2015 Spotlight - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
50,337
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
1895587.jpg

Spotlight (2015)

Türü: Biyografi, Dram, Tarihi, Gerilim
Yönetmen: Thomas McCarthy
Senaryo: Josh Singer, Tom McCarthy

Oyuncular:
Mark Ruffalo
Michael Keaton
Rachel McAdams
Liev Schreiber
John Slattery

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
The Boston Globe gazetesinde çalışanların, rahiplerin çocukları taciz ettiğine dair skandalı çözmeye ve bölgedeki Katolik kilisesinin de bu olayı örtmeye çalışmasının anlatıldığı film gerçek bir hikayeye dayanıyor. Asıl gerçeği araştıran gazetecilerin önüne, kilise çalışanlarından ve avukatlardan oluşan bir engel çıkar... Spotlight filmi 2015 Venedik ve Toronto film festivallerinde de yerini alacak.

Filmin Fragmanı

Tam yorum: http://izleryazar.com/spotlight-2015/

Muhtemelen forumda epey görüş ayrılığı yaratacak bu film. :)

Film, gerçekten anlatmaya değer ilgi çekici bir konuyu anlatıyor. Aynı zamanda bu konuyu anlatırken araştırmacı gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiğini de anlatıyor. Pek çok kişi tarafından en güvenilir insanlar olan din adamlarının aslında nasıl da dini kullandıklarının iyi bir göstergesi. Din kötü bir şey değil, tam tersi tabii ama dini kullanma derdinde olandan korkacaksın. :)

Epey görüş ayrılığı olacak dedim çünkü baya bir belgesel havasında geçiyor film. Öyle aksiyon, muhteşem görüntüler falan bekliyorsanız öyle bir film değil. Tamamen diyalog filmi. Baştan sıkıcı gibi gelmişti bana da ama sonra diyaloglar giderek ilgi çekici oldu ve bağladı beni.

Özellikle şu Rachel McAdams'ın röportaj yaptığı ve kendi yaptığında bir şey yokmuş gibi anlatan adam... :anguished:

Haberi bizim ekipten önce birileri kapıp haber yapacak diye ödüm koptu. :):)

Oyunculardan hiçbiri aman aman öne çıkacak bir şeyler yapmamış ama Michael Keaton'ı beğendim ve Rachel McAdams'ı da tabii. Mark Ruffalo bazı yerlerde fazla abartıya kaçmış ama olsun. :):) Bu arada Ray Donovan'ımız Liev Schreiber da farklı kılığıyla iyiydi. :):)

7.5 ile 8 arasında kaldım ama şimdilik kararım:

7.5/10

7 Şubat güncelleme: 8 olan puanı 7.5 olarak güncelledim.

Son düzenleme:
Konu yönünden çok iyi ama işleyiş bakımından çokta yeterli bir film değildi bana göre. Çünkü filmde birçok eksik nokta var;

Hikayeler yayınlandıktan sonra kamuoyunun gösterdiği tepki ve üst düzey politikacı, savcı-hakim, gazeteci vs. bu olayı örtbas eden herkesin yargıç önüne çıkarılmaları gerekiyordu onları göremedik.

Her şeye rağmen duyguyu hissettiren bir film. O kadar çok şey var ki konuşulabilecek. Tacize uğrayan kişilerin psikolojileri, yaşadıkları...

1500 din adamının %6'sı yani 90 sapık rahip, bu rakamı duyduğumda şok oldum. Yahu gece gece kafama da takıldı bu adamlar niye sapıklık peşinde koşuyorlar? Neden anaokulu öğretmenleri değil de, din adamları? Atıyorum cinselliğe uzak yetiştirildikleri için mi? Gay evlilik, lezbiyen evlilik, homoseksüel evlilik, tüm bunlara karşı çıkan din adamlarının görüşleri ve yaptıkları arasında bir tezatlık yok mu? kafamda eli sorular...

Ben en çok Mike karakterini canlandıran kişinin oyunculuğunu beğendim. O da duygusal olarak kendime yakın bulduğumdan herhalde. Çünkü diğer oyuncular abartıdan uzak yalın bir performans ortaya çıkarmışlar.

Robby'nin hareketlerinden şüphelenmiştim:

Acaba dosyaları örtbas edecek mi diye? Hayır etmedi ama zamanında Metro'da çalışırken kendisine gelen 20 rahiple ilgili belgeleri saklamış. Şimdi bir nevi vicdan azabı da çekiyor olmalı.

@OzaN forumda nasıl bir görüş ayrılığı yaratmasını bekliyorsun onu anlamadım. Kimse sapık din adamlarını savunacak değil herhalde? :)

Sonunu iyi bağlasalardı 9 verebilirdim ama oradan puan keseceğim:

8/10

Konu yönünden çok iyi ama işleyiş bakımından çokta yeterli bir film değildi bana göre. Çünkü filmde birçok eksik nokta var;

Hikayeler yayınlandıktan sonra kamuoyunun gösterdiği tepki ve üst düzey politikacı, savcı-hakim, gazeteci vs. bu olayı örtbas eden herkesin yargıç önüne çıkarılmaları gerekiyordu onları göremedik.

Her şeye rağmen duyguyu hissettiren bir film. O kadar çok şey var ki konuşulabilecek. Tacize uğrayan kişilerin psikolojileri, yaşadıkları...

1500 din adamının %6'sı yani 90 sapık rahip, bu rakamı duyduğumda şok oldum. Yahu gece gece kafama da takıldı bu adamlar niye sapıklık peşinde koşuyorlar? Neden anaokulu öğretmenleri değil de, din adamları? Atıyorum cinselliğe uzak yetiştirildikleri için mi? Gay evlilik, lezbiyen evlilik, homoseksüel evlilik, tüm bunlara karşı çıkan din adamlarının görüşleri ve yaptıkları arasında bir tezatlık yok mu? kafamda eli sorular...

Ben en çok Mike karakterini canlandıran kişinin oyunculuğunu beğendim. O da duygusal olarak kendime yakın bulduğumdan herhalde. Çünkü diğer oyuncular abartıdan uzak yalın bir performans ortaya çıkarmışlar.

Robby'nin hareketlerinden şüphelenmiştim:

Acaba dosyaları örtbas edecek mi diye? Hayır etmedi ama zamanında Metro'da çalışırken kendisine gelen 20 rahiple ilgili belgeleri saklamış. Şimdi bir nevi vicdan azabı da çekiyor olmalı.

@OzaN forumda nasıl bir görüş ayrılığı yaratmasını bekliyorsun onu anlamadım. Kimse sapık din adamlarını savunacak değil herhalde? :)

Sonunu iyi bağlasalardı 9 verebilirdim ama oradan puan keseceğim:

8/10
Görüş ayrılığı derken beğenip beğenmeme anlamında, çünkü herkesin sevebileceği bir film değil bence. :)

Filmin işlediği hikaye bence de çok önemli ve hassas bir konu. Ancak ben bu filmden etkilenmedim. Biraz belgesel tadında olmuş. Yani sadece haberin yapılış sürecine ağırlık vermiş. Bence daha rahatsız edici ve etkileyici bir film olabilirmiş. Ama film olaya sadece gazetecilik kısmıyla yaklaştı gibime geldi. Mesela ben yine bir haber sürecini The Insider filmini izlemiştim ve bence buna göre çok daha iyi bir film. Çünkü o filmi izlerken geriliyorsunuz. Bu film ise çok daha rahatsız edici bir konuyu anlatmasına rağmen o etkileyiciliği verememiş.

Yani ne bileyim ben zaten aksiyon filmi beklemiyordum ama diyaloglar da etkileyici değildi. Çok mesleki bir film olmuş. Bence kurbanlara az yoğunlaşmışlar.

Oyunculuklar iyiydi. Michael Keaton ve Rachel McAdams'ı beğendim. Mark Ruffalo'yu pek beğenmedim. Bence bu filmden biri aday olacaksa Mark Ruffalo yerine ya Liev Schreiber ya da Stanley Tucci aday olmalıymış.

Yönetmenin de neden aday olduğunu anlamadım. Filme bir etkisi, özel bir dokunuşu yok. Tamam Tarantino'yu sevmiyorsunuz bari Spielberg'i aday yapsaydınız.

Kötü film değil ama. Ben de bazı anlarda heyecanlanmadım değil. Filmin genel olarak eksik yönlerini söyleme sebebim filmin en büyük favori olması. Yoksa filmden nefret etmedim.

6.5/10

Konusu itibariyle ilgi çekiciydi ama işlenişi o kadar ilgimi çekmedi maalesef. Olayı sadece gazetecilerin bakış açısından göstermişler. Sadece diyalog olduğu için yer yer sıkıldım ama bazı kısımlarıda iyiydi hakkını yemeyelim.

Oyunculuk olarak Mark Ruffalo iyiydi en çk onu sevdim :D Adaylık alması normal ama ödül zor gibi görünüyor bence.

Rachel McAdams çok fazla öne çıkmadı sade bi oyunculuğu vardı ama güzelliği yeter :D

7/10

rahiplerin sapıklığından heberimiz olmuştuda bu tarz konulara sahip diziler filmler hep de ray donovan ı mı bulur ne kadar şansız bir vatandaş:) liev in filmde yer alması benim açımdan güzel oldu sıkıcı bir havada geçen filme renk katmış oldu?

bu tarz sosyal mesaj kaygısıyla yola çıkan filmlerden hiç bir zaman izlerken zevk alamadım ? anlattığı anlatmak istediği çok şey vardıda seyir zevki pek yoktu renk yoktu filmde, istediğim tek şey sonunda gazetecilerin olayı ortaya çıkarmasıydı çıkardılar rahatladık :) filmin gerçeklerden yola çıkması yozlaşan kilise elemanlarıyla alakalı toplumsal bir yaraya parmak atışı falan güzeldide bayağı bir sıkıldım izlerken
sistem sistem değişmeli dedikten sonra olay açığa çıktıktan sonra sadece kardinalin istifası ve ismi geçen rahiplerin teşhiri ile sonuçlanması sistemin çokda etkilenmemesi mutlu bir son olmadı gibi?

oyuncular iyiydi zaten öyle muteşem performans ortaya koyabilecekleri bir ortam yoktu ellerinden geleni yapmışlar haklarını yemeyelim :) liev schreiber az ve öz göründü, john slatery i mad men de roger sterling olarak izlemiştim burdada ordaki rolüne yakın bir karakteri oynamış ? rachel filmin en bakılacak şeysiydi :)
mark ruffalo mike rolüyle filmdeki en aktif karakterdi iyiydi yani..

oscarda sürpriz yapabilir iyi sonuçlar alabilir içeriği kuvvetli, ama seyir zevki zayıf ve sıkıcı? kısaca film benlik değil? :)

6 puan

Ben filmi çok beğendim, hikaye çok iyi işlenmiş film beni sıkmadı. Oyunculuklar da iyi düzeydeydi. Mark Ruffalo özellikle çok iyiydi bence. Hikaye zaten ilgi çekici ve çok çarpıcı. Hikayenin dramatikliğini pek yansıtamamışlar gibi geldi bana, kurbanlara pek yer verilmemiş verildiğinde de etkili olunamamış. Gazetecilik bildiğimizden daha zor bir meslekmiş bunu iyi aktarmışlar. Bu denli önemli ve iğrenç olayları cesurca aktarmaları bile takdir edilesi.

8.5/10

Film evet fena değildi ama beklentilerimin epey altındaydı. Her Oscar sezonunda Metascore denilen zımbırtıyla karşı karşıya geliyoruz :A
Senaryo ve kurgu olarak çok iyiydi tamam, ama bu filmi yoldan çevirdiğin birine çektirsen aynı şekilde yorumlardı bence. Yönetmenlik adına çok sıradan bir işti. Oyunculuklar tabii ki iyiydi. Mark Ruffalo çok mu iyiydi, abartı mıydı karar veremezken, Robby'e yükseldiği sahneyle iyi olduğuna karar verdim. Filmin bu tarz sahnelere daha çok ihtiyacı vardı, bu durumlarda çok yeşilçam kalıyorum kusura bakmayın. Ama madem bu tarz vurucu bir konu bulmuşsun, e vur o zaman.
Rachel McAdams ve Michael Keaton sevdiğim oyuncular, doğal oynamışlar. Rachel McAdams'ın adaylığı gereksiz olmuş, şahane bir performans değildi zira şahane bir performans göstermesi imkansızdı, karakter pek müsait değildi diyelim. Görüntü yönetimi çok sıradandı, izlediğim tüm diziler bu yönden daha iyi desem haksızlık olmaz.
İlgisiz olduğum bir konuyu pek sıkılmadan izledim. Böylesine iyi bir konuya daha yüksek puan vermek isterdim keşke bu kadar belgeselvari olmasaymış.

Yılın en favori filmi benimde sanırım en favorim oldu. Gerçekten konu, yönetmenlik vs her şey itibari ile çok özel bir film olmuş.

Konu güzel başlamıyor ancak güzel devam ediyor. Güzel başlamıyor derken yeni gelen editör ile konunun akışının ilgisiz kalmasından bahsediyorum. Oradan başlaması hoş ama devamını buna göre getirseler fena olmazdı sanki çünkü hep araştırmacılar üzerinden gitmiş film. O sebeple ben biraz saçma buldum ama küçük bir sorun tabi bu dediğim filmin muhteşem akışına çokta etki etmeyen basit bir olay.

Film genel konu itibari ile direk gözleri faltaşı gibi açtıran bir konuya sahip ve bu konuyu güzel kullanmışlar. Rahip sayısının birden 90 oluşu yada bir karakterin komşusunun tacizci Ragıp oluşunu anlaması vs. çok can alıcı noktaları tam yerinde koymuşlar ve bu sebeple senaryo çok sağlam olmuş benim gözümde. Ben hiç sıkılmadan ve bazen gerilerek izledim. O hissi çok iyi verdikleri için yerimde bile durmak istemedim bazen. Çok güzeldi senaryo, kurgu açısından film.

Oyuncular ise Rachel McAdams'ın kendini çok gösterememesi yada çok iyi performans gösteren bir rol olmaması sebebi ile üzüldüm. Favorim olsun isterdim ama Alicia varken zor.
Mark Raffolu ise kısmen aşırı abartılı oynamış filmde. Oyunculuk açısından pek memnun kalmadım ama çokta kötü değildi bazen dozu kaçmış olması yada tam ayarının tutamaması sebebiyle 10 üzerinden 0.5'lik bir kırığı var oyuncuların.

Konu ile herşeyi bitiren bir film olmuş Spotlight ve sadece senaryo ile bu yıl oscari alacak gibi.:Z

9/10
rahatlıkla veriyorum filme ve bol bol desteğimi veriyorum.:D

Yılın en favori filmi benimde sanırım en favorim oldu. Gerçekten konu, yönetmenlik vs her şey itibari ile çok özel bir film olmuş.

Konu güzel başlamıyor ancak güzel devam ediyor. Güzel başlamıyor derken yeni gelen editör ile konunun akışının ilgisiz kalmasından bahsediyorum. Oradan başlaması hoş ama devamını buna göre getirseler fena olmazdı sanki çünkü hep araştırmacılar üzerinden gitmiş film. O sebeple ben biraz saçma buldum ama küçük bir sorun tabi bu dediğim filmin muhteşem akışına çokta etki etmeyen basit bir olay.

Film genel konu itibari ile direk gözleri faltaşı gibi açtıran bir konuya sahip ve bu konuyu güzel kullanmışlar. Rahip sayısının birden 90 oluşu yada bir karakterin komşusunun tacizci Ragıp oluşunu anlaması vs. çok can alıcı noktaları tam yerinde koymuşlar ve bu sebeple senaryo çok sağlam olmuş benim gözümde. Ben hiç sıkılmadan ve bazen gerilerek izledim. O hissi çok iyi verdikleri için yerimde bile durmak istemedim bazen. Çok güzeldi senaryo, kurgu açısından film.

Oyuncular ise Rachel McAdams'ın kendini çok gösterememesi yada çok iyi performans gösteren bir rol olmaması sebebi ile üzüldüm. Favorim olsun isterdim ama Alicia varken zor.
Mark Raffolu ise kısmen aşırı abartılı oynamış filmde. Oyunculuk açısından pek memnun kalmadım ama çokta kötü değildi bazen dozu kaçmış olması yada tam ayarının tutamaması sebebiyle 10 üzerinden 0.5'lik bir kırığı var oyuncuların.

Konu ile herşeyi bitiren bir film olmuş Spotlight ve sadece senaryo ile bu yıl oscari alacak gibi.:Z

9/10
rahatlıkla veriyorum filme ve bol bol desteğimi veriyorum.:D

ne buldun la madenmi buldun bizim keşfetmediğiiz bişeymi keşfettin yine coşmuşsun 9 puanları bol keseden dağıtıyorsun :) film bildiğin sıkıcıydı işte :)

ne buldun la madenmi buldun bizim keşfetmediğiiz bişeymi keşfettin yine coşmuşsun 9 puanları bol keseden dağıtıyorsun :) film bildiğin sıkıcıydı işte :)

Sıkıcı tek bir sahnesi bile yoktu bence.:F Konu zaten süper ve işleyiş muhteşem. Her şey çok dozunda senaryo açısından. O sebeple 9 haketti aslında 8.5 ama siz biraz kötü vermişsiniz yılın en favori filmine biraz +'ım olsun dedim.:A

Sıkıcı tek bir sahnesi bile yoktu bence.:F Konu zaten süper ve işleyiş muhteşem. Her şey çok dozunda senaryo açısından. O sebeple 9 haketti aslında 8.5 ama siz biraz kötü vermişsiniz yılın en favori filmine biraz +'ım olsun dedim.:A

aslında @OzaN a söyleyelim senin puanları sistemden çıkarsın :) kendin itiraf ettin diğer puanlara göre ayarlama yapıyormuşsun bunlar şikeli puanlar kesinlikle puanlamadan men edilmen hatta forumdan atılman lazım bir kaç ay :)

aslında @OzaN a söyleyelim senin puanları sistemden çıkarsın :) kendin itiraf ettin diğer puanlara göre ayarlama yapıyormuşsun bunlar şikeli puanlar kesinlikle puanlamadan men edilmen hatta forumdan atılman lazım bir kaç ay :)

Ne şikesi yaa.:A 0.5'den şike mi olur. Sadece 8.5'e düşürsemde olurdu ama 9 daha güzel oldu dedim.:Z

Ne şikesi yaa.:A 0.5'den şike mi olur. Sadece 8.5'e düşürsemde olurdu ama 9 daha güzel oldu dedim.:Z

niye 9 verdin diğer puanlara baktın düşük anında yükselttin hatta diğer puanlar 9 olsa hepsi sen 8 de verebilirdin demekki sen diğer puanlara göre ayar yapıyorsun demekki şike karıştırıyorsun olaya demekki yani forumdan atılman şart :)
0.5 cücük kadar puan olabilir ama senin haksız arttırmanla o cücük kadar puan gereksiz bir filmin beyaz bayrak ayna yapıp birinci gelmesini sağlar bu vatana ihanetle eşdeğer biir durum :)

Son düzenleme:
niye 9 verdin diğer puanlara baktın düşük anında yükselttin hatta diğer puanlar 9 olsa hepsi sen 8 de verebilirdin demekki sen diğer puanlara göre ayar yapıyorsun demekki şike karıştırıyorsun olaya demekki yani forumdan atılman şart :)
0.5 cücük kadar puan olabilir ama senin haksız arttırmanla o cücük kadar puan gereksiz bir filmin beyaz bayrak ayna yapıp birinci gelmesini sağlar bu vatana ihanetle eşdeğer biir durum :)

Hayır sen nelerden puan kiriyorsun. Fazla erkek var diye sen sevmedin bence filmi. Zaten normalde yaptığın şeyler.:A

Hayır sen nelerden puan kiriyorsun. Fazla erkek var diye sen sevmedin bence filmi. Zaten normalde yaptığın şeyler.:A

tam tersi forumda birçok arkadaş filmlerde güzel kadın varsa yüksek puan verdiğimi zannediyor ama genelde puanlarıma bakarsan durumun hiçde öyle olmadığını görürsün :) bir kere konu akıcı olacak en başta? konu sıkarsa eğer o zaman film boyu cıbıl kızlar habire kendilerini teşhir etsede film beş para etmez :)

Nihayet bu filmi de izledim.İlk 40 dk falan sıkıntıdan patladım ama sonra pek sıkan bir yer olmadı.Filmin içine
girmeyi başardım.

Öncelikle konu çarpıcı.Din adamlarının çocuk istismarının örtbas edilmesi ve gazetecilerin bunu ortaya çıkarmasını konu alıyor.Konu iyi de işleniş baya bir sıkıntılıydı.Aşırı derecede diyaloglara boğulmuş hiçbir hareket yok heyecan yok başladığı gibi düz mantıkla ilerliyor.Seyir zevki ve kurgu olarak ne yazık ki sınıfta kaldı.Daha dolu dolu anlatabilirlerdi işin dolayına kaçmışlar.Kurbanların yaşadıklarına yoğunlaşabilirlerdi.

Süresi hakikaten çok uzun.Oyunculuk yönünden öyle ön plana çıkan biri yok.Sonu ise biraz havada kaldı?

Kilise adamlarının yargılanmaları ve halk tepkisi gösterilebilirdi.Yüzeysel geçmişler

Beklentilerimin altında kalan bir yapım.

6.5/10

Nihayet bu filmi de izledim.İlk 40 dk falan sıkıntıdan patladım ama sonra pek sıkan bir yer olmadı.Filmin içine
girmeyi başardım.

Öncelikle konu çarpıcı.Din adamlarının çocuk istismarının örtbas edilmesi ve gazetecilerin bunu ortaya çıkarmasını konu alıyor.Konu iyi de işleniş baya bir sıkıntılıydı.Aşırı derecede diyaloglara boğulmuş hiçbir hareket yok heyecan yok başladığı gibi düz mantıkla ilerliyor.Seyir zevki ve kurgu olarak ne yazık ki sınıfta kaldı.Daha dolu dolu anlatabilirlerdi işin dolayına kaçmışlar.Kurbanların yaşadıklarına yoğunlaşabilirlerdi.

Süresi hakikaten çok uzun.Oyunculuk yönünden öyle ön plana çıkan biri yok.Sonu ise biraz havada kaldı?

Kilise adamlarının yargılanmaları ve halk tepkisi gösterilebilirdi.Yüzeysel geçmişler

Beklentilerimin altında kalan bir yapım.

6.5/10
İlk 25 dakika güzel demiştin şimdi ilk 40 dakika sıkıntıdan patladım yazmışsın o aradaki 15 dakikada ne oldu acaba. :D

Sonu havada falan değil gerçeği tokat gibi çarpıp bıraktılar işte. Devamı gereksiz uzatma olurdu. :):)

İlk 25 dakika güzel demiştin şimdi ilk 40 dakika sıkıntıdan patladım yazmışsın o aradaki 15 dakikada ne oldu acaba. :D

Sonu havada falan değil gerçeği tokat gibi çarpıp bıraktılar işte. Devamı gereksiz uzatma olurdu. :):)
15 dakika olaydan bir ara koptum gibi sonra 40.dk itibariyle yeniden konuya döndüm.

Biz halk tepkisini mahkeme önüne çıkarılmalarını görmedik ama ?

Rahip olayına hiç değinilmedi adam niye rahat rahat anlattı."Tecavüz ettiler" dedi onlara hiç değinilmedi bile

Son düzenleme:

Forum İstatistikleri

Konular
172,094
Üyeler
8,465
Son Üye
bonusssimo