FK2 Rebecca (1940) Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
0032976.jpg


Rebecca (1940)

Türü: Dram, Gizem, Gerilim
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senaryo: Daphne Du Maurier, Robert E. Sherwood, Joan Harrison

Oyuncular:
Laurence Olivier
Joan Fontaine
George Sanders
Judith Anderson
Nigel Bruce

IMDb Sayfası

Oscar Ödülleri (2)

En İyi Film
En İyi Görüntü Yönetmenliği

Oscar Adaylıkları (9)

En İyi Erkek Oyuncu
En İyi Kadın Oyuncu
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
En İyi Yönetmen
En İyi Senaryo
En İyi Sanat Yönetmenliği
En İyi Kurgu
En İyi Ses ve Görüntü Efekti
En İyi Müzik

Filmin Özeti
Genç bir kadın aşık olduğu yakışıklı Maxim De Winter'la evlendikten bir süre sonra Maxim'in eski eşi Rebecca'nın birkaç ay önce gizemli bir şekilde ölmüş olduğunu öğrenir ve kocası ile olan ilişkisinin her zaman Rebecca'nın gölgesinde kalacağını farkeder. Film boyunca adı telafuz edilmeyen kadın, aynı zamanda kendisini evin yeni kadını olarak kabul etmek istemeyen hizmetçi Mrs. Danvers'ın kıskanç ve takıntılı tavırları ile başa çıkmak zorundadır. Alfred Hitchcock'un Daphne Du Maurier'ın bir romanından uyarladığı Rebecca yönetmenin aynı zamanda ilk Amerikan yapımı filmi olma özelliğini taşıyor. 1940'ta En İyi Film dalında Akademi Ödülü'nü kazanan filmin yapımcısı David Selznick'in bir önceki filmi Rüzgar Gibi Geçti de, aynı dalda ödül sahibi olmuş ve efsaneleşmişti

Filmin Fragmanı

 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Böyle bir film beklemiyordum açıkçası. Beklentim çok çok altında kaldı. -çok büyük bir şeyler de beklemiyordum ama en azından 8 puan verebileceğim tarzda bir film olur diye düşünüyordum.-

Öncelikle senaryo bence inanılmaz klişeydi. Bu o zamanlarda da öyledir bence.

Hitchcock filmlerinde en sevmediğim durum bu filmde tavan yapmıştı.
Olaylara giriş çok uzun sürüyor. Film boyunca Rebecca da Rebecca... ama gel gör ki geçmişe son yarım saatte girebiliyoruz. Zaten ondan öncesi klasik bir aşk hikayesi.
Son yarım saat birazcık daha ilgimi çekse de o bölüm de yavan kalmıştı.

Yangın sahnesi iyi çekilmişti o dönemin teknololji şartlarını da ele alırsak muhteşemdi.

berkann ödülleri'nde iddialı olduğu adaylıklar: En İyi Yönetmen, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Prodüksiyon Tasarımı

6/10
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Filmi büyük beklentilerle izledim ama biraz hüsrana uğradım diyebilirim.

Hele filmin ilk yarısı bitince yarıda bırakmayı bile düşündüm.Filmi büyük dikkatle izledim ama aşırı sıktı.Ama ikinci yarısı düğümlerin çözülmesini bekledim.Ama yine de uzatıp sıkmaya devam ediyordu film.

Üstelik müzikler ve oyunculuklar zayıftı bana göre.Hizmetçi kadın iyiydi bir tek.Ama müzikler rahatsız bile etti beni.O hem romantizm hem de gerilimli melodiler hiç hoşuma gitmedi.

Son 30 dakika büyük zevkle izledim filmi o kadar.Senaryoda pek ahım şahım birşey değildi.O döneme göre bilemiyorum tabi.

Ve bir de çoğu Hithcock filmlerinde rastlandığı gibi:
Kadını yine kocası öldürüyor.
Yani o yönden düğümler çözülünce bu olay da şaşırtmadı çünkü bir Hitchcock klişesi bu.

Şimdiye kadar izlediğim en kötü Alfred Hitchcock filmiydi.:(

Puan:6/10
 

gundix123

Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
Daha önce izleyenler gibi benim de beklentimin baya altında kalan bir film oldu. Filmi seveceğime neredeyse emindim ama yanılmışım. Uzun zamandır böyle yanılma yaşamamıştım kötü oldu. :D

Filmi izlemeden önce filmin hikayesini okumamıştım ama gerçekten çok klişe bir hikayeymiş. Sadece ufak tefek birkaç kısım değişikti.

Genelde cinayeti işleyen koca yakalanır genç aşıklar kavuşamazlardı.

Ben de yukarıda beklediğim gibi bir şey bekliyordum ama olmadı, buna sevindim. :D

Senaryo da hikaye gibi zayıf, diyaloglar bayattı. Kısacası baydı. Ancak film sonra yarım saat falan sardı beni. Onda da

Rebecca'nın yasak aşkı durumu biraz toparladı. Biraz olayın üstüne gidilmesi filmi hareketlendirdi ama filmin geneli yeni gelinin hayatı eve uyumu gibi saçma ve sıkıcı bir durum üzerineydi. :(

Oyunculuklar gerçekten kötüydü. O zamana göre değerlendirirsek de kötüydü. Aralarından sadece George Sanders'ın oyunculuğunu beğendim o da fazla gözükmedi zaten. Bu arada hizmetçi kadın da ürkütücüydü biraz. :D

Kısacası, akıcılığı olmayan ve çoğu kısmında sıkıldığım bir film oldu. Ara ara hikaye sonunu merak ettirse de akıcılık olmadığı için hevesimi çabuk söndüren bir filmdi. Hitchcock'un "kötü" diye tanımlayacağım bir filminin karşıma çıkacağını düşünmezdim.

Puanım: 6.5/10
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,085
Reaksiyon puanı
49,740
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Alfred Hitchcock'a olan hayranlığımı forumdaki filmlerle haşır neşir olan hemen herkes biliyordur. Fakat bu film için beklentileri epey düşürmüştüm. Çünkü daha önceden filmin diğer Hitchcock filmlerinin yanında farklı bir tarzda olduğunu okumuştum. Bunun üstüne etkinlikte, bu konuda yorum yapan arkadaşlar da oldukça olumsuz yorumlar yapınca filmle ilgili beklentilerim dip yaptı. Hitchcock'un gerçekten kötü bir film yapabileceğini düşündüm, yanılmışım.

Film aslında beklentilerime uygun bir şekilde fazla yavaş ve sıkıcı başladı. @berkann "Hitchcock filmlerinin sevmediğim özelliği giriş kısmının uzun olması" gibisinden bir şeyler demiş ama bence aksine Hitchcock'un çoğu filmi daha ilk dakikalardan insanı yakalamayı başarıyordu ta ki bu filme kadar. Yine de bu filmin de beni yakalaması uzun sürmedi ve ana karakterimizin saraya girişiyle birlikte filme bir bağlandım ve o bağlantı hiç kopmadı. :)

Kilişe dediğiniz kısım büyük ihtimal zengin erkek, fakir kız kısmı ama o kısım bence hikayede küçük bir parçaydı zaten.

Filmde gizem üstad tarafından harika yansıtılmış. Sarayda çok sıradan olaylar olsa dahi pek çok yerde germeyi başardı. Özellikle hizmetçi kadının harika oyunculuğu da bunda önemli bir etken oldu.

Son kısımları ise zaten harikaydı, senaryo çok iyi yazılmış ve zaten harika yönetilmiş.

Genel olarak filmden sıkılmışsınız ama bence çok sürükleyici bir filmdi. Normalde filmle ilgili beklentilerimin düşük olması ve çok da vaktimin olmaması nedeniyle filmi ikiye bölüp izlemeyi düşünüyordum ama o kadar sürükleyiciydi ki bırakamayıp çok kısa sürede bitirdim.

O yıl aldığı en iyi film ödülünün Hitchcock için tek olması önemli. Keşke üstadın daha fazla filmi ödüle layık görülseymiş ama bu sonuçtan da memnunum elbette. Bol adaylıktan sadece iki ödül almış olması biraz eksiklik olsa da en iyi ödülünü aldığı için sorun yok. Kişisel fikrim "The Great Dictator"un o yıl hakkının yendiği yönünde ama ne yapalım yabancıya gitmemiş en azından. :):)

Hitchcock'un en iyisi diyemem belki ama yine çok iyi bir film Hitchcock filmiydi. Forumda ciddi haksızlık yapıldığını düşünüyorum. :(

8.5 ile 9 arasında kaldım ama son kararım:

9/10
 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
@OzaN beni yakalamıyor ilk dakikasından. Yakalasa bile giriş bölümü olarak dediğim bölüm uzadıkça kopuyorum filmden. :)
 

destere

Favori Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
67,698
Reaksiyon puanı
41,332
Puanı
1,059
zamanına göre 9 puanlık günümüze göre 5 puanlık film
ortalama =7 puan veriyorum :)