FK2 Carlito's Way / Carlito'nun Yolu (1993) Film Bilgileri & Yorumları

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
0106519.jpg


Carlito'nun Yolu - Carlito's Way (1993)

Türü: Suç, Dram
Yönetmen: Brian De Palma
Senaryo: Edwin Torres, David Koepp

Oyuncular:
Al Pacino
Sean Penn
Penelope Ann Miller
John Leguizamo
Ingrid Rogers

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
Hapishaneden çıktıktan sonra kendine yeni bir yol çizmeyi düşünen Carlito Brigante. Ona en zor dönemlerinde yardımcı olan avukatı David Kleinfeld. Carlito'nun sevgilisi Gail. Carlito hapishaneden çıktıktan sonra sevgilisi Gail ile birlikte kendine yeni bir hayat kurmayı düşlemektedir. Ancak geçmişi Carlito'nun yakasını bırakmaz. O ne kadar geçmişinden soyutlanmaya çalışsa da avukatının hataları ve eski dostları onu bırakmaz.


Filmin Fragmanı

 

gundix123

Favori Üye
Katılım
14 Aralık 2011
Mesajlar
4,188
Reaksiyon puanı
3,284
Puanı
459
Önceden izlediğim ve tekrar izlemek istediğim filmlerden birisiydi ve bugün izledim filmi.

Filmin hikayesi vasat ve klişe gibi gözükse de bu filmi buna benzer hikayesi olan filmlerden ayıran en önemli özelliği senaryosu. İçerisinde çokça unutulmayacak sahnelere sahip. Birkaç sahne dışında bence harika bir senaryosu var filmin.

Oyunculuklar çok iyiydi. Al Pacino'nun bu tarz rollere ne denli yakıştığını gösteren filmlerden birisi de bu film. Yine harika bir performans göstermiş. Ayrıca sakalıyla da ayrı bir karizmaydı. :D Bunun dışında Sean Penn de rolünü çok iyi oynamış. Filmin oyuncu kadrosunda yer aldığını bilmesem avukat rolünü canlandıranın Sean Penn olduğunu tahmin etmem imkansız. :D Çok çok farklı bir rolü vardı.

Filmin müziklerine de ayrı bir parantez açmak istiyorum. Ritme ve filme çok uygun müzikler vardı. Bana öyle geliyor da olabilir ama müzikler bence çok iyiydi. Bari bu dalda adaylık alabilseymiş. :D

Neyse, kısacası kült kategorisine alabileceğim, bana göre mafya filmlerinin baştacı filmlerinden birisi. İzleyen herkes sevmez belki ama yine de izlenilmesi gereken bir film.

Puanım: 9.5/10
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,085
Reaksiyon puanı
49,740
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Suç & mafya filmlerinin pek sevdiğim türler arasında olduğu söylenemez ama eğer bu tip türdeki filmlerden sevmişsem belki de %80 - %90'ının altında ya Robert De Niro ya da Al Pacino imzası vardır. Bu film de bu seriye eklenmesine yakın olarak gördüğüm bir filmdi ki sonuç olarak tam olarak beklentimi karşılayamasa da ucundan köşesinden girdi sayılabilir. :):)

Filmin konusu klişe olabilecek bir konu olmasına rağmen bence güzel bir konuydu, fakat uzun süreye rağmen içerik olarak çok doyurucu değildi. Mesela bir Casino'da, bir Scarface'te konu derinliği, olaylar falan çok daha fazlaydı. (Bu arada Scarface de aynı yönetmenin elinden çıkma bir filmmiş.)

Unutulmayacak efsane sayılabilecek sahneler vardı filmde birazdan spoiler içinde yazarım o sahneyi de ama tatmin edici olmayan ve gereksiz, sıkıcı sayılabilecek sahneler de vardı.

O sahne metrodaki kovalamaca sahnesiydi. Özellikle yürüyen merdiven üzerinde yattığı sahne harikaydı. :)

Başlardaki bozuk tuvaletli yerdeki olay da iyiydi. :)

Unutulmayacak bir başka sahne de Al Pacino'nun Gail için kapıyı kırmasıydı herhalde. The Shining'i hatırlatmadı değil o sahne. :):)

Al Pacino'nun kötü oynadığı bir film yok zaten ama bu filmle ödüle oynamamış olması normal karşılanabilir. Yalnız saç - sakalını pek beğenmedim ben bu filmde @gundix123'ün aksine. :D

Sean Penn gerçekten ilginç bir roldeydi, aslında bu tür filmlerde de pek görmeye alışık değiliz kendisini. @gundix123 kadroda olduğunu bilmesem tanıyamazdım demiş ben kadroda olduğunu bilmeme rağmen filmin ilk 5-6 dakikasında farkedemedim o olduğunu sonradan dank etti. :D

Penelope Ann Miller'ı ilk kez ve belki de son kez izledim. Güzel bir kadın, filme renk katmış. Altın Küre adaylığını haketmiş gibi. Muhtemelen aday yokluğunda benim etkinlik ödüllerimde de aday olarak yer alır. :):)

Özetle iyi bir filmdi ama daha da iyi olabilirdi. İzlediğim en iyi Al Pacino filmleri arasına girmez, yine de izlediğime memnunum tabii. :):)

7/10
 

berkann

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Seveceğimi pek düşünmüyordum ama beklediğimden daha çok sevdim.

Senaryo klişe olsa da anlatım hoşuma gitti. Carlito karakteri film boyunca iyi replikler söyledi. Bir de
sürprizler hoşuma gitti.

Sean Penn, kendisi gibi değildi gerçekten de. :D Ama oyunculuklar iyiydi.

Müzikler güzeldi. Özellikle
avukatın hapishaneye ilk gittiği sahnede çalan müzik güzeldi.

berkann ödülleri'inde adaylık alabileceği kategoriler: En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu En İyi Özgün Müzik

7/10
 

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Senaryo klişe ve basit olması tam anlamıyla beni hayal kırıklığına uğrattı aslında ama oyunculukları beğedim. En azından o kurtarıyordu filmi.

Al Pacino filmde fazlasıyla akılda kalıcı replik kullandı. İnsanın kafasında ister istemez yer de ediniyor. Carlito'yu ses tonuyla olsun, başarılı oyunculuğuyla, çok iyi canlandırdı. "Oyuncu dediğin budur" dedirtti.

Al Pacino'nun oyunculuğu çok iyiydi. Saç olsun, sakal olsun, çok yakışıyordu. O dönem 53 yaşlarındaydı ama o tarzıyla daha bir genç gösteriyordu. Sean Penn desek, itici bir karakteri canlandırıyordu. Penelope Ann Miller güzelliğiyle ve fiziğiyle büyüledi adeta.

Filmde "kimseye güvenmeyeceksin" mesajı veriyordu aslında. Herkes kendi kuyusunu kendisi kazar ve dost gibi görünen bir anda düşman kesilir. Kendi çıkarları uğruna insanların her şeyi yapabileceğini de net bir şekilde anlatıyorlardı. Güvenilen dağların nasıl karlar altında kaldığını da altını çizerek belirtiliyor.

Şunları beğendim;
Filmin başındaki Carlito'nun bilardolu sahnedeki kendini bir anda göstermesi iyiydi. Carlito'nun, Gail'in kapısının zincirini kırıp, içeriye dalması. Birbirlerine olan aşkları tekrar günyüzüne çıkmıştı. David'e kestiği ceza da çok iyiydi. İyi bir ders verdi. Bir de yürüyen merdivenlerdeki o sahne çok iyiydi.

Gereksiz yerde bitti;
Carlito, David'e borçlu olduğunu düşünür ve riske atar kendisini. Bilmediği onca yamuğundan sonra bile. Gerçi daha sonra ders veriyor ama o dersten kendisi de faydalanıyor. Hele bir de öldürmediği adamın gelip öldürmesi tamamen gereksizdi. Sonra güvendiği dağlara kar yağmasının.

Süre biraz fazla uzundu. O içerikte gereksiz sahneler fazlasıyla kol gezdi. Bu da biraz sıktı tabi. Sonlara doğru hareketlilik arttı. Gerçi o sondaki sahneyi, ilk sahneden verilmesi de doğru değildi.

7/10
 

cevaa

Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
22,434
Reaksiyon puanı
4,419
Puanı
911
Yaş
30
Konum
İstanbul
Uzun süredir hem mafya filmi hemde Al Pacino filmi izlemiyordum. En son Kurban Bayramı haftasında Serpico filmini izlemiştim reyizin.

Konusu tam istediğim konuydu, filmin içinde Al Pacino olunca birde izlemek farz oldu.

Bu film neredeyse 1 yıldır listemdeydi ama bugün izledim. İzledikten sonra keşke daha erken izleseymişim dedim.

Film her yönden mükemmeldi. Konusu, işleyişi, akıcılık, oyunculuklar filan hepsi mükemmeldi. Filmin başlarında o zaman ki Amerikan sokaklarını bütün gerçekçiliğiyle gözler önüne sermişler. 140 dk. gibi uzun süreli bir film olmasına rağmen 1 dk. bile sıkılmadım. Son 20 dakika'da film kendine hayran bıraktı. Kaçış sahneleri süperdi heyecan, aksiyon, gerilim, herşey vardı. Film şunu anlatmış bir nevi, mafya dünyasında dost olunmaz herkes kendi çıkarı için çalışır.

Etkileyici bir filmdi. Al Pacino reyizin sakallı halide ayrı bir karizmaydı.

10/10
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Bu film hakkında ne diyeyim ki..İkinci kez izledim.

Pacino harikasın! Net söylüyorum gelmiş geçmiş en iyi aktör bence.Bu filmde sakal da 10 numara olmuş.

Sean Penn bu filmde harika oynamış kaypak avukat rolünü.:D Tipi de tanınmayacak haldeydi. Diğer oyuncular hakkında söyleyecek bir şeyim yok.

Filme gelirsek konu klişe olabilir.Ama türünün en iyisi! Scarface ve The Godfather'dan sonra bu gelir benim içim.Bence başı yanlış olmuş.Gereksiz yere spoiler vermişler bana kalırsa.Ama filmin işleyişi harika. Gerilim,aksiyon,Pacino'nun harika sesi..Bu dünyada herkesin kendisini düşünür,herkes babasını bile satar mesajını çok iyi vermiş.Filmin içinde Pacino tedirginliğini,gerginliğini o yüz ifadesinde müthiş yansıtmış.

Müzikler mükemmel.Yani filmin ve karakterin ruhunu müthiş hissettiriyor.

En beğendiğim yerler:

Yürüyen merdiven sahnesi,kapı kırma sahnesi,avukatın mermilerini alması en iyi sahnelerdi.Ve en müthişi Pacino'nun sondaki müthiş tiradı.Ve o boş,ölüme hazır bakışları..Gerçi filmde kötü birşey yoktu her sahneyi soluksuz izledim.

Üzüldüğüm yerler:

Ulan be Pachanga,Carlito'yu sattın da noldu seni de temizledi herif.:( Carlito'da fırsat varken Benny'i öldürseydi keşke.:( Son olarak Carlito'ya Pachanga'nın hain olduğu söylenmişti keşke dikkate alsaydı.Adama ne olduysa iyi niyetinden oldu be.:( Ve son...Escape to Paradise.:((

Brian De Palma'nın çekim teknikleri de harikaydı.

Film benim için efsanedir.Suç camiasıyla ilgili en iyi filmlerdendir.

Puan:10/10
 
Son düzenleme:

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Al Pacino'nun karizma olduğu bir film daha.:D Süperdi.Filmi izleyeli baya oldu ama aklımda kalan en bariz şey Al pacino'nun oyunculuğuydu.

Senaryo bilindikti. Karakterler bilakis aynıydı ama oyunculuklar öyle iyiydiki tahmin edebileceğim senaryoyu bile şaşkınlıkla izlettirdi.

Filmin ödüllerdeki adaylığı: En iyi erkek oyuncu, En iyi yardımcı erkek oyuncu, En iyi kadın oyuncu.

Filme puanım: 8/10