En Son İzlediğiniz Film? 🎞

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan şirin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bilinçli seyirci (yani ben ve benim gibilir... :A ) bunu tespit edip salıyor işte... Gerçekten bu işi hakkıyla yapanlara saygımız var ama onun dışındakiler hadi abi hadi siz Akademi'ye gidin, bizi salın... :A
Bu arada HBO'yu da bir kenara atmayalım duyar konusunda ama hikayeye yedirme konusunda hepsini çarpar, böler. Gerçi düşününce duyar kasma olayı çok yok, hikayeye yedirmeyi en iyi başaran platform. :A Hani akademiye falan girdik de, platform işinde HBO'ya da bağlamadan olmaz ama bağlanacak tarafı da çok yok. Hikayenin içine başarılı bir şekilde yediriyorlar. :A Six Feet Under'da mesela, Oz'da ya da daha başka birçok dizi ve filminde başarılı bir şekilde yedirme var. Çok fazla da sırıtmıyor. :A

• Güldürdün
Reactions: MEnes
Bu arada HBO'yu da bir kenara atmayalım duyar konusunda ama hikayeye yedirme konusunda hepsini çarpar, böler. Gerçi düşününce duyar kasma olayı çok yok, hikayeye yedirmeyi en iyi başaran platform. :A Hani akademiye falan girdik de, platform işinde HBO'ya da bağlamadan olmaz ama bağlanacak tarafı da çok yok. Hikayenin içine başarılı bir şekilde yediriyorlar. :A Six Feet Under'da mesela, Oz'da ya da daha başka birçok dizi ve filminde başarılı bir şekilde yedirme var. Çok fazla da sırıtmıyor. :A
Aklıma geldi HBO ama oraya girmek istemedim çünkü bunları diyeceğini biliyordum... :A Ama doğru onlar bu konuda diğerlerine göre çok daha kaliteli ve sırıtmıyor en azından... :A

• Güldürdün
Reactions: Araf
Aklıma geldi HBO ama oraya girmek istemedim çünkü bunları diyeceğini biliyordum... :A Ama doğru onlar bu konuda diğerlerine göre çok daha kaliteli ve sırıtmıyor en azından... :A
Cümlelerin içine sıkıştırsaydın HBO'yu, aslında demeyebilirdim. :A HBO en azından daha gerçekçi yapıyor ama tabii abartabiliyor biraz. :A

• Güldürdün
Cümlelerin içine sıkıştırsaydın HBO'yu, aslında demeyebilirdim. :A HBO en azından daha gerçekçi yapıyor ama tabii abartabiliyor biraz. :A
Sıkıştıracaktım da işte film konusunda HBO'ya çok girmek istemedim... :A Kaliteli ve gerçekçi olduğu doğru ama biraz değil bazen fazla abartıyorlar... :A

• Güldürdün
Sıkıştıracaktım da işte film konusunda HBO'ya çok girmek istemedim... :A Kaliteli ve gerçekçi olduğu doğru ama biraz değil bazen fazla abartıyorlar... :A
Gerçi evet, film konusunda HBO biraz geri planda ama dizi konusunda fazlasıyla ön planda. HBO olarak daha çok biyografik filmleriyle belgesel tadında filmler çekiyorlar. :A HBO Max olarak yavaş yavaş film konusuna el atmaya başladılar tabii, zamanla film konusunda ön plana çıkarlar. :A

• Güldürdün
Gerçi evet, film konusunda HBO biraz geri planda ama dizi konusunda fazlasıyla ön planda. HBO olarak daha çok biyografik filmleriyle belgesel tadında filmler çekiyorlar. :A HBO Max olarak yavaş yavaş film konusuna el atmaya başladılar tabii, zamanla film konusunda ön plana çıkarlar. :A
Bekleyip görelim artık nasıl filmler yapacaklar... Tv Movie yapıyordu daha çok HBO ama Max'la birlikte normal sinemaya da yönelirler gibi. :A

• Güldürdün
Bekleyip görelim artık nasıl filmler yapacaklar... Tv Movie yapıyordu daha çok HBO ama Max'la birlikte normal sinemaya da yönelirler gibi. :A
Aynen, televizyon filmi olarak çekiyorlardı genelde. Bazı filmlerini izlemişliğim de var. Angelina Jolie'nin rol aldığı Gia filmi vardı biyografik, teması da tam o tarzdı ama Angelina Jolie'nin güzellikte zirve yaptığı dönemlerdi tabii o zamanlar. Barry Levinson'un bazı filmleri de HBO olarak çekilmişti. Kısaca daha çok var ama bazı aklıma gelenler. Son olarak Temple Grandin vardı bir ara IMDb'nin listesine giren. :D

HBO Max olarak Zack Snyder's Justice League ile damgayı vurmayı başardılar bile. En iyisi önce sinemada gösterime girmek, biraz bekledikten sonra platformda yayına sokmak. :D

• Beğendim

Call Me by Your Name | 2017

Bu film bunca zamandır izlediklerim arasında birinci sırayı aldı ve oradan bir daha inebileceğini hiç sanmıyorum. Senaryo-oyunculuklar-çekimler-çekim yerleri... vs. bu kadar dört dörtlük bir film daha izlemedim gerçek bir şaheserdi.

Uzman bir profesörün evine kısa bir süreliğine stajyerlik yapmak sebebiyle gelen Oliver ve profesörün oğlu Elio arasında geçen çok özel bir duygusal bağa odaklanan film benden tam puan aldı. Bu kadar beğenmemin altında filmi kendimle içselleştirmemin de payı büyük. Örneğin o veda sahnesinde Elio kadar benim de canım yandı, sanki dünyanın sonuymuş gibi hissettim izlediğim yerden, sanki gerçekti bu izlediklerim. İşte böyle de sahici bir filmdi. Birbirleri için bir şanstılar ve bu şansı çok iyi değerlendirdiler, nitekim böylesi bir şans herkese kısmet olmaz. Kelimelerle tarif edemem hissettiklerimi, söylemek istediklerimi... Böyle duygu yüklü sahnelerin beni etkilemesinde Armie Hammer ve Timothee Chalamet'in bu denli gerçekçi oyunculuk performansı sergilemelerinin de payı büyük elbette.

Son sahnede babasının yaptığı konuşma da beni çok etkiledi. Meğerse oğlu ile Oliver'ın başından geçenlerden haberi varmış. Öyle anlamlı öyle mantıklı öyle gerçekçi şeyler konuştu ki izlerken ders almamak, kendini kaptırmamak mümkün değil.

Kısacası her detayıyla 10 numara bir filmdi. Dediğim gibi bulunduğum durum itibariyle biraz içselleştirmiş ve taraflı bakmış olabilirim ama izleyen herkesin en az benim kadar seveceğinden şüphem yok.

10/10

• Beğendim
Reactions: bazinga
istirap-korosu-01.jpg

Istırap Korosu

Kader Can'da kalemini beğendiğim Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun yeni oyunu olduğunu görünce bilet aldım ve yine pişman olmadım. Hatta genel olarak ondan daha iyiydi bile diyebilirim. Maltepe'deki bir apartmanda yaşayan farklı insanların yaşadıklarını (bir nevi Türkiye'nin durumunu da bu apartman üzerinden görüyoruz) iki oyuncu da öyle bir ustalıkla yansıtıyor ki 1 saati koca bir hayranlık içinde geçirip gidiyoruz. Karakterler ilgi çekici, tempo da gayet yüksek ama özellikle 2-3 karakter arasındaki sınırların yeterince net çizilememesi oyunun zayıf karnı. Sorunun oyunculardan değil kısa süre yüzünden bazı karakterlere yeterince yer verilmemesinden kaynaklandığı da ortada. Hele ki birinin aslında düşündüğümden daha farklı bir hikayesi olduğunu daha sonra anlayabildim ama yine de büyük bir sorun değil açıkçası.

Kader Can'da kendine hayran bırakan Deniz Karaoğlu burada da döktürmeye (köpeği bile oynadı :A ) devam etmiş ama en çok TV'deki yaz dizilerinde esas kızın kankası olarak gördüğümüz Seda Türkmen'den böyle muhteşem bir performans beklemezdim. Yani oyunla ilgili yorumlarda çok övüldüğünü gördüğüm için bekliyordum tabii ama onu bile aştı. Özellikle yaşlı teyze ve nevrotik kadın rolleri kolay unutulmayacak düzeydeydi. Yine anladım ki bazı oyuncuları televizyondaki tek boyutlu rollere bakarak yargılamamak ve mümkünse tiyatroda da görmek lazım. Sonuç olarak iki tabure üzerinden pek çok şey anlatmayı başaran etkileyici bir iş olmuş. Fiyatları da pahalı olmadığı için İstanbul'da olanlara tavsiye ederim.

8/10

• Beğendim

All or Nothing (2002)

Mike Leigh abimizin izlediğim 7 puanlık filmlerine bir yenisi eklenmiş oldu. Monotonlaşan alt sınıf hayatlarına dair, eşle empati yapamamaya dair etkileyici bir filmdi. Filmin etkileyiciliğinde Timothy Spall'un muhteşem performansının etkisi büyüktü. Filmin malum kilit anlarında o duyguyu geçiremese tüm film çöpe gidebilirmiş ama öyle olmamış, son derece etkileyici bir iş çıkarmış.

Filmin eksisi ise biraz fazla dağınık olması. Komşuların hayatlarına o kadar focus olmaya ihtiyacımız yoktu bence, hikayenin bütünlüğünü zedelemiş. Onun yerine ana karakterlerimizin hikayeleri daha zenginleştirilebilirmiş.

7/10

• Beğendim
Reactions: Tolstoyevski

Stranger Than Paradise (1984)

Amerikan bağımsız sinemasının mihenk taşı filmlerinden biri. Çok sade ama aynı zamanda ilginç bir film. Macar kızı Eva rolünde Eszter Balint harikaydı, filmi sevmeyi kolaylaştırdı. Willie anlaması, sevmesi zor bir karakterdi ama aynı zamanda da ilginç bir karakterdi.

Ele aldığı konuların anlattığı şeylerin çok sıra dışı, ilginç olduğunu söyleyemem. O dönem getirdiği özgünlük de günümüzden bakınca çok büyük anlamlar taşımıyor. Yine de dönemi için başarılı ve çarpıcı bir film olduğu söylenebilir.

7/10

• Beğendim

Stranger Than Paradise (1984)

Amerikan bağımsız sinemasının mihenk taşı filmlerinden biri. Çok sade ama aynı zamanda ilginç bir film. Macar kızı Eva rolünde Eszter Balint harikaydı, filmi sevmeyi kolaylaştırdı. Willie anlaması, sevmesi zor bir karakterdi ama aynı zamanda da ilginç bir karakterdi.

Ele aldığı konuların anlattığı şeylerin çok sıra dışı, ilginç olduğunu söyleyemem. O dönem getirdiği özgünlük de günümüzden bakınca çok büyük anlamlar taşımıyor. Yine de dönemi için başarılı ve çarpıcı bir film olduğu söylenebilir.

7/10
François Ozon kadar Jim Jarmusch da ilgisini çekiyordu @bazinga'nın ama nedense benim de ilgimi çekmişti. Filmleri hem tuhaf geliyor, hem de ilgi çekici. :A

• Güldürdün

Brokeback Mountain | 2005

Yine harika oyuncular, yine harika bir film. Bunca zaman böyle bir yapıttan haberimin olmaması gerçekten büyük kayıp oldu.

Son derece gerçekçi ve duygusal bir senaryoya sahip olan film, müthiş oyuncular ve onların performanslarıyla tadından yenmez bir hal almış. Her saniyesini severek, hüzünlenerek, duygudan duyguya geçiş yaparak izledim. Call Me by Your Name kadar etkilemese de onun ardından 2. sırayı alır.

Burada gerçek bir kavuşamama izliyoruz. Yani çiftimiz hem beraberler hem değiller. Bu arada kalış filmi izlerken beni bile yıprattı. Jack karakterini, hissettiklerini o kadar iyi anlayabiliyorum ki... Benzer şeyleri bende yaşadığım için kolayca empati yapabildim. Filmde cinsellik değil eşcinsellerin karşılaştığı zorluklar, insanlar tarafından anormalleştirilmeleri vs. birçok ince detay ön planda. Bu yönüyle adeta ders niteliğinde bir yapıt olmuş. Jack'in aksine Ennis karakteri daha realist miydi yoksa korkak mıydı bilemedim ama Jack, Ennis'e göre gerçekten çok incelikle tasarlanmış bir karakterdi. Yıllar geçmesine rağmen birbirlerinden kopamamaları senede bir kez de olsa tüm işlerini, ailelerini bırakıp bir araya gelmeleri de çok değerliydi. Daha birçok şey yazabilirim ama bu kadarı yeterli olur sanırım.

9/10

• Beğendim

Kibar Feyzo (1978)

Bugün ana akımda görmenin çok zor olduğu türden başarılı bir politik taşlama.

Günlük hayatımızda sık sık karşımıza çıkan pek çok deyim bu filmden çıkmaymış. Özellikle tuvalet sahnesi gerçekten efsaneydi. :A

İlk kısmı daha zayıftı ama işin eleştirel kısmı anlaşılınca filmin değeri arttı.

7/10

Aykut Enişte (2019)

Pek çok kişi gibi uzun süre ön yargıyla bakıp ardından övgülerle izleme listeme aldığım bir filmdi.

Kendi alanında başarılı ve eğlenceli bir film. Çoğu tanınmamış isimlerden oluşan (her filmde oynayan Müfit Kayacan abimiz gibi birkaç isim hariç) mütevazı kadrosuna rağmen büyük ölçüde iyi iş çıkarılmış. Bazı cringe sahneleri yok değildi tabii. Özellikle Ege Kökenli'nin performansı çok yapmacıktı. Filmin diğer esas kızı Melis Babadağ'ı da pek sevmedim. Daha yetenekli iki başrolle film daha da yukarılara çıkabilirmiş...

6/10

The Collector (1967)

Uzun zaman sonra Eric Rohmer filmlerine döndüm ama tatsız bir dönüş oldu. Bugüne kadarki en sevmediğim filmi oldu. Çok sıkıcı, iç bunaltıcı bir filmdi. Dış anlatının baskınlığı ve sıkıcı anlatım tarzı çok baydı. Haydee karakteri ilgi çekici olsa da filmi kurtarmaya yetmedi.

4/10