Bu yazıyı @Harunnn60 ın ısrarı üzerine yazıyorum.
xemrexxx neden bu kadar Muhteşem Yüzyılcı?
İlk olarak bu tarz dönem olaylarına ilgiliydim.Normalde kitap okumam ama Demet Altınyeleklioğlu ve Phlippa Gregory'nin kitaplarını okumuşumdur.(Bazılarının kurgusu MY'den daha iyiydi)
MY'den önce en sevdiğim dizi Elveda Rumeli'ydi.BBC'nin yaptığı tek sezonluk dönem dizilerini izlerdim.Kısacası en sevdiğim diziler dönem dizileri.
Dizide başrol bakımından da istediğim gibiydi.Dizide ilk sezon 6 başrol,2.sezon 7 başrol vardı.3. ve 4. sezon ise zaten en az 10 başrol vardı.Türkiye'de diziler genelde 3 en fazla 5 başrolün üstüne yıkılırdı.MY bu kısıtlamayla ilerlemedi.
MY ile bu kadar ilgilenmem tabi ki sadece dönem işlerine ilgimdne dolayı değil.Dizi iyi değilse ilgiyi kaybetmesi kolay olur en son Kurt Seyit ve Şura'da gördük.Dizi dekorundan,kostümüne,oyuncusuna,senaryosuna en iyi şekilde başladı.Kendinden bıktırmadı, sadece 3.sezonun ilk 15-16 bölümü diziye yakışmasa da,dizi oyuncu kalitesiyle kendini izlettirmeyi bildi benim için.
Bir de dizinin ''cahilleri'' ortaya çıkarması vardı.Osmanlı'yı körü körüne savunan,Kanuni'nin bindiği atları karıştıran çok insan vardı, dizi onlara kapak oldu.
Son olarak dizinin dizi izleyicisi tarafından uğradığı haksızlık var.MY yayınlandığı dönemde her alanda zirvede yer alabilen ilk dizi olduğundan herkesin saldırısı altındaydı.Beren-Vadi tartışması yapanlar bile anti MY'cilikte birleşiyordu; komple Star'ı savunanlar konu MY olunca burun kıvırıyordu.Dizinin büyük emeklerle elde ettiği zirveler kıskançlıkla karalanıyordu.
Neyse artık tekrar tekrar söylenen sözleri söylemeye gerek yok.İsteyen MY Gizli Dünya belgeselini izlesin,dizinin neden bu kadar baaşrılı olduğunu, neden bu kadar savunduğumu görsün.
KENDİMCE DİZİNİN EN'LERİ LİSTESİ HAZIRLADIM KONUYA EK OLARAK:
Dizinin en büyük yıldızı: Meryem Uzerli--Fazla söze gerek yok bu konuda.
Dizide en sevdiğim karakter: Nigar Kalfa--Dizinin başından bu yana çok iyi performans gösterdi.Tüm başrolleri bir bir idare etti zekasıyla.Dizide kendiliğinden başrol olan tek kişi oldu.
Dizinin en abartılan karakteri: Şehzade Mustafa--Mehmet Günsur'un performansına bir şey diyemem ancak karakter ölümüyle ergenlerin gözdesi haline geldi.Gereksiz yere ''masumlaştırıldı'' karakter.
Dizinin kilit karakteri: Daye Hatun-- Dizinin onun saf değiştirmesi dizideki dengeleri alt üst etti.Valide Sultan savaşı kaybetti,Hürrem kazandı.7 bölümde 2-3 kere Hürem'in hayatını kurtardı.130 yıl sonra hanedan nikahının kıyılmasına neden oldu.
En hayal kırıklığı yaratan karakter: Mihrimah Sultan-- Osmanlı'nın en güçlü sultanı olan birinin dizide ergen kızlıktan öteye geçememesi benim için tam bir hayal kırıklığı oldu.Pelin Karaha güçlü sultan rolünü kaldrıabileceğini son 3 bölümde gösterdi halbuki.Meral Okay'ın küçük kızken yarattığı Nebahat Çehre-2 gibi gözüken yarattığı Mihrimah 3.sezon yok oldu gitti.
En hayal kırıklığı yaratan oyuncu: Merve Boluğur-- 4.sezon başı sezonun bombası olmasını beklediğim karakterdi.Ancak rolü arttıkça rolü batırdı resmen.Küçük Sırlar ve Kuzey Güney sonrası beklentim çok büyüktü.
En beklenmeyen performans: Tolga Sarıtaş--Diziden önce hakkında hiçbir şey bilmediğim daha 22 yaşındaki bir çocuktu.Tüm Türkiye'yi ağlatmasını gerçekten beklemiyordum.
Dizinin en gereksiz karakteri: Firuze-- Tamam Cansu Dere güzel hatun ama ne gerek vardı 2.İsabella'ya zaten sonu da düzgün bağlanmadı.
En rolünü yaşayanı: Rüstem Paşa (Ozan Güven)--Mimikleri,hareketleri ile Rüstem karakterini birebir yansıttı bence.İktidar uğruna her şey yapılabileceğini bizlere gösterdi.
En haksızlığa uğrayanı: Şehzade Selim (EnginÖztürk)-- Dizide diğerleri ölürken duygukandırdı diye onun performansı es geçildi bence.Tarafsız birçok yerde Kıvanç Tatlıtuğ ile karşılatırılmaya başladı bile.
Dizinin survivorı: Sümbül Ağa--Dizide 1.blümden son bölüme kadar ölmeden kalmayı bildi.Dizinin savaş alanı haremin kafasını kapatmak ona nasip oldu.
Dizinin en asil kadını: Gülfem Hatun-- Dizinin sonuna kadar istifini bozmadan devam etti.Hatice Sultan-Hürrem Sultan gibi mahalle karısı moduna girmedi hiç.
Dizinin en büyük şansı :Meral Okay-- Dizinin bu kadar iyi olmasında en büyük faktör oldu.Hem senaryoyu yazdı, hem dekorla-kostümle ilgilendi hem de sözünün geçtiği tüm iyi oyuncuları diziye topladı.
Dizinin en fanfino yapanları: Burak Özçivit,Selma Ergeç ve Okan Yalabık--Üçü dede diziyle hem Türkiye'de hem yurtdışında büyük fan kitlelerine ulaştı.Tabi üçünün de fan gruplarının yaş,cinsiyet vb. özellikleri farklı.
Dizinin en karizmatik çifti: Hafsa Sultan ve Yavuz Sultan Selim-- Dizide en es geçilen çift oldu, birkaç kez flashbacklerle görebildik ama hanedan aşkını en güzel yansıtan çiftti bence.
@destere @Forumdash @yakup09 @RevaN @xBUGRAx @denizz19 @Harunnn60 @Ahmad @mrt-06 @HachiKo @yatutarsa @Bully @sokak sanati @*YıldırıM* @gözlemci @sMt45 @Almila @Çiğdem- @eros
@Arslan Bey @OzaN @hayret bi şey @ozgur2113
Son düzenleme: