Sizce erkeklere küpe yakışır mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Fks14
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

?

• Evet

Oy: 2 10.5%
  • Hayir

Oy: 8 42.1%
  • Görürsem döverim küpe takan erkegi

Oy: 3 15.8%
  • Karizmayi bozar

Oy: 6 31.6%

• Kullanılan toplam oy
    19
herseyi biliyorum diye gecinmiyorum sonucta bende bir insanim ve ögrenecek cok sey var.

Öncelikle küpe bir ziynet eşyasıdır. Yani süslenme vasıtası. "Allah güzeldir, güzeli sever." (Müslim, İman, 147) fehvasınca fıtrî ölçüler içinde kalmak şartıyla bayanların da erkeklerin de süslenmeleri hem ihtiyaç hem hak hem de vecibedir. Fıtrî ölçüler; hilkat (yaratılış) değişikliğine yol açacak tasarruflara girmeme, karşı cinse benzememe, erkekler için genel-geçer İslami nasslarla yasaklanan altın, gümüş, ipek gibi ziynet eşyaları kullanmama ve israf etmeme gibi şeylerdir. Genel bir ölçü olarak da şu denilebilir: Beden ve ruh sağlığını tehlikeye atacak yollara girmeme.

Bu açıdan erkek adına süslenme nedir, o süsleneyim derken hangi ziynet eşyaları kullanır/kullanabilir gibi hususlarda fakihler farklı müzakerelerde bulunmuş, farklı sonuçlara ulaşmışlardır. Kilit kavram, içinde yaşanılan ülkenin genel kültürüdür.

Bu aşama küpenin yeri nedir diyecek olursanız; çok ender de olsa bazı çağdaş İslam bilginleri Müslüman'ın içinde yaşadığı toplumun kabullenmesine bağlı olarak erkeklerin küpe takabileceğini söylemektedirler. Onlar Osmanlılar döneminde bazı leventlerin (denizci) ve eğer tarihî rivayetler doğruysa Yavuz Sultan Selim'in küpe takmasını bu görüşlerine delil olarak gösterirler.

Ama çoğunluğu teşkil eden ulema, meseleye fıtrat açısından bakarak erkeklerin küpe takmasının caiz olmadığını söylemektedirler. Bizim de katıldığımız bu görüşte esas olan, müslim-gayrimüslim adeta bütün insanlığa mal olmuş genel kabuldür. Bugün her ne kadar bazı Batı toplumlarında erkekler küpe taksa da, bunlar marjinal bir grubu oluşturmakta ve kendi aileleri başta olmak üzere toplumlarından kabul görmemektedir. İnsan hakları, ferdî özgürlükler, küpe takan erkeklerin hoş görülmesine yetmemektedir.

Önümüze koyduğun yazı tamamen kişisel görüşlerden oluşan öznel bir yargıdır.

İslami açıdan elle tutulur bir tarafı yok.

İçinde "bize göre" gibi kısımların bulunduğu bir makale yada her ne diye tasfir ediliyorsa: o şey bilimsel yada dini açıdan geçersiz kılınır.İslami şartlar nettir.Lafı dolandırmaz.Burada nereden aldın bilmiyorum ama sadece bir tane ayete yer verilmiş sanırsam.Ondanda bu anlamlar çıkarılması konunun baya genişletilmesinden kaynaklanmış.

Başka yerlerden yazı bulmak yerine kendi fikirlerini burada ortaya koyarsan kendini daha iyi savunursun diye düşünüyorum.Ek olarak burada birşeyleri kanıtlama çabasında değiliz.Belirli fikirleri ortaya atarak,saygı çerçevesi içinde ortak bir yol bulmaya çalışıyoruz.Senin fikirlerin tamamen yanlış,benim fikirlerim tamamen doğru dersek zaten mevcut kafa yapısında ne kadar konuşursak konuşalım gözle görülür bir değişiklik yaratamayız.

Son düzenleme:
Önümüze koyduğun yazı tamamen kişisel görüşlerden oluşan öznel bir yargıdır.

İslami açıdan elle tutulur bir tarafı yok.

İçinde "bize göre" gibi kısımların bulunduğu bir makale yada her ne diye tasfir ediliyorsa: o şey bilimsel yada dini açıdan geçersiz kılınır.İslami şartlar nettir.Lafı dolandırmaz.Burada nereden aldın bilmiyorum ama sadece bir tane ayete yer verilmiş sanırsam.Ondanda bu anlamlar çıkarılması konunun baya genişletilmesinden kaynaklanmış.

Başka yerlerden yazı bulmak yerine kendi fikirlerini burada ortaya koyarsan kendini daha iyi savunursun diye düşünüyorum.Ek olarak burada birşeyleri kanıtlama çabasında değiliz.Belirli fikirleri ortaya atarak,saygı çerçevesi içinde ortak bir yol bulmaya çalışıyoruz.Senin fikirlerin tamamen yanlış,benim fikirlerim tamamen doğru dersek zaten mevcut kafa yapısında ne kadar konuşursak konuşalım gözle görülür bir değişiklik yaratamayız.

“Resulullah (asm) erkeklerden kadınlara benzeyenlere ve kadınlardan da erkeklere benzeyenlere lanet etti.” (Buhari, Ebu Davud, Tirmizi)

Bu nedenle alimler, erkeklerin kulaklarını deldirip küpe v.b. takmalarını tahrimen mekruh saymışlardır. Tahrîmen mekruhu işlemek, küçük günah kabul edilmiş ve işleyenin cezayı hak ettiği kabul edilmiştir. Ancak inkâr eden dinden çıkmaz. (İbni Abidin 6/ 336-337 ve 388; Nahlavi, ed-Dureru'l-Mubaha fi'l-hazarı ve'l-İbaha, s. 29)

mekruh ne demek ?
Mekruh (Arapça: مكروه) İslam dini terimi. Ef'al-i Mükellefin'dendir. İslam'da "hoş görülmeyen, beğenilmeyen şey" manasına gelir. İslam'da dinî bakımdan yasaklanmamış olsa da yapılmaması istenen eylemlere verilen isimdir. Ayrıca mekruh sözcüğü eski dönemlerde Türkçe'de "iğrenç, tiksindirici" gibi manalara da gelmekteydi.
Diğer mana: Haram olmayan, ancak harama yakın.

herhalde bu sefer islami acidan tutulur yani oldu bu sana son cevabim daha cevap yazmam!

“Resulullah (asm) erkeklerden kadınlara benzeyenlere ve kadınlardan da erkeklere benzeyenlere lanet etti.” (Buhari, Ebu Davud, Tirmizi)

Bu nedenle alimler, erkeklerin kulaklarını deldirip küpe v.b. takmalarını tahrimen mekruh saymışlardır. Tahrîmen mekruhu işlemek, küçük günah kabul edilmiş ve işleyenin cezayı hak ettiği kabul edilmiştir. Ancak inkâr eden dinden çıkmaz. (İbni Abidin 6/ 336-337 ve 388; Nahlavi, ed-Dureru'l-Mubaha fi'l-hazarı ve'l-İbaha, s. 29)

mekruh ne demek ?
Mekruh (Arapça: مكروه) İslam dini terimi. Ef'al-i Mükellefin'dendir. İslam'da "hoş görülmeyen, beğenilmeyen şey" manasına gelir. İslam'da dinî bakımdan yasaklanmamış olsa da yapılmaması istenen eylemlere verilen isimdir. Ayrıca mekruh sözcüğü eski dönemlerde Türkçe'de "iğrenç, tiksindirici" gibi manalara da gelmekteydi.
Diğer mana: Haram olmayan, ancak harama yakın.

herhalde bu sefer islami acidan tutulur yani oldu bu sana son cevabim daha cevap yazmam!

yavuz sultan selim küpelidir mekruhtan haberi yoktu sanırım ? ya da kadınlara özeniyordu ?

yavuz sultan selim küpelidir mekruhtan haberi yoktu sanırım ? ya da kadınlara özeniyordu ?

Yavuz Sultan Selim kesinlikle küpe takmamıştır dinimizce erkeklere küpe haramdır.Sultan Selim'in küpe taktığı gözüken resim Yavuz Sultan Selim'e değil İranlı Şah İsmail'e aittir.

Yavuz Sultan Selim kesinlikle küpe takmamıştır dinimizce erkeklere küpe haramdır.Sultan Selim'in küpe taktığı gözüken resim Yavuz Sultan Selim'e değil İranlı Şah İsmail'e aittir.

yavuzsultanselimkupetak.jpg

bu vatandaş iran şahımı ????

bari bir bahane bulun olanı olmamış gibi göstermeyin ?

Yazdıklarımı okumuyorsun heralde bu vatadaş Şah İsmail'dir Yavuz Sultan'la aynı dönemde yaşamıştır.

shahismailhatayi.jpg

şah ismail budur

sen resimlere bir daha bak benzerlikleri varmı ? tarihi saptırmakla tarihi değiştiremeyiz olanı olmamış gibi gösteremeyiz

Yazdıklarımı okumuyorsun heralde bu vatadaş Şah İsmail'dir Yavuz Sultan'la aynı dönemde yaşamıştır.

Yavuz Sultan Selim Mısırı feth etmeye gidiyor, orada köleler küpe takıyormuş, o da ben de Allahın kölesiyim deyip, küpe takımış. Şeklinde bir rivayet var.

Senin Yavuz Sultan Selim dedigin adamin kulağında küpe, boynunda incili madalyon, sarığında taç var bence bu süsler osmanli Padişahlarının kıyafetleri ile bağdaşmiyor

gercekyavuzsultanselim.jpg

bu gerçek bu sahte demek kolayda işimize geleni değil aslını söylemek lazım ben şimdi madonnanın resmini koyar bu gerçek türkan şoray derim :))

bu gerçek bu sahte demek kolayda işimize geleni değil aslını söylemek lazım ben şimdi madonnanın resmini koyar bu gerçek türkan şoray derim :))

resmin üstünede yazdim destere
Senin Yavuz Sultan Selim dedigin adamin kulağında küpe, boynunda incili madalyon, sarığında taç var bence bu süsler osmanli Padişahlarının kıyafetleri ile bağdaşmiyor

Yavuz Sultan Selim Mısırı feth etmeye gidiyor, orada köleler küpe takıyormuş, o da ben de Allahın kölesiyim deyip, küpe takımış. Şeklinde bir rivayet var.

aynen rivayetide var küpe takmasının

arkadaşlar işlerine gelmeyince kestirip atıyorda o iş öyle değil

kaplumbağaya benzer bir adam gösteriyorlar bu yavuz diye aslında bu gerçek yavuz resmi dedikleri yavuza hakarettir :))

Bence siz kendi aranızda çakışıyorsunuz. Şimdi elimizde 3 Y.S.Selim var. :)
Zaten geçmişe kesin gözüyle bakamazsın, her şey bir rivayettir. Ayrıca rivayet çok gerçekçi bence, padişah bir şey demiyor ki, Allahın kölesiyim diyor. Ve ben de küpeyi takarım diyor. Niyeti çok iyi.
Ama sizler padişahları robatlaştırıyorsunuz, namaz kılar, divanı toplar, ava çıkar, savaşa gider, uyur. :)

Bence siz kendi aranızda çakışıyorsunuz. Şimdi elimizde 3 Y.S.Selim var. :)
Zaten geçmişe kesin gözüyle bakamazsın, her şey bir rivayettir. Ayrıca rivayet çok gerçekçi bence, padişah bir şey demiyor ki, Allahın kölesiyim diyor. Ve ben de küpeyi takarım diyor. Niyeti çok iyi.
Ama sizler padişahları robatlaştırıyorsunuz, namaz kılar, divanı toplar, ava çıkar, savaşa gider, uyur. :)

Ya zaten hiçbirşey bilmesen bile şu resime bakınca gerçek olmadığını anlarsın Osman Bey'den Sultan Vahidüddin'e kadar hangi padişah taç takmıştır bu bizim kültürümüze aykırıdır.

Yavuz Sultan Selim'i küpeli gösteren o resim Yavuz Sultan Selim öldükten asırlar sonra çizilmiştir.Dolayısıyla o resim Yavuz Sultan Selim'e ait bir resim değildir. Yani gerçek değildir.

Yavuz Sultan Selim, süs ve ihtişamdan hoşlanmayan bir padişahtır. Gerçek olan resminde, pala bıyıklar vardır ama küpe yoktur."
Bazı tarihçilere göre; o küpeli resim Şah İsmail'e aittir. Çünkü "Başında Şii mezhebi'nin alâmeti olan kızıl börk ve bunun üzerinde İran şahlarına mahsus taç vardır. Ayrıca küpe de Şî’a mezhebinde câiz görülmektedir."

Alıntıdır.

resmin üstünede yazdim destere

yavuz sultan selim deli dolu bir adammış tek tip kıyafet giymesi beklenemez şimdi deli ibrahiminde sakalında boncuk varmış bu adam niye boncuklu sakallı bu kesin fransız kralıdır bizim değil diyebilirmisin :)

- - - Ekleme - - -

legolas gerçek yavuz dediğin adamın bıyıklarıda pala değil kıl bıyıklı yavuzun pala bıyıklarıyla tezat :)

Boşuna tartışmayın resim 16.yy'da kalmış ve bu fotolar gerçek olmayabilir o zamanlar fotoğraf makinesi yoktu bunların hepsi elle çizilmiş resimlerdir ve bu resimdeki adam Yavuz Sultan Selim'dir.
Ayrıca Bahar çok yakışır ama benim küpe takmam kızların bıyık bırakması gibi birşey olduğu için takmam. :D
Ayrıca dövme aslında iyi duruyor ondaki fikrim olabilir ama abdest tutmuyor sorun o ömür boyu abdestsiz gezmek istemem. :D

Boşuna tartışmayın resim 16.yy'da kalmış ve bu fotolar gerçek olmayabilir o zamanlar fotoğraf makinesi yoktu bunların hepsi elle çizilmiş resimlerdir ve bu resimdeki adam Yavuz Sultan Selim'dir.
Ayrıca Bahar çok yakışır ama benim küpe takmam kızların bıyık bırakması gibi birşey olduğu için takmam. :D
Ayrıca dövme aslında iyi duruyor ondaki fikrim olabilir ama abdest tutmuyor sorun o ömür boyu abdestsiz gezmek istemem. :D

o dönemler hepsi çizim çizimler hatalı dersek zaten hiçbirşeye gerçek diyemeyiz :)

fotoğraf makinası 100 yıldır var

belki napolyon çocuklar duymasındaki çaycı hüzeyine benziyordu tıpatıp kimbilir :))