Filmi vizyona girdiği gün, içerisinde bulunduğumuz pandemi şartlarını da hiçe sayarak sinemada IMAX olarak izleme tercihinde bulunmuştum. Bu riski almamın en büyük sebebi ise elbette filme karşı beslediğim yüksek beklentilerdi, ben abartıldığı ölçüde kötü bir film olmadığını düşünmekle birlikte çok çok iyi bir film olmadığı konusuna katılıyorum. Özellikle Nolan standartlarını düşündüğümüz zaman maalesef beklenti altı kalıyor film senaryo, hikaye ve kurgu anlamında...
Filmde anlatılan hikaye, "zaman" kavramının merkeze alınması elbette ilgi çekici ancak bu hikayenin anlatılış biçimde çok klişe ögeler mevcuttu. Özellikle "Rus Mafya" diye tabir edebileceğimiz karakter ve onun yaptıkları fazla klişe geldi bana, villain tercihi Nolan filminden beklemeyeceğimiz ölçüde kötüydü bence. Onun dışında hikaye gerçekten güzel bir noktaya bağlanıyor, bununla alakalı benim herhangi bir sıkıntım yok ancak Nolan kafa karıştırma düzeyinin ayarını kaçırmış bence bu filminde. Hem filmde neler olduğunu, filmin bir noktasında izleyiciye tatmin edici bir şekilde anlatmıyor hem de maalesef kurguda boşluklar var. Inception'ın modern bir başyapıt olmasının en büyük sebebi kompleks konu ve kurgusunu, çok basit bir şeymiş gibi izleyiciye anlatabiliyor olmasıydı. Hikaye anlatıcılığı o filmde çok başarılıydı, burada ise eksikti maalesef.
Tabii dediğim gibi abartıldığı kadar kötü olduğunu düşünmediğimi söylemiştim. Bunun en büyük sebebi ise filmin teknik yönü, bir filmin günümüzde teknik anlamda çıkabileceği nokta sanırım budur. Nolan'ın en büyük hatası ise bu filmi pandemi koşulları ortadayken, "izleyicileri sinemalara döndürecek film" olarak vizyona sokturmasıydı. Birçok insan bu filmi sinemada, pandeminin de ağır seyrettiği bir dönem olduğu için izleyemedi. Bu filmin en büyük alametifarikası teknik başarısı bence, bu yüzden mutlaka sinemaların rahat olduğu bir dönemde vizyona girmeliydi. İnsanlar sinemada izleyebilse eminim daha olumlu eleştiriler gelecekti filmle alakalı, en azından gişede bu başarısızlığı yaşamazdı ve Nolan'ın kariyerini zedelemezdi. Bunu da yakın dönemde vizyona giren ve çok iyi bir film olmadığı ortada olan Godzilla vs. Kong'un gişe başarısından (2021 yılı için) anlayabiliriz...
Oyunculuklar açısından değerlendirecek olursak filmin başrolü John David Washington olmasına rağmen, filmin asıl yıldızı Robert Pattinson olmuş bence. Bunda hem John David Washington'ın çok başarılı olmayan bir performans sergilemesi etkili hem de Robert Pattinson gerçtekten kendisinden beklenmeyecek derecede başarılı oynamış. Yalnız şunu da belirtmek gerekiyor ki cast, diğer Nolan filmlerine göre zayıf kalmış.
Son olarak müzikler çok başarılıydı. Hans Zimmer'ı şahsen ben aramadım, yer yer müziğin sesi biraz fazla yüksek olsa da Ludwig Göransson baya iyi bir iş çıkartmış bana kalırsa...