The_Erinch
Favori Üye
Güldürdü attım ama anlamadım Öyle sıkıcıydı
Güldürdü attım ama anlamadım Öyle sıkıcıydı
Dediğini anlamayaınca yorumumu da gözden geçirdim neyde hata yaptım diye Onu bu yaşta görmem mumkun değildi
İnsan denen canlının o acizliği, zayıflığı... Bu, beni her seferinde dehşete düşürüyor. Para için şekilden şekle girmesi, gözünün önündeki gerçeği görememesi, doğruyu bildiğini sanması...
Siyasetin ve siyasetçilerin neredeyse her bir kararının gezegendeki tüm canlıların hayatını doğrudan etkilediğini görüyoruz. Özellikle biz etkilenmek zorundayız çünkü bizim gibi karmaşık hayvan topluluklarını bir şekilde idare ettirmeleri gerekiyor. Bu idare biçimi nasıl olur: belki faşizm, belki halk(demokrasi) yönetimi. (Daha birçok çeşit vardır ama ben bilmiyorum) Yönetici kişinin kendi dünya görüşünü topluma enjekte etmek için faşist olmasına olmasına gerek. Toplumun milli kimliği, toplumun çoğunluğunun inandığı din ve yine toplumun benimsediği ahlaki değerler. Bu 3'lüyü araç olarak kullanıp basın ve medya aracılığıyla kitleleri yönlendirmek mümkün. Filmde gördüğümüz üzere özellikle ilk 2'li kullanılıyor ki zaten ABD halkı yeterince cahil bir halktır. Hiçbir yalan haber, karalama, temelsiz iddia olmasa bile Dibiasky Kuyrukluyıldızı'nın varlığını veya olası zararlarını reddedecek olan bir topluluk ortaya çıkacaktı. %30 küsur kadarının DK'nin çarpıp dünyaya büyük zarar vereceğine inandığını görüyoruz. Kalan %70'in 10-20'i kadarı her türlü propagandadan ayrı olarak inanmayacaktı muhtemelen. Ülke güçlü olsun veya olmasın, halkın bilinç düzeyi yüksek değilse istediğin gibi at koşturursun. Başkan'ın o rahat hareketleri, oğlunun esprileri, Başkan'ın sağ tarafındaki kişinin "Çarpma olasılığını %70 olarak servis edelim" demesi. "Bu iş bizde, hallederiz."... Prof. Mindy ve Dibiasky olayı anlatırken Başkan çoktan yapacağı basın açıklamalarını ve kazanacağı oyları hesap ediyor bile. "Şimdilik ne yapacağımızı biraz düşünelim" diyor, yardımcılarını, ekibini falan toplayıp toplantı yapacak. O toplantıda da bu kuyrukluyıldızın partiye/hükümete kazandıracağı şeylerden bahsedilmiştir. Milliyetçilik demiştik... Bir figür lazım, bir kahraman. Benedict Drask isimli adamı seçiyorlar. (kendisinin profilini göz önüne alınca kuyrukluyıldız ile karşı karşıya geldiği zaman ki tepkileri her aklıma geldiğinde gülüyorum, inanılmaz absürt) 1-2 tane muhalif grup illa ki çıkar ama onların da başını ezmek pek zor olmasa gerek.
Halkı uyutma, kendi tarafına çekme işinin 2. perdesinde daha büyük bir kesime hitap ediliyor. "Kuyrukluyıldız'ı parçalayacağız ve ele geçireceğimiz madenler dünyamıza zenginlik olarak gelecek. Yoksulluk, çevre sorunları ve benzeri hepsi bitecek" Öncesinde özellikle milliyetçileri yanına almıştın, şimdi de çevrecileri ve elinde dini inançları ile milli duygularından başka bir şey olmayan fakirleri aldın. Sadece kendi ülkendeki insanları değil diğer ülkelerdeki insanları da buna inandırdın. Plan işe yararsa ne güzel, yaramazsa B planı dünden hazır. Don't Look Up'çılar olayı anlayana kadar iş işten geçiyor zaten. O saatten sonra domates fırlatsan ne olur?..
Şu Ruslar falan kuyrukluyıldızın yönünü değiştirmeye çalışıyorlar ya, o da samimi hareket değil. BASH ve Başkan'ın daha da güçlenmesini istemiyorlar sadece. Gezegen kimin umurunda? Birkaç tane akıllı insanın ve başroldeki bilim insanlarının.
BASH'in başındaki adam görevin başarıyla tamamlanma oranı hakkında bir şey demiş miydi? Muhtemelen %50'nin bile altındaydı. Kendine bağımlı 2-3 tane sözde bilim insanı ile bu görevin başarılı olacağına kendini inandırmış. Kuyrukluyıldıza gönderdiğin droneların 2 katını göndersen de bir şey değişmezdi. BASH'teki görevi yönlendiren adam var ya, "evet arkadaşlar, geri sayıma başlıyoruz" diyen 20 yaşında kızı olan göbekli adam, işte o adam muhtemelen bizim dünyanın en zengin 3. insanının şoförü. İlk görevde, kuyrukluyıldızın yönünü değiştirme görevini üstlenen, aynı işlerden sorumlu başka bir adam vardı. Kız babası olan ile o adamı yan yana koy, "Sence hangisi bu işten anlıyordur" de birisine, sana göbekli olmayan adamı gösterir. Belli abi, bakınca anlıyorsun zaten. Ve yine oradan belli görevin elde patlayacağı.
Bizlere 4-5 kere 10 saniyeliğine kedi, böcek, penguen, ağaç görüntüleri gösterdiler. "İnsanlar ne yapıyor, diğer hayvanlar ve canlılar ne yapıyor" diye. Orada görüyorsun o inanılmaz kibri, güce olan açlığı, bencilliği, statü sevdasını. Penguen ne yapabilir? Seks yapmaya, karnını doyurmaya devam edecek, hayatın anlamını zaten sorgulamayacak. İnsanların diğer hayvanlardan daha üstün (değer olarak üstün demiyorum) olmasının sebebi çok akıllı olmamız, iletişimimizi kelimelere ve yazıya dökebilmemiz, bu devasa bilgi topluluğunu çok daha kolay bir şekilde sonraki kuşağa aktarabilmemiz. Filmde ne yapıyoruz? Yapılması gereken çok net bir şekilde ortadayken tam tersini yapıyoruz. Bu beyni bu kadar aptalca kullanmak bizim hâlâ ilkel canlılar olduğumuzun kanıtı...
Filmin sonundaki sahnede bizimkiler yine ortalığı dağıtmaya geliyor. Üst sınıftan insanları toplamışlar; belki alt sınıftan 1-2 insan vardır. Genç bir din adamı kesin almışlardır yanlarına. Oraya iyice yerleştikten sonra ilk bebekler doğmaya başlar. Biraz büyüdükten sonra ver dogmatik bilgileri...
Canımı sıkan şey ise bizim servet düşkünü adamın (Peter Isherwell), Başkan'ın nasıl öleceğini bilmesi oldu. 22 bin yıl. Tanrısal bilgidir bu. Isherwell'in tanrı olmadığı belli. Yani bu tarz bir bilgiyi elde edebilecek teknolojin olması lazım. İnanılmaz gelişmiş olmalısın. Madem bu kadar gelişmişsin nasıl oluyor da bir kuyrukluyıldızın icabına bakamıyorsun?
10 üzerinden 8.3
Ben saniyesinde yaptım zatenEn sonuncu sahnede 2012 filminde olduğu gibi parası olan gemiye bindi. Hiçbir becerisi olmayan babadan zenginler o gemiye binip yeni bir gezegene gitti. İş bilen yapabilen kişiler geri de bırakıldı. İşte filmin tek sevmediğim sahnesi.------
@Dosi @Tolstoyevski spoiler tuşunu ayarlayamadim. Yorumu ona göre düzeltir misiniz?
Müthişsin, aradığımız yönetici kılavuzu.Ben saniyesinde yaptım zaten
Sadece başlangıçta / bu varmış. Sildim.
En sonuncu sahnede 2012 filminde olduğu gibi parası olan gemiye bindi. Hiçbir becerisi olmayan babadan zenginler o gemiye binip yeni bir gezegene gitti. İş bilen yapabilen kişiler geri de bırakıldı. İşte filmin tek sevmediğim sahnesi.------
@Dosi @Tolstoyevski spoiler tuşunu ayarlayamadim. Yorumu ona göre düzeltir misiniz?
Her şey beklenir ondan.Bence 1-2 tane kaslı, güçlü, alet yapmayı bilen adam almışlardır. Steve Jobs kılıklı adamın bu kadar saftirik olduğuna inanmak istemiyorum...
Şu Peter karakteri ne kadar gıcıktı. Zor dayanıyordum onun sahnelerinde.
Güzel bir eleştiri filmiydi puanım 8.5
Hepiniz yine zenginler kurtuldu demişsiniz de o kısım bana sadece komik olsun diye yazılmış gibi geldi. Amerika başkanını zaten garip bir canlı yedi hemen. Steve Jobs çakması adam da aman sevmeyin falan dediği esnada diğerlerine de saldırıyordu diğerleri büyük ihtimalle gittikleri yerde anında öldüler