bazinga
Admin
- Reaksiyon puanı
- 51,338
- Puanı
- 1,060
- Web Sitesi
- izleryazar.com
Kitaplara da overrated damgası yapıştırmaya başlamış. @Sherlock @MasacRE @MEnesSerenad
Ekli dosyayı görüntüle 78398
Oldukça akıcı ve sürükleyici bir roman. Bir kere ele aşınca birkaç günde rahatlıkla bitecek düzeyde. Hikaye anlamı kesinlikle oldukça iyi. Üstelik kitabın geçtiği çevre yaşadığım çevreye çok yakın, İÜ’de görevli bir kadın memur üzerine olduğu için konu haliyle her gün geçip gittiğim kapıdan bahçeye kadar birçok detayı çok rahat gözümde canlandırabildim.
Ancak ne var ki kitap hakkındaki öylesine yüksek dozda övgülere kesinlikle anlam veremedim. Tamam hikaye anlatımı iyi, sürüklüyor ama kitabı bitirdiğinde o vermesi beklenen edebi tadı alamıyor insan. Çünkü romanların en olmazsa olmaz özelliği edebi ruhu bu kitapta eksik. Büyük ölçüde didaktik ve tarihe yorum odaklı bir kitap, bu sayede evet daha önce bilmediğimiz birçok tarihi bilgiyi öğrendik bunlara itirazım yok ancak bir romanın esas amacı bir şeyler öğretmek değildir, bu yüzden bir şeyler öğretti diye onu başarılı bulmak esas romanlara haksızlık bana göre. Post-modern Türk edebiyatından şimdilik çok az sayıda kitap okudum ama gerek İhsan Oktay’ın Puslu Kıtalar Atlası, gerekse de Orhan Pamuk’un Yeni Hayat’ı acayip bir tat bırakmıştı bittiklerinde. Bence bu “edebi derinlik” dedikleri şey ile doğrudan alakalı, ki o da kurgusal türlerin esas ruhunu oluşturuyor. İşte bu kitapta o ruh eksikti.
6.8
Livaneli'nin kitaplarını hem aşırı sürükleyici hem de içerik olarak son derece doyurucu buluyorum. Bu kitap da en sevdiğim kitabı.
Bence bir romanın başarısında birinci önemli özellik sürükleyicilik. İkincisi ise insana bir şeyler katabilmesi. Bu kitap ikisini de sağlıyor gerisi boş bence.