Osmanlıdaki En Favori Padişahınız ve Sadrazamınız?

KrAlemci

Konu Sahibi
Emekli
Reaksiyon puanı
48
Puanı
169
Web Sitesi
www.eacakici.com
Cevaplarınız önemli benim için . . .

Şahsen benim favorim Kanuni Sultan Süleyman'dır.
Sadrazam olarakda Sokullu Memed Paşa'dır. Özellikle onun Venedik Elçisine söylediği şu söz: 'BİZ KIBRIS'I ALMAKLA SİZİN KOLUNUZU KESTİK. SİZ İNEBAHTI'NDA YENMEKLE BİZİM SAKALIMIZI KESTİNİZ. KESİLEN KOL GERİ GELMEZ AMA KESİLEN SAKAL DAHA GÜR ÇIKAR 😉 ' unutulamaz.

Sadrazam olarak Sokullu rakipsiz zaten, unuttuğum biri yoksa :)

Padişahlardan ise favorim Fatih Sultan Mehmet. İstanbul'u fethetti, Osmanlı'nın çok büyük bir imparatorluk haline gelmesini sağladı. Kanuni'den ekstra olarak oğullarını da iyi yetiştirdi. Oğlu Yavuz Sultan Selim ve torunu Kanuni de büyük işler başardı. Onlara uygun zemin hazırladı.

Kanuni döneminde ise topraklar iyice büyüdü. Osmanlı tarihinin en güçlü dönemine ulaştı fakat ilerisi düşünülemedi, bilimsel gelişmeler takip edilemedi ve sonrasını hazırlayamadı. Bu yüzden Kanuni sonrasında devlet önce duraklama sonra gerileme devrine girdi. Tabii ki Kanuni de çok büyük bir padişahtı ama ilerleme sadece toprak olarak değil biraz da başka yönlerden düşünülseydi ilerisi çok daha farklı olabilirdi...

favori padişahım kanuni sultan süleymandır
favori sadrazamım sokullu mehmet paşadır:)

Kanuni döneminde ise topraklar iyice büyüdü. Osmanlı tarihinin en güçlü dönemine ulaştı fakat ilerisi düşünülemedi, bilimsel gelişmeler takip edilemedi ve sonrasını hazırlayamadı. Bu yüzden Kanuni sonrasında devlet önce duraklama sonra gerileme devrine girdi. Tabii ki Kanuni de çok büyük bir padişahtı ama ilerleme sadece toprak olarak değil biraz da başka yönlerden düşünülseydi ilerisi çok daha farklı olabilirdi...

Ozan ona bu konuda çok araştıran biri olarak yanıt vermek isterim. Kanuninin babası Yavuz Sultan Selim babası 2.Bayezid tarafından çok dini eğitimler almıştır. Sultan Selim tefsir hadis ve fıkıh iliminde alimlik yapmış biridir. Sultan Selim oğlunu kendi yetiştirdi. Birebir çok ilgi gösterdi. Adaletli biri yaptı zaten bunun icin kanunlara bağlı oldugu icin kanuni deniyor. Kanuni babası gibi yavuzdu cesareti ile bir çok yeri fetih edip 15.000.000 km karelik bir alan yarattı. Kendisinin fen eğitimi almasına ragmen ilme onem veremedi çünkü Bolu ve Kefe'de valilik yaptıgı sürede silahın önemini piri mehmed paşa ona aşıladı ve ilk olarak toprak istedi gözünü birazda bundan ilimi brütmedi. Ama sonuç Hindistana kadar gittik büyük sahra bizimdi resmen sonrası ... aşikar zaten.

ilim değil direkt asmak kesmek istedi bizim padişahlar ondan bu duruma düştüler zaten

Ozan ona bu konuda çok araştıran biri olarak yanıt vermek isterim. Kanuninin babası Yavuz Sultan Selim babası 2.Bayezid tarafından çok dini eğitimler almıştır. Sultan Selim tefsir hadis ve fıkıh iliminde alimlik yapmış biridir. Sultan Selim oğlunu kendi yetiştirdi. Birebir çok ilgi gösterdi. Adaletli biri yaptı zaten bunun icin kanunlara bağlı oldugu icin kanuni deniyor. Kanuni babası gibi yavuzdu cesareti ile bir çok yeri fetih edip 15.000.000 km karelik bir alan yarattı. Kendisinin fen eğitimi almasına ragmen ilme onem veremedi çünkü Bolu ve Kefe'de valilik yaptıgı sürede silahın önemini piri mehmed paşa ona aşıladı ve ilk olarak toprak istedi gözünü birazda bundan ilimi brütmedi. Ama sonuç Hindistana kadar gittik büyük sahra bizimdi resmen sonrası ... aşikar zaten.

ama hurrem olan sevgisi gozunu kor etti

onu biliyorum da olur o kadar fazla abartmamak lazım ülkeyi hürrem yönetmedi onu diyorum:)

Söylediklerin doğru ama benim eleştirdiğim nokta zaten toprak kazanmaya öncelik vermesi. O konuda çok çok başarılıydı ona hiçbir şüphe yok ama gelişme diğer alanlara da yayılmalıydı ve biraz da kendinden sonrasını düşünmeliydi. Bilmiyorum belki kendi çabalamıştır bu konuda ama sonuç ortada. Kanuni sonrası Osmanlı baya zor durumda kaldı. Hürrem Sultan'ın da etkisiyle yaşanan taht kavgaları imparatorluğun duraklamasına neden oldu...

Kreys'in dediğine bir yandan katılıyorum. Ama günümüzdeki dizi çok abartılı. Mesela bugün ki bölümde Mustafa Şehzade nin Has Odaya o girişi inanılmaz saçma idi heleki bir sultanın has oda öününde bağırması o dönemde herkesin kellesi elinde gezerdi. İnanınki böyle konular çok ciddi şeyler bilinmeyen çok şeyler var osmanlıda kellesi vurularak ölen bir çok önemli isim vardır. Samimi söylüyorum.

Söylediklerin doğru ama benim eleştirdiğim nokta zaten toprak kazanmaya öncelik vermesi. O konuda çok çok başarılıydı ona hiçbir şüphe yok ama gelişme diğer alanlara da yayılmalıydı ve biraz da kendinden sonrasını düşünmeliydi. Bilmiyorum belki kendi çabalamıştır bu konuda ama sonuç ortada. Kanuni sonrası Osmanlı baya zor durumda kaldı. Hürrem Sultan'ın da etkisiyle yaşanan taht kavgaları imparatorluğun duraklamasına neden oldu...
O açıdan tabikide haklısın. Anlıyorum dediklerini.

hurrem sultanı sevıyorum kadın saltanatı başlattı sevmedıgım yanı ıse mustafayı gunaha sokmaları