2015 Ex Machina - Film Yorumları

gundix123

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
0470752.jpg

Ex Machina (2015)

Türü: Bilim Kurgu, Dram, Gerilim
Yönetmen: Alex Garland
Senaryo: Alex Garland

Oyuncular:
Domhnall Gleeson
Alicia Vikander
Oscar Isaac
Corey Johnson
Chelsea Li

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Henüz 24 yaşındaki Caleb, sadece Silikon Vadisi'nin değil dünyanın da en önemli teknoloji şirketinde yazılım uzmanı olarak çalışmaktadır. Şirketin gizemli CEO’su Nathan ise hem şirketten hem insanlardan uzakta, özel bir dağ evinde yaşamaktadır. Caleb, düzenlenen bir yarışmada, Nathan'ın dağ evinde 1 haftalık bir 'ödül' kazanır. Fakat içine çekileceği deneyden habersizdir. 'Ava' adında güzel bir robot kızın bedeninde, dünyanın ilk gerçek yapay zekası Caleb'i beklemektedir.... Yönetmenliğini ve senaristliğini Alex Garland'ın paylaştığı bilimkurgu filminin başrollerinde Oscar Isaac, Domhnall Gleeson ve Alicia Vikander yer alıyor.
Alıntı

Filmin Fragmanı

 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,282
Reaksiyon puanı
39,932
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Ve 2015 yapımı bir filmi ilk defa izledim böylelikle. Tam beklediğim gibi çıktı.

Black Mirror dizisinin film versiyonu gibi bir şey, kesinlikle çok benziyor. Aynı zamanda yer yer "Her" filmini de andırmadı değil. Yine de çok sinir bozucu bir film olduğu için moral bozucu bir etkisi var.

Filmi izledikten sonra özellikle Google'dan baya soğudum, yapay zekalar zaten sinemanın korkunç ögeleri idi, daha da korkmaya başladım ama yapay zekalar da kendilerince haklı.

Filmin başlarında özellikle Turing testi muhabbetinden sonra Celeb in de yapay zeka olduğundan şüphelendim. Ve aynanın önünde koluna jilet vurana kadar devam etti bu şüphe


Sonra Ethan dan da yer yer yapay zeka olabilme ihtimalinden şüphelendim ama o da boş çıktı


Filmin sonunda Ethan ın öleceğini bekliyordum ama Eva nın böyle Celeb i de bırakıp gidebileceğini tahmin edemezdim. Bu duruma çok sinirim bozuldu, lanet olsun böyle sinir bozucu finalleri olan filmlerden nefret ediyorum ama özgünlük adına kaliteli oluyor

Sanırım Celeb de kapılar kilitli olduğu için bir süre sonra öldü. Bu kadar kolay olmamalıydı... Ethan ın yapay zeka hakkında dedikleri doğru çıktı, oradan kurtulmak için tüm kadınlık duygularını kullanmış Eva.


Müzikler oldukça güzeldi. Keza oyunculuklara da söyleyecek söz yok. Sanırım İngiliz filmiydi , başka bir Black Mirror bölümü gibi bir film izlemek isteyenler için güzel bir alternatif.

@OzaN @Danger UA! @sürgünüm @Titanium @destere

7.3/10
 
Son düzenleme:

Titanium

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2010
Mesajlar
7,810
Reaksiyon puanı
3,698
Puanı
461
Konum
İstanbul
Konu uplanmışken, iyi ki uplanmış,yorumlanmış @Tolstoyevski bence herkesin izlemesi gerek bir yapım. Yaklaşık 2-3 hafta önce izlemiştim bende. 8.5 ile oylamıştım filmi aklımda kalan bir iki şeyi yazayım.


+ Robotlar insanlardan daha zeki olup sonumuz olacak gibi bir düşünce vardı, bu yoruma herkes gibi katılıyor gibiydim. Fakat gerçekci olmak gerekirse bu filmden sonra gerçekten katılıyorum.

+Filmde ki karakter gibi bende sonuna kadar yedim açıkcası, böyle bir sona olanak vermiyordum. Ve dahası bir makinaya acımıştım ve onun gibi kurtarmaya çalışırdım.

+ Film baştan sona sürükleyiciydi, konu güzeldi, güzel işlenmişti. Boşrolde ki adam daha önce robotumsu bir roldeydi şimdi robot tarafından kandırlan bir unsur olmuş. Rolede uyuyor açıkcası başarılıydı. Ya o icadı yapan adama bir kıl oldum varya robot hepimizi kandırdı. :F


Filme Puanım helalinden 8.5
 

cookies

Tecrübeli Üye
Katılım
6 Ekim 2012
Mesajlar
29,742
Reaksiyon puanı
18,793
Puanı
1,060
Yaş
26
Filmi 2 gün önce izledim :love1:
@Çiğdem- bu filmi kesin izlemelisin türü tam senlik ;)
Ahh film süperdi :)

Ben patronun kötü adam olduğunu düşunmustum ama o çıkmadı ya :eek:
Bizim başroldeki robot kızımız kötü çıktı bizim adamida bıraktı finalde evde sehre gitti de bu kız kendisini sarj falan nasıl edici valla yasayamaz bu kız öyle yerlerde :)

O japon hizmetcide bişiler var diye düşünüyordum kadın robit çıktı ya la :eek: :eek: ne değişikti oyle yani .

Bu arada @destere @xemrexxx filmde baya açık sahneler vardi robot ayağına neler gosterdiler :eek: :eek:
Ama robot kadın tabisi haklıydi sonuna kadar arkasındayim yani napsin o adami peşinde ? O daha parlaklar bulur kendisine über güzeldi çünkü :love1:

Puanim : 9.1
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Yaklaşık 1 ay önce izledim de yorum yazma fırsatım olmadı. Ben pek beğenmedim filmi. Elbette kötü değil ama bence bir olmamışlık var. Gereksiz diyaloglar falan da çoktu. Hani tamam düşük bütçeli bir bilim-kurgu çekmişsin diyelim ve 4 kişilik felsefi, diyaloglara dayanan bir film çekmişsin ama diyaloglar doyurucu değil.

Black Mirror'a ben de benzettim. Zaten 2x1'deki yapay zeka elemanın bu filmde yapay zekayı test eden kişi olması tesadüf değildir. Ama film bu yapay zekalarla ilgili görüşünü iyi anlatmış. Her ne kadar ben bu görüşe katılmasam da film derdini iyi anlatmış.

Zaten filmde geçen şu söz filmin mantığını çok iyi anlatıyor: "Günün birinde yapay zekalar bize, afrika düzlüklerindeki fosil iskeletlere
baktığımız gibi bakacaklar."

Ava'nın manipülasyonu da çok etkileyiciydi. Ama burada filmi eleştirmiyorum. Çünkü bu da yapay zekalarla ilgili bir görüş ama bence yapay zekalar insanı zekasıyla yenemez. Eğer yapay zekalar bizi dize getirecekse Terminator'deki gibi silahla yapabilir. Çünkü yapay zekayı sen programlıyorsun. Senin programladığın bir şey senden nasıl daha zeki olabilir?

Google ve Facebook göndermeleri güzeldi. Filmdeki mekan da süperdi. O nasıl bir evdi öyle ya?

6.3/10
 

Titanium

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2010
Mesajlar
7,810
Reaksiyon puanı
3,698
Puanı
461
Konum
İstanbul
"Çünkü bu da yapay zekalarla ilgili bir görüş ama bence yapay zekalar insanı zekasıyla yenemez."

En basitinden küçük bir kodlama olan bir hesap makinesi ile kapışabileceğini mi düşünüyorsun? @Danger UA!
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,282
Reaksiyon puanı
39,932
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
@Danger UA! Yapay zekalar nasıl yenemez yahu , bilimkurgu filmleri deyip geçmemek lazım çoğu gelecekte doğru çıkabilir. Yapay zekalar insanı yenebilir, o yüzden de günümüzde yapay zekalı robotlar yaygın değil.

Matrix dörtlemesini izlediysen, çok mantıklı bir şekilde izah ediyorlar zaten bu durumu.
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,091
Reaksiyon puanı
49,755
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
İzleyeli birkaç hafta oldu ama yorumu biraz gecikti. :)

Tam yorum şurada: http://izleryazar.com/ex-machina-2015/

Yılın ilk yarısının en iyi iki filminden biriydi. (Diğeri elbette Inside Out) Bence hak ettiği değeri de göremedi. Hem konusu orijinal ve güzeldi, hem de işlenişi, diyalog zenginliği vb çok iyiydi.

Alicia Vikander bu yıl ismini çok sık duyacağımız bir isim. İlk kez bu filmde alıcı gözüyle izledim ve hayran kaldım. Oscar Isaac zaten çok yetenekli bir oyuncu...

Bana da Black Mirror'u andırdı ister istemez ama Black Mirror bölümlerinden de iyiydi. (En azından çoğuna göre. :))

Hala izlemeyen varsa bir an önce izlemeye baksın. Keşke Mad Max Fury Road saçmalığı yerine bu film Top 250'ye girseydi. :)

8.5/10

Bu arada @Danger UA! yapay zeka niye insan zekasını yenemesin. En basitinden bir satranç oyununda öyle bir yapay zeka yaparsın ki insanların yenmesi neredeyse imkansız olur? (Oyun yapısı gereği tamamen imkansızı var mıdır bilmiyorum. :))

Tabii tamamen kusursuz bir yapay zeka geliştirmek de çok zor. İlla ki yapay zekayı geliştiren kişi açıklarını biliyordur. Eğer tamamen açıksız bir yapay zeka geliştirilirse hiçbir insan zekası baş edemez. :):)
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
@OzaN

Saçmalamışım ya. Yapay zeka tabii ki yener. Neden öyle bir şey yazmışım anlamadım.
 

Titanium

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2010
Mesajlar
7,810
Reaksiyon puanı
3,698
Puanı
461
Konum
İstanbul
O değil de konuyu görünce aklıma ana karakterde ki adam gibi robota kandığım geldi :F
 

xdragxx

Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
49,702
Reaksiyon puanı
28,367
Puanı
1,060
Yaş
29
Konum
ANKARA
Bu filmi izledikten sonra kendi kendime şunu bir kez daha dedim insanlar akıllı olsunlar robotları fazla geliştirmesinler yoksa sonumuz kötü olacak gibi. :D Filmin işlenişi falan güzeldi süresi de idealdi filme puanım 8.6 @OzaN

Ben filmde kötü adam olarak gözüken adamın kötü adam olmadığını haklı olduğunu düşünmeye başlamıştım. Ama Ava kaçarken bizim sarışını da alır gider dedim gitmedi. Ben Ava yerinde olsam sarışını alıp giderdim dışarda bir sürü tehlike var seni korurdu alışırdın dışarı dünyaya işte. :D
 

HeisenBerg

Favori Üye
Katılım
22 Kasım 2011
Mesajlar
16,944
Reaksiyon puanı
3,855
Puanı
910
Yaş
24
Konum
Denizli
Bilim-Kurgu filmlerini oldukça severim bu film de oldukça hoşuma gitti. Film yavaş tempolu olsada birçok merak uyandıran unsura sahip olduğu için sürekli merak içinde bırakıyor insanı. Konusu sizin de belirttiğiniz gibi oldukça orjinal ve Bilim-Kurgu klişelerine film yer vermemiş. Oyunculuklarda sırıtmıyor. Müzikler de oldukça iyiydi hala kafamda çalıyorlar. :)

Filmin bu şekilde biteceğini ben de düşünmemiştim. Korkulur bu yapay zekadan. :D Bizim Caleb'in yoklukta oluşunu iyi değerlendirdi vallahi. :D Üzüldüm ama bir hayli Caleb'e. Nathan karakteriyse kendinden nefret ettirdi, çok iticiydi öleceğini tahmin etmiştim. :)

Umarım bu film ileride çıkacak Bilim-Kurgu filmlerine ışık tutar. :)

8.5/10
 

destere

Favori Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
67,698
Reaksiyon puanı
41,332
Puanı
1,059
baştan sona harikaydı filmin müziğinden tutun konusuna kadar çekildiği iki dağ arasındaki şelalesinden tutunda kızların güzelliğine kadar muhteşemdi :)
başlarken bu kadar seveceğimi sanmıyordum ama su gibi aktı gitti tabi bunda konudaki ilginçlik ve müziğin harika oluşu kadar kızların muhteşem görselliğininde payı var ama iş sadece baldır bacak görmekle bitmiyor onu belli bir estetik duyarlılıkla seyirciye sunmak lazım :) baldır bacakla iş bitseydi dicaprio nun para avcısı filminide sevebilirdim :))
tam benlik sessiz sakin sade bir ortam, arkada muhteşem bir müzik o kadarki ilk defa film bittikten sonraki yazıları bile takip ettim müzik sayesinde :)
konuya gelirsek
Ava için yanıp tutuşan caleb in ummadığı şekilde avlanması muhteşemdi :) vatandaş kızın arkasında bakakaldı ne kadar kendisini camlara duvarlara vurduysa ava dönüp bakmadı bile takdir ettim seksi robotu:)
ava ile kyoko nun ortaklaşa nathan ı bıçak darbeleriyle safdışı ettikleri yer harikaydı

9 puan

@sürgünüm @Maskeli Fedai bu filmi pas geçmeyin sakın :)
 

Maskeli Fedai

Favori Üye
Katılım
31 Mayıs 2012
Mesajlar
36,407
Reaksiyon puanı
37,566
Puanı
1,059
Konum
Troller Kasabası
Filmi @destere nin tavsiyesiyle izledim az önce.Çok iyi bir filmdi yılın izlediğim en iyi filmlerinden ilk 3'e rahatlıkla girebilecek türdendi.

Bilim kurgu bana hitap etmez genellikle nedeni de sürekli insanlığı kurtarmaya çalışan kahramanın yaratıklara karşı savaşı gibi uçuk noktaları işlemesidir.Bu filmle o algım değişti gibi çünkü filmin sonuna kadar merak içerisinde gürültü ve efect gibi saçmalıklarla insanın kafasını şisirmeyen su gibi akan bir film.

Yalnız Yapay zekalar cidden tehlikeli ana fikir bu :A

Caleb'in o eve girdiği andan beri buna birşeyler olacağı kesindi.Yalnız film boyunca birçok yerde Nethan mı kötü yoksa Eva mı diye şüphelendim Eva'nın Caleble görüşürken dışarıyı düşünmesi falan orda bu yapay zekada birşeyler olduğunu anladım.Fazla masumdu.Sürekli Nethanı kötü göstermeye çalışması da çabası.En sonunda Nethanın aynı taraftayız yapay zeka ya seni kaçış planı gibi görüp sana aşık numarası yapıyor dediğinde filmi çözdüm.Nitekim Eva hem salak Caleb'i kullandı hemde Nethanı öldürdü.Bir taşla iki kuş vurup kaçtı oradan.Başarıya ulaşmak için oyunu kuralına göre oynadı.Caleb ise bir makineye aşık olmanın bedelini ödedi ve orada öldü

Filmin mekanı çok iyiydi.Sosyal medya ve Google göndermeleri çok iyiydi.Müziklerine diyecek yok zaten.Müzik ve sahne uyumu enfesti.

9/10
 

destere

Favori Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
67,698
Reaksiyon puanı
41,332
Puanı
1,059

Benim de normalde bilimkurgu ile pek aram yoktur. Ama bazen böyle sevdigim flmlerde denk geliyor. Birde dedigin gibi insanlığı koruyan cengaver kahramanların olduğu bilimkurguları bende sevmem:)
filmi beğenmene sevindim:)
 

BesaleT

Emekli
Katılım
8 Şubat 2011
Mesajlar
30,478
Reaksiyon puanı
5,690
Puanı
1,061
Konum
***İzmiR***
Filmi bugün izledim. Zaten fantastik, bilim kurgu tarzını seviyordum ilaç gibi geldi bu filmde. :)

Öncelikle film güzel işlenmiş tipik robot filmi gibi görünsede teknoloji ile birlikte robot filmleri de başka bi boyut kazanmaya başlamış. İlk başlarda her şey normal giderken birden "ne oluyoruz abi" ye döndü olay. Kim doğru söylüyor hangisine inanmalıyız bilemedim şahsen ben. En sonunda da şaşırttılar biraz da olsa bizi. Hatunlar zaten güzel Alicia Vikander ve Sonoya Mizuno. Direk 4 oyuncu üzerinden geçti bitti film, ama sıkmadı kesinlikle. Sanki 2.filmi de yapılacakmış gibi geldi bana tam sonu tatmin etmedi beni daha güzel bir son yapılabilirdi ya da 2.film yapacaklar bilemiyorum.

Puanım: 8.7/10
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,091
Reaksiyon puanı
49,755
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Filmi bugün izledim. Zaten fantastik, bilim kurgu tarzını seviyordum ilaç gibi geldi bu filmde. :)

Öncelikle film güzel işlenmiş tipik robot filmi gibi görünsede teknoloji ile birlikte robot filmleri de başka bi boyut kazanmaya başlamış. İlk başlarda her şey normal giderken birden "ne oluyoruz abi" ye döndü olay. Kim doğru söylüyor hangisine inanmalıyız bilemedim şahsen ben. En sonunda da şaşırttılar biraz da olsa bizi. Hatunlar zaten güzel Alicia Vikander ve Sonoya Mizuno. Direk 4 oyuncu üzerinden geçti bitti film, ama sıkmadı kesinlikle. Sanki 2.filmi de yapılacakmış gibi geldi bana tam sonu tatmin etmedi beni daha güzel bir son yapılabilirdi ya da 2.film yapacaklar bilemiyorum.

Puanım: 8.7/10
Hiç sanmıyorum ikinci film olacağını, öyle açık bir son yoktu bence. :):)
 

BesaleT

Emekli
Katılım
8 Şubat 2011
Mesajlar
30,478
Reaksiyon puanı
5,690
Puanı
1,061
Konum
***İzmiR***
Hiç sanmıyorum ikinci film olacağını, öyle açık bir son yoktu bence. :):)
Beni tatmin etmedi ama sonu yapsalar da hayır demem. :D

Hiç sanmıyorum ikinci film olacağını, öyle açık bir son yoktu bence. :):)
En basitinden o helikopterdeki pilot amca filmin başında erkek getiriyor geri de onu götürecek ama bi kız geliyor ve sorgusuz sualsiz onu alıp götürüyor ne oldu ne bitti de onu aldın öyle bi emir mi geldi sanki patrondan hiç mi merak etmedin ne oldu diye sormaz mı insan patronuna onaylatmak için vs. :D
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
İki filmini arka arkaya izleyince Alicia Vikander’a aşık oldum galiba. Ailem olsun istiyorum, çocuklarımın annesi, yol arkadaşım olsun… Yani Allah'ın emri Peygamberimizin kavliyle Ava'yı kendime istiyorum. :)

Filmde de Ava dışında kimseyi beğenmedim zaten. O olmasa sıkıntıdan patlardım heralde. Özellikle onun olduğu seanslara bayıldım, diğer kısımlarda iki sapın konuşmalarından uyumamak için zor tuttum kendimi.

Yavan senaryo daha iyi ele alınsa bu kadar dar alanda gerçekten güzel paslaşmalar olabilirdi. Pişman değilim ama sonunu tahmin edebildiğim bir film oldu.

7/10
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
İzleyeli bayaaaa olan filmlerden Ex Machina ve bir süre etkisinde bırakabilen film olmuş. Güzeldi yani.:D

İlk başta bir bilmecenin ortasında olduğunu pek farketmiyorsun ve yapay zeka değilde klasik filmlerde ki gibi onu üretenin tehlikeli olduğunu hissettirdi banada ama sonradan film öyle bir ikilem sokuyorki seni son 50 dakika nasıl geçiyor anlamıyorsun.
Yapay Zekadan inanılmaz korktum ama yapay zekaya cinse duygu koyduklarına göre vefada koyabilirler o nedenle bu tehlike fikri kısa sürede aklımdan silindi.:D
Senaryo, kurgu açısından çok doyurucu bir filmdi. Tebrikler. Öyle ki filmde unutmayacağım bir çok sahne oluştu. Gerçekten tebrikler.
Son sahneyi kimse unutmaz her halde. İnanılmaz bir terskose oldu.

Yine Sarışın çocuğun son sahneden önce her şeyi ayarlaması yada çekik gözlünün Robot çıkışı vs hepsi müthişti.

Alicia Vikander bu yıl show yapıyor adeta. Önce TDG sonra bu. İkisindede harikalar yaratmış. Sarışın çocuk o role fazla sırıtmış ve bana çok itici geldi. Oyunculuk namınada pek bir sey göremedim. Oscar Isaac ise ayarında güzel oynamış.

O satışın çocuk olmasa 0.5 daha verirdim belki ama bu haliyle 8/10.