Fenerbahçe İçin Sonun Başlangıcı 5 Haziran 2018

xdragxx

Konu Sahibi
Süper Emekli
Ayın En Favori Üyesi
Reaksiyon puanı
31,615
Puanı
1,060
2062300.jpg

Fenerbahçe. Türkiye'nin en büyük kulüplerinden bir tanesi olan Fenerbahçe son şampiyonluğunu 2013-2014 sezonunda yaşadı ve o tarihten beri geçen 11 senede sadece 1 Süper Kupa ve 1 Türkiye Kupası kazanmış durumda. Gidişat gösteriyor ki Fenerbahçeliler şampiyonluk kutlamak için en az 1 sene daha bekleyecek. Peki Türkiye'nin en büyük potansiyeline sahip olan 2 kulübünden birisi olan Fenerbahçe nasıl böyle bir duruma düştü. Bugün bunu inceleyeceğiz.

awkQnUwNJkilRMsGWBmmNQ.jpg

Zamanı 5 Haziran 2018'e yani bundan 7 sene öncesine taşımamız lazım. Fenerbahçe'de 20 senelik Aziz Yıldırım dönemi bitmiş Ali Koç seçimde Aziz Yıldırım'a fark atarak Fenerbahçe başkanı olmuştu. Bu gelişme Fenerbahçe camiası için yeni bir umut ışığıydı. Çünkü camia zaten senelerdir Ali Koç'u bekliyordu. Bunda Koç soyadının ağırlığını göz ardı etmemek lazım. Ali Koç'u isteme sebeplerinden bir tanesi de seçim döneminde verdiği sözlerdi. Benim için verdiği en önemli söz diktatörlüğe son verecek olmasıydı. Kendisinin söylemine göre Ali Koç başarısız olması durumunda Fenerbahçe başkanlığı koltuğunu işgal etmeyecek ve Fenerbahçe'nin önünü açacaktı. En önemli vaadi en büyük yalanı oldu çünkü Ali Koç 6 sezonda hiç şampiyonluk yaşamaması ve en önemli rakibi Galatasarayla makasın gittikçe açılmasına rağmen 3.dönem için de aday olmuştu ve 3 sezon daha Fenerbahçe başkanlığına getirilmişti.

Burada uzun uzun 7 sezondur yaşanan başarısızlıkları yazıp sizi daha fazla sıkmayacağım zaten böyle bir şeye kalkışırsam bu yazı işin içinden çıkılmaz bir hal alacak. Peki Fenerbahçe nasıl bu duruma geldi. Ezeli rakibi Galatasaray 2021-2022 sezonunda Burak Elmas'ı getirmiş ve 6 ay içinde başarısız olduğu için yaka paça göndermişti. Sadece Galatasaray değil Beşiktaş da bu sezon Hasan Arat'ı sadece 3-4 ay içinde yemeyi başarmıştı. Konu Fenerbahçe olunca neden başarısız bir başkan bu kadar uzun süre görevinin başında kalabiliyor. Bu konuyu maddeler halinde inceleyelim.

1-SÜREKLİ DÜŞMAN YARATAN BİR FENERBAHÇE
Fenerbahçe 3 Temmuz 2011'den beri oluşan bir sıkıntıdır bu. Camia her zaman düşmanı dışarda arar hale geldi. Her başarısızlık için bir mazeret bulan bir Fenerbahçe görür olduk. Fakat kulübün kendi içinde yaptığı yanlışları neredeyse kimse konuşmaz hale geldi. Bu da en çok Ali Koç'a yaradı.

2-KOÇ SOYADININ AĞIRLIĞI
Ali Koç sadece Fenerbahçe başkanı değil aynı zamanda Koç ailesinin varisi. Bu sebeple karşısına da aday çıkamıyor. Ali Koç'a karşı aday olmak bu kişilerin sosyal hayatlarına da etkisi olacaktır. Nasıl yani diyecek olursanız bu kişilerin bir şekilde Koç ailesiyle ticari anlaşmaları mevcut. Ali Koç'a karşı aday olmak hatta kazanmaları durumunda bu ticari anlaşmalar tehlikeye girecektir. Bu sebepten Sadettin Saran gibi isimler yalnızca Ali Koç'un aday olmadığı bir senaryoda başkanlık için aday olacaklarını defalarca kez dile getiriyorlar. Bu sebepten Ali Koç başkan olduktan sonra 2 seçime girdi bildiğiniz üzere karşısına çıkan isim sadece Fenerbahçe'yi kendi menfaatlerinin de önüne koyabilen Aziz Yıldırım oldu.

thumbs_b_c_c9b85897bd4b7a46af53c0810480baab.jpg

3- MEDYA VE TARAFTAR GRUPLARINI SATIN ALMASI
Ali Koç'un belki de en iyi yaptığı iş bu madde. Medyada en azılı Ali Koç düşmanlarını bile bir süre sonra Ali Koç savunurken görüyorsunuz. Bunun sebebi tamamen bu kişileri satın alması. Bu sadece parayla değil bu kişilere verilen transfer duyumlarıyla da olabiliyor. GFB ise Aziz Yıldırım dönemindeki gibi değil. Günümüzde stadyumda Ali Koç'a tepki gösteren taraftarların karşısına GFB üyeleri geçiyor ve şiddetle bu proestostaları sindiriyorlar. Bu sebeple stadyumda da Aziz Yıldırım döneminden görmeye alışık olduğumuz tepkileri göremiyoruz.

4- BAŞARISIZLIĞA ALIŞMIŞ BİR CAMİA ve KONGRE YAPISI
Fenerbahçe camiası başarısızlığa bir şekilde alışmış durumda bu sebepten dolayı da taraftarların tepkisi genellikle günü birlik oluyor. 1-2 gündem değişikliğiyle birlikte camia ve taraftar başarısızlıkları unutur hale geldi. Bu da oldukça doğal çünkü uzun süre başarısızlık geldiği zaman sadece futbolda değil birçok alanda bu işi kanıksama durumu meydana gelir.
Kongre yapısı da oldukça sıkıntılı. Fenerbahçe için hedef 1 Milyon Üye kampanyasıyla kongre üyesi olmak kolaylaştı. Bu kampanyayla birlikte üye olan birçok taraftarın da Ali Koçla çıkarları olduğu bilinen bir gerçek. Bu sebeple de Ali Koç'un seçim kaybetme ihtimali oldukça düşük. Çünkü birçok dernek, birçok taraftar grubu zaten Ali Koç'un eline bakarken Ali Koç'un aleyhine iş yapma, oy verme gibi bir ihtimalleri de bulunmuyor. Yani Fenerbahçe'yi düşünen bir kongre yapısından uzak bir kongre var daha çok kendi menfaatlerini ve cebini düşünen bir Fenerbahçe kongre yapısı var.

5cdef78ac03c0e1150377e69.jpg

Peki bu kadar yazdın Fenerbahçe bu durumdan nasıl kurtulur diyorsanız benim bir cevabım yok. Fakat boykot yapabilirsiniz. Maça gitme, Fenerium'dan alışveriş yapma, kendi içinde örgütlenip yürüyüşler yap ve Fenerbahçe'yi bu durumdan kurtar gerçek Fenerbahçe taraftarı. Yoksa bu işin sonu bir zamanlar Fenerbahçe de büyük takımdı şimdi yok öyle bir büyüklüğe doğru gidiyor.
Ali Koç gitti diyelim o saatten sonra Fenerbahçe ne yapmalı bunu da kısa maddeler halinde inceleyelim.

44151-7.jpg

1- BAŞKANLARDAN DEĞİL SAHADAKİ FUTBOLCU VE HOCALARDAN MEDET UM
Galatasaray 1996-2000 arasında 4 sezon üst üste şampiyon oldu ve Uefa Kupası kazandı. O dönem Galatasaray'ın başkanı kimdi? Eminim ki Z kuşağı birçok Galatasaray taraftarı bu sorunun cevabını bilmiyordur. Sebebi basit Fenerbahçe dışında birçok takım başkanlara bu kadar bağımlı olmaz ve başkanları yüceltmez. Dursun Özbek 3 sezon üst üste olmak üzere 4.şampiyonluğuna koşuyor ama emin olun birçok Galatasaray taraftarının gözünde o kadar da büyük bir figür değil.

2- VASATA TAMAH ETME HEP DAHA İYİSİNİ İSTE GEREKİRSE FUTBOLCULARI PROTESTO ET
Fenerbahçe camiası büyüklüğünü kaybediyor. 2006-2007 sezonunda Alex De Souza'nın bile ıslıklandığı bir Fenerbahçe büyüklüğünden Alex'in tırnağı etmeyecek futbolcuları ilahlaştıran bir nesil yetişiyor. Fenerbahçe taraftarı hep daha iyisini istemeli ve sadece gerçekten kulüp için üst düzey futbolcuları el üstünde tutmalı. Ali Koç döneminde Crespo, Zajc fanı taraftarlar görür hale geldik gerçek Fenerbahçe taraftarı için bu tarz futbolcular sıradan olmalı.

3- 3 SENELİK BAŞKANLIK DÖNEMİ BOYUNCA LİG ŞAMPİYONU OLAMAYAN BAŞKANIN BAŞKANLIĞI DÜŞER MADDESİ
Ali Koç sonrası Fenerbahçe kongresinin böyle bir maddeyi tüzüğe eklemesi lazım. Yani bir başkanlık dönemi 3 yıl ve bu 3 yıl boyunca şampiyonluk yaşayamayan başkan öbür dönem başkan adaylığı dahi koyamamalı. Bu maddeyle birlikte yeni Ali Koç'ların önüne geçmiş oluruz. Yoksa Ali Koç gider 20-30 sene sonra oğlu Kerim Rahmi Koç gelir.

4- LİGİN ÜSTÜNDE HEYBETLİ BİR KADRO

x5_1132897955sj4.jpg

Her camianın kendine has DNA'sı var. Fenerbahçe'nin DNA'sında da ligin en heybetli kadrosuna sahip olma DNA'sı var. Yani nedir bu Fenerbahçe'nin kadrosu tartışmasız ligin en iyi kadrosu olmalı. Son 2 sezondur Fenerbahçe'nin kadrosu size iyi geliyor olabilir. Fakat Galatasaray'ın kadrosu her zaman Fenerbahçe'nin kadrosundan 1 tık daha öndeydi.
2003-2011 arasında Fenerbahçe bunu çok iyi yaptı. Son dakika kaçan şampiyonluklar olmasaydı muhteşem bir hegomanya kuracaktı. Çünkü o kadrolar rakiplerinin 2-3 gömlek üstü kadroydu. Fenerbahçe çünkü budur Fenerbahçe vasat kadroyla şampiyonluklar yaşayan bir camia hiçbir zaman olmadı her zaman imrenilen kadrolara sahip oldu ve Ali Koç döneminde bu kimliğini de yavaş yavaş kaybeder hale geldi.

Bu yazıyı uzatmak istesem yaklaşık 3-4 kat daha fazla yazı çıkarabilirdim ama sizleri de sıkmak istemedim. Okuyup yorum yapacak herkese şimdiden teşekkürler.

Okudum aklıma takılan bazı sorular var.
İçinde tek bir yanlış yok eline sağlık.
1-Malum camianın kadrosu nasıl bizim kadromuzdan bir tık önde olabilir ?
2- 3 yıl içinde şampiyon olamayan başkanın başkanlığının düşmesi harika bir öneri olmuş.
3- Koç , hangi medya mensuplarını satın aldı?

• Güldürdün
Reactions: xdragxx
2- 3 yıl içinde şampiyon olamayan başkanın başkanlığının düşmesi harika bir öneri olmuş.
Adamların forveti Osimhen senin tüm forvetlerin bir tane Osimhen etmiyor.
Çoğunu satın aldı. Ali Koç istifa demeyen çoğu medya mensubu ya satın alınmıştır ya da kulüp içinden bilgi alıyorlardır.

• Beğendim
Reactions: mesmeso and 12.Adam
Adamların forveti Osimhen senin tüm forvetlerin bir tane Osimhen etmiyor.
Çoğunu satın aldı. Ali Koç istifa demeyen çoğu medya mensubu ya satın alınmıştır ya da kulüp içinden bilgi alıyorlardır.
Osimhen’i bize de önermişler, biz veto etmişiz. Ay döneminde medya mensupları satın aldın mı?

• Beğendim
Osimhen’i bize de önermişler, biz veto etmişiz. Ay döneminde medya mensupları satın aldın mı?
Sizde Hakan Safi diye bir yönetici var. Adamın kafa kırık. Talisca'nın tüm maliyetini karşılıyor. Sene başı Koç engellemeseydi Osimhen'e tek başına 70 milyon sıkacaktı. Öyle hasta bir Fenerli bu adam.

• Beğendim
Reactions: 12.Adam and xdragxx
Malum camia diyon ya hacı seni sevmeme rağmen gıcık kapıyorum... böyle devam edin malum camia size daha çok koyar zaten sayenizde Okan'ın kredisi yükseldi 😡

Bir Cimbom'lu olarak yazıyı okudum, eline sağlık @xdragxx

Fenerbahçe'nin reçetesini söyleyeyim size ; bahsettiğiniz üzere her takımın bir DNA'sı vardır, o DNA'yı taşıyan bir hoca lazım size (Volkan Demirel, Aykut Kocaman tarzı), başkan kalabilir bak ona rağmen dünyada en iyi 5'e girmiş bir sportif direktör, tamami yıldızlarla dolu bir kadro değil ama hak edenin forma giyeceği kadro kurmak. Mesela yedekte oturan bile YEDEK olmayı hak etmesi lazım. Hem yabancı hem YERLİ.

Mesela soruyorum size Mert Hakan hak ediyor mu o koltukta oturmayı ? Ya amigoluk yapacak diye iki üç küfür edecek diye alkış tutuyorsunuz yapmayın...

Cenk'de Fenerbahçeliğe dair bir aidiyet var mı ? Tadic oynamayı bırak yedek bile kalmayı hak ediyor mu ? Dzeko ilk 11 oynamayı hak ediyor mu ? Talisca bu maliyete gelmeliydi mi ? Çağlar'da o aidiyet var mı, bonservisin alınması doğru karar mı ?

• Güldürdün
Bence güzel noktalara değinmiş ekonomi hariç fazla o dönemlere hakim olamasam da Demirören dönemine benzetiyorum o da taraftar gruplarını kullanıyordu dövüyordu. Bir yerden sonra herkes yeter dedi ama TFF başkanlığı olmasa yine kurtulamazdık. Üstüne borçsuz kulübü borç batağı haline getirmişti. Ali Koç ilk senesi hariç son senelerde hep 2. veya belli bir puan topluyor tamamen şu iki sezon batsa bence yine duramazdı. Ben kendi şampiyonluk görmeden kendi koltuktan kalkacağına şüpheliyim onu yapmadan gitmez bence saplantı oldu ona artık. Fenerbahçe'nin Koç'tan kurtulmak için son seçim Aziz Yıldırım adaylığına destek olması gerekiyordu. Aziz bir dönemden fazla yapmazdı bence artık.

• Beğendim
Malum camia diyon ya hacı seni sevmeme rağmen gıcık kapıyorum... böyle devam edin malum camia size daha çok koyar zaten sayenizde Okan'ın kredisi yükseldi 😡

Bir Cimbom'lu olarak yazıyı okudum, eline sağlık @xdragxx

Fenerbahçe'nin reçetesini söyleyeyim size ; bahsettiğiniz üzere her takımın bir DNA'sı vardır, o DNA'yı taşıyan bir hoca lazım size (Volkan Demirel, Aykut Kocaman tarzı), başkan kalabilir bak ona rağmen dünyada en iyi 5'e girmiş bir sportif direktör, tamami yıldızlarla dolu bir kadro değil ama hak edenin forma giyeceği kadro kurmak. Mesela yedekte oturan bile YEDEK olmayı hak etmesi lazım. Hem yabancı hem YERLİ.

Mesela soruyorum size Mert Hakan hak ediyor mu o koltukta oturmayı ? Ya amigoluk yapacak diye iki üç küfür edecek diye alkış tutuyorsunuz yapmayın...

Cenk'de Fenerbahçeliğe dair bir aidiyet var mı ? Tadic oynamayı bırak yedek bile kalmayı hak ediyor mu ? Dzeko ilk 11 oynamayı hak ediyor mu ? Talisca bu maliyete gelmeliydi mi ? Çağlar'da o aidiyet var mı, bonservisin alınması doğru karar mı ?
Başkan kaldığı sürece bu dediklerinin hiçbiri de olmaz zaten başta başkanın gitmesi lazım.
------

Bence güzel noktalara değinmiş ekonomi hariç fazla o dönemlere hakim olamasam da Demirören dönemine benzetiyorum o da taraftar gruplarını kullanıyordu dövüyordu. Bir yerden sonra herkes yeter dedi ama TFF başkanlığı olmasa yine kurtulamazdık. Üstüne borçsuz kulübü borç batağı haline getirmişti. Ali Koç ilk senesi hariç son senelerde hep 2. veya belli bir puan topluyor tamamen şu iki sezon batsa bence yine duramazdı. Ben kendi şampiyonluk görmeden kendi koltuktan kalkacağına şüpheliyim onu yapmadan gitmez bence saplantı oldu ona artık. Fenerbahçe'nin Koç'tan kurtulmak için son seçim Aziz Yıldırım adaylığına destek olması gerekiyordu. Aziz bir dönemden fazla yapmazdı bence artık.
Aziz başarılı olmasa giderdi zaten yaşı gereği de çok duramazdı çok sağlıklı biri değil Aziz Yıldırım 5-10 sene koltukta kalayım demeyecekti tek dönem kalıp bir şekilde Fenerbahçesini kurtarmaya geliyordu.
Bu kongre yapısında Ali Koç'un seçim kaybetme şansı da yok bu arada bir şekilde taraftarın tepki göstermesi lazım ve bu tepkilerin gerekirse çok ağır tepkiler olması lazım.

Başkan kaldığı sürece bu dediklerinin hiçbiri de olmaz zaten başta başkanın gitmesi lazım.
------

Aziz başarılı olmasa giderdi zaten yaşı gereği de çok duramazdı çok sağlıklı biri değil Aziz Yıldırım 5-10 sene koltukta kalayım demeyecekti tek dönem kalıp bir şekilde Fenerbahçesini kurtarmaya geliyordu.
Bu kongre yapısında Ali Koç'un seçim kaybetme şansı da yok bu arada bir şekilde taraftarın tepki göstermesi lazım ve bu tepkilerin gerekirse çok ağır tepkiler olması lazım.
Bence Fenerbahçenin bizim geçen sezon gibi veya bu sezon gibi komple Kasım Aralık'ta yarıştan kopması gerek öyle olmadan büyük tepkiler kısa vadede gelmez gibi en azından Koç'un başa çıkamayacağı türden olmaz. Çünkü giderek bir alışma kabullenme oluyor.

• Beğendim
Reactions: 12.Adam
------

Benim yazarlık kursum bitsinde
Ben Spor yöneticiliği bölümü okuyan ama Avrupa’da Öyle başkanlık yapsın
Busssiness management
Yada İrlanda’dan futbol kitabı alsın
The football league ismi bu kitabın
Fenerbahçenin şimdiki başkanı
Ya da jonathan roche ile konuşsun O da aynısını yaşadı @12.Adam
@xdragxx
------

@Gerekli24