Tolstoyevski
Emekli
- Reaksiyon puanı
- 39,955
- Puanı
- 1,061
- Web Sitesi
- www.ataturkungencligehitabesi.com
1 Haziran'la birlikte bir takım devrimsel dönüşüm sonrası eski dolu dizgin sinema günlerime de bu kez sistematik bir şekilde dönmeyi hedefliyorum. Bu uğurda ilk hedefim, belki yaşayan en sevdiğim yönetmen olan, Danimarka ve Avrupa sinemasının hırçın üstadı Lars Von Trier'in bütün filmografisini mümkün mertebe kronolojik bir şekilde baştan sona izlemek. Daha önce hayatımda hiç, bir yönetmenin baştan sona tüm filmografisini bilinçli bir şekilde tek bir dönemde izleme durumum olmadı. Niyetlendim ama olmadı. Eğer bunu başarırsam, bundan sonraki hedeflerim Kubrick, Hitchcock, Scorsese gibi isimler olacak. Tarihe geçmiş belli sayıda yönetmenlerin tüm filmlerini baştan sona izlemek belki mümkün değil ama sistematik bir şekilde en azından dörtte üçünü izlemek mümkün ve verimli olabilir.
Lars Von Trier'in yaklaşık 16 filmi var, içlerinden 1977-87 yıllarında çektiği, yönetmenlik hayatının ilk 4 filmi (The Orchid Gardener, Images of Liberation, The Element of Crime, Epidemic) ve bir diğer 4 filmi (The Idiots, Dear Wendy, Manderlay, The Boss of It Al) olmak üzere toplam 8 filmini hiç izlememişim. Erken dönem ilk filmi olan 1977 yapımı The Orchid Gardener ve 1982 yapımı Images of Liberation'u yine listeye alamadım çünkü bulması çok zor ve 'torkuda' bile yok gibi ve şimdilik acelesi de yok. Geri kalan 14 filminin tamamını aşağıdaki listeye ve torkuya ekledim, inmek için bekliyorlar.
L.V.T, filmleri genelde üçleme şeklinde çeker ancak senaryo olarak bağlantısı olmayan, tür ve amaç olarak benzer olan üçlemelerdir. Büyük ölçüde zaten sırayla olduğu için problem yok ama yine de üçlemeleri renk olarak ayırdım. Aynı zamanda ''Dogma 95'' ekolünün kurucularındandır, filmleri bu yüzden çok farklı ve Hollywood usulünden uzak tekniğe sahip. Dogma 95 nedir kısaca bilgi için (bkz: https://tr.wikipedia.org/wiki/Dogma_95 )
Başta @MEnes olmak üzere, dünya sineması adına çok farklı yerde ve değerde olan Lars Von Trier sinemasına daha hakim olmak isteyebileceklere istedikleri zaman bakabilecekleri filmografik liste... @bazinga @Araf @Sherlock @MasacRE @DarkLegenD @Maskeli Fedai ....
Sene Film Üçleme Adı 1984 The Element of Crime Europa Üçlemesi 1987 Epidemic Europa Üçlemesi 1991 Europa Europa Üçlemesi 1996 Breaking The Waves Altın Kalp (Golden Hearth) Üçlemesi 1998 The Idiots Altın Kalp (Golden Hearth) Üçlemesi 2000 Dancer in The Dark Altın Kalp (Golden Hearth) Üçlemesi 2003 Dogville Fırsat Ülkesi Amerika Üçlemesi 2004 Dear Wendy - 2005 Manderlay Fırsat Ülkesi Amerika Üçlemesi 2006 The Boss of It All - 2009 Antichrist Depresyon Üçlemesi 2011 Melancholia Depresyon Üçlemesi 2013 Nymphomaniac I-II Depresyon Üçlemesi 2018 The House That Jack Built -
Gereken yerlerde iletişime geçelim ve bu çılgın Danimarkalı'nın filmografisini birlikte bitirelim. Çünkü benim de artık sinemaya dönme vaktim geldi yoldaşım... Ve Trier'den daha iyi bir dönüş yolu düşünemiyorum...
İkimize de sinemaya özden dönüş ve kendimize gelmemiz için sert bir tokat gerekiyordu, o tokat işte bu tokattır bu manyak Danimarkalı’nın filmografisinden daha sarsıcı bir tokat bulmak zor olurdu... Torku’nun ilk dördü inmiş, bulamama durumun olursa magnetleri yollarım malum yerden. Bu hafta içi bu manyak adamın kafasına başlayalım...