FK2 Gangs of New York / New York Çeteleri (2002) Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
6,723
Puanı
1,060
0217505.jpg

New York Çeteleri - Gangs of New York (2002)

Türü: Suç, Dram, Tarihi
Yönetmen: Martin Scorsese
Senaryo: Jay Cocks, Steven Zaillian, Kenneth Lonergan

Oyuncular:
Leonardo DiCaprio
Daniel Day Lewis
Cameron Diaz
Jim Broadbent
John C. Reilly

IMDb Sayfası

Oscar Adaylıkları (10)

En İyi Film
En İyi Yönetmen
En İyi Erkek Oyuncu
En İyi Orjinal Senaryo
En İyi Kurgu
En İyi Orjinal Şarkı
En İyi Görüntü Yönetmenliği
En İyi Prodüksiyon Tasarımı
En İyi Saç & Makyaj Tasarımı
En İyi Ses

Filmin Özeti
1800'lü yılların ortalarında Amerika'nın Manhattan eyaletinin kenar mahallerinde yaşayan iki çete arasında şiddetli bir savaş hüküm sürmektedir. Bir yanda Amerika'nın yerlilerinden oluşan bir grup, diğer tarafta ise bu bölgeye sonradan göç etmiş olan İrlandalı katoliklerin oluşturduğu topluluk. Yerliler Bill the Butcher isimli acımasız bir lider tarafından yönetilmekte, İrlandalı göçmenlerin başında ise Dead Rabbits isimli bir lider bulunmaktadır. Aralarında başlayan kanlı savaş sırasında İrlanda çetesinin lideri öldürülür ve oğlu Amsterdam Vallon da babasının ölümüne bizzat tanık olur. Amsterdam, hem babasının katilinden intikam almak hem de şehrin hakimiyetini ele geçirmek için harekete geçmek zorundadır.

Usta yönetmen Martin Scorsese imzalı film, özellikle dev isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor.

Filmin Fragmanı

Filme uzun süresi ve tarihi konulu olmasından dolayı ön yargılıydım.Ama beklentimin çok üstünde bir film izledim.

Ara ara sıktı ama genel olarak filmi zevkle takip ettim.

Scorsese döktürmüş.Böyle bir efsane yerine ödül nasıl Polanski gibi bir çocuk istismarcısına verilir anlamıyorum.Duygusal davranmasam bile Scorsese'nin çekimleri çok daha başarılıydı.

Oyunculuklar zaten inanılmaz.Daniel Day-Lewis'in ne kadar üst düzey bir aktör olduğunu anlayacaksınız.Zaten Daniel usta istiyor diye İtalya'da çekmişler filmi o kadar büyük bir oyuncu işte.DiCaprio'ya ders vermiş adeta.:D DiCaprio da iyiydi ama Daniel ustanın yanında biraz sönük kaldı.Cameron Diaz da üzerine düşeni başarıyla yapmış o da iyiydi.Liam Neeson reyizi de filmin başında az da olsa görmek hoş oldu.

Dövüş sahneleri etkileyiciydi,dönemin atmosferi çok iyi yansıtılmış.Senaryo gayet başarılıydı.Steven Zaillian zaten birçok başarılı filme senaristlik yapmış çok iyi bir senarist.

Bıçakla gösteri sahnesi iyiydi.Baştaki dövüş sahnesi çok başarılıydı.Butcher'ın öldüğü sahnede başarılıydı.En son New York'un geçirdiği değişimi gösteren sahne de çok hoştu.

Bu filmdeki müzikler de iyiydi.:D

Sonuç olarak usta oyunculuklar,iyi senaryo,iyi müzik ve Scorsese üstadın muhteşem dokunuşları vardı bu filmde.

9/10

Son düzenleme:
Mafya türü olması, tarihi zamanda geçmesi, başrollerinde hem DiCaprio'nun hem de Daniel Day-Lewis'in olması ve yönetmenliği Martin Scorsese'nin yapması benim için harika bir olaydı ama maalesef hayal kırıklığı yaşadım.

Benim için en büyük sıkıntı filme bağlanmaktı. Filmin başından sonuna kadar hep dışında kaldım. Olayların içine zaman zaman girsem de genel olarak filme çok yabancıydım. Bunda yüksek ihtimal filmi izlediğim ortamın o anda pek de filmi izlemeye uygun olmaması etkiliydi.

Oyunculuklar gerçekten iyiydi. Daniel Day-Lewis gerçekten çok iyi iş çıkarmış. Leonardo DiCaprio da keza öyleydi.

Hikaye bence iyiydi, ilgi çekiciydi ama senaryoyu fazla sevemedim ben. Akıcılık yoktu bence. Filme bağlanamam da bunun büyük etkisi vardı.

Yönetmenlik anlamında da eleştirilecek fazla bir şey yoktu. Zaten Martin Scorsese ismini duymak yetiyor bu konuda. :D O dönem gayet güzel yansıtılmış.

Kısacası, dediğim gibi oyunculuk ve yönetmenlik anlamında gerçekten başarılı şeyler ortaya çıkmış. Ama bunlar filmi sevmeme yetmedi maalesef. Aşırı sıkılarak izlediğim bir film oldu. Üzülerek;

Puanım: 6.5/10

10 Oscar adaylığı almasına rağmen hiç ödül almayarak bu alanda bir rekorun sahibi bildiğim kadarıyla bu film. Bugüne kadarki Scorsese & DiCaprio ortaklığı olan iki filmi gerçekten çok sevmemden dolayı bu filmi de sevebileceğimi düşünüyordum ama maalesef hayal kırıklığı oldu.

Öncelikle film çok sıkıcı başladı. ilk 20 dakika kadarı tamamen aşırı sıkıcıydı. Daha sonra zaman zaman toparlanır gibi oldu film ama sık sık filmden koptum. Gerçekten 3 saat olması aşırı saçma olmuş bu filmin, kesinlikle 3 saatlik bir konusu yok. 2 saat sürse bile sıkıcı olabilecekken bu hali hiç olmamış.

Filmin tek büyük artısı Daniel Day-Lewis idi. Gerçekten yine müthiş oynamış, kesinlikle yaşayan en büyük oyunculardan biri. Fakat ne yazık ki "In the Name of the Father" dışındaki filmlerini hiç sevemedim. :( Bence bugün Al Pacino, Jack Nicholson, Robert De Niro, Tom Hanks gibi ustalarla çoğu zaman adı anılmıyorsa sebebi yanlış film seçimleri. :(

DiCaprio, Daniel Day-Lewis'in yanında çok sönük kalmış. Cameron Diaz biraz olsun renk katmış filme.

Filmin bir başka iyi olduğu konu prodüksiyon tasarımı. Kostümler, sanat tasarımı vs çok başarılıydı. Teknik Oscar adaylıklarını haketmiş fakat en iyi film, en iyi senaryo, en iyi kurgu gibi adaylıkları hakettiğini düşünmüyorum.

En beğendiğim sahne:

Sondaki New York'un değişim sahnesi. Yönetmenlik açısından iyi iş.

Sonuç olarak iyi noktaları olsa da genel olarak epey sıkıcı, beklentileri karşılayamayan bir film:

5.5/10

Film hiç beğenilmemiş.Bende mi sorun var acaba? :D Genelde filmleri bilgisayardan televizyona bağlayıp izleyince daha çok seviyorum herhalde ondan.:D

Filmi izlemeyi düşünüyordum da, olumsuz yorumları görünce biraz duraklamaya karar verdim. :D