zarar bıraktığı, kapasitesini düşürdüğü söyleniyor genç yaşlı fark etmeksizin acaba ne kadar doğru? Yani atlatmış olanlarda bile etkisi devam ediyormuş? Tabi ki bu virüsün ne kadar ilerlediğine göre de değişir, ciğerlere ulaşmadan önce virüsü yenmiş olanları kastetmiyorum.
İngiltere'de hasta bir kadın çektiği videoda ciğerlerimin içi camlarla dolu gibi, eğer sigara içiyorsanız bırakın çünkü ciğerlerinize ihtiyaç duyacaksınız falan demişti doğru olabilir.Bu virüsün ciğerlerde kalıcı zarar bıraktığı, kapasitesini düşürdüğü söyleniyor genç yaşlı fark etmeksizin acaba ne kadar doğru? Yani atlatmış olanlarda bile etkisi devam ediyormuş? Tabi ki bu virüsün ne kadar ilerlediğine göre de değişir, ciğerlere ulaşmadan önce virüsü yenmiş olanları kastetmiyorum.
Çin birkaç ekip falan gönderdi oraya. Ama İtalya hükümeti borca girse bile Çinden büyük bir ekip ve gerekli yardım setlerini falan almalı. Bu artık zincirleme olarak devam ediyor, AB-ABD ise yardım edemez. Zaten kendileri çok yetersiz.İtalya da bir hemşire “lombardiya’da salgın kontrolden çıktı, artık ölüleri saymıyoruz bile” diyor.
İspanya ve Amerika, İtalya'ya benzeyecek gibi görünüyor. Vaka ve ölüm oranları, özellikle İspanya'da oldukça yüksek.Çin birkaç ekip falan gönderdi oraya. Ama İtalya hükümeti borca girse bile Çinden büyük bir ekip ve gerekli yardım setlerini falan almalı. Bu artık zincirleme olarak devam ediyor, AB-ABD ise yardım edemez. Zaten kendileri çok yetersiz.
Vaka sayında ise Almanya yakında İtalyaya ulaşacak gibi. Son 24 saatde 4500 kişide çıkmış ve İspanyayı geçmek üzere. Orada ölüm oranı az sadece.İspanya ve Amerika, İtalya'ya benzeyecek gibi görünüyor. Vaka ve ölüm oranları, özellikle İspanya'da oldukça yüksek.
Pazartesi gününe kadar bizdeki vaka sayısı en az 5000 olarak ilan edilmeli. Eğer resmî olarak öyle değilse bile öyle ilan etmeliler. Ne kadar korku oranı artarsa insanlar işin ciddiyetini o kadar kavrar ve özellikle yaşlı kesim konusunda daha etkili olur bu. Diyelim ki 2000 vaka var ama 10.000 olarak ilan ettin, sokakta kuş bile uçmaz giderek. Tabi ki bu riskli bir plan. Ama bazen halk sağlığını korumak için bu tür yalanlar şart olabiliyor.
Evet kalıcı hasar bıraktığı da doğru maalesef. Hatta hastalığı iyileşenlerin hastalığı başka bir hastalığa dönüştürme riski de varmış, Çin şu an bunu düşünüyormuş...
Bu virüsün ciğerlerde kalıcı zarar bıraktığı, kapasitesini düşürdüğü söyleniyor genç yaşlı fark etmeksizin acaba ne kadar doğru? Yani atlatmış olanlarda bile etkisi devam ediyormuş? Tabi ki bu virüsün ne kadar ilerlediğine göre de değişir, ciğerlere ulaşmadan önce virüsü yenmiş olanları kastetmiyorum.
Şuna çok güldüm bugün.