Buradaki en büyük sıkıntı zaten bu. Bizim ilahi kaynaklarımız bunun toprak olduğunu söylüyordu ve insanların bundan yaratıldığını söylüyor. Ancak Evrim bunun tam tersini yani Balıktan türemiş olduğunu söylüyor. Peki bu iki görüş nasıl aynı olabilir ki?Tanrı ile evrim çelişmiyor ki, tam aksine evrim belki de Tanrıya giden yol. Yani "İçinde Tanrı inancı varsa evrime inanmazsın" cümlesi çok yanlış ve temelsiz,
Tanrının her şeye gücü yeter mi? Evet.
Öyleyse Tanrının canlıları evrim yoluyla yaratmasına gücü yetmez mi? Yeter. Öyleyse evrim, Tanrının yaratma şekli olarak yorumlanabilir gayet. Tanrı kendinin keşfedilmesini istediği için yaşamı yaratmış denir, işte insanlar da adım adım keşfediyor onu ve yaratma yöntemini. Fakat anadan doğma hazır öğretileri kabullenip tüm ömrünü onları savunarak değil, çevresindeki doğayı akıllarını kullanarak keşfediyorlar.
Kısaca, evrimi Tanrı yaratmıştır yorumu Tanrı ile evrimin çelişmemesine bir örnektir. Fakat söz konusu, dinlere geldiğimiz zaman evrim ve dinler konusu pek uyumlu değil bunu inkar edemeyiz.
Kur'an bu konuda şöyle diyor,
Hani Rabbin, Adem oğullarının sırtlarından zürriyetlerini almış ve onları kendi nefislerine karşı şahidler kılmıştı: "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" (demişti de) onlar: "Evet (Rabbimizsin), şahid olduk" demişlerdi. (Bu,) Kıyamet günü: "Biz bundan habersizdik" dememeniz içindir. (Araf Suresi, 172)
''iki kere öldüğünü ve iki kere dirildiğini'' söylemiştir. Dediler ki: "Rabbimiz, bizi iki kere öldürdün ve iki kere dirilttin; biz de günahlarımızı itiraf ettik. Şimdi çıkış için bir yol var mı?" (Mümin, 11)
Buradan insanın daha önce var olduğunu herkes çıkarabilir. Yani öyle balıkmış veya başka bir şeymiş bunlar bir şekilde Evrimi Dine uydurmaya çalışanların düşünceleri. Bence sende buna pek inanmamalısın.