Germinal
http://m.imdb.com/title/tt0107002/
Emile Zola'nın en iyi kitabı olarak görülen Germinal 'in Fransız sinemasına uyarlanması. Kitabın sadece birkaç sayfasını okudum ve Fransızca isimler çok olduğundan ilk başta filmini izleyip sonra kitabını okumaya karar verdim. Ve çok da iyi yapmışım.
Genelde dünya klasiklerinin sinemaya uyarlanması pek iyi olmaz ama bu film efsanevi bir filmdi.
Fransız Sineması'nda şuana kadar izlediğim kesinlikle en iyi film! Ve hiç şüphesiz hayatımda izlediğim en etkileyici filmlerden biri.
1800 lerin ortalarında, Fransa 'da boy gösteren ekonomik kriz ve işsizlik olaylarından en çok etkilenen işçi kesiminin trajedisini mükemmel bir dille aktarmışlar. Zaten kitap Naturalist bir kitap olduğu için doğal olarak filmi de pek doğal ve gerçekçi oluyor.
Trajik filmde işçi ile burjuva arasında uçuruma dikkat çekilse de, insanların sistemden kopamayacağını, hiçbir zaman eşitliğin olamayacağını vurguluyorlar. En azından benim çıkardığım mesaj bu.
Sosyalistim diye geçinenlerin ve burjuvadan nefret edenlerin aslında burjuva olamadıkları için nefret ettiği gibi önemli tespitler de var.
Film her anlamıyla dolu dolu. İnanın olumsuz anlamda eleştirecek bir şey bulamadım. Müzikler tam anlamıyla efsanevi! Filmim akışına öyle bir uyum sağlamış ki...
Oyunculuk, yönetmen, çekim mekanları... Her şey dört dörtlük!
Ne yazık ki internette altyazılı bulamadım, torrent 'a da gözüm kesmedi çünkü büyük ihtimalle uyumlu altyazı bulamayacaktım. Ve ben de yıllardır yapmadığım şeyi yaptım ve filmi dublajlı izledim. Ama inanın dublaj bile dört dörtlüktü daha ne diyeyim?
Süresi 160 küsür dakikadan biraz daha uzundur sanırım ama su gibi akıp geçti. Tek part halinde sadece 5-10 dakika kahve yapma molası vererek izledim.
Bu, her şeyiyle bir filmden çok öte! İnsana sanki o olayları yaşatıyormuş hissi veriyor. Aynı kitap gibi. Büyük ihtimalle hayatımda izlediğim en başarılı roman uyarlaması olacaktır.
Bu filmi özellikle
Soma Maden Ocağında yaşamını yitiren madencilerimiz anısına izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Onların 1800 lerde yaşadıklarını biz 2014 de yaşıyoruz ve örnek olarak onların 1800 lerde yaşadıklarını veriyoruz. İzledikten sonra dediklerimi daha iyi anlayacaksınız. Film listeniz varsa bu filmi listenizin başlarına alabilirsiniz, son zamanlarda izlediğiniz en dolu dolu ve etkileyici ve trajik film olacağına kefil olabilirim.
@destere @OzaN @Danger UA! @Yiğitt @Tzira @asaret54
@Maskeli Fedai ve Soma olaylarını daha iyi anlamak isteyen her insana öneririm.
10/10