2021 Spider-Man: No Way Home / Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok - Film Yorumları

EmreCan

Favori Üye
Katılım
22 Şubat 2019
Mesajlar
11,478
Reaksiyon puanı
11,968
Puanı
710
Konum
İstanbul
Helal sana yeğen; nasıl buldun yaz bakalım.
Eyvallah amca valla öncelikle fiyattan başlim 33 lira pahalıydı 5 kişi gittik benle beraber 6'ydı abii hayran kaldım yeminle o spidermanların gelmesi felan trajedi de vardı dizide bir an k.o'da sandım kendimi :F şöyle diyim hiç tahmin etmemiştim o büyücünün kitlediği adamların kötü çıkacağını aklımdan bile geçmemişti peter'in yanındaki bayanın ölmesi üzücüydü may mı neydi adı pek hatırlamıyorum lakin ben devam beklerdim sevdiği kızın ve arkadaşın yanına gitti ama tanıyamadıkları için birbirlerini sonraki düzgün bağlanmamış son sanki diğer seride devam eder bu olay sanırım nereden baksan 2 3 sene vardır yani o zamana ölür müyüz kalır mıyız belli değil arkadaşlarını çok sevdim bu arada ben öbür serilerine hakim değilim pek bunu izledim tek bunu izlemiş olmama rağmen aşırı sardı sonradan 3 peter parkerin gelmesi aşırı iyiydi yav cidden neydi o öyle aksiyon sahneleri zaten mükemmeldi fxler desen bayıldım cidden kaliteli bir işti müzikleri de o şekilde sıkılmadan izlettirdi bana kendisini ama şunu diyebilirim keşke finali biraz daha düzgün olsaydı drama olması beni zaten şaşırttı full aksiyon sahneleri bekliyordum belki üniversite sahnelerini gösterebilirdiler ama o da öbür seriye kaldı diye düşünüyorum keyifli güzel filmdi şuan pek aklımda birşey kalmadı parasını sonuna kadar hak eden bir film diyebilirim... Cinsellik hiç yoktu maşallahı var benim için çok artı olay bu ama son sahnedeki kiss olmamıştı ben sevmiyorum o sahneleri o yüzden kaybederse o sahneden kaybeder bence...

Filme puanım 10 üzerinden 10
 

DarkLegenD

Favori Üye
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
24,925
Reaksiyon puanı
19,277
Puanı
1,060
Yaş
25
Konum
Afganistan
Web Sitesi
www.cizikdvdkasetleri.com
Infinity War ve Endgame spoilerı da içerir!

Fragman izlemeden ve konuyu bilmeden gittiğim bir diğer film oldu. İlk yarının yarısına kadar filmin konusu hâlâ belli olmamıştı. Ara olunca "Acaba yanlış filme mi geldim?" diye düşündüm. Köprüde Doctor Octopus'u görünce irkildim. "İyi şeyler olacak galiba." dedim ama maalesef olmadı.

PP kutuyu ele geçirdikten sonra film hareketlenmeye başladı. 2003 model Peter Parker göründüğü anda oturduğum yerde doğruldum, saçımı başımı düzelttim saygıdan. İlk gelen Peter Parker, Amazing Spider-Man serisinin karakteriymiş, bilmiyordum, filmden çıkınca internetten baktım ona. 03PP ortamdaki havayı aldı ve farklı bir yere taşıdı. Başrolü çaldı desem yeridir.

MCU'nun en iyi filmi veya Infinity War ile birlikte en iyi film olduğunu iddia edenler var. Bu iddia sahiplerinin kim olduğundan ziyade iddianın geçerliliğini test etmekte fayda var.

1- Filmlerin konusu, darlığı ve genişliği

1.1 No Way Home

Öncelikle her iki (Endgame'i de işin içine dahil edip üç diyebilirsiniz) yapıtın da farklı konuları ve bu konuların kapsamlarının sınırlı olduğunu unutmayalım. SMNWH'da konu Spider Man'in Peter Parker olduğunun unutulması ve farklı evrenlerdeki Peter Parker'ların düşmanlarıyla 2021 model Spider-Man'in mücadelesi (onları iyileştirme çabası) idi. Filmde son konu olarak ise tüm insanların 21PP'ı unutması, bir anlamda varlığının yok olması olarak değişti. Biz bu 3 farklı konuyu ana konu yapalım ve tek bir konuymuş gibi düşünelim; Peter Parker'ın varlığı ve iyiliği (iyi insan olma çabası). Buradaki iyi olma durumu mantıklı bir isteğe dayanıyor mu... Tartışılır ve bu başka bir tartışmanın konusu olur(***). Sonuç olarak buradaki durum neredeyse bireysel bir var olma sorununu ele alıyor. Spider-Man, adı üstünde tekli film, başrolü sadece 1 tane karakterin domine ettiği bir film. Konusunun sınırı, 1.2'de değineceğimiz şeylere oranla daha dar.

1.2 Infinity War

Infinity War'a geldiğimizde ise Thanos isimli karakterin evrendeki tüm canlıların yarısını yok etmeye çalışmasını görüyoruz. Bunu yapmaya çalışmasının sebebi, hammaddelerin ve ürünlerin artık canlılara yetmemesi ve canlıların nankör olması, har vurup harman savurması. Bu sebebin ve isteğin doğru olduğunu kabul etsek de etmesek de bu gerçekten de görkemli bir konu, iddia. Tüm evreni ilgilendiriyor; İnsanları, yabani hayvanları, bitkileri, bakterileri... Herkesi ama herkesi ilgilendiriyor. Kapsadığı sınırın haddi hesabı yok. Herkesi ilgilendirmesi başka büyük bir şeye yol açıyor ve ona da şimdi değinelim...

2- Karakterlerin büyüklükleri, karizmaları

SMNWH'da Peter Parker'ın -fiziksel olmasa bile- yok oluşunu, bir nevi ölümünü izliyoruz. Ama bu sadece bunun ile sınırlı kalıyor. Diğer tarafa döndüğümüzde ise büyüklü-küçüklü onlarca karakterin yok olma olasılığını izliyoruz. Mesela Infinity War'da Spider-Man, Doctor Strange, Black Panther, Scarlet Witch gibi isimler yok oluyorlar. Bu saydığım isimlerle kadro kurup ortalama bir MCU filmi yapabilirsin ( ki Spider-Man ve Doctor Strange ile yapılmış olan bir filmi konuşuyoruz şu an. :) ) Oluşturulacak konu ve kurgudan bağımsız düşünün bunu. Bu karakterlerin belli bir ağırlığı var. Yok olmayanlara baktığımız zaman Iron-Man, Thor, Captain America gibi çok büyük karakterler karşımıza çıkıyor. Tam anlamıyla Şampiyonlar Ligi kadrosu. Buna bir de Thanos ekleniyor... Şu an ele aldığımız tartışma konusunu düşünürsek eğer, bu isimlere filmde ne olduğu önemli değil. Önemli olan bu karakterlerin filmde boy göstermesi.

İddianın geçerliliğini test etmeye çalıştık, şimdi iddia sahiplerinin kim olduklarına bakalım. Emre Özcan bu isimlerden birisi. Futbol başta olmak üzere spor medyasında yer alan biri. Sinema filmleri üzerine konuşmayı sever, bununla ilgili programlar çeker. Spider-Man sevdalısıdır. :) 5 gün önce bu filmle ilgili "MCU'nun en iyi filmi" cümlesinin de içinde geçtiği bir tweet atmıştı, bugün filmden sonra tweeti alıntıladım ve birkaç dakika sonra kendisinden bir yanıt aldım. Bakalım neler konuşulmuş...


Ekşi Sözlük'e de girip baktığımızda bununla paralellik oluşturabilecek yorumlar görebiliyoruz. Örneğin birçok entry şu tarz kalıplarla başlıyor:

"Bir Spider-Man sever olarak..."
"Spider-Man ile büyümüş biri olarak..."

Elimizdeki verileri birleştirelim. Film çok bariz bir şekilde geçmiş karakterleri günümüze taşıyıp nostalji havası estiren bir film ve hem Emre Özcan'ın hem de diğer Spider-Man sever insanların sadece filmin konusuna bile yükseleceği belli. Ortaya konulan işin kalitesi -belli bir seviyeyi geçmek şartıyla- yüksek olmasa bile fan olarak tabir edebileceğimiz kişilerce sevilecek ve övülecek. Nostalji sever insanlar vardır, eskiyi yeniye birçok kez tercih ederler. "eskisi daha iyidir", "geçmiştekinin yerini tutamaz" gibisinden. Bu tarz görüşlere sahip insanlara ortalama bir ürün/yapıt/iş sunsanız bile (SMNWH'a "ortalama bir iş" demiyorum, yanlış anlaşılmasın) onu muhtemelen beğeneceklerdir. Birkaç kişinin görüşüyle elde edilmiş verilerin ne kadar sağlıklı sonuçlar vereceği belirsiz olsa bile, normâl bir sinema filmi izleyicisinin bu filmi zirve noktaya koyacağını düşünmüyorum.

Tüm bu geçerlilik testinden sonra benim düşünceme gelelim. Infinity War ve Endgame benim için çok ayrı bir noktadadır. İlk 2'yi domine ediyorlar. Spider-Man: No Way Home ise muhtemelen kendi üçlemesinin zirvesine rahat bir şekilde oturdu. Homecoming'i hatırlamıyorum ama Far From Home feci şekilde kötüydü.

***

Kendimi bu konu üzerinde tartışmak zorundaymışım gibi hissediyorum... Dr. Strange büyüyü bozup paralel evrenlerden gelen düşmanları geri göndermek istiyor. Peter Parker ise buna karşı çıkıp "Onları iyileştirip ikinci bir şans kazandırabiliriz." diyor ve kavga başlatıyor. Kavgayı kazanıyor.

Onları iyileştirme riskine girmeden önceki devasa hataları:

1- Paralel evrenlerdeki PP düşmanı kişilerin kendi evrenine gelmesine sebep olması
2- Evrenlerdeki dengeyi bozması
3- Kendi dünyasını, evreninin varlığını tehlikeye atması
4- Zaten çoktan ölmüş olan birçok düşmanı diriltmesi

Tüm bu büyük hatalardan sonra girdiği riskin analizine, değip değmeyeceğine, karaktere neler kattığına bir bakalım.

1- Riske girmenin gerekliliği

Yukarıda da belirttiğim hataların tehlikesinin büyüklüğü su götürmez birer gerçek. 4. maddedeki hatanın yol açabileceği birçok sorun var. Dirilen düşmanların geçmişe gidip kendi evrenlerinde daha fazla yıkıma, acıya sebep olmaları hiç de az ihtimal değil. Pekii bu hatanın doğurabileceği sorunların gerçekleşme ihtimaline rağmen tüm bu maceralara gerek var mıydı? Ben filmi izlerken, PP, Strange'e itiraz ettiği zaman "Neden?" dedim. Srounlar baş göstermeye başladığı anda düşmanlarına karşı sayısal olarak az ve güçsüz olacaksın. Bunu diyorum çünkü düşmanlarını iyileştirme çabasına gireceksen ya Dr. Strange'i ikna etmelisin ya da onu saf dışı bırakacaksın. Saf dışı bırakmayı seçtiğin anda hangi özelliklere sahip olduğunu bilmediğin onlarca, yüzlerce düşmanla karşı karşıya geleceksin. Film olduğumuz için ne yüzlerce ne de onlarca düşman görebildik, doğal olarak. Ama yine de 1'e 4 gibi bir sayısal üstünlüğü var düşmanın. Yani, yardım almadan bu işin altından kalkamayacağı belli...

May'in ölümünden sonra psikolojik olarak çöktü, yaşananların kendi suçu olduğunu düşündü (ki en azından May'in ölümü öyle...) ve iyileştirmeyi düşündüğü düşmanların iyileştirilmeyi hak etmediğine karar verdi. 03PP ve 12PP ile olan ilk sahnede büyü kutusundaki düğmeye basacaktı. Ama diğer PP'ler onu ikna etti...

2- Karakter gelişimindeki katkısı

Muhtemelen öyle ki yardım alsa bile dediğini yaptı. 5 tane kötü insanı iyileştirdi ve evrenlerine geri yolladı. Bu iş için ilk yola çıktığında iyileştireceği 5'linin aldıkları karardan vazgeçme ihtimallerini biraz kenara itti. Bunun arkasındaki sebep o düşmanların savaştığı Peter Parker'ın kendisi olmaması olabilir. "Kendi evrenlerindeki PP ben değilim, neden saldırsınlar ki?" Saldırdılar ve May'in ölümüne sebep oldular. PP'nin buradaki psikolojik çöküşünden sonraki ikna olma aşaması çok önemli. O motivasyonun, konsantrasyonun getireceği anlamlı galibiyetin büyük sonuçları olacaktır. Güven tazeler, inancını korur, direnci artar. 5 tane bitik insanı/yaratığı bataklıktan çekip çıkardı, ikinci bir şans verdi. Muhtemelen bundan sonra daha olgun bir Peter Parker/Spider-Man izleriz.

10 üzerinden 7 puan. (15 Mayıs 2022)
10 üzerinden 8 puan.
 
Son düzenleme:

nostalgie

Yeni Üye
Katılım
18 Ocak 2022
Mesajlar
1
Reaksiyon puanı
0
Puanı
2

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,060
Reaksiyon puanı
49,717
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tam yorum: https://izleryazar.com/spider-man-no-way-home-2021/

Buraya yorum atmayı atlamışım.

Tüm serileri birleştirme yönüyle çok enteresan bir film. Serinin fanatiklerinin çok beğenmesi anlaşılır ama genel anlamda sinema anlamında çok fazla bir şey ortaya koyan bir film değil. Tobey Maguire'lı ilk iki film bu filmin hemen her yönden epey önünde mesela. Paralel evren konusu desen mesela yeni izlediğimiz Everything Everywhere All at Once'ın yanında çerezlik kalıyor. Far from Home'daki kadar eğlenmedim de... Kötü değil kesinlikle ama fazlasıyla overrated.

6.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: Sherlock

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Güzel filmi, benim filmde oynamam filme ekstra bir değer de katmış ama gözünüzü seveyim artık şu süper kahraman filmlerini abartmayın kardeşim. Endgame ile bu işin zirvesini gördük, bir daha kolay kolay herhangi bir süper kahraman filmi en azından benim gözümde oralara çıkamaz. Fakat özellikle IMDb puanına bakacak olursak bu film oraları zorlamış. :A

Eski, biraz daha eski ve güncel Spider-Man dostlarımızı bir arada görmemizin de etkisiyle gerçekten iyi hissettiren bir film ortaya çıkmış, bu üçünün ortaya çıkış biçimleri de son derece tutarlı fakat filmin bütününe bakacak olursak ortada inanılmaz bir senaryo da yok.

Fakat filmin finalini sevdiğimi özellikle belirtmem gerek. Marvel evreninde genelde filmlerin finalinde her şey çözüme kavuşur ve insanlar mutlu olur, filmin Endgame ile en büyük ortak noktası burada ortaya çıkıyor. İz bırakan bir final olmuş, gerçi sonraki filmde bir şekilde hiçbir şey olmamış gibi yapılır. Bir yolu bulunur muhtemelen. :A

Son olarak ne oynamışım be...

Puan: 7.5/10
 

DarkLegenD

Favori Üye
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
24,925
Reaksiyon puanı
19,277
Puanı
1,060
Yaş
25
Konum
Afganistan
Web Sitesi
www.cizikdvdkasetleri.com
Güzel filmi, benim filmde oynamam filme ekstra bir değer de katmış ama gözünüzü seveyim artık şu süper kahraman filmlerini abartmayın kardeşim. Endgame ile bu işin zirvesini gördük, bir daha kolay kolay herhangi bir süper kahraman filmi en azından benim gözümde oralara çıkamaz. Fakat özellikle IMDb puanına bakacak olursak bu film oraları zorlamış. :A

Eski, biraz daha eski ve güncel Spider-Man dostlarımızı bir arada görmemizin de etkisiyle gerçekten iyi hissettiren bir film ortaya çıkmış, bu üçünün ortaya çıkış biçimleri de son derece tutarlı fakat filmin bütününe bakacak olursak ortada inanılmaz bir senaryo da yok.

Fakat filmin finalini sevdiğimi özellikle belirtmem gerek. Marvel evreninde genelde filmlerin finalinde her şey çözüme kavuşur ve insanlar mutlu olur, filmin Endgame ile en büyük ortak noktası burada ortaya çıkıyor. İz bırakan bir final olmuş, gerçi sonraki filmde bir şekilde hiçbir şey olmamış gibi yapılır. Bir yolu bulunur muhtemelen. :A

Son olarak ne oynamışım be...

Puan: 7.5/10
Mesajımı beğendiğini görünce hemen 7'ye düşürdüm puanı. :A Doctor & Wanda izledikten sonra herhangi bir filmi zor beğenirim artık ben. :A
 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Marvel'ın en büyük filmlerinden biri olması beklenirken ve konusu da buna müsait iken çok da büyük olmayan ama yine de baştan sona keyif veren, tebessüm ettiren, görsel şölene doyuran ve bir noktadan sonra çılgınlık seviyesine ulaşan adrenalin ve temposuyla ve hatta bir noktada gelen dramatik sekanslarıyla yılın en başarılı filmlerindendi. Marvel filmleri arasında da keza ilk 5'e girdi rahatlıkla.

Yönetmen ve senarist bence bu kadar dolu ve kalabalık bir kadroya gayet ayarında bir senaryo yazıp film çekmiş... Çünkü film ilk yarısı başka 2. yarısı başka şekilde ilerliyor. Tüm Marvel filmlerine, evrene başka filmlere her şeye referans vardı filmde... Hatta eski Spidey filmlerine de bol bol referans vardı...

Özellikle Andrew'ın kendi evrenine kurtaramadığı Gwen'in acısını burada çıkarırcasına çekilen MJ kurtarma sahnesi çok iyiydi.. Üç Spidey'in kendi arasındaki çekim çok başarılıydı ve filmin ikinci kısmının müthiş tatlı ve keyifli geçmesine yol açtı bu durum. Hepsine gereken selamı çakmışlar, gerekli saygıyı göstermişler ve hatta kötü karakterlere dahi bunu başarıyla yapmışlar...

Aunt May'in ölüm sahnesi ise olayın dramatik olarak bambaşka noktaya geldiği bir sahneydi... Çok başarılı olmuş... Devam filmine bırakılan açık kapı ise cesur bir karardı, oradan nasıl ilerlenecek merak konusu...


Bana göre çok çok iyi ve keyifli bir filmdi ama elbette ilk çıktığı zamanlardaki sıraları ve hatta şuanda bulunduğu sıralamaları dahi hak etmiyor o ayrı... Endgame ve Infinity War'ın büyüklüğüne de yaklaşamıyor elbette ama ilk 2 Spidey filminden de kat ve kat yukarda elbette...

8.7/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Avengers filmleri kadar büyük bir film değil ama önceki Spider-Man'lerin üzerine çıkmış. Duygusal sebeplerle olduğundan daha iyi bir film olarak görüldüğü ve biraz abartıldığı düşüncesindeyim yalnız.

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Maskeli Fedai

Favori Üye
Katılım
31 Mayıs 2012
Mesajlar
36,407
Reaksiyon puanı
37,566
Puanı
1,059
Konum
Troller Kasabası
Yeni Spider-Man serisini çok seven birisi değilim ama bu film net olarak diğer ikisinin önüne geçmeyi başarmış. İlk yarısı sıkıcı bir filmden öteye geçmezken ikinci yarısı toparlanıp bambaşka bir yere doğru gidiyor. Yine de gelmiş geçmiş en iyi Marvel filmlerinden biri değil. Filmi kurtaran bir iki hamle olmasa bu kadar abartılan bir yapım olmazdı.

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga