2018 Capernaum / Kefernahum - Film Yorumları

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
65388


Capernaum / Kefernahum

Tür:
Dram
Yönetmen: Nadine Labaki

Oyuncular:
Zain Al Rafeea
Cedra Izam
Nadine Labaki

Filmin Özeti:
Lübnan & Fransa ortak yapımı dram filmi, Lübnanlı bir çocuk olan Zain'in hikayesini anlatıyor. Film, Zain'in sıradan bir küçük çocuktan, kendisini istismar eden ailesine baş kaldırıp kaçan, zekası ve pratikliği ile sokaklardaki yaşam savaşından galip çıkan ve kendisine yapılan haksızlığın karşısında dimdik duran, 12 yaşındaki genç bir delikanlıya dönüşümünü gözler önüne seriyor. Bu süreçte Zain hayat mücadelesi veriyor, Etiyopyalı mülteci Rahil ve onun bebeği Yonas'a göz kulak oluyor, şiddet suçundan hapse giriyor ve en sonunda mahkemede adalet arıyor.

Filmin Fragmanı:
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Çok güzel mükemmel bir film! Filmin her sahnesi duygu yüklü ve bu tarz olayların sadece bir film değilde aslında hayatın ta kendisi olduğunu bilmek çok acı verici.
Zain'ın yaşını 12 diye belirttiler filmde ama 7-8 yaşlarındaki bir çocuk görünümünde. Çocuğun oyunculuğuda harikaydı?
Zain'in kızkardeşinin götürüldüğü sahnede duygulandım.
Zain'ın küçük siyahi bebeğe baktığı sahnelerde çok hoşdu.
Rahil ile yargıç konuşurken bir an Zain'ın bıçakladığı onun oğlumu yoksa diye geçti aklımdan. Filmin sonunda Rahil'in oğluna kavuşma sahnesinde gözyaşlarımı tutamadım.
Puanım 9.5/10
 
Son düzenleme:

Özgür

Süper Mod.
Katılım
28 Aralık 2011
Mesajlar
30,913
Reaksiyon puanı
28,119
Puanı
1,059
Çarşamba günü Kadıköy Sineması’nda arkadaşlarla izledim. Gerçekten muhteşem bir filmdi. Filmin giriş sahnesi (mahkeme sahnesi) o kadar vurucu ki, Zain’in söylediği söz içime oturdu.

Film, çok gerçekçi bir şekilde anlatıyor hikayeyi. Malesef bir Ortadoğu gerçeği... Zain, kız kardeşi ve küçük Yonas o kadar başarılıydı ki. Kadronun amatör isimlerden seçilip de bu kadar başarılı bir performans çıkarılması takdire şayan.

Zain’in ailesinden nefret ettim. Özellikle annesinin Zain cezaevindeyken, “bir kardeşin olacak, adını da Zahra koyacağız” dediği sahnede o kadar sinir oldum ki. Bir çocuk ölür, yerine yenisini yaparız mantığıyla çocuk yapıyorlar.

Zain’in kız kardeşinin birbirleriyle olan bağı beni çok etkiledi. Kızı koruması, daha sonra öldüğünü öğrendiğinde o adamı öldürmesi...

Yonas ve Zain’in tüm sahneleri o kadar tatlıydı ki. Yüzümde buruk bir tebessümle izledim ikiliyi.

Beni dağlayan bir sahne de mültecilerin hepsinin bir arada yaşadığı o küçücük yerde Yonas’ı görmek oldu. En sonunda annesine kavuştuğunda çok mutlu oldum.

Ve son olarak, son sahnede Zain’e artık kimliğin olacak denildiğindeki gülümsemesi o kadar anlamlı ki. Film boyunca hiç gülmeyen Zain’in, o gülüşü bir çok şeyi anlatıyordu.

9/10
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Böyle filmler her zaman gelmiyor, şahane bir filmdi. Lübnanlı yönetmen harika iş çıkarmış. Yıllar önce forumdaki etkinliklerde izlediğimiz Mecid Mecidi filmlerinin tadındaydı biraz. Anlaşılan artık İran sineması dışında bir de Lübnan sinemasını takip edeceğiz. :)

Tam yorum:


9/10
 

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Çok etkileyici bir film. Daha en başında filmin sonlarında olacak olan mahkeme sahnesinde geçen "aileme beni dünyaya getirdikleri için dava açıyorum" sözüyle zaten nasıl bir şeyle karşı karşıya olacağımızı anlatmışlar. Ayrıca birini bıçaklamak dolayısıyla hapise girdiğini de öğrendiğimizden kimi yaralamış sorusu da filmin içindeki bir merak unsuru olarak yer alıyor. Onu da film ilerledikçe öğreniyoruz zaten.

Türkiye'de de özellikle doğu kesiminde çok olan bir durum bu marifetmiş gibi yapabildiğin kadar çocuk yapmak. Filmin ana temasında yer alan bu unsur da bu durumu bir çocuk üzerinden başarılı bir şekilde yansıtmış. Yalnız yer yer çocuğun yapabildikleri o yaşa göre abartılı gibi, zaten bazı sahnelerde bir olay olurken kesiliyor başka bir sahneye direk sonuca geçiyor. Bir de filmin sonunu çok beğenmedim, orası da hızlı geçiştirilmiş. Süresi ona göre daha iyi planlanabilirmiş diye düşünüyorum.

8/10
 

Sherlock

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Bu senenin en etkileyici filmlerindendi, anlatılan hikayenin gerçek olması filmin etkileyiciliğini arttırıyor.

Filmin başında yer alan mahkeme sahnesiyle filme dalış yapıyorsunuz ve sonrasında o dünyadan çıkamıyorsunuz. Bir sürü profesyonel oyuncuyla çalışan, çok yüksek bütçelerle çekilen filmlerin yapamadığını yapabilen bir film Capernaum. Böyle düşündüğüm zaman filmin değeri gözümde katlanıyor. Kesinlikle senenin en iyi filmlerinden ve Oscar adaylığını hak etmiş sonuna kadar.

Filmde Zain karakterini canlandıran Zain Al Rafeea kusursuz bir performans sergilemiş, oyunculuğu ile devleşmiş resmen.

Filmin yönetmenliğini Nadine Labaki üstleniyormuş. Kendisi önceden tanımadığım bir yönetmen ancak bu filminin ardından çekeceği diğer filmleri merakla bekleyeceğiz gibi duruyor. Çok başarılı bir iş çıkarmış.

Puan: 8.5/10
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Muhteşem bir filmdi. Bitmesin istedim. Çok keyifle izledim. Son sahnede Zain'in gülümseyen fotoğrafına 50 saat bakabilirdim. O kadar derinden etkiledi film beni.:bhr:

Zain ile Yonas'ın ilişkisi, Yonas'ın tatlı halleri, Yonas ile annesinin ilişkisi hepsi çok başarılı işlenmiş. Beni en çok bu üçlü etkiledi. Zain'in ailesinden yaşça çok küçük ama zeka olarak çok büyük biriydi. Çocuk doğurmasınlar mesajı da güzeldi.
Bizim burada yargıladığımız Suriyelilerin orada ne güçlükler ile yaşamaya çalıştığıni görmek üzücüydü. Onların bazılarını artık daha iyi anlıyorum. Erdoğan iyi ki almış onları buraya.:(

Zain'ı oynayan çocuk geleceğin en önemli aktörü olacak bence. Çok başarılıydı.
Yönetmeni de tebrik etmek lazım. 19 yaşında ve 2 yaşında 2 çocuğu devleştirip bize profesyonelce izletmek harikaydı. Çekimleri falanda muhteşemdi.

Her şeyi ile mükemmel bir filmdi.
9.5/10
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
  • Güldürdün
Reactions: bazinga

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,509
Reaksiyon puanı
62,794
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
TRT 2 sağolsun gecikmeli de olsa bu akşam izledim. Bir başyapıt olduğunu söyleyemem ama gerçekten vurucu bir filmdi. Zain'in koca yüreği, yetişkinlerden bile daha olgun olması, tüm zor durumlara rağmen merhametini ve masumiyetini kaybetmemiş olması çok etkileyiciydi. Belgesiz olduğu için insan muamelesi bile göremeyen göçmenlerin yaşadığı sorunların bir çocuğun gözünden anlatılması hikayeye güç katmış. Nadine Labaki de hikayenin gücünün farkında olduğundan dolayı duygu sömürüsüne kaçmadan tertemiz şekilde anlatmış.

Zain'in kız kardeşi adet olduğunda kimse görüp de onu evlendirmesin diye kendi atletini vermesi ama evlendirilmesine engel olamaması, üstelik kızın birkaç tavukla adeta takas edilmesi, annenin Zain'in okula gitmesini kendi ihtiyaçlarının karşılanması için yol olarak gösterilmesi vs. çok anlamlıydı. Zain ve Yonas'ın sahneleri ve en sonunda anne-oğulun kavuşması güzeldi. :bhr: Yonas'ın oyuncaklarından birinden Apaçi müziği çalması da hoş bir detaydı. :A

Filmin en iyi taraflarından biri de anne ve babayı canavar gibi göstermemiş olması. Evet sürekli çocuk yapıyorlar, evet annesi hapisteki oğluna gelip yüzsüz yüzsüz 'yeni kardeşin olacak' diyor ama duruşma sırasında babanın 'beni böyle büyüttüler' demesi, annenin de şehirli avukata 'beni hor görüyorsunuz ama her şeyi mecburen yaptım' diye lafı getirmesi bir nebze de olsa onlarla empati kurmamızı sağlıyor ve karakterleri de kartonluktan çıkarıyor. Kısacası mutsuz büyütülen çocuklar kendi ailelerine de o mutsuzluğu taşıyıp ölmekten beter bir hayat yaşarken Rahil gibi sevgi dolu anneler ise tüm zorluklara rağmen ayakta kalabiliyor.

Ve en önemlisi sondaki o gülüşü görmek filmi çok daha anlamlı kılıyor. :bhr:

Sonuç olarak özellikle Ortadoğu izleyicisinin ve Türklerin çok fazla empati kuracağı bir iş olmuş. Suriyelilere o kadar laf atıp duruyoruz ama onlar da böyle acılar yaşıyor ve film de bunu düşündürme yolunda özenli bir iş çıkarmış. Başroldeki çocuğun (zaten kendisi de Suriyeli bir mülteciymiş) muhteşem performansı sayesinde iki saat boyunca Zain'in hikayesine kapıp gidiyoruz ve hatalarıyla sevaplarıyla ortaya mutlaka izlenmesi gereken bir yapımı arkamızda bırakmış oluyoruz.

8/10