FK5 True Grit / İz Peşinde (2010) Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
1403865.jpg

İz Peşinde - True Grit (2010)

Türü: Macera, Dram, Western
Yönetmen: Joel Coen, Ethan Coen
Senaryo: Joel Coen (screenplay), Ethan Coen (screenplay), Charles Portis (novel)

Oyuncular:

Jeff Bridges
Matt Damon
Hailee Steinfeld
Josh Brolin
Barry Pepper

IMDb Sayfası

Oscar Adaylıkları (10)

En İyi Film
En İyi Yönetmen
En İyi Erkek Oyuncu
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
En İyi Uyarlama Senaryo
En İyi Kostüm Tasarımı
En İyi Görüntü Yönetmenliği
En İyi Ses Kurgusu
En İyi Ses Miksajı
En İyi Sanat Yönetmenliği

Filmin Özeti
Yazar Charles Portis’in aynı isimli romanından Oscarlı yönetmenler Joel Coen ve Ethan Coen tarafından uyarlanan 'İz Peşinde', bir intikam ve kahramanlık öyküsünü anlatıyor. 1969 yılında John Wayne'in başrolünde Oscar kazandığı aynı isimli bir uyarlaması daha olan filmim konusu şöyle:

Tarih 1870'ler, yer İç Savaştan çıkmış Amerika. Babası öldürülmüş ve bunun için adalet arayan 14 yaşındaki Mattie Ross, Kızılderili Toprakları'na izinsiz girmeden önce para için babasını öldürdüğü söylenen korkak Tom Chaney'in peşinden, onu bulmak için ailenin tek üyesi olarak Arkansas/Fort Smith'e gelir. Chaney’i cezalandırmak için ant içen Mattie, ülkenin en acımasız askeri olarak bilinen sarhoş ve sorumsuz Rooster Cogburn'ü, Chaney'i yakalaması için kiralar. Yolda karşılarına çıkan Texas polisi LaBoeuf de Chaney'i yakalayıp Texas'a götürmek istiyordur. Böylece bu üçlü kovalamacanın peşinde bir araya gelir. Her biri dediğim dedik, inatçı, kendi ahlâk değerlerinin izini süren bu ilginç ekip, öngörülemez bir hesaplaşmanın peşinde koşarken kendilerini birden bir efsanenin içine düşmüş olarak bulurlar: zalimlik ve kötülük, hayal kırıklığı ve cesaret, azim ve saf aşk.

10 dalda Oscar'a aday olan film, Oscar'lardan eli boş ayrılsa da eleştirmenler tarafından Coenler'in en iyi işlerinden biri olarak görülüyor. Edebiyatın en cesur kadın kahramanlarından birine hayat veren sinemanın taze kanı genç oyuncu Hailee Steinfield'in performansı da görülmeye fazlasıyla değer.

Filmin Fragmanı

 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,085
Reaksiyon puanı
49,740
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Coen kardeşlerden kendilerine has bir western yorumu olmuş. Kendilerine has dediysem çoğu filmlerinde gördüğümüz hafif absürt hava bu filmde yok.

Genelde westernde koca adamların başrolde olduğunu görürüz ama bu sefer küçük bir çocuk var hem de kız. Babasının intikamı için yola çıkıyor ve bu yolda iki aksi adam eşlik ediyor.

Filmi genel olarak fena bulmadım ama türünün çok iyi bir örneği olduğunu da söyleyemem. Senaryo yeterince kuvvetli değil, hatta yetersiz bile denilebilir.

Filmdeki en iyi şey küçük kız Hailee Steinfeld'in performansıydı. Küçük yaşta Oscar adayı olarak da karşılığını almış.

Jeff Bridges keza başarılı olan bir diğer isimdi. Matt Damon'ı pek sevmem, bu filme de çok bir şey kattığını söyleyemem.

Sonuç olarak ortalamanın az üstü bir film. İzlenebilir seviyede ama gidip de western izlemek istiyorum diyen bir adama önereceğim bir film değil. :)

6.5/10
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Fena bir film değil. Kesinlikle sıkıcı değil. Coen'ler özellikle hayran olduğum yönetmenler değil. Fargo dışındaki işleri ortalama. Bu film de ortalama olmuş.

Normal western filmleri gibi değil. Western klişeleri yok. Küçük bir kız genelde kovboy filmlerinde pek görülen bir durum değil.

Hailee Steinfeld iyiydi. Ama Jeff Bridges mükemmeldi. Matt Damon ortalamaydı. Onun yerine Texas aksanı daha kuvvetli biri oynayabilirdi. Mesela Woody Harrelson çok daha iyi giderdi o role.

Ortalama bir westen. Ben de bir western filmi olarak çok kişiye önermem.

7/10